Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Další protinárodní hnus české vlády.

  • Vedle Němců a s Němci žijeme už tisíc let a ještě dlouho budeme. Je potřebné mít se sousedy dobré vztahy. To neznamená, že musíme být servilní. Já pán, ty pán. A žádné ohlížení přes rameno, žít budeme zítra a ne včera. 

  • Škoda, že na ten sjezd namísto Beka nejede Zlatíčko Jana, jak říkají někteří echt členové ODS pí. Černochové, to by byla u stolu s Poseltem parádní dvojka. 😉

    P.S. Aby si to někdo nepřeložil nevhodně, termín "pí. " je zkratka pro slovo "paní", že? 😎

    • josef.chmela

      ... ale k tomu druhému slovu má ta militantní hlupaňa blíž.

  • gaheris

    Hned jak skončí tenhle protektorát budou kolaboranti a vlastizrádci souzeni podle práva!

  • Diwa

    Máme 34 let od revoluce a Němci jsou tady jako doma.....

  • Nenechme se mýlit, sudetským náckům furt jde o Benešovy dekrety a rádi by docílili jejich zrušení aby se dostali k majetkům zabavených jim na základě Benešových dekretů a odškodnění. K vůli nějakému přátelství ani pro krásné oči sudeťáci opakovaně nezvou naše politické představitele na ty jejich sjezdy. Sudetoněmecký Landsmanšaft není žádný spolek hodných skautíků, kterému jde o "hodnoty a přátelství" se sousedy, ale je to vlivová organizace, která tvrdě hájí vlastní zájmy.  Že prej vedením Sudetoněmecké krajanské sdružení ze svých stanov vypustilo zmínku o usilování o vrácení majetku nic neznamená. To je jen plané gesto. Buďme na pozoru a kór teď, kdy se k moci v ČR dostala pro Sudeťáky nejlepší konstelace kolaborantských politiků, jakou si můžou přát,  jinak se ani nenadějeme a ještě budeme jim platit jak mourovatí. Ostatně současný premiér Fiala je stážistou Sudetoněmeckého Landsmnšaftu a na začátku 90 let býval dokonce osobním pucflekem sudetského nácka Posselta.  

  • A on je Bek sudetský Němec ?

    • Podle příjmení by to napovídalo něco o jeho předcích; a svými vazbami na spolek už je také dost "známý". 

  • Jaké zájmy mohou mít krajanští Sudeťáci, když jim nejvíce vadí Benešovy dekrety ? Určitě je budou přetřásat, aby postoupili, v nově nastalé situaci tříbili názory, získávali spojence a sympatizanty. Možná jim něco vytmaví imigranti muslimové. Českého ministra s povděkem vyslal Fiala Zlatoústý. Vždyť byl šéfredaktorem plátku, který Suděťáci vydávají. Mně kdyby Suděťáci chtěli udělit nějakou cenu, chodil bych kanálama.

  • Jsou to duchové minulosti. Nezaslouží si ani minimální pozornost a plýtvání rozhořčením. 

    Autentičtí rodáci, vysídlenci už nežijí a ti, co se prezentují dnes jako lidé ze Sudet už z toho mají jen výnosný kšeft. A nebo důvod se opít na slavnosti seniorů.

    Nechápu jen, proč se do toho plete vláda. Krajanský spolek není jejím partnerem a my, jako stát jim nic nedlužíme. 

    • mun.go

      Proč se do toho plete vláda:

      To je složité. Německo je federace 16 zemí, každá z nich má vlastní ústavu (celé Německo dohromady základní zákon (Grundgesetz). Jednotlivé země mají svou vládu a ministerstva s velkou autonomií v tom, co se týká jejich vlastního uspořádání.

      V ČR nic takového není - ústava sice slovně deklaruje historické země Moravu, Slezsko a Čechy, ale ve skutečnosti jsou definovány jakési "vyšší územně správní celky (VÚSC)", označované jako kraje / regiony/*. 

      "Kraje a jejich hejtmani nemají prakticky žádné politické pravomoci ve státě, ani ve svých krajích. Krajští zástupci spravují svá území podle zákonů stanovených státem a vládními nařízeními především z financí, které jim určí centrální správní úřady. Hlavní samosprávné funkce krajských úřadů jsou především ve sféře sociální, školství a veřejné dopravy. Nemají mnoho kompetencí v důležité ekonomické sféře, což jim neumožňuje se efektivně podílet na hospodářském rozvoji svých regionů. 

      Pro srovnání : úřady v německých zemských hlavních městech mají kompetence k uzavírání smluv i se zahraničními průmyslovými investory včetně provedení celého stavebního řízení bez spoluúčasti ústředních institucí."

      Text psaný kurzívou je citován z knihy "Morava zemský ráj, nebo periferie Evropy"

      /* Kraje dostávají dotace z EU, ale pro statistiku EU jsou příliš malé - dotace se přidělují podle regionů soudržnosti. Proto byly kraje  po nelogických párech spojeny do NUTS 2 a tam se dotace přerozdělují - další prostor k čachrování.

      • Děkuji za sdělení, vnitřní systém uspořádání v Německu znám, protože jsem tam docela dlouho žil a vystudoval.
        Ta subsidiarita má zabránit centralizované moci, ale zároveň jim samotným sem tam činí problémy.

        Ale která společnost je nemá? 

        Mimochodem tohle "krajanské sdružení" se netěší obecné autoritě mezi obyvateli Německa, nakonec není to ani jediné krajanské sdružení v zemi. 

        • mun.go

          Podstatou sdělení bylo to, že ČR nemá odpovídající protipól vůči zemským institucím Německa. Oficiálně musí reagovat vláda.

          Mimochodem,  v Regensburgu  dostane cenu Karla IV. také bývalý místopředseda Evropského parlamentu a někdejší redaktor Hlasu Ameriky Libor Rouček, nyní  český předseda Česko-německého diskusního fóra - viz zde:

          "Z Německa je tam Christian Smidt, bývalý ministr zemědělství a dopravy ve spolkové republice. V současné době působí jako vysoký představitel mezinárodního společenství pro Bosnu a Hercegovinu.  „Tentokrát se krajané rozhodli, že ocení nás dva právě za společné úsilí ke zlepšování česko-německých vztahů. Česko-německé, česko-bavorské vztahy se za poslední roky neskutečně zlepšily. Budeme přebírat Cenu Karla IV., který je našim takovým společným symbolem našeho žití, spolužití i prosperity, která ve střední Evropě za jeho vlády panovala.

  • Posselt - na tom fotu vypadá jako hodně obézní Áda Hitlerů s přehazovačkou...

    • Ano, určitě pro věc usmíření udělal mnoho pozitivního a je to asi i prima chlap...jen kdyby tak nevypadal...

    • gaheris

      Přeci se jim nadarmo neříkalo vepři.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit