Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nemusím být žádný tzv. expert - je jasné, že vše zaplatí spotřebitelé...

    Nejdříve to bude vypadat, že platí stát, ale ten pak  " zkásne" spotřebitele o víc jak 100% ...



  • dzixy

    Jiří Koželuh neříká nic nového a neznámého. Za všechno - služby, výrobky, zda od státu, nebo privátní sféry - vždy zaplatí spotřebitel. A podílí se také na neúměrném zisku poskytovatele služeb a výrobků.

  • To je tedy "expert". Buďto to bude tak nebo jinak. A rozum máš?

  • mun.go

    Jaderná energetika v roce 2019  

    Rok 2019 znovu zvýraznil rozdíl ve vývoji jaderné energetiky v Rusku a Číně na jedné straně a Evropě a Spojených státech na straně druhé. V současné době je v provozu už 13 reaktorů III. generace, žádný však v Evropě nebo USA. Zatímco v Číně a Rusku se reaktory spouštějí, v Evropě a USA se zavírají.

    Kolik stojí likvidace vysloužilé jaderné elektrárny?  

    V materiálech protijaderných aktivistů se často objevuje argument, že se zatím nedokončila likvidace žádného vysloužilého jaderného reaktoru. To ovšem není pravda. Je tak zajímavé se podívat na reálnou situaci v této oblasti.

  • Jaderná energetika je nejdražší ze všech , a stavět dnes nové bloky je ekonomická sebevražda což moc dobře ví i ČEZ , proto to také nechce financovat ze svého , pročpak asi nikdo na světě nic takového nestaví ? - protože si to všichni umí dobře spočítat , nehledě na to že stále nikdo neví co s jaderným odpadem který se bude muset skladovat statisíce let , pokud se taková stavba u nás uskuteční bude to největší "TUNEL" v historii země a elektřinu budeme mít potom nejdražší na světě.

    • mun.go

      Není nejdražší. Navíc si musí ze zákona střádat peníze pro svou vlastní likvidaci (který z ekozdrojů to dělá?). Je to zpolitizovaná záležitost, protože nenese zas až tak rychlý zisk - a globální kapitalismus má eminentní zájem na rychlé (co nejrychlejší) maximalizaci zisku (co nejmaximálnější).

      Nuclear Energy Archives

      Aktuální stav jaderné energetiky

      Global Nuclear Power Database

      Vývoj jaderné energetiky

      ---

      vše v časopise amerických jaderných vědců, s grafy a obrázky.

    • josef.chmela

      Zatím největším tunelem byly fotovoltaické elektrárny a od té doby máme drahou elektřinu a spousty multimilionářů z našich plateb.

      • No jedním z největších provozovatelů FVE je právě ČEZ který už řadu z nich skoupil , ale ať si nové bloky klidně postaví když si myslí že se to tak vyplatí , ale ne za cizí (naše) peníze nýbrž pouze a jedině  ZA SVÝ !!!

  • Připomnělo mi to starý vtip: Potkají se dva kamarádi a jak se baví tak se jeden ptá druhého. Jak žiješ a co doma? On mu na to :Víš já to mám doma jak takovou malou republiku! Moje žena jak ministr zahraničí pohádala se asi s pěti sousedama ,děti jsou jak zahraniční obchod . Pomalu všechno za pár babek prodají a vynesou! Kamarád:A ty jsi tam nejmíň president. On: Ale kdepak já jsem  "LID" já nemohu do ničeho mluvit ale všechno to finacuji !!!

  • mun.go

    Úplně nejlepší by bylo přemýšlet o tom, jestli ČEZ má či nemá být akciová společnost. Podobně jako Lesy České republiky, které jsou státní podnik, a díky tomu se od nich nemusí vyžadovat zisk ...

    Státní podnik - to je zajímavá myšlenka ( viz Zákon o státním podniku ). 

    Státní podniky vznikly v Československu v roce 1988 v rámci socialistické přestavby a související demokratizace. Oproti dosavadním centralizovaně a direktivně řízeným národním podnikům v nich rozhodující slovo měla socialistická samospráva pracovního kolektivu. Nový zákon ihned po pádu socialismu v roce 1990 přenesl rozhodovací pravomoc zpět na zakladatele a samosprávu pracovních kolektivů zrušil a ponechal zaměstnancům jen částečné zastoupení v dozorčí radě, toto zastoupení bylo v roce 1997 ještě zmenšeno. Od roku 1997 mohou funkci zakladatele státního podniku vykonávat jen ústřední orgány státní správy a pouze se souhlasem vlády, do té doby souhlas vlády nebyl nutný a zakladateli mohly být i obce (orgány obcí) či orgány okresů - ( viz WIkipedie zde )

    Státní podnik může vytvářet zisk: 

    § 13 (1) Dozorčí rada ) b) projednává výroční zprávu, roční finanční plán, pololetní výsledky hospodaření a přezkoumává roční účetní závěrku podniku a návrh na rozdělení použitelného zisku (vypořádání ztráty); své stanovisko předkládá řediteli a zakladateli ...

    Dále může podle § 2 (4) zakladatel zvýšit kmenové jmění podniku o majetek, který podnik v průběhu provozování své podnikatelské činnosti nabyl....

    Co ale potom s tou chobotnicí, která je navázána přímo nebo nepřímo na ČEZ a.s. a Skupinu ČEZ? Jsou to buď rovněž akciové společnosti nebo s.r.o.

  • "Jaderná" energetika je jediná rozumná - a smysluppná - budoucnost pro tuto zem...

    • Souhlasím, je však vhodné doplnit ji solárními panely.

      • josef.chmela

        Solární panely je úlet životaschopný pouze jako doplňkový zdroj na malých objektech, např. rodinné domy a pod., stejně tak jako na první pohled "ekologické" elektromobily.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit