Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Cenzura a reálný kontext Putinova dopisu evropským vládám
    Zpravodajství České televize už má horší renomé, než úřední deska Horní Dolní. Ránu z milosti jí dává pokrytím o ukrajinské krize. Zářným příkladem je i eskamotáž kolem Putinova dopisu, zaslaného dnes vládám evropských zemí.
    Žádá je o součinnost v situaci, kdy „celková zadluženost Ukrajiny vůči Rusku činí už 16,6 miliardy dolarů“, jak to na včerejší Putinově poradě s několika členy vlády dokumentoval premiér Dmitrij Medvěděv.
    Ten zároveň „připomněl, že Rusko má s Ukrajinou smlouvu, podepsanou v roce 2009, která předpokládá ´přechod na zálohové platby za plyn, nejsou-li uhrazeny dluhy´“. Bude-li „tato kritická situace trvat i nadále, jsou tu všechny důvody na zálohové platby přejít“, zdůraznil na včerejší poradě Medvěděv.
    Putin tam naopak „vládu a Gazprom požádal, aby na platby předem zatím nepřecházely přesto, že k tomu opravňuje klauzule platné smlouvy“. Rusko ji uplatní jen v případě, že „Kyjev k problému svého dluhu odmítne zasednout za jednací stůl“.
    Přerušením dodávek plynu do Evropy „vyhrožuje“ Kyjev (a ne Moskva, jak nás bulíkuje česká veřejnoprávní). Pozadí to má krajně nevábné. Když Gazprom loni v prosinci snížil Ukrajině cenu plynu o celou třetinu, zavázal se k ní jen za podmínky jeho úhrad včas a v plné výši.
    Poněvadž Kyjev nedodržuje jedno ani druhé, Gazprom cenový diskont ruší. Ukrajinské špičky se však nechaly slyšet, že „budou vycházet z původní ceny“. A pokud jim nebude vyhověno – prohlásil v úterý ministr energetiky Jurij Prodan –„může to ohrozit i tranzit ruského do Evropy“.
    Nezůstalo jen u slov. Včera byl „příjem ruského plynu do ukrajinských zásobníků zastaven“.
    Odkud že přichází mráz, neškodí vědět včas.
    • Přesně tak. Zajímavé že na formulaci "Kyjev vyhrožuje zastavením dodávek do Evropy" jsem nenarazil v žádném mainstream médiu. Přitom je to faktická pravda. *3*
  • Reakce v příspěvku "nnn"- No to je opravdu na hlavu . Ukrajinci dělají jen problémy a derou se tam k moci fašisti. Západ je v tom mocně podporuje a Putin je vyděrač? No to mi opravdu hlava nebere. Putin upozornil západ, že je s Ukrajincema problém, a že když nezaplatí, tak jim zastaví dodávky. To je naprosto logické. Součastně si je vědom toho, že přes Ukrajinu mají Ukrajinci dopravovat plyn do Evropy a zejména při garnituře, co tam západ tak mocně podporuje - (přeci to amíky už stálo spoustu peněz : http://www.youtube.com/watch?v=BABXj2nNO8k#t=13 ), tak je reálné nebezpečí, že si Ukrajinci "zprivatizují" plyn který jim neříká pane ( přeci si samozvaná vláda v Kyjevě proti sobě nepoštve lid, který zbádačili) a do Evropy plyn prostě nedorazí. No Evropa pod taktovkou USA pak bude muset držet pusu- tak ukáží na Rusy, že nedodávají plyn. Hurá, budeme dodávat plyn ze západu, který jsme před tím odebrali od Rusů. To již tady konec konců bylo. Že to odporuje smlouvám. Vztah západu ke smlouvám nám západ předvedl v Kyjevě. Takže nebuďme oproštěni od myšlení.
  • Zase účelový blábol.
    O strašení o "odstřihnutí" Evropy není v tom dopise ani zmínka. Jedná se pouze o odstřihnutí Ukrajiny a upozornění, že Gazprom pak nebude schopen ručit za to, že Ukrajina nebude krást z dodávek určených pro Evropu.
    Ukrajina má přes dvě miliardy dolarů nesplacených pohledávek za plyn, neplatí ani teď a Putin vyjádřil ještě ochotu počkat další měsíc. Tak kdo je tu hajzl ??? *8* *8* *8*
    Fico na Slovensku to řekl naplno. "Nikdy sme nemali problémy ohľadom plynu s Ruskom. Vždy ich robila Ukrajina, aj tá Tymošenková sa navystrájala... Teraz je to tiež tak. " *1*
  • stále stejná písnička . Za všechno může Moskva . USA a EU jsou pěkní parchanti . Kde je nějaká objektivita ? Samé lži a dezinformace tomu se říká demokracie ?
    • slavek;za dluhy nadelane Ukrajinci /za dodavky PLYNU/ ma tez na hrbu MOSKVA??
      premyslej prosim ,hlavu nemas prazdou ,ze?DLUHY prece nadelala vlada Janukovice
      a Timosenka,ty nevznikly az ted .Boze ,proc jste nekteri tak kratkozraci.
  • Jaká jednání platit se musí kdo v obchodě u kasy nezaplatí - krade .......
  • Rusko je v právu. My když nezaplatíme za plyn nebo elektřinu, tak nás taky odstřihnou. Neudělají nic jiného, než to dělají dodavatelé nám.
  • Putin ani tak nepohrozil, jako spíše naprosto otevřeně, veřejně a dostatečně včas, seriozně podal informaci o celé situaci, jak se tedy věci skutečně mají..a navrhl veřejné jednání s faktem, že když má evidentně Ukrajina už i nějaký ten rok zpět v tomto a nejen v tomto...velký problém s neplacením a stále se to jen a jen zhoršuje, tak je i logické vyzvat všechny co se jich to přímo týká tzn. i neplatící Ukrajince a společně vyřešit tento problém, dříve než budou problémy přímo citelné pro nejméně polovinu občanů z EU. EU bude muset rovněž pokorněji a férově nějak přiznat i svůj podíl viny při rozvrtání celé Ukrajiny a samozřejmě i citelně a otevřeně, ne jen nějakými pokryteckými kecy a sliby se přímo i finančně podílet na tom co sami v jistém dílu spolu s USA očividně zmršili, protože není možné, aby nadále Rusko ze svého poskytovalo Ukrajině samo v tomto další a další slevy i jiné, nepřiměřené úlevy, čímž by vlastně ještě jak naivní hlupáci dotovali i odběry v EU, protože je takřka jistota, že by se to opět na té Ukrajině, jak už je to tam tradičně za celé roky a "vlády" zvykem opět rozkradlo.. Každá firma, když něco vydává za peníze, tak je taky chce v jistém zisku samozřejmě i řádně zaplatit, což by stejně tak udělaly a trvaly by na tom i firmy, jak z EU, tak z USA, které teď najednou piští, jako by to jejich politici platili přímo ze svého..Vždyť to stejně nakonec nějak a v něčem opět zaplatí lidi, jak tady, tak i ti obyčejní Ukrajinci a nakonec i ti ruští lidi, protože jejich státní kasa bude mít kvůli tomu o to méně zisku, který by se dal použit jinde či jinak a po pravdě akorát v USA se jich to nebude týkat vlastně takřka vůbec, protože ti jsou hezky a pokrytecky za vodou...
  • A kdo z Vás by dával někomu na věčný dluh a nebo dokonce zadarmo ? Nkdo !! Ale chytráků
    je tady hromada......
  • Bezbřehá hloupost vedení EU přinese pro nás brzo nedozírné následky.Místo vzájemné spolupráce a obchodu,hlupáci i v naší vládě vyhrožovali Rusku všema čtyřma našima Gripenama ! Co je to za systém,který postrkuje největší oslové nejvejš ? Jak dlouho ještě povede neuvěřitelně hloupá Merkeová EU rovnou do propasti ! Nejhorší je,že za tu hloupost budou brzo trpět lidi,kteří nic nezavinili.Stropničtí a Zaorálkové mají dost velké platy aby mohli topit elektřinou a benzin jim budem platit my všichni,,jim zdražení PH vadit nebude ! Myslím na lidi,kteří zákonitě ztratí pracovní místa a jak se pak mají starat o rodinu ! Když poslouchám teď Zaorálka nebo Dinsbíra,myslím že je nutné,aby politici ve vysokých funkcích podléhali lékařským testům,aby bylo možné jejich těžké charakterové nedostatky včas objevit !!!
    • Osle, pláč za CCCP a studenou válku ti už nepomůže. I když KGB Putin je skutečným reliktem studené války, doba je jinde a výzbroj také. Utři si nudli a jdi spát. Nepiš do tohoto exkluzivního portálu když neumíš správně napsat ani jména tvých jistě milovaných politiků. Dobrou noc, pokud možno na věky.
    • S Rusem nelze diskutovat jako rovný s rovným. Na Rusa platí jedině klacek. Jedině tomu rozumí.
  • No jo, Zaorálek si myslí, že Putin je jako pokorné české ovce se kterými si naši dobře placení politici z našich daní mohou mávat jak chtějí .

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit