Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Já vždy žasnu člověk nadělá dluhy a aby okamžitě dřív něž to dojde až k exekutorovi něco řešil to ne, vklídku čeká že se to vyřeší nějak samo, pak jen čtu jak se smutně díval, že mu berou auto, doma elektroniku... ptám se proč neprodal auto sám včas? zrovna tak elektroniku mít dluhy tak rychle prodám co mám ať je splatím a nečekám až budou 10x větší kvůli exekuci....
    • Prodám nebo podle možností rychle "odkloním". Je vždy třeba myslet na svá vlastní tzv. zadní kolečka. Ne jen sedět a čučet, jak se to vyřeší (snad ?) nějak samo. Samo byl francký kupec, říkával mů fotr ... *2*
  • Pokud je pro někoho mateřská 8000kč pakatel, tak se nedá nic dělat, ukazuje to jeho poměr k penězům. Vzít si hypotéku umí každý.
    A otravovat s tím ostatní, zase říká něco o charakteru.
    Holt napřed se musí makat, pak příjdou úspěchy.
    • Představa dnešních mladých hned "po škole" je práce alespoň "za celostátní průměr a vejš" (cca 27 000 Kč). Trochu drzost, ale běžná realita. A co takhle po škole na rok, dva - a zadarmo "na vojnu" (sloužit vlasti nejčestnějším způsobem, nebo jak byly dříve ty agitační průpovídky). Plány, sny, rodina - nezajímá. Je třeba nejprve splnit své povinnosti.
      V porovnání s těmito "představami" o příjmech je potom 8000 mateřské opravdu víceméně "pakatel". Navíc, dnes si ve 24 letech málokdo (kromě cikánů, těm je to úplně šumák - ti hlavně potřebují "jén dafky") pořizuje deťátko, je jiná doba. Tenhle mladej to holt celkově trochu uspěchal, přepálil a teď se diví, že ve výsledku i prokoučoval - a ve 24, po prvním životním propadáku, navíc jako otec dítěte, myslí sobecky a hloupě na sebevraždu. To brzy !
      No, ve 24 by člověk už měl být dospělý - a především hodně zodpovědný ...
  • Když dlužíte tak vám nemovitost nedovolí prodat. Pokud máte dvě práce tak co víc chcete? Dávky dostanete max když nemáte žádný příjem nebo jste cikán. Je tam psáno že pracoval už při škole. Jste tak natvrdli nebo nemáte co dělat a takovyma kecama co tu někteří vypouští žijete. Pokud někomu přijde mateřská 8tisic hodně místo klasického příjmu tak klobouk dolů. Tahle situace může potkat každého a věřte že vám nikdo nepomuze
    • To je relativní, někdo "vystačí" s 10 000 na měsíc, někomu nestačí ani 80 000. To je hodně individuální, případ od případu, místa pobytu, bydlení v nájmu/vlastním, velikosti domácnosti, skutečných nebo nutných nákladů na živobytí atd. A zejména potom o "umění hospodařit neboli držet kasu".
      Mě by např. zajímalo, jak a podle čeho je spočítáno tzv. životní minimum 3.410,-Kč (pro 1 osobu) !? To mi přijde hodně málo - a pokud to trochu sleduji, už se léta neměnilo. Jako např. donedávna i důchody. Argument typu "měli jste si více našetřit nebo vydělávat" (?!), je hloupý. Nejhorší je, když se člověk stane neočekávaně "obětí" systémových změn (historicky po r. 1948, 1989). Vy se na něco celý život připravujete, systém je pevně dán a najednou bác, všechno je jinak. Co s tím máte sám jako udělat ? To je jako když přejedete autem odbočku, jiná není - a už reálně bohužel jedete úplně jinam, než jste původně měli. Sranda bude, až se přijme Euro. Ceny se istě zvýší, platy se třeba zvýší, důchody i dávky se možná zvýší - ale (i dlouholeté) úspory v korunách budou najednou úplné howno (při "přepočtení" kurzem měn Euro/Kč), doslova.
      Ale to je už jiná kauza.
      • Máte pravdu o tom žádná. Ja mam dva kluky a taky jsme se připravovali na různé věci. Prošel jsem si dvěmi pracemi. Vím jak tomu klukovi asi je. Nevím odkud jste ale u nás na Ostravsku je se vším problém. Moje máma v důchodovém věku bere vdovsky důchod 1000 svůj 8000 a příspěvek na bydlení (rpg) má nájem 11000,- tolikrat jsem s ní byl na uřadech a my "belosi" nemáme nárok. Ja bych to zhodnotil a upravil že průměrný plat je tak 15000,- no a jak přijde euro tak to snad polovinu Čechů položí.
        • Malý byt v Ostravě stojí i se službama cca 6000kč.
        • Jsem z Opavy, ale pohybuji se v celém MSK i v sousedním Polsku. Situaci v regionu znám velmi dobře.
          Po odstavení dolů a fabrik těžkého průmyslu (resp. podstatného snížení jejich výkonu a tedy i zaměstnanosti) politici i vlády Česka (dříve ČSFR) už od 90. let minulého století slibovali restrukturalizaci popř. konverzi stávajícího těžkého průmyslu, projekty na odstranění (ekologických) zátěží regionu Ostravsko-Karvinska, nově "průmysl" služeb (to jsem nikdy moc nepochopil ?), kroky k zachování dobré zaměstnanosti - ale v podstatě už více než 20 let se dělá jen "kulové". Nebo přineměnším málo. Kraj je dlouhodobě v úpadku, lidé se stěhují pryč. Proč asi, že by proto, jak je tu tak moc fajn ?! To těžko.
          15.000,- to asi myslíte nějaký tzv. reálný plat. Průměrný v ČR dle statistiky je cca 27.000,-, ale ten přes 60% pracujících (na plný úvazek) nemá ! Bohužel jsem nikde nenašel informaci, jak je to konkrétně u nás v MSK - asi zrovna to není nic ke chlubení ...
          • Máte pravdu. Je to tak 15 000,- je u nás v práci takový standard když jsou lepší měsíce jde to i výš. Popravdě by mě taky zajímala statistika platu v našem kraji.
            • Tak jsem se zrovna jen ze zvědavosti podíval - a na www.lidl je u pozice prodavač/pokladní konkrétně uvedeno: mzda 18.900,- Kč po 2.roce, brigádník (ukládání zboží, pomocný prodavač) 115,-Kč/hod. Prodejny Nový Jičín, Opava (Ostrava - žádné volné místo !).
              Údaj o tom, co bude po 2.roce, pro nového zájemce o práci v Lidlu asi nemá zrovna valný význam, toho zajímá především nástupní plat - a ten tam uveden není (jak jsem nakonec předpokládal a již dříve napsal !).
              Nenašel jsem ale NIC konkrétního o Vámi uváděných 15.000,-Kč ...
              Mně osobně to je vcelku "šumák", já tuto práci nesháním ani nepotřeuji, mám svoji, bohudík.
            • Mzda v lidlu je u nich na webu primo napsana... Vsude mozne na bilbordech taky.... Tohle fakt mechapu... Nekdo je nespokojeny v praci co dela ale udelat s tim neco to ne, to jen hledat vymluvy misto se snazit.
            • Thomas: minimální mzda je snad 11.000,-Kč, to jen k tomu doporučenému počítání pro Lump31.
              Kolik že je konkrétně mzda v Lidlu, to opravdu nevím a nikdo známý tam nedělá - můžu to ale dotazem hned ověřit, pokud budou ochotni to sdělit, což ale pochybuji. To je jako všude, různé pozice, různý plat.
            • Jdi delat do lidlu prodavace a budes mit vic nez tech 15 hrubyho.... To jsou reci tohle.

              prumerna mzda neni minimalni... Prumer se probiral na zakladni skole(to jen pro poradek, chapu ze hledate praci kde pocitat v praci nemusite).
  • Jestli tomu dobře rozumím, tak mladej pán po škole, ještě nic neuměl, jen měl "velké oči".
    Hned chtěl všechno mít. Auto na dluh, barák na hypotéku, elektroniku atd. (to musím mít, bez toho nemůžu žít), až mu dluhy přerostly přes hlavu.
    A že mu třeba někdo nezaplatí, s tím musí podnikatel počítat a na dluh nedávat, nebo brát zálohy. Lepší žádnej kšeft než, prodělečnej kšeft. Já také trochu podnikám a na dluh jsem nikdy nikomu nic nedal. U nás na dluh pouze podáváme ruku a řekneme na shledanou.
    Já jsem "ze selskýho", dělám kšefty je za love "na dřevo". To jsou staletími ověřené sedlácké zkušenosti.
    A kdo ví jak to bylo. Třeba jím odvedená práce byla třeba nekvalitní, proto mu nezaplatili.
    Tož tak. Nebo to si myslel, že mu Babinskej nebo socani jeho dluhy zaplatí? *1* *1* *1*
    • Tak jo. Jenže každý podnikatel jaksi nemůže dělat výhradně "za love na dřevo". Takže buďte rád, že zrovna u Vás to takhle jde, není to až tak úplně obvyklé. Když zakázku nevezmu, tak mi sice nikdo potom nemůže dlužit, ale jednoduše budu bez práce. Na práci už čekají další zájemci, kteří ji rádi vezmou. Nežiju v Praze, tam si možná lze vybírat. Takže tohle moudro: "lepší žádnej kšeft, než prodělečnej kšeft" jistě ani náhodou neplatí tzv. absolutně ... *3*
      • No tak měl jít do té fabriky a neztrácet čas honěním politiků. *16*
        • V článku se ale uvádí, že někde dělal- snad za průměrný plat na Ostravsku.
          Asi to tady zrovna moc neznáte - ono najít průměrně slušnou práci "ve fabrice" v Ostravě není zase jen tak.
          Samozřemě, můžete (nebo musíte ?!) dělat cokoliv, když jste ve srabu. Takhle to platilo dříve.
          Jenže to se dneska kdekomu, mladým obzvlášť, nijak moc nechce ...
          • Do nošovic to není zase tak daleko. Tam ten průměrný plat dostane. Mi ho nabídli.
            Jenomže to je práce u pásu, nic pro pana podnikatele.
            • Ano, tak to máme montovnu aut Hyundai. A teď tu jmenujte další dobře prosperující společnosti v Ostravě (nebo klidně v celé aglomeraci), nepochybně jich vysázíte z hlavy celou řadu. Pozor - myslím ty opravdu prosperující firmy, co nabírají lidi na řádnou pracovní smlouvu, za dobrý plat a s perspektivou. Někde jsem viděl inzerci na práci do ŠkodaAuto (myslím Kvasiny ?): "po třech měsících plat průměrně 30 000". Bohužel pro ostraváka tzv. trochu z ruky. Možná tak pro svobodného.
              Kdy už v tomhle státě někdo konečně pochopí, že pro stabilizaci mimopražských regionů ČR (promiňte ten výraz - tzv. periferií) bude nejlepší, když ta práce "přijde za lidmi" a ne naopak. To pochopili kdysi dokonce i komunisti ! Nebo pražáci snad jezdí běžně za prací do Olomouce, Chebu nebo Děčína ? Mohou jet např. do Německa - tady od nás leda tak do Polska nebo na Slovensko, to je ovšem "terno". To jen k tomu "zaklínadlu" o mobilitě pracovních sil. Nejsme v USA - a tam to funuje tak, že jdu za prací z New Yorku do San Franciska, protože mi např. nabídnou tzv. postup výš a dvojnásobný plat. Tedy zajímavá stimulace ! Nemluvě o procesu a servisu "stěhování", to je úplně jiná káva. Navíc Američani jsou původem přistěhovalci (vyjma indiánů), potom "osadníci" (kočovníci), že ano. Zvyk, tradice, mentalita, možnosti bydlení, prostor k pohybu - jsme v Česku.
            • Jde vidět že o tom víte prd. Jsem Ostravak do Nošovic je to celkem daleko navíc pokud vám říkají něco agentury tak to není žádná výhra plno lidí dělá přes agenturu a vydělají si kolem 12tisic. Navic pan práci má to jste tak hloupá nebo neumíte číst?
  • Asi mel velke oci, ale jestli je pravda ze ho polozila nejaka nezaplacena faktura!!! tak je videt jak banky atd... se chovaji k lidem kteri se snazily svoje dluhy platit,kdyz se postizeny domaha svych penez tak je nato kratkej!!! ale kdyz zacne dluzit tak ho voskubou co to de!!!

    Na druhou stranu se plnejma hrastma rozhazuji socialni davky, proste dokud clovek nepadne uplne na drzku tak mu malo kdy nekdo pomuze!!!

    pak se postavte na vlastni nohy....

    v clanku chybi dost detajlu kolik ze to meli prijem a zaco vsechno utraci.... kdyz mu nesaci 18.000kc mesicne neni to moc ale urcite se stim da prezit
  • Je to samozřejmě dost smutné ale prostě reagoval pozdě. Nevím co od politiků čekal, že mu daj 300 000 ať zalepí svoje dluhy, tak to bohužel nefunguje, jelikož reálně někde dluží velké prachy někomu a to žádná politická moc nepozastaví. Opravdu mu nejlép poradili babišovci ať si nechá vše vzít jelikož je to nejschůdnejší cesta jak se dluhů zbavit v jeho případě. Hypotéka je fajn, ale asi nebyla tak velká je z ostravska a ruku na srdce, nemovitosti tam nejsou zrovna drahé. Nemovitosti se měl zbavit jako první, kdy už věděl, že to nejspíš nedá. tím by se zbavi hypotéky a možná i dostal něco zpět z toho co už za hypotéku splatil. Pokud mu někdo dluží prachy jako firma, tak může podat návrh na isolvenci a to ve valné většině funguje dobře, jenom to chce čas bohužel třeba i rok nebo víc, ale pokud ty prachy ten prevít někde má, tak je prostě dostane zpět i s úroky. Začít podnikat ve velkém není moc chytré, když člověk nemá peníze, kterýma by to podložil.
  • ten ufňukanej kretének by měl dostat po hubě, do podobných problémů se během života dostane minimálně 50% obyvatel ČR
    má miminko, chce spáchat sebevraždu a nechat v tom marastu svou manželku samotnou, zbabělec
    • Tak přímo "fňukání" jsem v článku nezaznamenal, jen takové sdělení šílené marnosti a bezmoci osoby - člověka. To jsem před pár lety poznal osobně, i když v jiném případě, takže celkem dobře vím, o čem mluvím. Narazil jsem bohužel na podvodníky, zloděje a gaunery "evropského" formátu, to minimálně. Musel sem se prostě v určitou chvíli hodně zatvrdit a hlavně SÁM bojovat, přišel jsem o většinu iluzí a "hloupých" představ. A to ani dříve jsem nebyl nějaký úplný hlupák. Opakovaná trestní oznámení (kdy Policie ČR taky "nic nemůže"), shánění půjčky (rodina, přátelé, dobří známí - ti se v té situaci správně vybarví), současně advokát, poté soudy, dražba - ta naštěstí (!!!) dopadla v můj prospěch. Ale přístup VŠECH veřejných institucí, úřadů, politiků, tj. státu, které jsem oslovil s prosbou o pomoc nebo radu (obec, magistrát, okresní úřad, politici) bych shrnul slovy: "knížecí rady", jen takové co by kdyby, kde nic tu nic, suma sumárum nic. Kecy, reálný přínos nula. Např. tehdejší poslanec pan Michal Prokop mi na doporučený dopis ani neodpověděl, tímto mu i po těch letech moc děkuji. Nepochybně mi hodně "poradil i pomohl", tenhle tzv. demokraticky zvolený zástupce občanů ! Popravdě se na mě hezky "demokraticky vysra. !
      Možná se do, takovéto (podobné) situace dostane 50% obyvatel ČR - zásadní otázka ale zní: je to tak v pořádku, musí tohle slušný "řadový" občan trpně dál respektovat či snášet ? (byť téměř vždy má i postižený na problému určitou část vlastní viny - jako nepozornost, neznalost, nedůslednost, důvěřivost, hloupost atd.). Tak to sorry, jako ...
      • Nemyslel, jsem že fňuká ohledně podnikání, ale chlap který chce spáchat sebevraždu když se mu v životě nezadařilo a má ženu a děcko je u mě podlá fňukna, mám dva malé kluky a nedovedu si představit, že bych se dostal do finančních potíží a nechal je na světě samotné s maminkou i kdybych si měl najít tři zaměstnání. Nemá právo si házet mašli, má rodinu o kterou by se měl postarat.
        • Tak s tímto nelze, než plně souhlasit. Jak píšu výše - jde tu hlavně o osobní zodpověnost každého, a to velkou zodpovědnost. Na to se ale dneska až moc často tzv. nehraje a nějak se bohužel zapomíná, že člověk má svá práva, ale taktéž současně i řadu povinností. Které je třeba plnit - mnohdy i tzv. za každou cenu, bez debaty a váhání "jak jenom s tím pohodlně vyjebat". Takový je život, ten se nesmí flákat ...
  • Doc12
    Věřit politikům? Ani pozdrav ne!
  • Jde vidět že asi ani jeden z vás neumí pořádně číst. Je napsáno že při práci se snažil podnikat tedy 2práce ne? Asi někde ve fabrice už je a pokud pana někdo připravil o peníze tak úspory měl co víc tam počítat. Nejdřív čtěte a potom kritizujte pohlavek a přes "hubu" by jste tak maximálně zasloužili vy. Bůh ví jak to je.
  • Jestli je ten příběh ve všech detailech skutečný, tak to je otřesné. Hlavně že se podporují tací, co se živí "výrobou dětí", kteří nevědí co je to práce. To je "spravedlnost" po česku, správnějí po "postkomunisticku". Však víme, že všici kradnú.
    • zdravím, nemyslím si, že je to otřesné, 300 tisíc se dá splatit pokud člověk pracuje, zariskoval s podnikáním a tak to prostě, pokud si nebyl jistý měl nastoupit normálně do práce vzhledem k tomu že musí živit rodinu
      • Přesně tak... hlavně že dokud nenastali problémy s věřiteli, tak se jim žilo na dluh pěkně.

        Udělal si hypotéku, kterou nepokreje z jednoho zaměstnání... chyba, kterou dělá bohužel mnoho lidí a pak se lidi diví, že jsou nemovitosti předražený, jsou, protože každej hlupák si myslí že život na dluh je "v pohodě" ... vždyť přeci za 30 let splácení hypotéky se přeci nemůže nic stát.

        Exekuci nemá na podnikání, ale na to že žil na dluh (hypotéka) ... ten byt není jeho jenom se upsal bance, že jej bude schopen splácet a ta jej nechala v tom bytě bydlet... nyní poznal že splácet není schopen a hned pomýšlí na sebevraždu? ... to se jako inspiroval v té pohádce o praseti v žitě?

        Ale to je pořád... lidi vidí úspěšného podnikatele v tom když si někdo pujčí pár desítek milionů a má barák, auto, bazén, jezdí si na světové dovolené a pak jenom vidí jak "toho šikovnýho chudáka dostala ta krutá neviditelná ruka trhu" (tedy přišlo na lámíní chleba).

        Rada Babišova týmu je docela logická... vystěhovat se z bytu který jim nepatří a ať holt vezmou to zplácení bance jako nájemný.
        • Není to nic katastrofálního ani otřesného. Jen nezodpovědné počínání mladého frajera. A to píše, že je studovaný a měl dostatečnou životní zkušenost z vlastní rodiny. Proč si nevzal příklad, že se v životě může vždy stát něco neočekávaného, jako se stalo s jeho mamkou? Proč si pořizoval dům na hypotéku, když se čerstvě oženil? Bylo jasné, že budou mít brzo miminko a manželka zůstane doma na mateřské a budou žít z jednoho příjmu. Žiju na co mám. Stačila mu obyčejná tužka a papír, aby si spočítal, jak to asi tak v nejbližších 3-4 letech potáhnou, když budou děti a jak to případně utáhnou, když půjde normálně pracovat do fabriky. S podnikatelským záměrem se asi jen tak " podíval do rohu a bylo to". Je přece jasné, že musí mít rezervu na to, že odběratelé neuhradí včas. I ta banka je podnikatel a musí si teď poradit s tím, že on jí splátky hypotéky neplatí včas. A nekrachuje.Myslím, že Tomas i Babiš mu radí úplně selským rozumem. Má-li případně možnost, ať se nastěhují k tchánovi nebo k jeho rodičům. Aspoň si navzájem pomůžou s úhradou nákladů na domácnost i s hlídáním dětí, manželka může dříve nastoupit do práce. Až se z té situace vzpamatují, pronajmou si malý byt, nebo si znovu troufnou na rozumnou hypotéku, kterou utáhnou i z platu dělníka a prodavačky.
          • Souhlas, i s předšlým příspěvkem. Kdo "spadne" do průšvihu - tak honem "s hrušky dolů". Dnešní mladí jsou sice často studovaní možná až příliš), ale nikdo a nikde je asi nenaučili něco o tzv. (samostatném) reálném životě. Mladí jsou často též celkem rozmazlení, rozežraní, arogantní a vše ví nejlépe (fejsbůk tam-fejsbůk sem). To je ale nepezpečná kombinace a stává se, že je následně rychle "život vyučí". Někdy to i dost bolí. Každý byl mladý, ale mě osobně "tvaroval" bolševický režim, který vedle mnoha negativních projevů měl i nějaká ta "výchovná" pozitiva. Taky jsem (většinou) pozorně naslouchal rodičům a starším (nepochybně zkušenějším !) vůbec. Neutrácet zbytečně a rozmařile, nezadlužovat se pro blbosti, neplýtvat, šetřit - a myslet (hlavou). Na co nemám, to si prostě "jen tak" nepořizuji. Ale dneska ? To ne ! My chceme mít standard, nejlépe jako v přiblblém americkém filmu, máme na to právo (!?). Jo, tak právo ?! Chachá, tak s tím ale potom přímo souvisí i právo např. na velké problémy, životní prohry, stres, exekutora atd.
            Co takhle právo na pár facek ? Čím dříve, tím lépe. A intenzivní "školení" o životě. To by se předešlo mnoha budoucím problémům ...
        • Zminuje že oba mají rodiče, ti někde bydlí... tak se sakra zbavím bytu a na pár let nastěhuji k nim, když nejsem ekonomicky soběstačný a nejsem schopen se uživit sám... prej nadace... pohlavek by zasloužili.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit