Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pan Hiram MAXIM vymyslel unikátní způsob opakovaného natažení závěru, spočívající v navrtání hlavně před místem, kde střela hlaveň opouští, a vytvoření kanálku, vedoucímu k pístu, spojenému se závěrem zbraně. Závěr byl navíc spojen s podavačem nábojů v pásu, k čemuž tlak plynů, při výstřelu do příslušného mechanismu přivedených,  poskytoval dostatečnou energii. 

    Tím docílil vysoké spolehlivosti takto zkonstruovaného kulometu, oproti jiným mechanismům, umožňujícím střelbu dávkami. 

    Jeho kulomet (i za přispění chlazení hlavně - prováděného v největším počtu modelů obyčejnou vodou), umožňoval - jednou hlavní, za použití jedné sady mířidel - též  střelbu dlouhými dávkami, kterou ostatní systémy v té době postrádaly.... 

    Jeho vina v provedení konstrukce zbraně a jejího použití je asi tak stejně velká, jako vina vědců, kteří se zabývali využitím jaderné energie, přičemž A-bomb i H-bomb byly vedlejší produkty tohoto vývoje. 



    • to si oprav,běžný kulomet je závislý na výkonu náboje i stavu hlavně,především komory,takže je to docela poruchová mašina,střelec z kulometu musí mít u sebe soupravu na opravy,u kulometů MG 34 nebo MG 42 to byla Reibertova příručka a souprava se závěrem i čistěním.MG34 které známe z Hvězdných válek,byly vyřazeny,protože se zadíraly ať už ses o to staral jak chtěl.Pás mívá 50 nábojů a po pěti pásech se u MG42 musela vyměnit hlaveň.(bývala rozpálená do červena že v noci svítila)

      Mechanické kulomety střílí bez ohledu na náboj a kadencí podle rychlosti motoru.Můžou mít i 20 tisíc ran za minutu a dávka je neomezená.

      ((mám v tom praxi,obsluhoval jsem MG 34 i MG42,ještě mám azbestové rukavice,používám je při pečení))

      Takže toto si oprav:

      Tím docílil vysoké spolehlivosti takto zkonstruovaného kulometu, oproti jiným mechanismům, umožňujícím střelbu dávkami. 

      Jeho
      kulomet (i za přispění chlazení hlavně - prováděného v největším počtu
      modelů obyčejnou vodou), umožňoval - jednou hlavní, za použití jedné
      sady mířidel - též  střelbu dlouhými dávkami, kterou ostatní systémy v
      té době postrádaly....


      • Kdybyste mi to nenapsal, zůstal bych do smrti hloupým...

        • Hloupý je ,kdo nechce vědět,ne ten kdo neví.

          • ...amen...



  • Leonardo Da Vinci přišel s prvním kulometem na světě a to již v r. 1480

    • a nezapomněls náhodou na Volley gun z roku 1339,tedy krátce poté,co Berthold Schwartz objevil černý prach?(ne,to nebyli číňani,ani Bacon kdo ho objevili)

      • ještě toto: mnich františkán  Berthold Schwartz z Freiburgu byl upálen inkvizicí v Praze 1388 za vlády Václava IV.jeho vynález z r. 1313 spočíval ve složení prachu v poměru 4:1:1 a především v nápadu vystřelit kámen z kovové roury.


  • jen obecně: Kulomety se používaly už před vynálezem H.Maxima a sice Gattlingy(válka Sever-Jih a Krymská válka,dnes v letadlech/Minigun/),kulomety s řadou hlavní(Dr.Requa),vačkové kulomety(konfederace).Důvodem té zbraně je obrana proti vlnovému útoku.I když se v WW2 podařilo snížit hmotnost kulometů,pořád je to spíše obranná zbraň.

    Nicméně závažná je skutečnost,že autor má chybu v myšlení: 

    "svědomí Maxima kvůli jeho vynálezu nikdy netrápilo a nelámal si hlavu ani s osudy postřílených vojáků"

    Jedná se o přenášení kontextu z propagandy ("největší zločin je válka,voják=válečný zločinec"),kterým autor článku automaticky odsuzuje a hází do jednoho pytle jak vynálezce,tak výrobce tak vojáky ,aby se zastával nepřátel.

    Toto je fatální životu nebezpečná mentální chyba,infekce propagandou,která uráží a oslabuje.Nechť se nad tím autor článku zamyslí.

    • mun.go

      "Jedná se o přenášení kontextu z propagandy ("největší zločin je
      válka,voják=válečný zločinec"),kterým autor článku automaticky odsuzuje a
      hází do jednoho pytle jak vynálezce,tak výrobce tak vojáky ,aby se
      zastával nepřátel."

      Některé jaderné vědce (Robert Oppenheimer, Leo Szilard), podílející se na vzniku první atomové bomby v USA a jejím použití v Japonsku, naopak svědomí trápilo ...

      As Hiroshima Smouldered, Our Atom Bomb Scientists Suffered Remorse

      O tom, že největší zločin je válka, nemůže být sporu.

      Dokonce ani neexistuje žádná "spravedlivá" válka, která by zabíjení jakkoliv očistila od morální viny.

      • I ty levičáku... :-D :-D :-D


      • Pokud nám sem vnikne cizí moc a ohrozí naši existenci ,pak jedinou možnou odpovědí může být ozbrojený odpor.Bude-li masivní,bude to válka a činy napadených v ní nebudou žádným zločinem.

        Strachovat se o osud v tom boji zasažených nepřátel je patologické a pacifismus za každou cenu=otroctví.


        • mun.go

          Ne. Trvám na svém předchozím názoru:

          Neexistuje žádná "spravedlivá" válka, která by zabíjení jakkoliv očistila od morální viny.

          Nejhorší hrozbou jsou lidé z vojenských kruhů, kteří uvažují na nulovém stupni Kohlbergovy teorie etického a morálního vývoje

          Lidé nulové úrovně nejsou schopni rozlišit zločiny od každodenního života - jsou morálně slepí. Bohužel v každé populaci existuje jedno až dvě procenta jedinců s nulovou úrovní lidského morálního vývoje.

          • Nietzsche říká,že růst do velikosti není jen růstem do výšky a do krásy,nýbrž i do hloubky a do hrůzy.

            Takže Vy ,který se nalézáte na vyšším stupni vývoje než dvounohé zvíře co přišlo krást a vraždit,jste proti němu bezmocný a bojíte se boje,protože ve skutečnosti není Váš vývoj proporční-jste jen krásný,ale ne hrozný.Proto Vás zabije a s ním bude zmařen i vysoký stupeň Vašeho vývoje.Nezlehčuju to a Vy to neberte na lehkou váhu -mír je kořist války a k jeho dosažení jsou třeba zmařené životy.Dějiny lidstva jsou dějinami válek a muži obstojí se ctí.


            • pročetl jsem si tu Kohlbergovu teorii.Nebudu k ní přidávat žádnou kritiku,k tomu nejsem odborník,jen to na mě dělalo dojem,že se týká individuální etiky a tudíž něčeho jiného než války.

              Pokud si vzpomínám,tak nám říkali,že část lidského mozku,archetypální pudová oblast (hlad,strach,sex)v limbickém systemu má projevy nesrovnatelně silnější než kůra mozková se svým myšlením.Proto sebeobrana člověka,ať už je na jakémkoli Kohlbergově stupni  odehrává se  na úrovni,kde etika a filosofie nemají hlavní slovo.  

    • V případě principu Gatling nejde ani tak o kulomet jako o mitralleusu. Minigun je zas jiný princip, i když otáčivé laufy

      • Huberte,víš jak vypadá mitraleusa a jak vypadá Gattling?Gattling  je ,milý Huberte,rukou ovládaný  otáčivý svazek hlavní,jehož závěry se vytahují a zasouvají pohybem po šikmé ploše a totéž dělají i úderníky.Náboje se tam sypou zvrchu nebo,jako u minigunu jsou v dodávány pásem a ovládané elektromotorem.V principu jde u Gattlingu a Minigunu o totéž.Naprotitomu Mitraileusa je pevný svazek hlavní,který se nabíjel blokem nábojů a odpaloval postupně klikou.

  • Musel to být mimořádně schopný, zručný a cílevědomý člověk. Myslím, že všechny vynálezce různých zbraní, např. od koltu, revolveru, samopalu (Kalašnikov) až po atomovou, vodíkovou bombu, také svědomí nikdy netrápilo. To snad ani dost dobře po vynálezcích nemůžeme chtít. Lidstvo (snad vyjma Eskymáků a  několika málo známých etnik), co na této planetě Zemi existuje, přeci odjakživa mezi sebou válčilo, válčí a bude válčit! To je ten živočich s mozkem zvaný člověk - dokáže lítat do vesmíru, dokáže přistát na Měsíci, dokáže realizovat spoustu vynikajících myšlenek a nápadů, které zkoumá ve všech oblastech vědy..., ale taky se dokáže zaměřit na národy, které systematicky likvidoval. Pogromy a genocidu zažili Židé, Arméni i jiné národy. Takový je prostě živočich (tvor), který si říká člověk.



  • KIMCID

    A proč by ho mělo trápit svědomí? Samotná zbraň nezabíjí.

    • Svatá pravda...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit