Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Carmamrdon
    Nezávislí vývojáři, zánik AAA her a návrat kostičkované grafiky
    • No nevim, ale posledni videa z Elite Dangerous a Star Citizen mi moc jako kosticky nepripadaji. Nemas rozbity monitor?
    • Veskoslav
      Víš, že i takové Warhorse je nezávislé studio? *7* Zase meleš nesmysly.....Nevím, kde bereš tyhle pseudoblbosti o návratu kostičkované grafiky. Mimochodem i Crytek začínal jako nezávislé studio například. Tohle zevšeobecňování je naprostý nesmysl...
      • Carmamrdon
        Jedna vlaštovka jaro nedělá a stačí se podívat na ty pixelové zrůdnosti, kterých je poslední dobou plný Steam. Ty nesmysle. *7*
        • A to je snad problem nebo co? Kvalitni "pixelove zrudnosti" se budou prodavat a jejich tvurci budou vydelavat a na nekvalitni nebo nezajimave se lidi vykaslou. Tvurci dobrych her budou tvorit dal a tvurci tech spatnych bud udelaj neco lepsiho nebo to vzdaj, skoncej pod mostem a umrou na zapal plic.
          "Zanik" AAA her s tim rozhodne nema nic spolecnyho. Za "zanik" AAA her muzou akorat stoupajici naklady na vyvoj.
      • WH zas az tak nezavisle neni.
        • GlaDOS
          Že má Warhorse soukromého investora neznamená, že není nezávislé. Bakala není vydavatel a těžko bude studiu nakazovat, jaké herní mechaniky vyškrtnout a jak hru zjednodušit. Jelikož má WH kreativní svobodu, tak docela nezávislí jsou.
          • To mas asi pravdu, ze jim do toho bakala nezasahuje na urovni hernich mechanismu, na druhou stranu ale delaji vysokorozpoctovy produkt a jestli chteji byt uspesni, musi tvorit pro masu a funguje u nich "autocenzura". Nemohou si dovolit zadne pochybeni, jinak konci. Budou to mit chlapci tezke, protoze jednak se budou muset zavdecit kickstarterove komunite, ktera jim umoznila pokracovat dal, ale neplati je a jednak spotrebitelske mase, ktera jim da vydelat. To jim jejich manevrovaci prostor tak zuzuje, ze tu nemuzeme mluvit o tvurci svobode nezavisleho studia. Od skutecne nezavisleho studia se tak nejak ocekava, ze nepodleha silnym komercnim tlakum masove spotreby. V tom tkvi jejich smysl a ten WH nenaplnuje.
        • ucho
          info na stránce:
          "Jsme nové nezávislé herní studio se sídlem v Praze, náš tým se ale skládá ze zkušených veteránů, kteří za sebou mají řadu úspěšných titulů s miliony prodaných kusů a spoustou ocenění."

          pak v anglické verzi:
          "We are a new independent game development studio based in Prague, Czech Republic."
          • A kdyz si na sve stranky napisu, ze jsem novy buh teto Zeme, bude ze me novy buh?

            Na nezavislost se muzes divat ruznymi uhly pohledu. Napriklad z pohledu vlastnictvi, ekonomickeho nebo tvorby. A je pravda, ze WH je nezavisle z pohledu vlastnictvi, jejich firma nepatri nikomu cizimu, kdo by o nich mohl rozhodovat.

            Ale z pohledu ekonomickeho nezavisli nejsou, jsou smluvne vazani k investorovi, ktery je financuje a maji vuci nemu a jeho investici odpovednost.

            Investor jim do tvorby asi moc nekeca (i kdyz cely ten kickstarter humbuk se deje asi prave kvuli investorovi, takze zcela bez vlivu neni) a zdanlive to tedy vypada, ze maji tvurci svobodu, ale neni tomu tak. Jejich tvorba je primarne byznys, ekonomicke podminky v kterych ziji jim nastavuji tvrde mantinely, a navic velmi uzke vzhledem k tomu, ze tvori vysokorozpoctovy produkt. Kvuli tomu musi tvorit masovy produkt. Timto jsou silne omezeni a svazani. Timto jsou limitovani.
            • ucho
              někdy píšeš celkem inteligentně, ale jindy umíš napsat pěkný blbosti...
              své argumenty zakládáš na tom, že si vykládáš slovíčko "nezávislé" jen po svém, problém je, že tak, jak to bereš ty, to nikdo nebere.
              příklad můžeš mít třeba i u studia Turtle Rock, které pro Valve vyvíjelo Left 4 Dead. představ si, že to studio bylo nezávislé... dokud ho Valve nekoupilo...
              Warhorse je v současnosti nezávislé, má kreativní svobodu a i když má soukromého investora, stále je nezávislé. je mi jasné, že souhlasit nebudeš, protože to nejde přes tu tvou vlastní definici "nezávislé"...
    • Telltale, Obsidian, Bohemia Interactive,...
    • Mart9
      Jedna věc je nezávislí vývojáři a druhá nezávislí amatéři, kteří právě herní svět kazí tou 20 let starou grafikou, protože neumí udělat lepší.
      • N0isy
        Zajímalo by mě, jestli by se např. taková Terraria či Fez prodával stejně dobře i bez tý krásný pixelový stylizace.

        Ale ne, všichni si radši zahrajou krásnou hru místo zábavný. O tom to vždy bylo /sarkasmus *7*
      • Kazi? Ted je strasne moderni hrat hry s naprosto odpornou kostickovou grafikou, ne? Je to uzasny RETRO style a kazdy to hodnoti 10/10, hnus jeden fialovej
      • grafika je jenom pozlatko, a hlavne nakladny pozlatko, gro her lezi v mechanismech
        • Mart9
          Přesně to nezávislí amatéři také říkají. Ale h o v n o je pořád h o v n o, i když leží na zlatém talíři.
          • Podstatny je ze to h o v n o dela ve vetsine pripadu spatny gameplay a ne styl grafiky. Takze presne jak rikas h o v n o bude porad h o v n o i kdyz bude lezet na zlatem taliri.
            • I deviti pixelum muzes venovat trochu pece a to hlavne kdyz je rozhejbavas.
            • Mart9
              Osobně nemusím mít super grafiku, bohatě při dobré hratelností stačí i 10 let stará, ale dost mě vytáčí, když nezávislí amatéři udělají hru, která by i mohla být dobrá, ale postavu tvoří 9 pixelů, na to se nedá koukat. Grafika chce taky trochu péče.
            • Mluvim o hrach obecne.
            • Mart9
              Mluvíš o AAA hrách?
        • Jestli je standard doby zakryt diry v hratelnosti a stereotyp pozlatkem tak takovej standard si s strc az uplne dozadu za klobou.

          To radsi budu platit mensi castky za mensi a zabavne hry a nenadelas s tim nic.
        • Pokud grafika zcela ignoruje aspon zakladni standardy doby,pak muze byt mechanismus sebelepsi a hre to nepomuze. Cest vyjimkam,ale to jsou opravdu jen vyjimky.
          • celoush
            Přání otcem myšlenky...
          • Co je to zakladni standard doby? Splnuji hry jako hotline miami, minecraft nebo terraria zakladni standardy doby? Protoze jestli ne, tak nemas pravdu, tyhle hry jsou skvele a mimoradne zabavne.
            • Ja jsem z tebe dneska uplne zmatenej... Rikas to spravne!
          • jedine slovo, FTL, nejlepsi hra predloni, pixel art, nesplnuje standardy, ale plne dostacuje (a mne osobne se dokonce libi)
        • Na pocitacove hre je prece grafika to nejdulezistejsi. Hratelnost je vzdycky az na poslednim miste a AAA hry z posledni doby jenom dokazuji ze tento model funguje na jednicku. Kdo tvrdi opak je zapletenej do hipsterskeho spiknuti a bude lyncovan a posleze utlucen brylemi Gunnar.
          • To zalezi na uhlu pohledu. Z hlediska masove konzumni spotreby mas pravdu a marketing se tomu prizpusobuje. Ale ne kazdy je konzumni hrac, aby mu to vyhovovalo, nekdo hry proziva hloubeji a ma vyssi naroky na herni kvalitu. A i kdyz je techto lidi mensina, jsou duleziti.
    • kickasl
      Samozrejme, primo apokalypsa(vsimli jste si jak ve slove apokalyPSA je pes?- jasny odkaz na prichod COD a zanich sveta).
  • Grafika je taky důležitá.

    Je to chyba především hráčů, ti řídí trh tím, co kupují.

    Pro mě je synonymem Ačkové hry kvalita. Problém je v tom, že lidi kupují drahé blbosti typu Cod apod., takže tu dnes máme situaci, že spousta drahých Ačkových her jsou generické, sterilní tupé sra*ky, které si vůbec tolik peněz na vývoj nezaslouží. Jenže co na plat, když to blbečci pořád kupují. Hráči musí jasně ukázat jaké hry chtějí.

    Jenže dnes už je to jinak, spousta lidí vezme gamepad, sedne ke své krabici a hraje na tom BugField. A vůbec jim nevadí, že je to tupé, krátké, dementně se to ovládá apod.
    • tenhle názor tu asi nebude moc popularni vzhledem k tomu jak hlasovali čtenari v ankete o hru roku. mel jsem o komunite games cz lepsí mineni, vyplynulo že tadyje taky jen mainstream
    • Konzoloidní pohodlnost/blbost je největší zlo. Čím jednodušší a tupější, tím lepší. Hráči už nechtějí výzvu, nechtějí zažít dobrodružství, pocit jako strach, že máte zdraví a pomalu se plížíte se vší opatrností levelem, to už prakticky neexistuje. Pocit z kvalitně užité hry se vytrácí. Dnes jsou ti pitomci rádi, že mají 2 tlačítka které na střídačku mačkají a hra se hraje sama.

      Sorry, ale smrt konzolím. Dokud na nich byly hry typu Tekken, plošinovky, sportovní apod. bylo to super, ale od doby, co se tam začaly cpát FPS a další "velké" hry to jde doprdele .......

      Ten článek je důsledek všeho toho.
      • To neni konzoloidni blbost, ale konzumni spotreba a ta se tyka hracu vsech platforem. A naopak se mi spis zda, ze to jsou pc hraci, kteri v prvni rade resi takove povrchnosti, jako vykín, graficke efekty a podobne hlouposti, ktere zbytecne zvysuji naklady na hry a tim nuti vydavatele je cilit na masy.

        Primarni problem je ve vysokych nakladech na AAA hry, s kteryμ jsou spojeny vysoke investorske rizika. To je hlavni rozdil mezi hrami tehdy a dnes. A hram k tehdy se nejvic blizi indie projekty, ktere maji relativne nizke naklady a nestavi na vysokem vykone a grafickem pozlatku.

        Dokud si hraci neuvedomi, v cem spécivaji skutčcne príblemy herniho prumyslu a budou z toho hloupe obvinovat konzole (ktere naopak diky pomalemu vyvojovemu cyklu pusobi pozitivne a snizuji rychlost rustu nakladu), tak se herni prumysl nikam nepohne.

        Mit vysoke naroky a hnad vyvoj kupredu je na jednu stranu fajn, ale na druhou stranu je potreba take chapat pruvodni negativa.
        • Tak to nevim jestli za to může PC na steamu ti jasně ukazují co se nejvíc hraje
    • naopak, dnes buď hraješ hry, které se prodávají, nebo si naser ;) trh neřídí hráči ani zdaleka :) jen vybírají to, co se jim zdá nejlepší
      • Chytráčku zkus použít mozek a nemel kraviny. Hra se sama od sebe asi neprodá, někdo ji musí koupit.
      • Hloupost.
        Problem je spise v tom,ze dnesni ''vetsinovi hraci'' jsou proste uplne jina sorta lidi,nez hraci pred deseti ,patnacti lety,kdy bylo hrani her jeste povazovano za uchylku.
        • tak tak ja si myslim ze ti narocnejsi "hraci" jako pred patnacti lety jsou tu porat stejne procento, jen se diky zjednoduseni techniky dostali k hrani i jinak technicky naprosto tupi lide a protoze je jich vetsina, tak se jim hry prizpusobuji resp. kdyz dnes nekdo zacne delat hru tak ji nedela s tim ze se mu cas straveny hranim o pardon programovanim aspon nejak zaplati, ale dela to rovnou s vidinou vydelanych milionu...
          • Vysvětli mi prosím, jak může být náročných hráčů stejné procento, když se kvůli zjednodušení dostali k hrám i jinak technicky naprosto tupí lidé a je jich teď většina?

            Pokud dnes hraje 2x více lidí než dřív a náročných je pořád stejně, tak v procentech jich bude o polovinu míň.
  • Ať si každý hraje, co uzná za vhodné. Níkdy jsem nebažil po tom, zahrát si vše, co měli ostatní. Hlavně jsem to vyvažoval - občas strategie, RPG, střílečka, adventura...

    Nechte tvůrce, ať tvoří, co chtějí. Nikdy bych si netroufl vytvořit hru. Ani v prohlížeči. Proto nerad kritizuji ostatní, samozřejmě pokud si to autoři zalouží, jako v případě Dungeon Keepera, to je jiná věc.

    Spíše mě mrzí, že se vydavatelé zaklínají slovy "Naše hra stála moc, protože jsme do ni daly nejnovější grafiku, prodeje 5 milionů na platformu nám nestačili, nemůžeme si dovolit vydávat hry, co mají třeba myšlenku.

    Osobně jsem rád za každou výzvu, kterou mi hra nabídne. A navíc se spousta žánrů zmršila, až na vyjímky. Třeba budovatelské strategie jako nové SimCity. A to je ten největší problém. Ne indie vs mainstream. Nebuďme jen konzumenti průměrných her. Když si koupím víno nebo elektroniku, taky čekám nějaký standart. Hry jsou v rozkvětu (pozn. indie scéna je tu stále, a ne jen poslední roky, jak se mnozí neinformovaní domnívají), udržme si v každém žánru perly, na které budeme ještě po letech vzpomínat.
  • No hele, spousta lidí si spojuje indie hry s hnusnou nebo retro grafikou - ono nic moc jiného indie vývojářům nezbývá, hlavně těm co nemaj investora a makaj na tom ve volném čase zadarmo. Většina těch týmů by chtěla mít indie nebo free licenc a v tomto směru není moc možností - buď zvolí teď už dost obstarožní UDK, které nefunguje úplně na všechny typy her a nebo půjdou do Unity, které je furt ještě v plenkách hlavně co se vizuálu týče.
  • maros.goc
    Ja hravam hry od dob NES no grafika je pre mna dôležitá, radsej hram peknú hru s dobrou hratelnostou ako skaredu s dobrou hratelnostou... Ale este sa mi nestalo aby som kvôli hru nedohral kvoki zlej grafike
    • Já hraju nějakých cca 24 let a jediná hra, která mně přišla vizuálně hnusná, je Fallout3.
  • Na Fuku se nedívám protože mě náhodou baví hry ale proto, že chci vidět co bude následovat po matrixu! *5*
  • Vystoupeni se mi libilo a bavilo me, ale nemuzu se zbavit dojmu, ze prednaska mohla byt ucelenejsi, mit nejake jasnejsi tema. Takhle to spis bylo ctyricet minut nazoru na hry, se kteryma se z velke casti ztotoznuju, ale cekal jsem, ze to nekam povede...
  • Fuka zamrzl nekde v devadestych letech ne? Kdyz na PC nehraje protoze se prece "musi" kazdej rok kupovat nova GK /facepalm
    • Proboha, Fuka nehraje na PC....upalte ho *16*
    • celoush
      On netvrdí, že se to i dnes musí. Jen řekl, že v době, kdy se to muselo, tak s hrami na PC skončil.
  • Nezlobte se na mne,ale po 12 minutách jsem to musel vypnout....řeknu to takhle,Fuku jsem se snažil po několik let pochopit - jeho pohled na herní scénu,způsob přemýšlení nad ní.....atd. Bohužel nepodařilo se.....Jak už napsal jeden člověk níže,je to starší pán,co bohužel zamrzl v 90.letech. Tohle mu samozřejmě nikdo nebere,každý jsme individuálně nastavený hráč;-) Ale aby na prezenčce ukazoval jak ho uchvátila hra Tokyo Jungle,nevěřícně jsem zíral....Nedá se nic dělat,tenhle člověk pro mě bude vždy jen herní kritik,který se nedokázal smířit s tím,že i po r.2000 můžou vycházet semtam zajimavé kousky=end=
    • Dark Souls a Diablo 3 jsou jiste hry z minuleho stoleti, o tom zadna. Kdybyste tu prednasku dokoukal, zjistl by jste, ze FF netvrdi, ze obcas nevyjde zajimava hra, ale prave naopak. Hlavne kritizuje tu uniformitu a neoriginalitu AAA titulu a vyzdvihuje nove mechanismy, ktere muzou kvalitu her posunout o kus dale.
    • ucho
      tak Tokyo Jungle uchvátila víc lidí: http://www.metacritic.com/game/playstation-3/tokyo-jungle
      ve zdejší recenzi má hra 7/10. rozdhodně hru v budoucnu plánuji vyzkoušet.
  • sorry, kluci. videa a přednášky dobrý, ale co mě fakt rozpaluje do běla je ten příšernej přehrávač, kterej je neskutečně pomalej, nenačítá a zasekává se. popřemýšlejte prosím vás o uploadnutí na youtube. přece jen, i přes všechny ty chybky, je to léty prověřená věc. díky.
    • Možná Tě to překvapí, ale na YT to je...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit