Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nepripadne Vam, ze je Jejdasek hloupy?
  • Otázkou je jestli se tohle Valve vůbec vyplatí. Nějak si neumím představit, že zrovna takový typický linuxář zvyklý mít všechno zadarmo bude najednou kupovat hry a zrovna skrz Steam. *3*
    • Valve ale nepotrebuje, aby sa im to vyplatilo, dávno sú za vodou... Oveľa prínosnejší je pre nich fakt, že robia niečo, čím si zvyšujú sympatie u hráčov. Ako keď vydávajú zdarma rôzne mapy, dlc a iné bonusy do svojich hier.
      • A zrovna taký typický linuxár bude IMHO relatívne inteligentný človek, ktorý určite nejak nepotrebuje wareziť, takže...
        • ... takže pak nemá ani zapotřebí utrácet za takovýho žrouta času jako jsou hry. Nicméně zajímavá teorie. *3*
    • Nemyslím si, že by procento linuxáků kteří si nikdy nic nekoupí protože dokážou sehnat bezplatnou alternativu bylo o mnoho větší než počet windowsáků kteří si nikdy nic nekoupí protože to dokáží upirátit. Každopádně je linux hodně malý (a navíc nejednotný) trh.
  • *16* *16* *16* *16* *16* *16* *16*
  • Pro ty co porad nadavaji na Steam: jasne nemusi vam sedet ale ma nekolik nespornych vyhod dobre slevy nemusi se do mechaniky davat DVD (ktere se dneska daleko vice poskozuji nez pred 10-15 vlastni zkusenost) rychla odinstalace jsem tam nejaka ta hra na vikend na vyzkouseni apod. Nejsem zastancem takovych programu na spousteni her a osobne bych uz zadny program jako Origin atd. v compu nechci Steam mi uplne staci za skoro tri roky jsem s nin nemel sebevetsi problemy a kdyz ano tak jsem ho jen preinstaloval a to bylo zatim jen jednou.
    • To neni vyhoda steamu, ale digitalni distribuce. A zde existuji vhodnejsi alternativy, nez velky bratr steam. Treba gog nebo gamersgate.
      • GlaDOS
        Myslím, že Steam je to nejmenší zlo. Spousta lidí leze na různé pochybné weby, ani nemají pořádně nastavený firewall, používají hesla ve stylu 123, vůbec nerespektují nějaké základní body bezpečného surfování a pak mají v pc keylogery a spoustu různé havěti,...
        • To, ze se nekteri lde neumi chovat bezpecne, s tim nesouvisi, to je uplne jiny problem.
          • Hele víš co...ono stačí mít internetový bankovnictví, a minimálně desítky lidí ví, kolik bereš, takže to, že STEAM ví, že mám v PC po-r-*-o mi fakt tolik nevadí
          • Veskoslav
            Tak si zůstan u svých konzolí a náš "pitomý" Steam Tě může nechat chladným;)
            • vlastik.plaminek
              zelo: To je celý Jejdasek. Nebo eeee? Má trošku krizi identity. Na jednu stranu prská na uzavřenost Steamu a na druhou se div nevysemení z uzavřenosti kozolí.
            • Jejdasek: A aké že sú tienedostatky? Lebo zatiaľ nejak nepadol žiadny pádny argument, len plno bludných výkrikov do tmy *3*
            • O konzolich vubec nemluvim a jsem hrac, ktery si hry vybira podle kvality, nikoli podle plafformy, takze hraju i na pc a vadi mi, jak ji valve dostava pd svou kontrolu. Ale chapu ze steam je tva lacina kraska, o ktere se nesmi rikat nic spatneho, kdo ma na ni jiny nazor a upzornuje na jeji nedostatky, toho mas potrebu umlcet.
      • Veskoslav
        No GoG je sice fajn, ale mnohdy tam není to, co bych chtěl. A je opravdu jedno, co Tě "sleduje", kdyby jsi vekutečnosti veděl, kdo a co Tě sleduje, píšeš číslo pí na stěnu blázince:)A to psaní by bylo na hodně dlouho;)
        • Kr.Pa
          GoG se zaměřuje hlavně na evropské hry, na GoodOldGames a indie hry, takze tam ty nove mainstreamove srajdy nenajdes. A mimo GoG ted pari CD projektu, takze si tam muze clovek udelat zdarma zalohu na oba zaklinace.
  • rami.cz
    Pred nekolika dny jsem obdrzel email od valve, ve kterem mi bylo sdeleno, ze jsem byl vybran do testovani linuxove verze steam klienta. Samozrejme jsem jasal nekolik hodin radosti :D
    Musim rict to, ze i kdyz je linuxova verze steam klienta jeste v bete, tak se spousti a "jede" rychleji.
    Narazil jsem na par bugu (mensich), ktere jsem nasledne reportoval a po nekolika hodinach mi prisla odpoved primo od "typka" z valve. Napsal mi, ze v nasledujicim "peči" to bude opravene (tykalo se to o zobrazovani podivnych znaku - otazniky, ktere se objevovaly pri update steamu nebo v poctu prispevatelu v game hubech... Jde videt, ze linuxova verze pro ne dost znamena a maximalne se snazi ladit, ladit a v co nejkratsi chvili ji vypustit v plne krase pro nas, linuxove hrace :)
    Vyzkousel jsem par her, ktere jsou urceny primo pro linux (Eversion, Dungeons of Dredmor...) a nemel jsem zadny problem s lagama, s grafikou, zvukem... (a to mam grafiku od ATIny). *14*
    Bravo VALVe, mate muj respekt!
    • Krasa, ja to teda jeste moc nezkousel, nebyl nejak cas, ale par her mi tam sviti a uz jsem si zahral Dredmor a ten jede paradne. Ted se mi stahuje TF2, tak uvidime :) Taktez ati, ale beta catalysty 12.11 muzu oznacit za nejlpoladenejsi co jsem zatim zazil :)
    • Veskoslav
      Já jsem pro změnu v Dotě 2 a to mi stačí, pak pisni někdy pisni, jak pokračují s Linuxem:)
      • rami.cz
        Doufam, ze DOTA 2 bude taky pod linuxem. To bych uz widle mohl definitivne vyhodit :D Jestli hrajes dotu, pridej si me na steamu (rami@email.cz)
        • Veskoslav
          No teď si musím dát pauzu, šíleně navýkové:)Napíšu, až budu zpátky ve hře:)
  • Nejsem sběhlej...ale je možný že díky Pig Picture plánuje Valve na STEAMu prodávat i konzolové verze, respektive expandovat se svojí službičkou i na konzole? Nebo to má něco dočinění s údajnou Valve konzolí na který se prej maká? Já se tak zamyslel, že by tam mohli prodávat i filmy a hudbu...jedna služba, po nákupu...knihovny her, hudby a filmů všechno ve Steamu...přijdu domů, dám hru, pak pustim rovnou v knihovně oblíbený album a to všechno na velký TV?
    • Pochybuji, ze by si sony, microsoft nebo nintendo pustili do reviru skodnou v podobe valve a steamu.
      • V Big Picture je třeba psaní na analogu mnohem intuitivnější než dokázalo za 25 let vymyslet mrkvosoft se sony dohromady...otázka je, kdo je ta škodná a kdo inovuje nebo vylepšuje?
        • Z pohledu majitele platformy je skodna samozrejme konkurence, ktera bude odsavat prijem z platformy.
          • Jasně...z pohledu "monopolistů" určitě...nicméně Big Picture je furt dělaný na Xbox ovladač takže ta moje myšlenka byla do budoucna...ale mě by se to líbilo, upřímně...Valve hodně fandim protože se mi zdá(ač je nemusim mít rád za steam politiku dolar=euro)že i když hrabou, tak se ale snažej posunout vývoj dál, a za to maj moje salut, protože je vidět, že něco dělaj i když pomalu...ale dělaj, já necejtim ke steamu žádnej odpor (i přes tu cenovou politiku) protože se steamem problém nemám a ruku na srdce, jeslti někdo dokáže snížit pirátství, tak je to Valve se STEAMEM, protože za A) EA nemá nikdo rád a za B) ty slevy jsou na STEAMU někdy tak velký, že is to musíš koupit, i kdybys to měl 10x vypirátěný a nechtěl to
  • Trochu lituji ty, kteří na Linuxu budou bojovat se STEAMem. Moje první zkušenost s tímto rozhraním mi "učarovala". Koupil jsem si X-COM na DVD, kde je nutná aktivace přes STEAM. Vše proběhlo v pořádku včetně aktivace, ale hru se mi i přesto nepodařilo rozjet, právě kvůli nějakému bugu u STREAMu. Podpora z jejich strany byla skoro nulová. Přeinstaloval jsem skoro vše, kromě Win7. Nakonec jsem si musel stáhnout cracklou verzi hry, kterou mohu bez problému hrát. Tu originálku mám v krabici, kde už taky zůstane a příště si už budu dávat velký pozor, zda je nutná aktivace přes "SUPER" STEAM. V takovém případě dám od koupy ruce hned pryč :).
    • Souhlas, steam je zlo a nejvetsi ze zel je nutnost na nem registrovat retailove hry. Ale s pochopenim se nesetkas, masy maji vymyty mozek, protoze steam dava slevy a tak je cool. Madi se smeji duchodcum, ze jdou po slevach a akcich jak slepice po flusu, ale sami se chovaji steine.
      • Veskoslav
        Ano ty blázne. Jsme tupé stádo, které využívá naprosto hloupou a nepotřebnou službu. Třísknul ses hodně do hlavy než jsi to splodil?
        • At se ti to libi nebo ne, tak tupe stado bylo vzdycky hloupe a chamtive a dalo se pres tu chamtivost ovladat a zneuzivat. Dobrym prikladem je nacismus i komunismus. Oboji se orientovalo na nejpocetnejsi a socialne nejslabsi tridu a ovladlo ji skrz chamtivost, pro kterou se rado vzdalo svobody. A kdo protestoval, kdo na neco upozornoval, to byl blazen a byl tupym stadem zadupavan do zeme. Fakt je ten, ze steam dela z pc platformy uzavrenou, zavadi prasarny, ktere na pc nikdy nemely obdoby a tupemu stadu to nevadi, protoze slevy. Neocekavam, ze bys tomu porozumel.
          • Veskoslav
            No jaké prasárny? Ať se můžu zasmát, navíc svým výdělkem mám měsíčně více než průměrný plat, tudíž o slabé sociální třídě nemůže být ani řeč. Pouč mě, ať usnímám s usměvem na rtech, že mezi námi žijí lidé jako ty:)
            • Veskoslav
              Ano hlupáku. Jejdásku, radši nepiš. Pokud si myslíš, že Steam je o nesvobodě a podobných sračkách, tak jde vážně vidět, že jsi akorát děcko, nikoliv dospělý člověk..... *11*POchybuji, že žiješ v jeskyni a nejsi členem "stáda". Od konzolí, bankovnictví až po vlastnictví auta. Dle tvé debilní definice....
            • To je pave ten losersky postoj, povazovat za lepsi to levnejsi a hodnoty jako svoboda a soukromi povazovat za bezcene. To je prave to o cem hovorim, ze tyhle hodnoty tupe stado za par supu klidne proda. Neni to o prijmu, ale o vychovani a chovani, sam plat te pred tim nezachrani. Musel bys o tom premyslet. Je to problem steamu.
            • Veskoslav
              Region Lock není problémem Steamu, něco si o tom zjisti, klienta mám zapnutého při hraní z důvodů domluvi s přáteli a hráči. GoG je sice moc pěkný, ale občas jeho ceny nikoliv a to i když nejsou slevy na Steamu. Na Gogu se vyplatí kupovat starší tituly, novější nemá smysl, protože jsou tam mnohem dražší než na tvém nenáviděném Steamu. A pokud si mám vybrat mezi poskyovately typu Game for Windows,Ubisoftské MRDu, Originu a Steamu. Vyhraji vždy Steam Za roky hraní nikdy žádný problém.
            • Region lock, dvoji ceny, nutnost mit trvale pusteneho klienta sledujiciho cinnost uzivatele i nutnost registrace retailoveho obsahu. Nic z toho neni svobodne a ferove, nic z toho neni nutne pro digitalni obsahu. Ferovou digitalni distribuci predstavuje treba gog, ktery se bez vsech prasaren obejde.
    • Nic proti, ale jestli si tohle bylo myšleno vážně, tak si pořiď konzoli, ať už tu příště takové žblebty nemusíme číst. Já mam na steamu přes 200 her a všechny většinou fungovaly a pokud ne, byla chyba buď u mne nebo u vývojáře. Svoji chybu jsem vždycky našel a na případný patch počkal. A většinou to bylo způsobeno DRM třetích stran - jako Win Live nebo Social Club
    • Veskoslav
      No to je spíše tvoje neschopnost a bordel na pc než chyba Steamu.....Steam používám už od jeho začátku, což je X let, za tu dobu jsem pc přeinstalovával dvakrát, pokaždé jiný systém a Steam nikdy neměl problém. To Origin, to je jiná hadra. Takže, to že ti nejde Steam je z 90% pravděpodobností tvoje blbost a něco máš špatně. Stačí si prolést diskuze na foru Steamu ohledně nefunkčnosti a 90% těch, co si stěžují, no nejsou dvakrát zruční v pc (zapnout a vypnout akorát)
    • Vzdyt linux verze steamu je ve fazi testovani. Ach jo, cetl si vubec ten clanek, nebo si jen videl nadpis Steam a Linux a hned si sel mudorvat do diskuse? *1*
      • Článek jsem četl, jenom jsem litoval Linuxáků, aby je nepotkalo něco podobného jako mě a jiné...
        • Ja nevim, bud mam proste stesti, nebo si za problemy muzou hraci sami. Mam na steamu pres cca 120 her a s zadnou sem nemel problem.
          Snad jen s Metro 2033 byl nejaky problem se spustenim, ale na oficialnich forech clovek najde skoro vzdy reseni.
          Jak moc funkcni je podpora ale netusim, nikdy sem ji vyuzit nemusel.
          • Tak to buď rád protože podpora neexistuje .......
      • Jo sry, ty pises ze na Win 7. Moje chyba. V tom pripade ale uz tuplem pochybuju, ze problem byl na strane steamu.
    • Zaprasený PC a svádíš to na steam?
  • walltar
    Hmm a jak to bude s hrama na linux? Jedou hry v pohodě na linuxu, nebo budou muset vývojáře motivovat aby do her přidali podporu linuxu?
    • smejki
      samy hry na linuxu běhat neumějí a bez masivního portování ani nativně nepoběží (zvláště u her, které neběží v OpenGL, to jest u drtivé většiny produkce posledních let), něco by mohlo vyřešit oficiální emulování přes Wine
      • cely problem OpenGL je Microsoft a jeho DirectX
        • zabudol som nalink co to vysvetluje: http://www.youtube.com/watch?v=Ny2291cRdOs
      • Obávám se, že to není příliš průchozí. Wine se hodně rychle mění - co funguje v jedné verzi nemusí fungovat o měsíc později v nové verzi (a také hodně často nefunguje). Aby se vývojářům vyplatilo hru udržovat v takovém stavu aby přes wine bez problémů běhala by musel být linuxový trh o mnoho větší. Ale bylo by to fajn.
        • Ale no tak, existujou bottly, tak pro kazdou aplikaci/hru si muzete udelat vlastni konfiguraci wine. http://www.linuxexpres.cz/blog/vinny-sklipek-aneb-co-je-to-bottle
          A prave tohle z wine dela naprosto famozni nastroj. Mit pro kazdou hru vlastni sandbox s verzi windows a knihovnama presne na miru. Je pravda, ze u novinek chvili trva, nez se zprovozni, ale starsi kousky a indie tituly vetsinou funguji, pokud je clovek schopen zjistit, jake knihovny je potreba doinstalovat. A pokud me pamet neklame, tak Steam pro masox taky pouziva mac port wine. Takze zamestna jeste par pro linux a pusti se do prace. Pak se kazda hra stahne se svou vlastni verzi a konfiguraci wine, poladenou aby ta hra bezela jak ma.
        • Wine muzes ke hre pribalit, takze se menit nebude. Ale osobne to cele vnimam jako nesmysl. Linuxova kultura je zalzena na otevrenosti, spolupraci a sdileni a v takove kulture steam - uzavirajici pc platformu - pusobi jako pest na oko. Linuxak, ktery chce hrat hry, muze hrat na konzoli, tabletu nebo dual bootu s windows. Energie potrebna na preneseni her do linuxu by byla nesmirna a nikdy by nebyla zhodnocena.
          • Zrovna nutnost neustále bootovat z jednoho systému do druhého mi hodně vadila - a spolu se zjištěním, že Windows 7 nejsou zase o tolik horší než Linux byla jedním z důvodů, proč dnes trávím drtivou většinu času ve Windows.
            A ohledně otevřenosti - ta je fajn a velice žádoucí a podpory hodná, ale rozhodně nesouhlasím s názorem že na linux uzavřené věci nepatří. Každý vývojář má právo se rozhodnout za jakých podmínek bude svůj produkt šířit. A raději si zahraji dobrou hru s uzavřeným kódem než mizernou a zastaralou s otevřeným.
          • Na konzolich nemam co hrat, tablet nevlastnim a rebootovat do windows kvuli hrani me vadi. Steam pro windows ocenim, a cim vice her naportuji, tim lepe. Nejaka uzavrenost steamu je vetsine linuxaku uplne u zadele. Osobne to beru tak, ze pokud mi aplikace bezi v userspace a nechce roota, tak at si je klidne uzavrena a kazdy uzivatel na danem stroji si ho muze nainstalovat.
            • Musis si neco koupit, abys mel co hrat. Tablet si muzes take koupit. A reboot je bezvyznamny ve srovnani s mnozstvim prace a energie potrebne pro prevedeni vyznamneho mnozstvi her pod linux.

              Uzavrenost linuxakum samozrejme vadi. Za linuxaka povazuji cloveka z komunity, ktery se nejakou merou podilii na existenci linuxu. Linux stoji na myslenkach otevrenosti a ta je pro jeho existenci nezbytna. Linuxak neni nekdo, kdo pouziva linux pul roku aby vypadal cool nebo protoze je to zadarmo a netusi nic o ideich, na kterych to cele stoji a funguje.
    • Myslím, že to vypadá celkem slibně. Zatím je tam cca 50 her pokud vím. Povětšinou jsou to hry co běží na source enginu a hry co jsou vyvíjeny multiplatformě (povětšinou tedy věci co vychází na humblebundle).

      http://www.root.cz/clanky/steam-prakticke-zkusenosti-a-odpovedi-na-otazky/#ic=kolotoc-header&icc=steam-prakticke-zkusenosti-a-odpovedi-na-otazky
      tuším, že tady jsou v komentářích i konkrétní tytuly.

      Co se týče portů dalších her, na to je asi brzo. Pořád je beta v dost ranném stádiu, nejspíš se to bude odvíjet dle komerční úspěšnosti.

      další info se dá najít ještě tu:
      http://steamcommunity.com/linux

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit