Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Josef Šnejdárek:

    "Legie je tvrdost a ležérnost. Musíš umět dobře střílet, musíš vydržet pochody, nesmíš zabít dítě, zradit kamaráda, nedodržet slovo a utéct z boje, na víc se tě nikdo neptá."

    Jen tu trať neosvobodili (nedostali) celou, musela se udělat přeložka.

  • mun.go

    Československo - nově vzniklý stát - měl v počátcích zemské zřízení se zeměmi, které byly navzájem vůči sobě rovnocenné: Podkarpatská Rus, Slovensko, Morava, Slezsko, Čechy.

    Víme jak to dopadlo: 

    Vinou xenofobních Čechů vzalo zemské zřízení za své, rozpadla se i Česká socialistická republika a je snaha, aby všude bylo jednotné unitární Česko.

    • Druhý odstavec je hodně hloupý a nepravdivý - byli to Slováci, kteří Československo zradili - a hned dvakrát v roce 1938 a v roce 1993...

      • mun.go

        Ano, druhý odstavec je nepravdivý. Omlouvám se, špatně jsem to napsal.Nerozpadla se "Česká socialistická republika", ale Česká a Slovenská federativní republika (ČSFR). Protože Češi se nechtějí s nikým dělit - raději všechno pro sebe a pokud možno dvakrát.

        Za ČSFR byly zprávy v rozhlase a televizki dvojjazyčné (slovensky a česky). Kupodivu jim všichni rozuměli. V knihovnách byly české i slovenské knihy a čtenáři neměli větší problém s porozuměním oběma jazykům. 

        Dnes musel ministerský předseda Babiš absolvovat jazykový kurz, aby zněl českým uším přijatelně.

        Kolik Čechů dostatečně rozumí mluvené slovenštině a kolik jich je schopno písemného projevu v jazyce slovenském? Zato pokud žijí na Slovensku, zásadně mluví česky bez snahy o přizpůsobení. Co je české, to je hezké - nečeské nářečí (ostravské, hanácké, moravsko-slovácké) je v Praze nesrozumitelné, slovenština je cizí jazyk (knihy z tohoto jazyka se musí překládat, filmy dabovat). Tolik k často proklamovanému prohlašování Čechů, že "Slováci jsou teď jejich nejlepší přátelé".

      • Za prvé, když už Slováci "zradili" tak ne 1938 nýbrž 1939. A za druhé, tuhle "zradu" bych jim nevyčítal. Když Praha velkopansky rozhodla že budeme kapitulovat bez výstřelu a bránil se pouze Moravsko-Slezský Frýdek-Místek, Slováci měli na výběr, také se nechat Němci Maďary a Poláky obsadit anebo založit vlastní byť omezený stát. Takže problém OPĚT JAKO VŽDY PŘIŠEL Z PRAHY. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit