Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • A co dělá konkrétního katolická církev pro odvrácení utrpení křesťanů?

    Má prachy, které dnes hýbou světem a zůstává jenom u výroků a prohlášení, které nešťastníkům nepomohou...
    • Hlásá křesťanské Desatero jako morální kodex. jimž se mají lidé řídit pokud se nechtějí navzájem vybít. Přibližuje lidem křesťanskou víru, aby nežili jako zvířátka v džungli a snažili se pochopit kdo jsme, proč tady jsme, odkud a kam jdeme. Spravuje hospice, sirotčince, starobince pro lidi potřebné nebo kteří se nemohou o sebe postarat. Spravuje a stará se o údržbu a opravy kostelů a ostatních církevních památek. Označení "zdravotní sestra" pochází od toho, že původně tu práci vykonávaly řádové sestry z lásky k bližnímu.
      • ale jako zvířátka v džungli nežijí ani ateisté ani vyznavači nekřesťanských náboženství, křesťanství vzniklo a šířilo se v civilizacích, které vznikly dávno před ním a ti lidé tehdy se rov něž starali o své staré a nemocné....měli i obdobné desatero.... zkrátka nic nového po sluncem, i oni se starali o své svatostánky (v mnoha případech později křesťany zničené nebo zabrané)... zkrátka křesťanství je jen jedna z mnoha možná¨mnohých variant vidění světa.

        a k těm zvířátkům... víte, že vlci pečují o své staré a neMocné? a bez kněží a kostelů.
        • Netvrdím přece, že každý kdo není praktikujícím křesťanem by nutně musel žít jako zvířátko v džungli, kde vládne "právo" silnějšího. Nepopírám, že zvířata pečují o svá mláďata a jedince svého druhu. A jak o ně "pečujeme" my, "dokonalí" lidé? V džungli je to ovšem trochu jiné, ve společnosti 21.století i ta péče musí být institucionalizovaná a specializovaná, aby byla efektivní. A nelze ji provádět pouze tak, že ten kdo ji poskytuje z toho má zisk. Důležité je vědomí minulosti, tradice a předpokládané budoucnosti. Zvířata zřejmě vědomí minulosti nemají, jednají instinktivně, aniž by věděla proč tak činí.
          • ale církev z toho zisk má - my zaplatíme výstavbu, platy sester (byť řádových), provoz a církev shrábne vděk. Pro mne představa, že bych měla umírat s křížem (půlměsícem, tórou, svitky...) nadohled je prostě špatná, asi jako pro vás, kdybyste měl umírat s pohledem na Manifest *15* *15* *15*

            a jinak z dobročinnosti dříve spontánní si udělali lidi kšeft a spotřebují na sebe více než na ty potřebné-
      • To je hezké a záslužné, ale myslím si, že církev spotřebovává nepřiměřeně mnoho prostředků na svoji režii, rituály a mocenské zájmy.
        • Kněží, řádové sestry a řádoví bratři a ostatní personál musí někde vystudovat, někde bydlet, musí se najíst, obléci. Součástí činnosti církve jsou nutně také různé rituály, které lidem křesťanství vykládají, přibližují a připomínají, že naše kultura je judaisticko křesťanská. Nemohu posoudit, jestli církev spotřebovává nepřiměřeně mnoho prostředků ani zda a jaké má mocenské zájmy kromě presentace křesťanské víry. A rozhodně k tomu nepoužívá sebevražedné útoky, kruté mučení a vraždění jinověrců, ničení pravěkých památek.
          • naše kultura vyrostla na základech antiky a ta zase na starých říších blízkého východu, křesťanství není základem naší civilizace ale jen jednotlivou etapou, mnohdy více než kontroverzní.
            někteří křesťané trápí, mučí i vraždí jinověrce a dělali to po celé období svých dějin, samozřejmě ne každý a ne všude, ale dělají to dodnes. Článek na to upozorňuje. Památky na územích, které křesťanství ovládlo, myslím předkřesťanské památky, z veliké části již po ovládnutí území zničili či si přivlastnili ke svému užívání.
            Marně hledáte rozdíly mezi křesťanstvím a jinými vírami - nejsou.
            • naše civilizace vychází z antiky, Ta byla bezesporu krutá, ale umožnila lidem myslet, v okamžiku, kdy se přidal judaismus, křesťanství a později i korán, bylo po myšlení, nebo se myslelo navzdory a tak trochu tajně.

              jinak k laskavosti křesťanů třeba v Africe se vyjádřil článek sám, válka ve Rwandě byla křesťany vedena a řádové sestry zabíjely, přeloženo je dostatek vzpomínek přeživších.
            • Naši kulturu bychom jistě mohli nazvat také křesťansko-judaisticko-antickou, původ všech kultur se ztrácí kdesi v pravěku. V oblasti logického myšlení, vědy, filosofie je víc té civilizace antické.
              Nevím jestli dnes "někteří křesťané trápí, mučí i vraždí jinověrce". Dřív se tak dělo "ve jménu víry". Ani v antické civilizaci tomu nebylo jinak, vzpomeňme na římskou říši, gladiátorské zápasy, předhazování poražených lvům, ukřižování křesťanů...
              Ve své historii křesťané zničili mnoho památek, které podle jejich názorů odporovaly jejich víře, antické památky, poškozené nebo zničené sochy antického Řecka, zničené antické písemnosti a také stavěli kapličky a boží muka na místech, kde stávaly svatyně jiných kultur. I naše křesťanské svátky (Vánoce, Velikonoce...) jsou v podstatě překrytím astronomických aspektů oslavovaných přírodními národy.
              Nejde o hledání nějakých rozdílů. Je třeba vybrat si z křesťanství to dobré, to je např. to zmíněné Desatero. A ostatní brát jako historická fakta, jež zformovala naši kulturu a myšlení.
              Všechny víry mají společné to, že vyžadují právě tu "víru", tj. považovat daná tvrzení za nezpochybnitelná bez ověřování jejich pravdivosti. trestat ty kdo mají pochybnosti, potlačovat fakta svědčící proti ní. To platí i pro komunistické "náboženství". Ale děje se tak i ve vědě, např. archeologové popírají historické nálezy svědčí pro to, že historie byla jiná než uznává oficiální věda, popírání darwinismu atd.
          • Dnes již naštěstí ne...
  • Evoluce je motor všeho konání na této planetě.A myslet si že lidé jsou vyjímka je pošetilé.Zvířata se této "doktríny" drží akorát lidé si myslí že si mohou vše koupit.Nepotřebuji desatero ,korán thoru,mí rodiče mne vychovali tak abych se nemusel za sebe stydět.Je svoboda ,věřte si čemu chcete ale neopbtěžujte stím ostatní.
  • Celibát vyžaduje určité nadání, asi jako chůze po laně. Někdo se to naučí, ostatní spadnou na hubu.

    S tou láskou k bližnímu se to nesmí přehánět!!!

    V letech 2001-2010 se řešilo obvinění asi ve 3000 případů diecézních i řeholních kněží a týkají se sexuálních deliktů spáchaných v posledních 50 letech. Ve Spojených státech (2003-2004) představovaly asi 80% všech případů

    Opakovaně se udává, že asi 50 % kněží v celibátu žije sexuálním životem. Více než 30 % má podle některých údajů stálou partnerku (hospodyni, milenku). Podobné proporce lze vystopovat i u homosexuálně orientovaných kleriků v celibátu, jichž je větší procento než v obecné populaci. Jedna studie uvádí výskyt homosexuálních jedinců mezi americkými biskupy až 30 %, což je šestkrát až sedmkrát víc, než by se čekalo.
    • To je sice pravda, ale kolik sexuálních deliktů existuje mimo kněžskou oblast? Možná mnohem víc, protože ti kněží asi mají většinou pocit nesprávnosti svého jednání. U kněží se o tom píše, odsuzuje se to, protože "to přece nemají dělat". Mimo kněžskou oblast se jaksi považuje za "samozřejmé", že existující sadisti, násilníci přepadávající v parku ženy, pedofilové.
      • ano, na počet asi více, ale v procentech k tomu výseku populace bych řekla, že kněží vedou, nejsou to tam jednotlivosti ale systém. četla jsem zajímavou knihu bývalého polského katolického kněze o tom, jak církev kryje přímo v Polsku znásilňování , dokonce nemanželské děti kněží, a dokonce to kryjí i rodiče postižených .....
      • Jenže oni kážou vodu a chlastaj víno, to je to špatný. Plnou hubu dobra a vlastní špína se jim vymyká z rukou!!!
  • Pánbůh nás chraň před jakoukoliv vírou... *1*
  • Celibát je jen výmysl církvé aby se nedělil majetek na pozůstalé,je vidět že oproštění od hmotných statků myslí opravdu vážně.Orientace má zůstat v kostele max. v rodině,jakmile někdo začne s náboženstvím otravovat na ulici osttatní-Potrestat. *13* *3*
    • Myslím, že ten důvod "nedělení majetku" je spíš komunistický "argument". Celibát pravděpodobně má svůj původ ve východních vírách (buddhismus) se smyslem zbavit se všech tělesných žádostivostí a požitků a věnovat se cele rozjímání.
      Nevím, jestli někdo "otravuje na ulici s náboženstvím". Ale vím, že např. fotbaloví fandové otravují na ulici s fotbalem, když přiožralí táhnou ze zápasu, řvou a třeba i napadají jiné.
      • Buddhisté se nezbavují se tělesných požitků, naopak intenzivně prožívají.
      • a já myslím, že to církev i takto zavedla. a kromě toho i odůvodnila. Východní celibát je dobrovolný a ne nařízený. a navíc, odpovězte si sám, kdo více myslí na sex nebo třeba i na jídlo a cokoliv - kdo je syt nebo kdo je hladový?
      • Hmmm... I díky neexistenci dědického tříštění majetku je katolická církev nejúspěšnější mocenskou organizací světa všech dob... :-)
        • Ovšem jaké dobro to přineslo nebo přináší řadovým věřícím, ateistům nebo věřícím jiných náboženství?
          Tím myslím, že tato mocenská organizace je pro svět spíš nebezpečná, než prospěšná.
      • Jen křesťané praktikují celibát .Osttaním je jasné že je to proti přírodě a být mučedníkem za každou cenu a vždy je fanatismus.Pokud jste ještě neviděl a nebo nepotkal Jehové sv. tak máte obrovské štěstí.jsem Křetěný a když jsem chtěl ve smyslu svobody určení pokřtít dceru v kostele(aby si sama zvolila směraž bude starší)farář to odmítl ,že nechodíme do kostela.Tento přístup mne utvrzuje v mém počínání.Tradice uznávám ale chodit do mešity 5* denně je ztráta času a protstoru třeba na studium.Strašně mne mrzí názorová omezenost některých věřících vše je černobílé a když to řekne farář tak je to pravda???tady vidím jediný účel manipulace. *9*
        • Buddhisté celibát drží jen když nechtějí být rušeni při meditacích. Jinak mnich může kdykoli stvůj stav ukončit a založit si rodinu. Někteří mniši dokonce souloží s ženami.
  • Já viděl dnes několik "oslavitelů" Velikonoc, kteří sotva stáli a jeden mně zastavoval vprostřed silnice, sotva jsem ho objel.
    No koneckonců alkohol je i krví Ježíše Krista, takže vlastně všechno v pořádku.
  • Je smutné, že členové církve musí studovat, aby dokázali pochopit dobro od Boha.
    Je smutné, že věřící člověk není sám schopen pochopit to, čemu věří a potřebuje k tomu tlumočníka - církev.

    Kromě toho organizace jako církev není v bibli moc zmiňována a těch několik zmínek se dá vysvětlit jako společenství věřících a ne polovojenská organizace
    Kromě toho třeba o papeži není v bibli ani zmínka. Takže až další umře a lidé se mu budou klanět, vzpomeňte:

    Ježíš odpoví: "Jdi z cesty, satane; neboť je psáno: `Hospodinu, Bohu svému, se budeš klanět a jeho jediného uctívat.´ V té chvíli ho ďábel opustil, a hle, andělé přistoupili a obsluhovali ho.
    Mt 4,1-11

    Já jen abyste vy věřící respektovali to, co jste si sami vymysleli.
  • Připadá mi naprosto nepochopitelné, kam až může dosáhnout nenávist ke křesťanství, když někdo (v tomto případě pan Kalenda, který tvrdí, že se hlásí ke křesťantvím, ale svým manipulativním článkem to popírá) může vyplodit takovou snůšku polopravd a lží. Skutečnost je taková, že nenjen dnes, ale v posledních 100 letech jsou křesťané zdaleka nejpronásledovanější skupinou obyvatelstva v mnoha zemích, zejména však islámských a ateistických. Pronásledování křesťanů v tomto období příznačně zahajuje genocida Arménů, Asyřanů a Řeků z Pontu v roce 1915 (celkem kolem 3,5 vyvražděných křesťanů), pokračuje miliony křesťanů vyvražděných během bolševické revoluce v Rusku a následně během existence komunistických států, projevilo se likvidací či pronásledování církví v těchto zemích, což v případě Číny, Severní Koreje, Kuby trvá dodnes. Každý rok jsou i nyní zavražděny desítky tisíc křesťanů v muslimských zemích (Sýrii, Iráku, Pakistánu, Libyi, Íránu, Egyptě, Indonézii) i jejich okolí (např. v Nigérii, Keni, Středoafrické republice, Jižním Sudánu etc.). Autor tvrdí, že křesťané prý pronásledují homosexuály v USA, přitom skutečnost je taková, že křesťanství tam je v posledních letech vlivnou homosexuální lobby vytlačováno z veřejného prostoru, že tam byli např. šikanováni pastoři, kteří odmítli z náboženských důvodů oddávat homosexuály, nebo cukráři, kteří nevyrobili dort na svatbu homosexuálů (ti samozřejmě mají možnost se uzavřít sňatek v sekulárním prostředí, ale zneuživají odmítnutí k tomu, aby prosadili likvidaci těch, kdo se odmítnout podílet na jejich životním stylu). Pan Kalenda dále tvrdí (bez udání zdrojů), že prý někteří protestanti v Brazílii ničí chrámy afrických okultistů a dává to do stejné roviny, jako vyvražďování křesťanů ve světě. Tento autor na závěr svého hanopisu uvádí, že Kristus zemřel za všechny lidi a proto bychom měli hájit práva všech lidí. Co ale uvést zapomněl, to je skutečnost, že Kristus zemřel kvůli hříchům lidí, že jeho smrt by je měla proto vést k pokání a k změně života - nikoli k pokračování páchání zla. To je smyslem velikonoční zvěsti - aby lidé spolu s Kristem zemřeli hříchu a spolu s ním se také znovuzrodili aby jej následovali v novém způsobu života.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit