Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Vidlec
    Je to z roku 2010.
  • Vidlec
    To světlo vypadá jako ze Source engineu.
  • Jen objasnuji jak to bylo. Ty prvni mody byly implementovany do pozdejsich verzi MC (napr. ovce, kovy, upravy crafteni, atd.) - v dobe, kdy jsi to kupoval ty uz byly primo ve hre. Pointa je, ze Notch vdeci za uspech hlavne komunite, protoze prave komunita urcila, jak bude z podstatne casti vypadat - s timto by mel souhlasit snad kazdy, kdo sledoval Infiniminer a MC od jejich pocatku.
    Vlastne jsi ani nemusel sledovat vyvoj - staci se zamyslet nad timto: Infiniminer byl v podstate Creative mode v Minecraftu (spousta lidi jej tak hrala), coz je nejpopularnejsi mod MC. Opravdu jediny rozdil tehdy byl, ze bylo mozne MC mnohem jednoduseji modovat (a otresne zvuky IM, ale to si kazdy zmenil). A vysledek? Infiniminer skoncil v propadlisti dejin a MC se stal legendou.
    To je asi vse, co ti k tomu muzu napsat. Pokud si stale myslis, ze mody nestoji za slavou MC, tak te uz asi nic nepresvedci...
  • V tom případě jsme se asi nepochopili, ale pak zase nechápu na co vlastně reaguješ v tom prvním příspěvku? Vadí ti, že MC byl v nejranějších verzích relativně o ničem, a díky tomu že se Notch rozhodl publikovat testovací verze už od začátku máš možnost o tom vědět místo toho aby skončil v šuplíku (to se totiž přesně stalo, byl to logický vývojový stupeň ke kterému by každopádně došlo a on se prostě jen rozhodl ho zveřejnit)? To mi přijde trochu ujetý.

    S s tím že je MC populární jen díky modům pořád zásadně nesouhlasim, protože jak sám píšeš, boom proběhl až v éře in(f)devu (kdy jsem u toho byl právě já) a i tehdy sice mody existovaly, ale používalo je naprostý minimum lidí už jen proto že vyžadovaly určitý minimální znalosti k tomu aby je člověk uměl nainstalovat, často byly problémy s kompatibilitou a kombinace více modů znamenala vždy riziko že to nepojede vůbec (to částečně zůstalo). A Minecraft je tolik populární právě díky tomu že je atraktivní pro casual hráče a nehráče, kteří se s ničím takovým nepatlali a povětšinou ani patlat nebudou, a když někteří jo, tak až dneska kdy jsou k dispozici celkem spolehlivé launchery které práci s mody zjednodušují, a daleko více se modování přesouvá na servery, takže je delegováno z hráče na admina serveru.
  • Kein
    Video tě neotravuje do té doby než si ho sám nezapneš, takže chybu hledej nejdříve u sebe.
  • http://www.youtube.com/watch?v=0NgAmH1cJ-g
  • Kolem kvetna 2009 byl MC mnohem horsi hra nez Infiniminer, ale byl (diky Jave) hratelny z prohlizece (coz bylo pro lidi super). Dokonce tam ani nebyl multiplayer. Lide si to stahli a delali do toho mody uz tehdy (do Infiniminer byly take mody, ale spousta lidi si delalo hack clienty a kazili lidem zabavu). O MC tehdy skoro nikdo nevedel.
    Doba kdy sis to kupoval byla davno za tim, co popisuji ja. MC se totiz zacal znatelne prodavat az v pulce roku 2010 (par tisic kusu a ke konci roku par set tisic kusu). Tehdy to opravdu uz byla jina (lepsi) hra.
    edit: jen pro jistotu - takhle vypadal Infiniminer.
  • Robotron3
    c++ dostaneš taky kamkoliv a ještě mnohem líp, protože javu musíš mít nainstalovanou. Dělat náročné hry na hardware v čemkoli jiném než c++ je amatérismus.
  • GlaDOS
    Javu ale dostaneš bez větších problémů kamkoliv. A v dnešní době, kdy slušný kompl si může dovolit takřka kdokoliv, je pro nezávislé vývojáře výhodnější dostat hru k více lidem. Sakryš, vždyť Minecraft jede i na pět let staré šunce (minimálně verze před sloučením MP a SP fungovala v pohodě).
  • PS3Hrac
    Minecraft nehraju od doby co mě neustále otravují videa na Youtube,znechucují keci dětí když je někdo zabije jo je to fakt sranda se na to dívat *15* Single mě docela bavil multiplayer vůbec *15*
  • smejki
    Ano, nejsi. Java je z hlediska výkonu násobně méně efektivní než C++. Jinými slovy to Javě bude vždy žrát nepoměrně víc prostředků.
  • To není pravda. Minecraft Classic stavěl na Infiniminerovi, a tudíž se mu první verze dost podobaly, ale už tehdy to byla mnohem lepší hra a rozhodně není pravda že by nebyl úspěšný - Classic, tedy jediná free verze, byla masivně hraná a byla jedním z důvodů úspěchu MC v době kdy se prodeje pohybovaly v desítkách tisíc, tzn. první velký boom (vím to, protože jsem ho kupoval právě v té době a sledoval jsem to).

    Dalším důvodem byla indev, resp. infdev verze, což byly verze ke kterým Notch směřoval od začátku, které mají s Infiniminerem pramálo společného, a na které existovalo modů naprosté minimum a nepoužíval je takřka nikdo, mody se masivně rozšířily až daleko později s nástupem nástrojů jako bukkit a podobných.

    O Notchově programátorských schopnostech polemizovat nebudu, programátor jsem (ačkoliv pořádný určitě ne:)), ale kód jsem neviděl a informacím typu jedna paní povídala váhu nepřikládám. Faktem je, že lidí kteří jsou dobří game-designéři a zároveň dobří programátoři je minimum a Notch mezi ně nejspíš nepatří. Co se klonů týče - ano, existují klony daleko rychlejší než MC, ale každý z nich má jen zlomek featur MC. Až se objeví nějaký full-featured (nemusí to být kopie, ale mít srovnatelné věci) klon, který bude o třídu rychlejší a stejně modifikovatelný (protože ano, dnes už jsou mody zásadní featura, ale ze začátku rozhodně nebyly), tak se budeme bavit.
  • Minecraft byl uspech pouze diky modum. Infiniminer, ktery Notch v podstate naklonoval (pisu o prvnich verzich Minecraftu), moc uspesny nebyl a byl uplne to same.
    I pres obfuskatorem prohnany (lol) kod bylo jednoduche hru modifikovat - diky tomu, ze byl v Jave. Uprimne receno byl kod obfuscated spise aby byla castecne zakryta Notchova "elitni" schopnost programovat (kazdy poradny programator, co se podiva na deobfuscated kod alpha verze se musi nad temi algoritmy zhrozit - nastesti pro MC to pak prevzal Jeb) nez aby zamezil kopirovani. Az postupem casu zacali do MC doprogramovavat veci, co vytvorili modderi a pak se teprve stal Minecraft tak popularnim a zacal se prodavat.
    Staci se jen podivat na "klony" minecraftu naprogramovane v ruznych prog. jazycich (vcetne Javy) - bezi nekolikrat rychleji a s lepsi grafikou.
  • walltar
    Jak říkám, java se dá použít, ale neni to optimální řešení .... přinese celkem dost omezení a optimalizovat javu je taky problém. Já chápu proč indie vývojáři používají javu zezačátku, já jenom nechápu proč si notch nenajme pár programátorů a neudělá tuhle hru v céčku. Samozřejmě java má i výhody, ale zdá se mě vhodnější pro hry , které tak nezatíží počítač což třeba minecraft zvládne s přehledem i u raketového PC.
  • jabbo126
    Nejsem vývojář, ale snad je nejdůležitější jak celá hra dopadne, než v jakém prostředí je vyvíjena. A jestli to bude mít podobné mechanismy jako Minecraft? V tom bych problém neviděl a podle popisu to bude hodně jiné. Zůstane tam možná systém kraftění, ale rozhodně nebude stejný celkový koncept.
  • GlaDOS
    Java ale v Indie scéně není neobvyklá a umožňuje udělat jednoduše jednu hru pro více systémů, což je právě pro vývojáře velmi výhodné. A na nových pc takhle postavené hry jedou v pohodě. Jasně, céčko by asi bylo lepší, ale udivuje mě ten velký hate na Javu.
  • walltar
    Nikdo tu neřekl, že by měl dělat AAA hry .... jenom, že java prostě není vhodná na hry tohohle stylu .... to je jak kdyby si dělal sportovní auta ze dřeva ... můžeš být sebelepší tesař, ale pořádný sportovní auto ze dřeva prostě neuděláš. Taky pokud bude dělat hry se stejnou grafikou a stejnýma problémama dokola tak začne ubližovat indie scéně jako takové ... někteří lidi čekají od indie vývojářů, že když se dostanou k penězům tak že začnou dělat větší projekty a časem vytvoří funkční studia.
  • GlaDOS
    Páni, co se tu nedočtu. Myslím že je blbost dávat na Games tech demo video, které jse určeno čistě pro fanoušky Mojangu. Aby se tu pak nenašlo tisíc a jedna haterů, co si stěžují na grafiku, i když vůbec nemají páru, o čem hra doopravdy bude a že to nebude pouze scifi Minecraft. Taky nevidím nic špatného na tom, že Notch dělá v Javě. Umí to s ní a ty prachy, co má Mojang neznamenají, že musí začít dělat AAA hry. Stejně tak nechápu názory, že indie hry jsou z hlavně kostičkované blbosti. Takovou kravinu může říct jedině ten, kdo nemá o indie scéně vůbec přehled.
  • Zase ty odpudivý kostky? :( Když už chce někdo použít kostičkovanou retro grafiku tak by to měl udělat alespoň s trochou vkusu.
  • Nabubrleost a diletanstvo je zle ci je to Indie alebo AAA a v podstate v kazdom obchode alebo cinnosti to je zla vyzitka. Problem je ket niekto chce odomna za to diletantstvo peniaze. Zatial co AAA vydavatelia vykrikuju ze im klesaju pirjmi lebo zly pirati ale aby sa aj pozreli ze ake sr*cky to vydavaju a vstupili si trochu do svedomia to nie. No a na Indie scene je prave s oblubou vyhovorka ze sme Indie, je to retro alebo nemame na to peniaze (co vo vela pripadoch plati ale prave pri Mojangu nie). Mimochodom ja to Notchovy a Mojangu vobec neberiem, kludne nech to bude aj Minecraft 2.0 SciFi , len som zvedavy ci mu to ludia zozeru a znovu mu to prejde a ako som napisal zatial mam skor pocit ze je to one title man. Malo komu sa dari tvorit vzdy len originalne hry a stale prichadzat s niecim novym.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit