Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mun.go

    Hlubokou úctu zesnulé královně a soustrast jejím poddaným. Ale přece jen ČR není členem Commonwealthu (společenství 56 zemí, spjatých s UK jako její bývalá dominia a kolonie) a navíc UK vystoupilo z EU. 

    Pozvánku na smuteční obřad neobdrželi zástupci Ruska, Běloruska, Sýrie, Barmy, Venezuely a Afghánistánu.

    Přitom Putin se s Alžbětou II. setkal při několika příležitostech. Například v dubnu 2000 navštívil Londýn krátce po svém zvolení prezidentem. Od té doby několikrát navštívil Spojené království a v roce 2003 zde vykonal státní návštěvu (nejvyšší úroveň diplomatického protokolu). Ruský vůdce se pak stal prvním oficiálním hostem britského panovníka po dvou letech. S Alžbětou II. se setkávali také na mnohostranných akcích ve Spojeném království i v zahraničí. Ruský prezident pravidelně posílal královně blahopřání k narozeninám, a to jak kalendářním, tak osobním: k narozeninám, Novému roku a Vánocům, a dokonce i k narození jejího pravnuka.

    Alžbětu II. během jejího života navštívili také sovětští vůdci Nikita Chruščov a Michail Gorbačov. S Borisem Jelcinem se setkala během návštěvy Ruska v roce 1994. V té době královna navštívila Moskvu a Petrohrad. Byla to jediná Alžbětina cesta do Ruska a vůbec první návštěva britského panovníka v naší zemi v porevoluční historii.

    Putin se také osobně seznámil s novým britským králem Karlem III. Byl to on, kdo se s Putinem a jeho ženou setkal u žebříku letadla během státní návštěvy ruského vůdce v království v létě 2003 a přivítal je jménem královny Alžběty II. Naposledy se setkali v lednu 2020, kdy si Putin a tehdejší následník britského trůnu potřásli rukou na fóru k připomínce holokaustu v Jeruzalémě. 

    • Petr Fiala dnes vyzval národ k úsporám a řekl, že "stát půjde příkladem".

      Britská královská rodina vyzvala státníky, aby nezahlcovali britská letiště a použili pravidelné letecké linky, což ovšem premiér ČR ignoruje a na pohřeb královny letí vládním speciálem.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit