U Číňana si bagetu raději neobjednávejte
-
Potvrzuji - za své práce na asijském kontinentu jsem slyšel každé ráno křik "pánopá" (zkomolenina pain o pain) pojízdných prodavačů na motorkách či kolech, kteří z košíku po zaplacení vytahovali ony dlouhé bagety.
Ovšem našinec dával přednost "pá almó" (zkomolenina pain allemand), což nebylo nic jiného, než tmavý chléb, jak ho známe i u nás...
Ovšem - pokuď jsem zaznamenal, i ve Francii se mluvilo spíše o pain, než o baguettes...
-
-
Pàn álmò , druh tmavého pečiva. Vzniklo z El pan - chleba , álmò / allemagne - německý chléb . Tmavý . Také Pumpernickel řečený. Naprosto typické staré germánské pečivo , žito jako základ. Pravý opak bilych pšeničných druhu chleba typu bageta. Případně Fladen Brot. Zase něco z východu a trochu orientu. Také světle pečivo , běžné už v západní a jižní Evropě konzumované .
-
-
Chléb je k dispozici v nepřeberně mnoha druzích. Za socialismu jsme měli z NDR Knäckebrot
-
-
Tak si libovolný druh chleba, včetně té německé sušenky, objednejte na
Bude Vám dodán prakticky obratem, pokuď adresu nejbližší prodejny nenajdete na internetu.
Ale kvalitní český chleba dostanete jen v pekárně pod hradem Rožmberk ve stejnojmenné obci (Rožmberk nad Vltavou) mezi Českým Krumlovem a Vyšším Brodem...
-
-
-
-
Ještě mimochodem , tak nějak související odkud co a kde vzniklo. Špagety tedy nudle také nejsou ryté italské . Původ mají v Číně . Stejně jako snad nekonečna řada jiných věcí a objevu . Později někým někde v běhu času privlastnenych , ale ten prapůvod se prostě počítá .
-
Čert vem bagety - jsem zvyklý na dobrý chléb, též požívám i tekutý chléb -- pěnivý mok.