Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Vždy budu odpůrcem toho, aby se lidem jídlo dávalo po neomezenou dobu.

    Vždy bude příznivcem toho, aby se hladovým pomohlo v tom, jak si potravu zařídí sami. Budu příznivcem toho, aby se jim daly udice, než aby se jim dávaly ryby. A ještě větším příznivcem jsem toho, aby se jim ty udice prodaly na úvěr, který budou splácet třeba těmi chycenými rybami. Ano, budou muset chytat ryby pro své rodiny, ale i na splácení svého dluho. Až ho doplatí, mohou už chytat jen pro sebe. S tím bude souviset i to, že budou muset přemýšlet, jak velkou rodinu jsou schopni uživit.

    Nezní to "pravicově extrémisticky"?  To bych nerad...

    • Ne, to zní jako za komunistů, kdo nepracuje ať nejí.

      • Kdežto vy zastáváte názor, že kdo nepracuje neměl by mít o moc méně, než ten, kdo pracuje? 

        • Ne já jsem toho názoru, že za dobrou práci, dobrou pláci.(čili mzdu.)

  • Já bych jim tu sbírku zdanil. Bureš je nejlepší premiér, jak získat peníze pro svěřenecký fond. 😍

  • A nick xxdef zde vytrvale opakuje poučky z Haló novin, potažmo ze školení nějakých pofiderních pověr, souhrnně zvaných "marxismus-leninismus" -  má na celou problematiku výrazně jednostranný pohled a to přímo trestuhodně jednostranný - v úrovni hoaxů různých "spammerů"!

    A zamlčuije, že to jsou nejen vlády USA, Francie, Spolkové republiky Německo, Italie a dalších zemí (jím opovrhovaného a pomlouvaného) Západu - ke kterému se řadíme i my, ale i instituce církevní - vždyť jen Česká katolická charita vyčlenila v roce 2017 (poslední zveřejněná data) na zahraniční humanitární pomoc 23 485 168,89  Kč. A to mezi podobnými institucemi není ani největší, ani největším přispívatelem na tuto oblasti

    Úplně opominul i realativně velmi čerstvou zprávu, oznamující, že Svatý otec František věnoval 500 000 USD na pomoc migrantům ze Střední Ameriky, kteří během cesty do USA uvázli v Mexiku - viz zprávu tiskové agentury Vatikánu ze soboty 27.4.2019. A ty peníze putují na poskytování přístřeší, jídla a základních hygienických potřeb a ošacení pro uprchlíky - byly deponovány do fondu katolické církve s názvem "Peter´s pence" (v Čechách známou jako "haléř Sv.Petra"), který pomáhá běžencům na celém světě a pomáhal i v minulosti. 

    Peníze, deponované ve fondu pocházejí ze sbírek v kostelích celého světaJe smutné, že informace o této aktivitě katolické církve - ale i dalších mimořádných aktivit této instituce - se snižuje. Prakticky je omezeno jen v tisk církevní, nebo církvím blízký.

    Je smutné, že se abstrahuje od stavby stovek zdravotnických zařízení, včetně poskytování moderního vybavení do těchto - tedy nejen do jejich stavby a přístrojového vybaveni, ale jejich i personálního obsazení lékaři i dalším zdravotnickým personálem. 

    A to  nejen nemocnic - ale i dalších větších či menších humanitárních center, včetně zdravotnických zařízení ambulantního typu po celém světě - zejména pak v Africe, Asii a Jižní Americe. Často suplujících nezájem vlád a místních radnic, či jiných úřadů samosprávy v této oblasti péče o lidi!

    • Vůbec se nechci zastávat nicku xxdef a konceptu a obsahu jeho příspěvků - vlastně je po pravdě ani moc nečtu celé a pozorně. Omlouvám se.

      Jen trochu popíchnu pana Janáka. "....školení nějakých pofiderních pověr...." je spíše know how církve svaté. To je přeci všeobecně známo. 

      Někteří, možná závidějící úspěch vymývání mozků, používají podobnou taktiku. Inu, ono se to církvi vyplatilo, tak to někteří napodobují. 

      • ... je přeci všeobecně známo ... Hmmm...

        • Pro pana Janáka:

          Dneska jste se pane doktore špatně vyspal? Jste nějaký napruzený.

          Malá procházka pomůže. Přeji Vám hezký den. 

    • Otázkou zůstává, jestli soudruh xxdef sám věří těm svým fantasmagoriím nebo je za to placen a pak je otázkou kdo ho platí.

      • Určitě se od něho, případně od nicku "jindřich2309" dočkám výtky proč opakuji, co už jsem jednou napsal!

        • Pane doktore Janáku, omlouvám se za dotazy - nejsou to výtky. Nejsem v pozici, abych komukoliv cokoliv vytýkal.

          Jen jsem se zdvořile ptal na důvod toho. proč v jedné diskusi uvádíte teď již snad po páté stejný text. Trochu to připomíná poučku, že opakovaná lež se může stát i pravdou. Netvrdím, že to platí i v tomto konkrétním případě. Důraz vyjadřujete již tloušťkou a sklonem písma , tak si jen myslím, že opakování netřeba.

          Ale je to Vaše věc, pokud tuto informaci budete opakovat třeba 20x. 

  • oběti kapitalismu 2,6 milionů dětí ročně zemře hlady 

    ekonomika.eurozpravy.cz/svet/78338-hladomor-dal-kosi-lidstvo-osn-selhava-je-hlad-uz-i-v-cesku/


    každodenní oběti kapitalismu :::UNICEF: Na světě je každých pět minut zavražděno dítě

    http://www.theguardian.com/global-development/2014/oct/21/unicef-uk-epidemic-violence-children-doreen-lawrence

    Z otřesné zprávy, vydané organizací UNICEF, vyplývá, že každý den je na světě zavražděno 365 dětí, tedy jedno dítě každých pět minut..

    • vanhorne

      "jedno dítě každých pět minut."

      Barnum Bailey kdysi rekl ze, kazdou minnutu se narodi jeden blbecek.

  • Wolfcastle

    Špatně je oboje jak nakrmit hladové tak je nechat hladovět a místo toho platit rekonstrukce katedrál... SPRÁVNÉ by bylo hladovým nabídnout, že za pokrm a skromnou střechu nad hlavou mohou opravovat katedrálu (nebo se jakkoliv na její opravě podílet) a ty co odmítnou NIKDY NEKRMIT A NECHAT CHÍPNOUT HLADY NETÁHLA hlavně a´T už se takový nemnoží a nejsou vzorem pro své hladovějící děti páč pokud děti hladoví je to VÝHRADNĚ zásluha a starost jejich rodičů...

  • Protože taková oprava kategrály dá práci mnoha lidem a tito nebudou závislí na všelijakých dávkách a budou moci poctivě pracovat. 

    Jsem to ale naivní blbec, že?

    • Nejste a blbec už vůbec ne.Kde by byl svět, kdyby lidé neměli ideály? Hezký den

  • já už sbírám na katedrálu víčka, už jich mám pět, až jich bude deset pak to pošlu Makarónovi

    • vanhorne

      "já už sbírám na katedrálu víčka"

      Sbirej, sbirej stary pionyre v Kremlu se ucpala kanalisace, posli aspon tisic kacek.

    • To Jura72 - dvě víčka Vám rád přidám...😛

      Kdo je bohatší, než církev svatá? Asi by s financováním  rekonstrukce katedrály neměla problém.

      I když se tady s panem Janákem trochu škorpíme ohledně pozice institucionalizované víry, pokud by to mělo prospět obnově této kulturní památky významné pro lidstvo - rád přispěji podle svých možností.

      Víra, nevíra, jsou objekty, které jsou prostě svědectvím a "majetkem" všech a měli bychom si jich všichni vážit. I já. 

  • mun.go

    " ... kde jsou sbírky na deset procent světové populace, které hrozí smrt způsobená chronickým vyhladověním?"

    Stejně dobře bychom se mohli ptát, jak je možné, že 26 jednotlivců má větší majetek, než jedna polovina obyvatel celé planety: Are 26 billionaires worth more than half the planet?

    Majetek miliardářů se loni zvýšil o 12 procent (neboli 2,5 miliardy dolarů denně), zatímco 3,8 miliardy lidí, kteří činí nejchudší polovinu lidstva, zaznamenali pokles svého bohatství o 11 procent. To je jeden z výsledků letošního lednového Světového ekonomického fóra v Davosu.

    Billionaire fortunes grew by $2.5 billion a day last year as poorest saw their wealth fall

    Řešení extrémní sociální nerovnosti, vymýcení hladovění a epidemií v nejchudších zemích není zrovna mediálně vděčné téma a v krátkodobém horizontu z něj neplyne žádný zisk - na rozdíl od zbrojního průmyslu / obchodu se strachem. Nerovnost není jen neetická, je také ekonomicky neefektivní, politicky korozivní, sociálně rozdělující a ekologicky destruktivní. Její náprava vyžaduje politické rešení, ke kterému nikdo z mocných nemá nejmenší chuť, protože jim prostě současný stav vyhovuje (a čím bude hůře, tím lépe pro ně). Inequality: a political problem requiring a political solution

    Famine and hunger crisis

    Malá perlička na závěr - pro záchranu bezdomovců před umrznutím se v ČR nabízí umělohmotné iglú (náhradní přístřešek pro pobyt v mrazu, který vyhřívají sami lidé vlastním teplem) v lidové ceně cca. 5 000 Kč.  Přístřešek vymyslel Francouz Geoffroy de Reynal. K některým bezdovmocům v Praze se asi nedostalo. Iglú má pomoci bezdomovcům přečkat zimu

    • mun.go

      Technická poznámka:

      Ve výše uvedeném odkaze zde Vox polemizuje se závěry Oxfamu a končí v závěru slovy:

      Bohatnutí bohatých však nebrání tomu, aby chudí zbohatli, a zatímco střední třídy ve Spojených státech a v Evropě zaznamenaly menší růst příjmů než nejchudší lidé v rozvojových zemích nebo nejbohatší lidé na Zemi, je to světový pokrok proti extrémní chudobě.

      Připusťme téměř 100% chybovost statistik Oxfamu a že těch extrémně bohatých jedinců s majetkem v hodnotě poloviny planety nebude 26, ale celých 50.

      O tom, že by nastalo nějaké "prokapávání bohatství" směrem od bohatých k chudým, si můžeme stále nechat jenom zdát.

      Teorie o prokapávání bohatství od bohatých k chudým v prosperující ekonomice (tzv. teorie trickle-down) odporuje zkušenosti, protože solidaritu vytlačuje lhostejnost - viz zde.

      Viz "Teorie o prokapávání bohatství"

    • Česká katolická charita vyčlenila v roce 2017 (poslední zveřejněná data) na zahraniční humanitární pomoc 23 485 168,89  Kč. A to mezi podobnými není ani největší, ani největším přispivatelem v této oblasti.

      Úplně opomíjíte např. skutečnost, že Svatý otec František věnoval 500 000 USD na pomoc migrantům ze Střední Ameriky, co během cesty do USA uvázli v Mexiku - viz zprávu tiskové agentury Vatikánu ze soboty 27.4.2019. Tyto peníze putují na poskytování přístřeší, jídla a základních hygienických potřeb a ošacení pro uprchlíky

      Peníze byly deponovány do fondu katolické církve s názvem "Peter's Pence", který běžencům na celém světě pomáhal i v minulosti. Peníze pocházejí ze sbírek v kostelích celého světa.

      Je smutné, že mediální presentace této i dalších mimořádných aktivit se snižuje - zmínku o nich najdeme jen v tisku církevním, nebo církvím blízkém.

      • Proč opakujete stejný příspěvek několikrát pane MUDr. Janáku? Všichni čtenáři nejsou zcela dementní a chápeme obsah a souvislosti Vašeho textu. Děkuji

  • Protože krmit hladové nebo vyplácet sociální dávky těm, kteří dělat nechtějí je cestou do pekel. Ani v jednom případě to dotyčné nenutí k jakékoliv činnosti, která by je udělala samostatnými. Spíše naopak.lennost a pokud nějakou činnost, tak jedině nelegální.

  • Obnovení katedrály N-D je jistě ušlechtilý záměr, který však již ve svém zárodku dostává nechutný odér vycházející z píárové uzurpace dobročinných a bohulibých aktivit na obnovu katedrály, za nimiž je schována zpupnost mocných. Katedrála má zřejmě pomoci lépe ukrýt čertovo kopýtko Macrona a spol. Zapálení Říšského sněmu v Berlíně pomohlo tehdejším uchvatitelům moci a nyní má zase pomoci mocným nepřátelům demokratických hodnot vyhoření Notre Dame, které víc než příznačně symbolizuje vyhoření klíčových sociálních skupin francouzské společnosti.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit