Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zajímavá je i historie legendy, že špenát obsahuje vyšší množství železa, než ostatní zelenina.

    Vznikla díky chybě ve výpočtu analytika, co se "upsal" při výpočtu výsledku a posunul tak desetinnou čáeku doprava. 

    Přišel na to jeden student v USA, který jeho postup zopakoval. Když už mu vycházelo desetkrát menší množství železa po několikáté z různých odrůd špenátu, zkontroloval původní výpočet.

    A... 

    • Z tisku: "V roce 1870 publikoval německý vědec Erich von Wolf práci, v níž tvrdil, že špenát obsahuje 35 mg železa na 100 gramů, tedy desetkrát více než ve skutečnosti. 

      Zda za chybu může překlep sekretářky nebo chyba v měření, není jasné."

      A pak mluvte o "německé důkladnosti". Nebo onen "von" byl z rodu šlechty, zdegenerované příbuzenskými sňatky?

      K té fámě o vysokém obsahu železa ve špenátu, co se podle historiků vědy rozšířila v 30. letech 20. století, přispěl i náš starý dobrý známý PEPEK NÁMOŘNÍK, co  po konzumaci plechovky této zeleniny nabýval obrovské síly. 

      Postavička  však neměla sloužit k propagaci špenátu jakožto zdroje železa, nýbrž jako zdroje vitamínu A, 

  • mun.go

    Místo klasického špenátu (Spinacia L.) se dá udělat špenát z kopřiv ...


    • Salát i špenát z kopřiv ale jen z mladých rostlin, trhaných za ranního kuropění!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit