Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mun.go

    Hladové děti. Proč školy a školky nechtějí jíst podle nového jídelníčku Oleny Zelenskoj / Голодные дети. Почему в школах и детсадах не хотят питаться по новому меню от Елены Зеленской: Anastasia Tovt 11:53, 14. ledna 2022 

    Ukrajinské školy a školky přešly od 1. ledna 2022 na nový jídelníček. Místo obvyklých párků a těstovin se nyní dětem podávají pokrmy se složitými názvy (např. polévka avgolemono), pochybnými kombinacemi produktů (např. boršč se švestkovým džemem) a téměř bez soli a cukru.  Nový "zdravý" jídelníček pro děti navrhl známý ukrajinský šéfkuchař Jevhen Klopotenko na příkaz prezidentovy manželky Oleny Zelenské, která dohlíží na projekt "modernizace" stravování ve školách. Klopotenko na pokrmech pracoval společně s odborníky z ministerstev hospodářství, školství a zdravotnictví a také ze Státní služby pro ochranu spotřebitele. A všechny školy na Ukrajině byly povinny dodržovat nová pravidla. První dny reformy dětské výživy však ukázaly, že má mnoho nedostatků. Kuchaři nemají vybavení, aby mohli vařit podle Klopotenkova jídelníčku, a jídlo je nekvašené a nechutné. A co je nejdůležitější - všechna tato novodobá jídla mnoho dětí prostě nejí. Rodiče, kteří vidí, že děti přicházejí domů hladové, si hromadně stěžují na jídelníček od Klopotenka a Zelenské a hádají se s vedením vzdělávacích institucí a kuchaři. A na sociálních sítích hvězdného kuchaře zasypávají rozzlobenými komentáři.

    Šéfkuchař Evgeny Klopotenko přišel se 160 novými pokrmy pro školy, které nyní musí připravit kuchaři v celé zemi. Šéfkuchař navrhoval především méně chleba, méně cukru a soli, více ovoce a zeleniny a více masa. Názvy mnoha jídel a jejich recepty šokovaly běžné školní kuchaře. Klopotenko například navrhl, aby se dětem podávala blancmange, polévka avgolemono, frittata, chilli con carne, pan de calatrava, bešamelová omáčka, nugety a mnoho dalších kulinářských pochoutek, které jsou v zahraničí oblíbené, ale pro Ukrajince zcela neznámé. Zní to hezky, ale v praxi se ukázalo, že školákům nejsou všechny ty restaurační novinky s lobio a rizotem po chuti. V některých školách se jídlo téměř vyhazuje - nikdo ho nejí.

    "Recepty, které doporučuje Eugene Klopotenko, jsou tichou hrůzou z kategorie "Jsem umělec, takhle to vidím já". Například z 20 pracovních dnů doporučují dávat dýni, kterou děti nemají rády, po dobu 10 dnů. Ztrojnásobili množství luštěnin v době, kdy děti fazole vůbec nejedí. Předevčírem byly v jedné škole fazole s dušenou zeleninou - vše 100% odpad, nikdo je nejedl. Výsledkem byl hlad dětí," říká jedna ze školních kuchařek.  Nové pokrmy z Klopotenkova jídelního lístku často vypadají, mírně řečeno, nevábně. 

    • mun.go

      ... jídlo je nekvašené a nechutné ... v originále "еда получается пресная и неаппетитная".

      Překladač z toho udělal "nekvašené" ... správnější by bylo "jídlo je mdlé a nechutné".

      • Ano přesně takto.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit