Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Lidské aktivity mění tradiční tvář přírody.

    Některým druhům zvířat potom schází základní podmínky pro život a tak se na druhé straně množí druhy, které slouží jako tradiční potrava těmto predátorům.

    Podobná situace je i v ČR.

    Přirozeně by počty divočáků a spárkaté zvěře vlk také reguloval, ale ukažte na prostor, kde by takový vlk mohl žít.

    Svět je prostě jiný, než byl před sto lety.  

    • Vlků už tady máme až až , mohli by se klidně vyvážet , problém s nimi je že dokud se tady budou pást  domácí zvířata tak jako  první vlci vždy zabijí je protože to pro ně je snadnější kořist aby začali regulovat divoká zvířata museli bychom nejdříve zlikvidovat svoje stáda a skončit s pastvou hospodářských zvířat , a nakonec k tomu možná i dojde protože žádný chovatel nemá zájem chovat krmení pro vlky kteří mu likvidují roky práce  a hledět na svá zaživa roztrhaná zvířata se kterými se piplal od narození .
      • Zajímavé je to, že opravdoví chovatelé i dnes používají tradiční pomocníky - psy - a nemají s vlky problém.

        Představa, že o zvířata na pastvě se netřeba starat, sice odpovídá postmoderním nárokům na to, aby vše bylo kindrlajcht a táflfertig, ale je to omyl. Domestikace zvířat je normálním projevem volného trhu - zvíře (zde ovce) dává své mléko, vlnu a maso výměnou za plynulý přísun potravy a ochranu před predátory.

        • Pes který je schopen ochránit stádo před vlky je pro turisty nebezpečnější než samotní vlci a děsí mě představa že by třeba roztrhal nějaké dítě které běžně procházejí okolo našich ohrad , použit takové psy lze snad někde na konci světa kde nejsou lidi ale nikoli v tak hustě osídlené krajině jako je tady ,naši předci dobře věděli co je škodná a proč se jí zbavili , taky proto že měli selský rozum , dnes má sice každý vysokou školu ale selský rozum se nám tu docela vytratil.
          • To, že pes napadl dítě, se v tuzemsku mnohokrát stalo a vždy to bylo široce mediálně propíráno. Nikdy to ale nebyl ovčácký pes u stáda, to vám mohlo uniknout, stane se.

            V roce 2000 byla založena Česká asociace ovčáckých psů (ČAOP), která v dalších několika letech organizovala většinu akcí pasení na území ČR.

            Další názor vizte například zde:https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/petra-vavrova-pastevecky-pes-pri-ochrane-stad-hospodarskych-zvirat-pred-selmami-zkusenosti-z-praxe

            Osobní zkušenost s pastevním chovem ovcí nemám, naopak s použitím vyčesané psí srsti jako varovného označníku na hranicích choulostivých porostů mám, a to pouze kladné.

            •   Pes na pasení není stejný jako pes na ochranu stáda , nevím jestli jste takového psa někdy viděl myslím že jich tu z popsaných důvodů ani moc není , to jsou psí zabijáci , musejí být protože jinak by žádného vlka nezahnali a pro lidi jsou proto nebezpeční , osobně bych takového zabijáka doma mít nikdy nechtěl už kvůli dětem , riziko že někoho napadne je moc velké , už jsem takové psy viděl.
              • Reakce na příspěvek:

                Pokud myslíte toho kavkazana, co měl do předloňska můj soused, nebo tu středoasiatku, co má druhý soused (ale ten ji většinu času paradoxně drží v Praze v bytě), nebo čuvače, co měl třetí (no, není to přímo soused, bydlí v sousední vsi)? Tak ty jsem viděl. Jediný problematický pes z viděných v sousedství je československý vlčák, je dost hloupý a těžko (a to je eufemismus) ovladatelný, ale právě onen pán ho má doma k dětem. 

                Pes na pasení ve většině případů postačí, protože i ten vlk dbá předběžné opatrnosti. Kolega má stádo ovcí, nějaké kozy a stačí mu dvě borderky.

      • Jistě pane Lesáku, je to o čem píšu. Kdysi měl vlk k životu prostor. Dnes jej obsadili lidé. A evidentně pro oba tu dost místa není. 

        Vlk nebude baštit kukuřičné lupínky s vitamínem C a lidi nemají rádi, když se krmí jejich zvířaty. Jeden prohraje a člověk to nejspíš nebude.

        Tak budeme muset doufat, že se mezi divočáky a vysokou zvěří rozmůže nějaká myšlenka na hromadné sebevraždy nebo tak😉

        • Je to jak píšete pro vlky tu už není místo , ale pokud jim v americe vymírají dali by se odchytit a vyexportovat tam , ve výsledku by tam měli jistě lepší život a my klid pro naše zvířata .
  • No jo, ten druh "homo", prý 2x sapiens (vědoucí a moudrý) se přemnožil za uplynulých sto let na desetinásobek a chce poroučet větru, dešti, kutá díry do země a tahá na povrch radioaktivní i jiné nerostné suroviny uložené tam po miliony let a rozptyluje to po povrchu, vyrábí plasty a jiná "sv.nstva a zamořuje tím zemi, vodu, ovzduší...

    Jenomže obecně platí, že každá akce vyvolá reakci, aby se opět nastolila rovnováha a tak to Příroda jistě srovná... 😛

    A co nám říkají staré pověsti? Že kdykoli se lidé vzbouřili proti "přírodním bohům", tak ti je za to potrestali... 😯

    Ale jinak na tom obrázku to je docela hezkej pejsek, který přímo láká k pohlazení a jako by si říkal o piškotek 🙂

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit