Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Vždycky mě uklidní, když vím, že naši spojenci v NATO jsou opravdoví demogratííí. 

    Právě oni budou předepisovat zbytku světa, co je správně a co ne. 

  • Nevím, tedy , jaký je rozdíl mezi kurdštinou a turečtinou,  ale předpokládám, že dost podstatný. Takže celkem chápu, že soudružku uťali. Je to jakoby, v našem parlamentu, spustil někdo maďarsky. 

    • vanhorne

       "předpokládám, že dost podstatný."

      Mas recht. Kurdstina ma nekolik slov vypujcenych od Turku a obe maji nejake spolecne slova vypujcene z Arabiky. V tom pripade jsou si malinko podobne, jinak zni uplne jinak a je velmi jednoduche je rozlisit. Madarstina patri do Finn-Ugric skupiny, takze je srozumitelnejsi Finum(Suomi), Estonians a Lappic, ale pro Cechy je to Spanelska pueblo.😂

    • Nevíte jaký je rozdíl mezi kurdštinou a turečtinou, ale přirovnáváte to k maďarskému projevu v našem parlamentu.  Jasně

  • mun.go

    Až do roku 1993 jsme byli jeden stát se Slovenskem. Rozhlasové a televizní zprávy byly dvojjazyčné (komentátoři se střídali), v prodejnách a na stáncích byly slovenské i české knihy a časopisy. České ani slovenské filmy se nedabovaly.

    Jakmile premiér Babiš (má dvojí občanství - ČR i SR) v roce 2017 promluvil s náznaky slovenštiny v Parlamentu, sklidil obecný posměch a byly mu naordinovány kurzy češtiny.

    Dnes je Slovákům obecně přezdíváno čobolové a pro některé Čechy jde o cizí národ.

    • Možná ti to přijde divný, ale skutečně se jedná o jiný národ.

      • mun.go

        Možná že jste si nepovšiml rozdílu ve významech slov "jiný" a "cizí".

        • mun.go

          "Jiný" je přívlastek téměř neutrální - může to být další jednotka stejného druhu, zatímco "cizí" už znamená, že takto označená entita obsahuje něco neslučitelného s "domácím".

          Je totiž zásadní rozdíl v tom, jak chápat pojmy "my" a "oni". "My" jsme ti dobří a "oni" ti zlí, kteří nás chtějí okrást, napadnout, znásilnit, ubližovat ...

          Ve skutečnosti je 95% lidí schopno žít vedle sebe a nevraždit se na potkání. Jenom vojensko-průmyslový komplex, politici a náboženští vůdci včetně médií jimi ovládanými potřebují válku. Válka jim totiž přináší zisk a se ziskem přichází větší moc - co na tom, že armáda spotřebovává obrovské množství zdrojů surovin, energie a poškozuje životní prostředí.

          V USA se lidé snad už rodí indoktrinováni názorem, že všichni Rusové jsou jejich nepřátelé a když nebudou zbrojit, tak je v noci napadnou krvežízniví kozáci s noži v zubech - teď k tomu přibyla ještě Čína.

    • Problém Čechů je v jejich vlastní nejistotě. Oni sami neví kdo jsou. Na Bílé hoře utekli před Rakušany. V roce 38 se podrobili Němcům. V roce 68 ustoupili Sovětům (Moravané bojovali na Bílé hoře, ve Frýdku-Místku a v Holešově se vzepřeli i Sovětům, máme odlišnou mentalitu). Teď se Češi hrbí před Američany. A kdyby tady přišli Číňani tak taky začnou jíst hůlkama. Mám pocit, že Češi jsou historicky poloviční Němci (to bez urážky, pouze jako technické konstatování) a odtud pramení jejich nejistota a schizofrenie i v hymně "KDE KDE DOMOV MŮJ?????" My Moravané máme jasno "Morava KRÁSNÁ ZEM"

      Oč větší nejistota ve vlastní identitě u Čechů, o to větší "ramena" vůči jejich tolerantním sousedům Moravanům. Asi si tím léčí komplexy. Ostatně nemusíme chodit daleko, i zde v diskusi by se našli jedinci, kteří vyřvávají "že jsou Češi" (přitom by je nejradši utopili na lžičce vody a tvrdí, že nejlíp jim asi bylo za německého protektorátu a plynových komor a na Moravany reagují jako býk na červený hadr.

    • Naprostý súhlas. Ja som se narodil v Čechách, doma sa hovorilo česky, mám české školy, ale niemal som žiadnych ťažkostí počúvať aj rozhlasové a televizné visielania a čítať aj tlač a kniežky vo slovenštině. Zo Slovákmi som sa často stretával, našiel som mezi nimi veľa priaťelov a hovoril s nimi česky, lebo moja "českoslovenština" by im možno niezněla až tak dobre, ale niebolo s tým žiadnych ťažkostí.  

      "Musíme se rozísť, abysme sa opäť zišli v Európskej Únii". S tým som súhlasil.

      Ospravedlňujem sa za možné chyby v mojom komentári, lebo moja materská reč je čeština.

  • Členka opoziční Lidově demokratické strany (HDP) Ayşe Sürücüová chtěla znovu upozornit na nedodržování základních práv Kurdů, kteří tvoří asi pětinu obyvatel Turecka. 

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Všude ve světě mají něco. V Turecku Kurdy, v Číně Tibeťany, ve Španělsku Katalánce a v Českoňsku Moravany. Moravané tvoří počtem minimálně třetinu obyvatel Českoňska a přesto se všichni tváří "jakože je nevidí". Zavedli to tak Bolševici a od té doby se to stále vleče až dodnes s těmi pokrytecky huboumlátícími překabátěnými demokratůrními Bolševiky. Inu tak to na světě vypadá. Jeden velký Augiášův chlév s různými metry a právy.....

    • mun.go

      Pojem "Moravané" je pod rozlišovací schopností emeritního prezidenta prof. Ing. Václav Klause, CSc. (49 čestných doktorátů a 56 mezinárodních cen, nositel osmi významných řádů a vyznamenání, autor více jak 50 knih, propagátor lyží Völkl, význačný tenista, sběratel per) a velké většiny Čechů.

      • Příteli, nikomu nebráním, aby  se občané naší země považovali za Čechy" nebo "Moravany" podle svého rodiště a bydliště. Sám jsem procestoval mnohá krásná místa na Moravě a k místním lidem nemám žádné výhrady . Ale dělit naši zem na Čechy (bývalé Království České) a Moravu (bývalé Markrabství Moravské) má snad význam jedině v historickém kontextu.

        Sám se z hlediska svého vzdělání, kultury, jazyka atd. považuji ze EVROPANA. Ale především za ČLOVĚKA.

        • A za Čecha...?🤔

          • Ano, především za Čecha, omlouvám se, že jsem to tam neuvedl.

            • 😉🛴

        • mun.go

          ".... z hlediska svého vzdělání, kultury, jazyka atd. považuji ze EVROPANA." 

          To jsou jen takové kecy. Evropanem můžete být v USA nebo Austrálii, ale v Evropě máte někde domov. Nezpomeňte, že Evropa sahá geograficky až po pohoří Ural.

          To o neplatném historickém kontextu zkuste říct Skotům, Walesanům nebo Bavorům - což jsou všechno historické země, které si udržely územní samosprávu do dnešních dob - jenom v Czechii to nejde.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit