Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ti Číňané jsou skutečně výkuci místo výcviku armády a dodávek zbraní , staví silnice , školy ,továrny a neroubují svoje pojetí demokracie a tím jsou skutečně nebezpeční a co se týče Tibetu , tak tu také se pokoušeli o průmysl , ale část Tibeťanů má podobný přístup k práci jako naši nepřizpůsobiví - takže do těchto prázdných továren se museli mimo vybavení dodat i pracovní síly
    • Hrůza oni nechtějí válčit?Nechtějí rozvracet vlády? Nechtějí posílat armádu a letadlovky jako provokace k cizím břehům?....no to jim demokraticky musíme zatrhnout
  • http://prvnizpravy.parlamentnilisty.cz/zpravy/zpravy/cina-tvrde-zkritizovala-stav-lidskych-prav-v-usa/
  • diskuse:
    Tak jsem sledoval přílet Si Tin-pchinga do Prahy a z těch neobjektivních a tendečních žvástů jednoho z komentátorů - Ondřeje Klimeše na ČT 24 mi bylo špatně od žaludku ! B.


    Na rozdíl od Tebe mně nedošlo, že podvádějí i s těmi tibetskými vlajkami (staré záběry). Hrozně se divím, jak může veřejné médium tak podjatě informovat českého diváka, který to platí ze svých daní. Ten sinolog - možná zná dobře mandarinskou čínštinu, ale to mu přece nedává právo takto komentovat vývoj v Číně. Ono si Česká televize vůbec libuje ve výběru "odborníků": všiml jsem si, že velmi často zve do svých pořadů "ekonomické geografy", "rusisty", "překladatele" aj., kteří patrně nejsou zcela kvalifikováni pro posuzování politických, zahraničně politických nebo ekonomických souvislostí. O určitou objektivitu se při výkladu o Tibetu pokusil ten mladíček - připomněl aspoň, že Tibet byl součástí Číny přinejmenším od středověku. Nikdo ovšem ani nehlesl o skutečných poměrech, které v této teokracii vládly (otroctví, hrůzné tresty, bída, negramotnost), místo toho se jako příčina čínského pochodu uvádí (pro Čecha hned směšná a odpudivá) "záchrana tibetského lidu před imperialismem". Problém zachování etnika a kultury tu asi skutečně je - Hanové přinášejí civilizaci, ale též sebe. Tak tomu bylo při střetu civilizací a kolonizaci všude na světě; možná by se mělo posoudit, co dělají sami Číňané pro záchranu původních hodnot. Místo toho žvásty, že se Tibeťanům nabízí ekonomický pokrok jen za cenu zřeknutí se vlastní svébytnosti. Máš pravdu, hnus, Miloš.
    • Zcela souhlasím s pisatelem. Na rozdíl od "mládežníků" v ČT 24 jsem v Číně byla 4 měsíce v roce 1955, tedy před "kulturní revolucí" a pak zase v Šanghaji asi před 7 lety. Mohu tedy alespoň povrchně posoudit ten obrovský pokrok, který Čína udělala za ta léta. S ekonomickým a úžasným technickým pokrokem se zároveň uvolňuje politická situace. Nelze požadovat po Číně či ostatních zemí se zcela odlišnou kulturou, aby mávnutím kouzelného proutku zavedly "demokracii" v západním smyslu. Domnívám se, že by tam nastal chaos. A ti, co "bojují" za Tibet, o jeho historii zřejmě nic nevědí!

      Zdravím,
      • Pro informaci pár údajů o "pisateli" původního mailu. Je to můj kamarád. Už od mládí se zajímal o čínštinu a Čínu jako takovou. Studoval čínštinu u nás a studia dokončil na východní fakultě MGIMO v Moskvě, kde jsme se poznali (já byl na západní fakultě). Po šestiletém studiu v Moskvě působil na MZV, v Pekingu (zažil tam i "kulturní revoluci"), po roce 1968 vyhozen (zřejmě jsme v této zemi měli tehdy čínštináři vydlážděna náměstí, o jednoho víc nebo míň...) a až do "sametu" fungoval coby podnikový právník na OÚ národního zdraví (OÚNZ) ve Vysočanech (jeho manželka je lékařka, ta mu to místo dohodila). Od roku 1990 československý velvyslanec v Pekingu, v roce 93 znovu postradatelný i pro novou zahraniční službu... Čili, typický osud osmašedesátníka. Udržuje velmi dobré styky na čínském velvyslanectví, o Číně občas přednáší na Vysoké ekonomické a jinde. Stejně jako Ty tvrdí, že pokrok v Číně je nepředstavitelný, se starou skutečností se dnešní nedá vůbec srovnávat. A že to platí nejen o technice, architektuře, ale i o ochotě lidí bavit se s cizinci, o jejich náladě, prostě o tom, co bychom mohli obecně nazvat občanskou svobodou. Určitě "obecně", tamní skutečnost a standardy jsou určitě jiné - vzpomínám, že mně na vysoké škole tehdejší přednášející (skuteční znalci Číny) tvrdili, že v Číně připadala železná motyka na celou vesnici jedna! proto ten zoufalý pokus s výrobou železa v primitivních pecích. A dneska tam venkovský dělník, který si těžce vydělává na stavbě markodrapů v Šanghaji, sní o koupi auta! A už je to reálný sen. Číná se sama uživí, skončily hladomory, uregulovala růst obyvatelstva (samozřejmě, ne příliš demoikratickými prostředky), lítá do vesmíru! Hlavně - ty milióny lidí žijí mnohem lépe a mají perspektívu. Vzpomínám ještě na Brzezinského v Praze 68, na jeho přednášku v ÚMPE. Na dotaz, zda Čína může v dohledné době dohonit nějak průmyslový svět, odpověděl něco jako "naprosto nereálné, že by vůbec mohla dohonit", "století nestačí", "podívejte se na směšně nízký hrubý domácí produkt"....Přeju příjemný den, Miloš.
  • Já nepotřebuji peníze, já chci ČÍNU, třeba i k večeří!!!!!! *1* *1* *1* *1* *1* *1* *1*
  • a teď si vás koupím všechny. *1*
  • To jak naši vládnoucí lumpové lezou Číně do zadku znamená,že si tam chtějí půjčovat.Nic jiného než rozprodávat majetek státu co byl po komunistech a ještě dělat dluhy zde šestadvacet roků vládnoucí bandy lumpů neumí.Uvedenému bude třeba udělat na katovských mučírnách přítrž.
    • aspon tady číňani udělají pořádek vystřžílejí ty lumpy
  • Hlasy si v OSN nekupuje pouze Čína, USA by mohly vyprávět... *3*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit