Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mun.go

    Odvolání Juliana Assange je po letech snah vyhnout se vydání pravděpodobně jeho poslední šancí. Tady je jeho možný průběh: Ve dnech 20. a 21. února 2024 požádá Julian Assange Vrchní soud Anglie a Walesu, aby změnil rozhodnutí z června loňského roku (2023), kterým bylo Spojenému království povoleno vydat ho do Spojených států. Tam čelí několikanásobnému obvinění ze zneužití počítače a špionáže, které vyplývají z jeho práce pro WikiLeaks, kde zveřejňuje citlivé dokumenty americké vlády poskytnuté Chelsea Manningovou. Americká vláda opakovaně prohlásila, že Assange svým jednáním ohrozil její národní bezpečnost. Jedná se o poslední možnost odvolání ve Spojeném království, ačkoli Stella Assangeová, Julianova manželka, uvedla, že pokud žádost o odvolání prohraje, bude se domáhat nařízení u Evropského soudu pro lidská práva. Evropský soud, mezinárodní soud, který projednává případy podle Evropské úmluvy o lidských právech, může vydávat příkazy závazné pro členské státy úmluvy. V roce 2022 příkaz soudu zastavil Spojenému království vysílání žadatelů o azyl do Rwandy, dokud nebude proveden úplný přezkum příslušných právních předpisů.

    Čím bude Assangeův tým argumentovat?

    Očekává se, že v případě odvolání k Nejvyššímu soudu bude Assangeův právní tým opět argumentovat tím, že vydání by bylo represivní a že americké záruky jsou nedostatečné. Nedávné prohlášení Alice Edwardsové, zvláštní zpravodajky OSN pro mučení, podporuje jejich argument, že vydání by mohlo vést k zacházení "rovnajícímu se mučení nebo jiným formám špatného zacházení či trestání".  Nejsilnějším důvodem pro odvolání zůstává argument, že vydání by bylo represivní. Je však pravděpodobné, že Assangeovi právníci zopakují i některé argumenty, které neuspěly v řízení před okresním soudem. Jedním z argumentů je, že obvinění proti Assangeovi, zejména obvinění ze špionáže, jsou politickými trestnými činy. Smlouva o vydávání mezi Spojenými státy a Spojeným královstvím neumožňuje žádnému ze států vydávat osoby za politické trestné činy.  Assange bude pravděpodobně znovu argumentovat tím, že jeho únik utajovaných dokumentů byl výkonem jeho práva na svobodu projevu podle Evropské úmluvy o lidských právech. Evropský soud pro lidská práva dosud nikdy neshledal, že by žádost o vydání porušovala svobodu projevu. Pokud by tak Vrchní soud učinil, jednalo by se o novátorské rozhodnutí.

    Vrchní soud si vyslechne dvoudenní právní argumentaci a možná nevynese rozsudek ihned, ale pravděpodobně bude vynesen brzy po jednání. Ať už bude rozhodnutí jakékoliv, Assangeovi příznivci budou pokračovat v politické kampani, kterou podporuje australská vláda, s cílem zastavit trestní stíhání.

  • mun.go

    José Manuel Albares v souvislosti s rusko-ukrajinskou krizí, která začala v roce 2021,  na začátku roku 2022 prohlásil, že španělská vláda se zavázala k dialogu jako charakteristickému rysu evropské zahraniční politiky, ale že "musíme [s Ruskem] jednat velmi jasně, dialog není vyjednávání". Nemůžeme akceptovat věci, které jsou nepřijatelné", "nikdo nemůže označit, kdo smí a kdo nesmí být členem mezinárodní organizace" - v souvislosti s možným vstupem Ukrajiny do NATO nebo Evropské unie. Ministr Albares odcestoval do Kyjeva 2. listopadu 2022, aby předal třicet sanitek ze Španělska a vyjádřil podporu Španělska ukrajinskému lidu a vládě. Setkal se se svým protějškem Dmitro Kulebou a prezidentem Zelenským. V listopadu 2022 mu ukrajinský ministr zahraničí Dmitro Kuleba předal Řád knížete Jaroslava Moudrého "za obranu a podporu Ukrajiny".

    Po útoku Hamásu na Izrael 7. října Albares odsoudil to, co označil za "mimořádně závažné teroristické útoky proti Izraeli". 5. prosince 2023 ministr informoval Kongres poslanců 68 o situaci v Izraeli, Gaze a na Blízkém východě a obhajoval postoj Španělska v konfliktu. Útok ostře odsoudil a vyzval Izrael k dodržování mezinárodního humanitárního práva. "To, o co se samozřejmě snažíme, je napomoci návratu míru, stability a prosperity na Blízký východ," řekl. Dne 23. ledna 2024 podnikl cestu do regionu a navštívil Libanon a Irák. Libanon označil za "klíčovou zemi pro zastavení spirály násilí" v regionu.  Vyzval také k okamžitému a trvalému příměří a k uspořádání mírové konference navržené Španělskem za účelem zhmotnění dvoustátního řešení s uznáním životaschopného palestinského státu.

    V souvislosti s válkou mezi Izraelem a Gazou Albarés v říjnu 2023 i v lednu 2024 uvedl, že Španělsko přestalo vyvážet zbraně do Izraele k 7. říjnu 2023, ale údaje na oficiálním portálu zahraničního obchodu Comex analyzované Centrem Delàs ukázaly, že licence na takový prodej nebyly zrušeny, což v listopadu umožnilo vývoz zbraní v hodnotě 987 000 eur. Dne 12. února 2024 zveřejnilo španělské ministerstvo zahraničních věcí sdělení, v němž informovalo, "že od 7. října 2023 nebyla povolena žádná operace prodeje zbraní do Izraele".

  • "Již v pátek šéf španělské diplomacie José Manuel Albares vyzval Rusko, aby objasnilo všechny okolnosti úmrtí známého odpůrce Putinovy vlády. Podle Albarese nesou v konečném důsledku odpovědnost za Navalného úmrtí "ti, kteří ho nespravedlivě zavřeli do vězení z politických důvodů".

    To má pravdu ten Španěl, že z politických důvodů by neměli lidi zavírat, ale je to zrovna od něho docela chucpe.

    "18. října 2019  18:52,  aktualizováno  19. října 18:08

    BARCELONA - Nejméně 182 zraněných si vyžádaly páteční střety mezi demonstranty a příslušníky policie v Barceloně a dalších městech v Katalánsku. Policie k výslechu předvedla přes 80 lidí. Původně pokojný protest více než půlmilionu lidí proti vysokým trestům pro katalánské separatistické politiky přerostl v pátek večer v Barceloně v násilí."


  • janhrom

    A co pan Gonzalo Lira, kterej zemřel v lednu v ukrajinským kriminále? Zelenskej je pro nás nadále modla? Proč ten dvojí metr?

  • A proč si nepredvolavaji velvyslance usa za odstraňovani nepohodlnych lidi a že jich je....

  • goyim

    Kolik let bych dostal od Fialy za spolupráci s Ruskou tajnou službou? Jen se ptám, protože Navalny spolupracoval s tajnými službami US/UK (např. zkrze Bellingcat). Je možné, že v Rusku se to nesmí. Jako u nás.😂

  • Karel

    Podle mého názoru je Navalného smrt práce tajných služeb ze západu, kvůli penězům zadržovaným v  Americkém kongresu aby se jeho smrt použila jako beranidlo pro tyto účely. Pro západ byl jako živý ve vězení bezcenný, ale jako mrtvý dobře posloužil.

  • A copak jejich excelenci panu velvyslanci povídali? 
    Kdo ví něco objektivního? Já se k tomu raději vyjadřovat snad ani nechci. 

  • KIMCID

    Víte co je zajímavé? že média hned ví co je příčinou smrti toho korupčníka ,ale neví co zničilo třeba Nord stream 

  • KIMCID

    Zahraniční agent Navalnyj co měl udělat revoluci v Rf jim nevyšel :D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit