Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • tomasperny

    Nechci tady vůbec nikomu mluvit do svědomí, to fakt není můj styl. Ale jestli má někdo potřebu topit plynem, tak je fakt šílenec. Ale na druhou stranu si myslím, že k tomu spousta lidí postupně dospěla, že to není úplně to pravé ořechové. Já jsem si raději zjistil, jak vybrat krbovou vložku a topíme dřevem s podporou elektřiny. I když tu využíváme fakt minimálně

  • mun.go

    "Příčinou byla především výrazně nižší poptávka po elektřině z plynových elektráren a nadále klesající spotřeba domácností i průmyslu." 

    No a co kdybyste rovnou napsali že za nižší spotřebou jsou vysoké ceny?

  • KIMCID

     A k čemu je porovnání s rokem  1994? Jediné co se dá srovnat je, že v té době byl premiér taky ODSák.

  • "Mnohem výrazněji se pak snížil dovoz potrubního plynu z Ruska, konkrétně z 63 miliard metrů krychlových v roce 2022 na 26 miliard metrů krychlových v roce 2023. Oproti roku 2021 je to pak o 80 procent méně. "

    a z jiného zdroje:

    "28. 11. 2023 Do republiky letos teče nejvíce ruské ropy za poslední dekádu, od října k nám pak začal proudit i ruský plyn – přestože vláda už několik měsíců říká, že se země zbavila závislosti na něm. Technicky sice ano, ale ukazuje se, že hlavní slovo má cena. Data z posledních dvou měsíců ukazují, že do Česka se od počátku října z Ruska denně ženou miliony metrů krychlových zemního plynu. Například v pátek to bylo až šest milionů kubíků představujících 69 tisíc megawatthodin energie, v pondělí „jen“ tři miliony kubíků.

    Na statistiky jako první upozornil ekonom Lukáš Kovanda a přiměl vládu ještě během víkendu vydat prohlášení a přiznat, že plyn z Ruska k nám i přes veškeré proklamace teče."

    a ještě z jiného:

    "25. listopadu 2023 Proklamace tuzemských politiků, že se Česko zbavilo své závislosti na ruském plynu, jsou od minulého měsíce poněkud v rozporu s údaji z předávací stanice v Lanžhotu. Od začátku října totiž plyn na této hraniční stanici už neteče z Česka na Slovensko jako předtím, ale ze Slovenska do Česka. A to v objemu až 100 gigawatthodin denně. Výrazných až čtyřicet procent do Česka dováženého plynu je nyní právě ruského původu, upozornil hlavní ekonom Trinity Bank a bývalý člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda s odvoláním na data Eustream a Bloomberg. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela dnes přiznal, že někteří obchodníci začali do ČR od října dovážet ruský plyn, nicméně ho podle Síkely nepotřebujeme."

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit