Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zajděte za Miloškem, "on vám určitě" dobře poradí. Ale pozor, budit opatrně, jinak se hned vzteká. Když nebude vědět, tak zavolá Putinovi.

    • Kdyby se jen vztekal, on také kolem sebe mlátí holí...

  • Karel

    Takže shrňme si to jediná firma na světě "západního" typu je co do velikosti (1100 MW) a "jakés takés" bezpečnosti Francouzská Areva ale neosvědčila se jako spolehlivý partner viz Finsko a její prodražování stavby a prodlužování spuštění do provozu už nejméně 3 násobku dohodnutých cen a termínů(spuštění v nedohlednu).Fini to vzdali a oslovili Ruský Rosatom, podobně Maďaři(dokonce na výhodný úvěr).A nezdá se mi že by to byly nedemokratické země v Evropské únii.

    Je to podobný problém jako za Husáka a stavbě Dukovan, kdy se některé komponenty elektrárny nahrazovaly západní nebo naší technologií kvůli spolehlivosti.Jenže někdo kdo tomu nerozumí zase politicky rozhodne ale o opaku a roubuje sem méně spolehlivý západní reaktor(čerpadla, průchodky, vodní hospodářství, barbotážní věže, zabezpečení primárního okruhu.....). Ani Husák nechtěl chodit holohlavý z ozáření.

    Myslete politicky nabádal Major Terazky(dnešní BIS, NKUB) jednoho vojáka ale technika, technologická bezpečnost a cena jde stranou a která v případě Rusů značně převažuje všechny negativa možného nepřítele, a v budoucnu našeho spojence proti dálnému východu.Jaký je rozdíl mezi "nedemokratickým"  Ruským plynem kterého by bez Atomu bylo mnohem více(viz Německo) a palivovými články dovezené 1X za tři roky v případě neshod z Ameriky.

     

  • Bez Ruska, bez Číny, bez Pobřeží slonoviny a potom zcela demokraticky vyhraje jediný zbylý kandidát. 

    Kdopak to asi bude? 

  • Ještě před třiceti lety bychom si to postavili vlastními silami. Však jsme tehdy běžně po světě realizovali celé obří investiční celky velkých staveb, jako elektrárny, huťě, přehrady atd. Dnes už tak náročné stavby jako atomová elektrárna bez zahraniční účasti nejsme schopni postavit. Tak hluboko jsme klesli. V podstatě nemáme kádry, které by to byly schopny naprojektovat a realizovat. Inženýři co to uměli už jsou většinou v důchodu nebo už léta dělají něco jiného a nové ani nemá kdo učit. Ti nahoře stejně na tom ani nemají zájem. Pro ně je lepší zadat stavby zahraničním firmám a potom se podělit o provize za přednostní přidělení zakázky firmě, která je ochotna dát politikům největší všimné. 

    • Já si myslím, že bychom byli schopni elektrárnu vyprojektovat a postavit sami...

      Ale souhlasím -ti nahoře o to nemají zájem...

      • Hmm, schopni. A s kým? Naivní člověče. S těmi absolventy gender studí  a dalších naprosto zbytečných hovadin z humanitních fakult, které tu naše polistopadové školství chrlí ve velkém? Skutečných inženýrů, absolventů technických univerzit je jako šafránu a jsou ještě lákáni pracovat do zahraničí za mnohem větší peníze. A k tomu přes 30 let tu nikdo žádnou atomovku nestavěl, takže ti co to uměli jsou už dávno v důchodu. 

        • Neházej všechny do jednoho " neschopného" pytle...


          • Bohužel, v tom "neschopném" pytli je značná část obyvatel této země. Ten komunismus za půlstoletí své neomezené vlády tady napáchal nesmírné škody. Stačí se podívat koho si stádo ovcí volí jako své "ovčáky".

            • josef.chmela

              Ta tvoje "demokracie" za 30 let své neomezené vlády tady napáchala nesmírné škody na školství, vzdělanosti národa, zemědělství, potravinové soběstačnosti a jinde. Stačí se podívat koho si stádo volů volí jako své pasáky.

              Zlatej socialismus v těchto případech.

              • Reakce na příspěvek:

                Opičáčku, v něčem se shodneme, v něčem ne. To je ale normální. Přestože máme v mnoha případech rozdílné názory, nepovažuji Tě za hlupáka a snažím se s Tebou diskutovat.

                Pokud jde o Tebou citované škody, s tím souhlasím. Ale to není důsledek  "demokracie". To je důsledek předchozího socialismu, nejdřív šest let "hnědého" a vzápětí půlstoletí "rudého". Samostatní občané byli zotročováni, likvidováni a byly z nich vytvářeny ovce, které budou plnit příkazy komunistických vládců naší ruské gubernie. A ti "bývalí" vládci pouze převlékli kabáty, schovali "rudou pracovní knížku"(co kdyby se ještě  hodila), nalezli (díky důvěřivým ovcím) na rozhodující místa a chovají se stále jako samozvaní vládci.

                Demokracie není anarchie, demokracie je řád s pravidly a založená ne morálce. Ponechávám stranou, zda pro to co tady máme lze používat označení demokracie.

                A koho si stádo volí za své pasáky? K tomu netřeba slov.

                Pokud jde o ten Tebou vzpomínaný socialismus: v té době bylo v naší zemi stále ještě mnoho lidí vychovaných  v předchozí svobodné demokratické době, se znalostmi a chováním občanů ČSR, navazujícími na staletou vysokou úroveň obyvatel bývalých Zemí Koruny České.

  • Osobně bych se také přimlouval za vyloučení Číny. Ono totiž vždycky se dá v případě krize na hlavním vypínači dřív přeslabikovat anglické off či ruské vyključiť. Ale než člověk analyzuje čínské hieroglyfy, dostane polovina státu radioterapii v rámci protirakovinové prevence.....i když na druhou stranu taková mamografie a rentgen zdarma taky není k zahození.

  • Experti ministerstev vnitra a zahraničí, kontrarozvědky BIS, rozvědky ÚZSI, Vojenského zpravodajství a Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vloni na podzim vládu varovali, že připravovaný tendr na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany za minimálně 200 miliard korun neodráží hrozby, před nimž tajné služby varují. A už poněkolikáté důrazně doporučili, aby vláda neoslovovala ruský Rosatom. V případě, že by tendr vyhrál, podle nich hrozí, že režim Vladimíra Putina použije největší zakázku v historii Česka k vydírání státu. 

  • vanhorne

    To se hradni haveti nebude vubec libit.

  • Karel

    Zkouška 11 Karel.

    • Karel

      Konečně se mi podařilo přihlásit do diskuse(12X) kde jsem souhlasil  s vyřazením Číny. Zajímavý poznatek ale myslím si že za to může umělá inteligence instalovaná do internetu samotným Západem.

      • Opatrně s těmito tvrzeními, nebo vás označí za konspiračního teoretika......🙂

        • Karel

          Už jsem na ten podivný algoritmus přišel nainstaloval jsem si Adguard(omezení reklamy) a bez reklam , nejde diskuze na Tiscali. 

          Pořád je to lepší omezení než nahlásit své telefonní číslo, aby případní hekři měli možnost i v reálném čase vybílit účet člověka který se zaregistruje nebo si za vámi dojít.

          Tím nemyslím policii nebo "spřátelené" tajné služby ti tu možnost mají i bez nahlášení Vaší pozice telefonem, byť s časovou prodlevou.

          Adguard jsem si zapnul kvůli neustálému řvaní Alzáka na Seznamu a kvůli příliš blikajícím nebo vyskakujícím oknům tamtéž, protože to poškozuje zrak při čtení textu.

          • vanhorne

            "kvůli neustálému řvaní Alzáka"

            Ta urvana zelena bestie vice zakazniky odpudi  nez prilaka.😀

  • Rozhodl jsem se z bezpečnostních důvodů vyhodit vše co je vyrobeno v  Číně, doma mi nezůstalo vůbec nic. Přemýšlím nad tím, že přestanu topit ruským plynem. Budu nahatej a zmrzlej, ale

    budu se cítit jako uvědomělý občan 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit