Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tak Karel IV měl slabost pro Markéty a já mám zase slabost pro starožitnosti. Každý máme něco, jen o něm se to musí psát prakticky všude nebo tak něco a o mě se to nepíše nikde. Vidíte, mezi mnou a Karlem IV, je prakticky nulový rozdíl :-D Nebo ne???

  • Markéta Maultasch nebo taky Maultatsch:

    https://u.smedata.sk/blogidnes/article/8/45/451118/451118_article_photo_IwubtPj0_600x.jpeg?r=27bq

  • Jan Lucemburský, mimo české království, nazývaný Jan Český!

  • Opravdu nechápu myšlení Čechů když slaví Karla IV, který byl Němec. To opravdu nemáte žádné slavné osobnosti? Tak to se styďte.

    • V poznatcích z oboru historie máte mezery jako vrata od stodoly. 

      A propos - knížectví lucemburské (původně hrabství od roku 963 n.l.) není territorium Německa!  A to přesto, že lucemburština je mezi západogermánské jazyky řazena! Ale domluvíte se tam dobře i francouzsky...


    • inu Terminátore,nejsi sám.V jedné (předválečné)knize,-Tschechen und Deutschen,1000 Jahre Kampfes,nebo tak nějak se jmenovala,autora si zkusím vzpomenout, tento tvrdil,že pro Čechy je typická nelogičnost-uctívají sv.Václava,ač tento prokazatelně nadržoval Němcům.

      Tzn. nauč se chápat Čechy tak jak jsou,i když se ti nezdáme,jinak počítej se mstivou krutostí,to je totiž další naše vlastnost.

      A mimochodem Karel IV,byl Lucemburk,ne Němec,podívej se na nějakou aukci starožitností a tam ho najdeš pod Haus Luxemburg.

      • Karel IV. po matce Přemyslovec, obdivoval Sv.Václava a všechno co bylo české, miloval své Čechy a Čechy milovaly jeho, aspoň tak jsme se to učili, myslím, že byl čech, globalisté nam chtějí sebrat vše na co můžem být hrdí


        • Ano,máš pravdu,je to tak-globalisté = vyznavači odrodilého Čecha Kallergi Coudenhoveho,který své bludy popsal v knize Praktický idealismus (1925),kde popisuje jak je třeba Evropu odnárodnit,vše zkazit,kulturu uvrhnout v zapomnění a smísit s miliony navežených černochů aby z toho zpotvoření vzniknul hnědý mišmaš jako nový národ Evropy.Aby- viz jeho kniha Adel -výslednému chaosu vládlo biologicky(!)nadřazené Židovstvo.EU uděluje řád Kallergi-Coudenhoveho-má ho Merklová,Kohl,van Rompenh a další.S naším národem ani s jinými národy se už do budoucna nepočítá,v Bruselu už o nás rozhodli. 

      • autor se jmenoval Rudolf Jung

    • Karel IV. byl o matce Přemyslovec a po otci Lucemburg. Jako král říšsko-německý, český, italský a císař římský atd. byl tedy v pravém smyslu slova jedním z Evropanů, osvícený panovník, který se zasloužil o vysoké povznesení Zemí Koruny České.

      Tenkrát se v Zemích Koruny České jako druhým jazykem hovořilo německy a všichni byli poddaní krále českého a císaře římského Karla IV, blahé paměti. Vzdělaní Evropané dodnes vyslovují jeho jméno s obdivem a úctou.

      Označení Otec vlasti mu právem náleží, protože se velice zasloužil o povznesení naší země.

      Teprve v 19.století si tzv. "buditelé" začali hrát na Čechy a Němce podle toho jakým jazykem doma hovořili. A nakonec na to slušní lidé doplatili.

      Jak je vidět, někteří nedouci by se měli vrátit do školy a zopakovat si dějepis. Aby se nemuseli Měli by se stydět.

      • Vhodno si připomenout,že Čechy Karla IV.(také Carolus primus) byly obrovská země sahající až k Norimberku,český byl Pasov a Řezno,rovněž obě Lužice a Slezsko.No a Karel dával před Prahou přednost právě té tzv.české falci,předevěím Auerbachu.

        Co se týká českého jazyka,jsou tu názory,že ho Karel vlastně vytvořil jako vedlejší produkt přípravy na kristianizaci Srbska.Jednalo se o skupinu mnichů v Emauzském klášteře kteří si říkali Cechna nebo Cechina.Viz Lothar Greil-Slawenlegende.V 19. století češtinu vytvářeli německy mluvící intelektuálové z ruských slov.Masaryk se česky naučil až na střední škole,Smetana až po 40,i Beneš měl tak jako Masaryk matku Němku.

        KarelIV. osobně byl egoistický (nevychoval si nástupce)zákeřný politik,který se v Itálii naučil používat tajnou službu k odklízení oponentů a tím se stal výjimečně úspěšným .Také to byl první literárně činný panovník,napsal knihu Vita Caroli.Co se týká národa českého,tak tento nebyl totožný s tím současným,viz Patočka.Dělicí linie je vedena někde kolem 17 století.

        • Masaryk byl po otci Habsburk jak poleno, a matka byla moravačka


          • s Habsburkem bych souhlasil,ale jeho mateřština byla němčina .

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit