Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Kdyby si u nás někdo chtěl nechat v márnici svého pozůstalého takovou dobu jako Švédové, přišel by na mizinu. Stačí, že nejjednodušší pohřeb dnes stojí málem více, než dobrý měsíční plat. A to bez karu pro nejméně dvacet-třicet lidi. To potom pohřeb je snad přímo na další smrt.
  • Jistě tam ale zase nebudou tak časté případy pohřbení zaživa...

    A taky si vydělají prodejci a servisáci chladící techniky.

    U nás se bohužel stále častěji konají pohřby země/vzduch bez obřadu, což psychologové opravdu nedoporučují.
  • Sekularizovaní Švédi, sakra, kolikrát jsem slyšel výtky k naší zemi, jak jsme ateističtí, neznabozi, úplně druhořadý národ. Jestli ono to nebude tím, že věřit v Radegasta je přirozenější a bližší, než nějakou uměle vytvořenou báchorku na podporu obchodu a služeb.
    • mohl by to soudruh přeložit z té své moravštiny do nějaké srozumitelštiny?
  • Lenin se suší v márnici už snad 100 let...
    • ten kousek co z něj zbyl, to co neshnilo a nesežrali červi je v myším oleji... *15*
  • Tak nevím. U nás na horách se taky pohřbívalo až na jaře, až roztál sníh a rozmrzla půda. Třeba v Krkonoších, ale i v dalších lokalitách. Od toho třeba existovala v Krušných horách zdobená "prkna barabů" italských stavitelů železnic. Zemřelí na ně byli ukládáni do márnic v patrech nad sebou, než je na jaře pohřbili nebo převezli do domoviny. To podle vyprávění kominíka s italským příjmením. Ve Švédsku zimy asi o moc mírnější nebudou, zvlášť blízko polárního kruhu.
    • Totéž bylo také na Šumavě. Někteří mrtví se nechali na vzduchu vysušit a dodnes je možno vidět je např. v Klatovech pod Černou věží. Někteří mrtví byli ukládáni do myšího oleje, jiní byli před tisíci lety balsamováni uloženi do pyramid a dnes je možné některé z nich vidět např. v museu v Bruselu.
      V každém případě by se mělo s tou tělesnou schránkou zacházet s úctou, protože ten člověk se už nemůže bránit.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit