Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • BoB.2
    Sakra a všechno to šlo kolem mě.
    • nemas tolik hulit.
      • nehulím a jsem na tom stejně
  • "Podle nás totiž není free to play model vadný sám o sobě, může být jen vadně implementovaný."

    Přesně! Doufám, že to konečně hráči pochopí! Pořád tu vídám bezhlavou kritiku F2P - všechno co je F2P, je hned špatný bla bla bla. Jenže tak to není. *3*
    • Pro mě F2P není hraní zdarma. Pro mě je to systém, který mi dovolí si hru vyzkoušet mnohem více, než kdybych měl k dispozici nějaké demo či trial verzi a následně se rozhodnout, zda-li si za hru zaplatím či ne. Problémem je, že řada hráčů si myslí, že F2P je prostě hraní hry zcela zdarma a pak jim vadí, že to tak mnohdy není. Jenže nemůžete od autorů her čekat, že budou pracovat zdarma, no ne? Špatný pohled hráčů na F2P částečně tedy vychází z jejich naprosto nereálného a chybného pohledu na tento model.

      A co je lepší? Koupit si přehypovanou hru a pak zjistit, že je to blbost, nebo že to prostě není hra pro mě (BF3, GW2), nebo si nějakou hru vyzkoušet a pak se rozhodnout, zda-li to za ty peníze stojí (třeba Planetside 2)? V tom je největší výhoda F2P modelu.
      • Takže podle tebe si řada hráčů myslí, že Free to Play neznamená Zadarmo ke hraní (vím že je to kostrbatý, ale když je to doslova...) ? Co to tedy podle tebe v překladu znamená?
        • přečti si to znovu..
          • Ty píšeš, že: "Problémem je, že řada hráčů si myslí, že F2P je prostě hraní hry zcela zdarma a pak jim vadí, že to tak mnohdy není." Takže se tě ptám znovu, co podle tebe Free to play znamená? Vem si, že jsou lidi kteří se o hry a jejich marketing až tolik nezajímaj. Co si tedy mají myslel když se nějaký produkt chlubí nálepkou F2P.

            A nebo jinak. Přečti si znovu svůj příspěvek a moji reakci. A pak znovu. A pak mi konečně odpověz.
            • Dobrá, upřesním to:
              V mém pohledu je F2P obchodní model, který umožňuje hráčům hrát určitou hru zcela zdarma, pokud o hraní zdarma hodně stojí (tj. jsou ochotní hrát tak, aby jejich hraní vedlo k maximálnímu zrovnoprávnění s platícími hráči), případně hráčům umožňuje si hru vyzkoušet poměrně důkladně před rozhodnutím, zda-li do hry následně investovat reálné peníze. Neznám F2P (asi takové bude, ale já ho neznám), které hráčům umožňuje hrát zcela zdarma bez nějakého výraznějšího omezení. Pokud se hráči omezení chtějí zbavit, musí buď zaplatit, anebo se musí hraní té dané hry věnovat intenzivněji, případně jsou nucení dělat různé činnosti vedoucí k aspoň částečnému zrovnoprávnění s platícími hráči (např. grindovat herní měnu apod.). F2P model nelze zaměňovat s modelem B2P (koupím a pak hraju zdarma - třeba GW2), ani s modelem P2W (ačkoli špatný F2P model je skoro vždy P2W). F2P není hra zdarma, anebo je to hra, která sice zdarma je, ale lze jasně rozlišit mezi platícím a neplatícím hráčem - tj. platící hráč je nějakým způsobem ačkoli ne třeba nějak zásadně zvýhodněn.

              Já se na F2P model koukám nejvíce jako právě na cosi jako mnohem lepší trial, který mi dává možnost si hru pořádně vyzkoušet. Pokud ale chci danou hru opravdu "pořádně" hrát, vždy si nakonec zaplatím. Např. nyní zkouším Planetside 2 a ještě jsem nezaplatil. Hraju taky LOTRO a tam jsem už mnohokrát zaplatil, abych od hry dostal opravdu vše, co jsem chtěl. Je to ale jen můj osobní pohled na tento model. Těch F2P modelů je nejspíše více typů a každý má své výhody a nevýhody.
    • Preed
      Osobne mam s F2P taky isty problem ako s modelom DLC,ked zaviedli prvy krat model DLC niekedy v case Oblivionu tak ti boli schopni predat kona za 10$, ktory bol uplne na nic a aj za tie roky sa vacsina firiem nenaucila robit DLC tak aby za nieco stali,pri vacsine z nich je zly pomer cena/vykon,maju problem urobit zmysluplny pribeh pre 3 hodiny obsahu alebo to normalne implementovat v ramci hry ci na zaciatok alebo na koniec tak vacsinou je to v strede,proste urobit dobry datadisk ako sme ich poznali v minulosti je podla mna o vela lahsie ako urobit dobre DLC a to iste F2P,ktore sa da velmi jednoducho pokazit,lebo ak ziadne F2P nemas tak sa sustredis na hru a tym to konci,ked F2P mas tak ho musis urobit tak aby ti to neskurvilo samotnu hru,co je ocividne dost problem pretoze vela F2P proste nefunguje,takze urcite sa to casom zlepsuje ale aj ked ekonomicky je to pre firmy super tak cele F2P je imho setback pre hry samotne.
    • CartmanXxX
      F2P skvěle funguje v Team Fortress 2 a Dota 2, takhle by to mělo bejt všude.
      • deridon
        dovolil bych si tvrdit, že i Ghost Recon Online, či Heroes of Newerth fungují skvěle též.. nemám pocit, že by mě to v něčem omezovalo a nakupovaní itemu není tak drasticky omezené jako v jiných hrách (viz. Battlefield Play4Free, kde se mi z toho systemu chtělo až zvracet)
      • Tohle nejsou moc dobré příklady, protože Vlave si může dovolit (a pravděpodobně to tak i je) provozovat tyto hry i s nemalou ztrátou, protože jde defakto o reklamu na Steam, Steam Market, Steam Worksphop...
    • Podle mě je F2P skvělá věc - hraj a zaplať kolik chceš (klidně i nic). Třeba Planetside 2 je oproti Battlefieldu a CoD pořádná multyplayerovka se kterou je mnohem víc zábavy a to je F2P. Problém nastává když se objeví F2P hra s modelem Pay to Win kde člověk nemá šanci pokud si nekoupí hromady věcí za reálný peníze
      • Proc nastava problem? Zdarma si hru otestujes a kdyz zjistis, ze je dobra a chces vic, tak do ni investujes. Prece nemuzes ocekavat kvalitni hry zdarma. Ber to jako moderni formu demoverze.
        • GlaDOS
          Jde o to, jak je to zpracované. Pokud si do hry nakupuješ předměty, které jde jednoduše ztratit a pay 2 win je nastaven tak, že je budeš kupovat často, tak se mi to nezdá moc férové. Ve výsledku bys za hru mohl zaplatit více, než by byla její reálná hodnota, kdyby se prodávala. Ale to se samozřejmě bavíme o pay 2 win přístupu, který v těch kvalitních f2p hrách není, nebo je minimální.
          • eeeee
            Tak zaplatis vic, co je na tom spatneho? Tem kterym se hra libi zaplati vic a dostanou desitky az stovky hodán zabavy, tem kterym se libi mene, ty naopak zaplati mene. Ja v tom vidim spravedlnost.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit