Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • I když terminus technicus "zimní čas" je nesmysl, známe jen středoevropský čas (SEČ), 

    lze s titulkem článku souhlasit 


  • V tomto světě a státě proběhla věc vzácná a zcela nevídaná. V záplavě stupidity pro jedenkrát zvítězil ZDRAVÝ ROZUM. Konečně někdo přihlédl k názoru vědců a  rozhodl se pro stabilní čas a to ten astronomicky a z hlediska biorytmů správný ZIMNÍ. Netušil jsem že se tohoto zázračného jevu svou povahou ojedinělého jako například zmrtvýchvstání vůbec dožiji. Snad nezůstane u ojedinělé anomálie a ROZUM zde bude mít někdy ještě další slovo.  🙂

  • S názorem A. Babiše souhlasím. Nevím o čem by se mělo dál diskutovat. Teď máme na hodinách nastavený ten normální přírodní čas daný rotací Země, tak by se jenom mělo zrušit to "šoupání" ručičkama hodin dvakrát ročně sem a tam a nechat to jak to je.

    Čas je dán zdánlivou polohou Slunce na obloze jakožto důsledek rotace Země, která je téměř stejná snad po miliony let. To je tzv. MÍSTNÍ ČAS. Poledne je tehdy, když je v daném místě slunce přesně na jihu. Ten čas určují sluneční hodiny. Na místní čas jsou "naladěny" všechny přírodní jevy včetně dějů v živých organismech, tedy i lidský organismus: střídání období vyšší a nižší aktivity, vylučování hormonů, trávení a všechny biochemické a ostatní životní procesy.

    Problém je ovšem v tom, že místní čas se mění souvisle se zeměpisnou délkou. Takže když např. v Plzni ukazují sluneční hodiny přesně poledne, tj. slunce je přesně na jihu, tak v Olomouci mají už "kousek" po poledni.  To začalo celosvětově vadit zejména s rozvojem dopravy a širokým zavedením a používáním mechanických časoměrů.

    Proto byl koncem 19.století zaveden mezinárodně tzv. PÁSMOVÝ ČAS. Zeměkoule byla podle zeměpisných délek rozdělena na 24 časových pásem po 15 obloukových stupních a v každém tom časovém pásmu začal platit jednotný čas. Tzv. SVĚTOVÝ ČAS platí po obou stranách (7,5 obloukového stupně) nultého poledníku probíhajícího anglickou observatoří v Greenwichi.

    U nás platí tzv. STŘEDOEVROPSKÝ ČAS kolem 15. poledníku východní délky probíhající středem Čech, na východ od naší země je zaveden tzv. východoevropský čas atd.  Samozřejmě ta časová pásma byla poněkud přizpůsobena hranicím států, aby v celém státě platilo jedno časové pásmo.

    Za Protektoratu Böhmen und Mähren bylo zavedeno tzv. "střídání časů", tj. v letní části roku byly ručičky hodin posunuty o hodinu dopředu, aby pracující (Arbeitskräfte) začali pracovat dřív a tím pádem také museli jít spát "se slepicemi" ještě před setměním, aby se tak ušetřila elektrická energie a také aby se zabránilo méně kontrolovatelnému pohybu lidí po setmění venku. Z uvedených důvodů tedy ten nepřirozený "LETNÍ ČAS" můžeme také nazvat HITLERZEIT (Hitlerův čas).

    To časové vexlování nejen že je nesmyslné a nyní se tím nic neuspoří, ale škodí to lidským organismům. U někoho se to projeví více zjevně, u někoho méně, ale škodí to každému.

    Proto se také tři významná odborná světová sdružení obrátila na několik vlád zemí EU, aby to střídání časů bylo zrušeno a byl zachován nynější stav. tj. v Evropě STŘEDOEVROPSKÝ ČAS, tzv. "zimní".

    • A nevadí, že to podporuje "koblihář" Babiš a že totéž mají již několik let zavedeno "východostepní nájezdníci" v Rusku? Já jen aby to náhodou nebyla nějaká "bolševická finta" jak rozvrátit svobodu a demokracii v EU?????   😀  Je nutno být stále ve střehu, že.......

      • Realisto, důležité není KDO to říká, ale CO říká. Takže i když mám vůči tomu "kobliháři" dost výhrad, tak jednak ho vůbec nepovažuji za neschopného hlupáka a jednak netvrdím, že vše co říká nebo dělá je špatné. Nevím co teď mají v Rusku "východostepní nájezdníci", ale vím, že rozdíl mezi Prahou a Moskvou je dvě časová pásma, takže při cestě do Moskvy bylo vždy nutné posunout si hodinky o dvě hodiny napřed. O tom, že vládci bolševiků se ochotně chopí jakékoli "bolševické finty" jak "rozvrátit svobodu a demokracii v EU" nelze ani v nejmenším pochybovat. Dokladů z dávnější i nedávné minulosti historie je o tom dost. A proto "Je nutno být stále ve střehu", 😀

        Nějaký názor k věci by nebyl? 🙂

        • No já jen měl dotaz ohledně tvé chorobné paranoie kdy dle tvé víry vše co přichází z Ruska či od Babiše údajně zavání pekelnou sírou.🙂 Jinak nemusíš nás "ohromovat"  svými sáhodlouhými rádoby vzdělanými komentáři ohledně letního a zimního času. Asi tě to překvapí, ale spousta lidí má stejné znalosti a někteří včetně mne dokonce vědí i pár věcí které jsi "opomněl" uvést. Například že střídání času bylo zavedeno už za první války a za protektorátu byl dokonce časový posun až o dvě hodiny. Já ovšem nemám potřebu si pucovat ego abych "někomu" něco dokazoval "sečtělý doktore Cvachu"😀

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit