Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pokud dokážeme dát nějaké věci druhý život, tak doopravdy dokážeme být bez odpadků. V tomhle dost pomáhá upcyklace, která je přímo na tyto věci zaměřená. Kdybychom víc recyklovali upcyklovali a hlavně se snažili odpady vůbec netvořit, hned by to bylo jiné.

    • Kdyby ... kdyby ... kdyby ... samé kdyby!!!

      Moje babička byla velmi moudrá, lidová a otevřená žena; říkala, že:

      "Kdyby HOlmium-Vanad-NObelium bylo cukr, sr-lo by se do kafe."

      Máme demokraticky tak přísné obchodní předpisy, že zboží totálně bez odpadu prodat nejde.

      Vezměme si nedávnou demokratickou kovydovou bláznivinu, jak se všechno totálně balilo snad 3x, ale kdo se zamyslel nad demokratickou účelností? Kovyd byl hlavně obrovský demokratický kšeft, ale pouze pro někoho!!!

  • ivanka386

    Smutné je, že jakýkoliv zero-waste a odpadová politika končí u vrátnic velkých firem, kterým dost často pojmy jako roční hlášení za odpady nic neříkají. :) Ale tak co, každému co jeho jest. My doma třídíme, snažíme se nakupovat v bezobalových prodejnách, a celkově se co nejvíce přiblížit zero-waste (i když to je trochu utopická myšlenka, ale chápeme se). A když přijdu do práce, tak dělám, že to nevidím. :/ :D 

  • My v naší firmě vytváříme takové produkty, které prostě obal mít musí a to hlavně z hygienických důvodů. Ekologie nám však rozhodně není lhostejná, takže jsme alespoň tento problém částečně vyřešili pomocí reklamní tašky, která je vyrobena z recyklátu, tudíž je šetrnější k životnímu prostředí.

  • Wolfcastle

    Ano umím vše co vyhodím do popelnice se sveze do spalovny kde se to recykluje na teplo/energii z komínu díky pokročilé filtraci jen pára a z pod kotle štěrk.

    Život bez odpadků a ještě se v zimě zahřeju...😛

  • Proč se všechno balí do nevratných obalů? Protože jejich výroba je velimi výnosný kšeft - jednou se použije a zahodí; pro příští použití je třeba koupit nový obal a zisky (ekonomika) výrobců rostou a rostou... Ale na každé módě se zatím vydělalo a tak jsem zvědav s čím příjdou firmy, aby vydělávali i na módě zero waste.

    Pozn.: "Růst ekonomiky" je dnes synonymem pro růst zisků majitelů akciových společností a firem vůbec.

    • mun.go

      Ne. V tom není problém. Problém je v materiálu těch nevratných obalů.

      Plastové obaly jsou tak levné, málo váží a tak dlouho vydrží ... a je jich hodně.

  • Nadčasovými imperativy jsou střízlivost, věcnost a zejména přiměřenost. Mnohé módní vlny gradují až do hysterických scén a tak fakticky popírají účel a smysl svého vzniku. Opojení novou vlnou žití bez odpadu je  pro některé lidičky velmi silné a vzrušující. Fanatičtí zastánci bezodpadového žití nejsou schopni vyhodnotit základní otázky bytí a namísto odpadu kumulují svůj škůdcovský potenciál, protože zejména ostentativně přehlížejí zákon přiměřenosti a ohleduplnosti k oprávněným zájmům ostatních lidí, kteří nechtějí být fanatičtí a nechtějí se vrátit do zemljanek, protože na drahé žití vyhovující požadavkům ekologicko-klimatických aktivistů prostě nemají peníze. Opočlověk žil příkladně bezodpadově, protože s jeho výkaly a dalším odpadem z hodování atd. si příroda hravě poradila. Ovšem já se nechci vrátit do pravěku. Chci si v přiměřeně užívat komfort, který mně současná doba přináší. Kdo chce žít bez uhlíkové stopy a ekologicky nechť tak žije, ale ať nechá žít i ostatní lidi, kteří nemají chuť propadat při každém novém módním závanu hysterickým záchvatům. Egomaniakální psychopati nepochopí, že každý člověk má právo žít podle svých představ.
  • Největší problém je v tom, že ten živočišný druh "homo 2x sapiens" se přemnožil a zapomíná, že je součástí přírody, nikoli jejím pánem. A jelikož platí obecný zákon akce a reakce, který vyjadřuje obecnou snahu zachovat ve všem rovnováhu, tak ona to Příroda "srovná": přijdou potopy, sucha, záplavy a jiné klimatické změny a pohromy. A pak zůstane pár jedinců z těch bezmála 8 miliard "homo 2x sapiens" a  budou si někde v jeskyni u ohně vyprávět legendy o tom, že lidé se vzbouřili proti vůli přírodních bohů žstva a přestali je uctívat a ti je za to potrestali.  

    • Evropané se nemůžou snažit být ekologičtí a zároveň se snažit přestěhovat obyvatelstvo Afriky a Asie do Evropy. Merkelovské principy jsou protichůdné a kontraproduktivní  a pro evropskou civilizaci zhoubné.
  • Marcelskrc

    No trend pro nudici se Evropany. V Indii na to hážou bobek

    • Wolfcastle

      Přesně plasty v mořích jsou jen a pouze protože někde vyvážejí odpad domoře či tam skládky rovnou shrnou do moře! Ne proto že v evropě lidi používaj petky a brčka, který končí buď ve tříděném odpadu či ve spalovně....

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit