Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Astronomové z Cambridgeské univerzity objevili další družici Mléčné dráhy – trpasličí galaxii vzdálenou od Země na 380 tisíc světelných let.

Studie byla uveřejněna v časopise Monthly Notices of The Royal Astronomical Society, úryvky je možno přečíst na arXiv.org.

Trpasličí galaxie byla pojmenována Crater 2 a byla nelezena při rozboru VST ATLAS — údajů získaných z VST (Very Large Telescope), komplexu obrovských optických teleskopů v observatoři v Chile.

Hvězdy nám budou blíž: nové technologie osvojování kosmu
    © REUTERS/ Breakthrough Initiatives
    Galaxii není možno uvidět prostým okem, protože se nachází příliš daleko, ze Země je možno rozlišit jen ojedinělé hvězdy. Mezitím je Crater 2 čtvrtou největší družicí Mléčné dráhy, a její průměr činí sedm tisíc světelných let. Crater 2 je nejjasnější ze všech galaxií-družic objevených v posledním desetiletí, vyzařuje 160000krát více světla, než Slunce.
    Podle názoru vědců bylo tuto galaxii tak těžko objevit proto, že její hvězdy jsou od sebe příliš vzdálené. Jak předpokládají astronomové, vedle galaxie se nachází další čtyři objekty: kulová hvězdokupa Crater (hvězdokupa, v níž je mnoho hvězd těsně spojených gravitací, které se otáčejí kolem galaktického centra jako družice) a tři trpasličí galaxie v souhvězdí Lva. Astronomové nevylučují, že všechny patří do skupiny objektů, které „pohlcuje" Mléčná dráha.
  • Naše ekonomika je poněkud Vycastrovaná soudruzi.
    • Ruská ekonomika je také zralá na pohřbení a zahrabání. *13*
  • V Japonsku po zemětřesení je přes tisíc lidí odříznuto od okolního světa
    © REUTERS
    Přes tisíc lidí bylo úplně odříznuto od okolního světa po silném zemětřesení, k němuž došlo v noci na sobotu ve vesnici Minami-Aso na jihozápadním pobřeží ostrova Kjúšú, oznámila televizní společnost NHK.

Oběťmi řady zemětřesení v Japonsku se stalo nejméně 34 lidí, počet zraněných jen v sobotu činí 1,6 tisíce.

Několik desítek lidí se sešlo na horském parkovišti a čekají na evakuaci vojenským vrtulníkem. Ve vesnici došlo k sesuvu půdy, pod nímž se ocitlo 10 obytných domů, s několika lidmi se nedaří navázat spojení. Rozsah živelné pohromy se upřesňuje.

V Minami-Aso v prefektuře Kumamoto se nacházelo několik jednoposchoďových domů, které pronajímali studenti zemědělské fakulty univerzity Tokai. Ve třech budovách se první poschodí zřítilo a pohřbilo přízemí: teď vypadají domy jako přízemní, je vidět jenom střecha a první poschodí. Zpod trosek se podařilo zachránit 10 lidí s různě těžkými zraněními. Dva studenti zahynuli.
    Ve čtvrtek došlo v prefektuře Kumamoto na západním pobřeží ostrova Kjúšú k prvnímu zemětřesení o síle 6,5. V 1.25 místního času v sobotu tam došlo k zemětřesení, které bylo 16kjrát silnější než první, jeho síla činila 7,3. V sousední prefektuře Oita došlo k zemětřesení o síle 5,3. Celkem došlo v prefekturách Kumamoto a Oita k více než 270 zemětřesením včetně dotřesů. V důsledku živelné pohromy bylo zraněno přes 2,5 tisíce lidí, asi 160 tisíc domácností zůstalo bez elektřiny.
  • Já mám od Lenina podepsaný srp.
    • Já mám kladivo s podpisem Milouše Jakeše i Milouše Zemana. Pche
      • použivej svuj nick nicko
  • I mě jednou naloží do Myšího oleje.
    • Ruskou ekonomiku do něj brzy také pohřbíme *11* *8*
  • Já koupil trenky soudruha stalina. Vietnamský stánkař v Plzni mě ujistil že jsou pravé.
    • Já mám Leninův nehet. Našel se na půdě domu kde bydlel. Pche
  • Je to turistická atrakce. je známo že lidé milují zrůdy a exoty.
  • Já hniju jako pes, pohozený za Kremelskou zdí.
  • Čtyřnásobným blbům urááá.
  • Pussy Lenin sem, Pussy Lenin tam.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit