Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
    • smejki
      To je úvaha asi na úrovni zlé Ameriky, která je nejprudérnější západní civilizací a přesto produkuje nejvíc <>porna. No, ona totiž není jednomyslná osoba, on je to soubor několika milionů lidí. Jsi si jist, že na obou stranách tebou naznačených paradoxů stojí stejní lidé? Pokud ne, pak to není paradox. Nicméně musím souhlasit, že lidé se majoritně chovají hloupě (kupování zajíců v pytlích, protože značka, protože supr trailer, protože cokoliv jiného než řádný výzkum).
    • V realite to takhle ale nefunguje - nemuzes vzkriky jednotlivcu davat do jedne roviny a pak z toho prumerovat nazor vsech

      *7*
    • Viktor_H
      Já tam žádný paradox nevidím. Děláš chybu v tom, že bereš hráče jako jeden uniformní balík. Jenže tak to v praxi není, hráčská základna je změtí mnoha různých skupin, s různým přístupem a různými preferencemi. Generalizování je v tomto případě IMHO zcestné, nelze si ho přes obrovské rozdíly v komunitě dovolit.

      Jestli neznáš hry z doby Infinity Enginu, tvůrce, kteří za nimi stojí a jejich osudy, nemá smysl pokoušet se jednání fanoušků analyzovat a už vůbec ne srovnávat ho s odlišným hráčským vzorem...
    • Zajice v pytli mozna kupujes ty porotze neumis hledat nebo si zjistit zakladni informace. Jasne rekli ze novy Torment bude vychazet z jejich wasteland 2 enginu (respektive engine je unity, ale z toho vseho co maji nadelaneho atd.) a jiz ukazali (ta sama firma co bude delat na tormenut) first-look gameplay video ktere je naprosto uzasne a kterym dokazuji ze porad jsou schopni delat kvalitni hry, narozdil od dnesnich vyvojaru ktery vydavaji same crapy za nehorazne penize. Podpora takovychto her prinasi pouze kvalitu a dalsi vynikajici zazitky ktere tu uz dlouho nebyly diky upadku herniho prumyslu, tak si nestezujte....
    • x_ander
      Paradoxy jsou všude. A nejde (jen) o kupování zajíce v pytli. Jde o to, že hra by jinak nikdy nevznikla. Takže sice jo, často jde o slavnou značku, ale taky jde o to, že to pokračování značky budou tvořit lidi, kteří stáli za původní hrou, nebudou nijak omezováni vydavatelem atd. atd. Což je pro hráče "srdcaře" obrovská výzva, kterou by jinak nikdy nedostali. Pokud následně zjistíme, že ty "velké" KS hry budou stát za prd, tak to samozřejmě bude problém.

      Stejně tak onen paradox pokračování vs. originální námět. Není pokračování jako pokračování. Je třeba rozlišit ždímání značky a pokračování, které má co říct. Pokračování Tormentu po patnácti letech určitě není to samé co každoroční CoD nebo Assassin´s creed. U těch je zřejmé, že jde o pravdu jen o ždímání značky a pumpování prachů. A pokud by si další Assassin nebo CoD dali na pár let pauzu a až pak přišlo pokračování, které by sérii někam posunulo, tak by to většinu hráčů potěšilo. No a pak máš spoustu her, u kterých si pokračování přeje spousta lidí, protože tu hru chtějí znovu vidět - ať už je to Wasteland, Torment nebo Dreamfall, které úspěšně nakopl právě kickstarter, nebo další, se kterými se zatím nic neděje (Baldurs Gate 3, System Shock 3 z novějších třeba Mirrors Edge 2). Nebo si myslíš, že nový Torment by snesl porovnání s x-tým dílem CoD?
      • To je dalsi paradox, kdyz se herni serie neposunuje, je to spatne, kdyz se posunuje (Resident Evil, Dead Space) tak je to take spatne. U Assassina nerozumim, ten se prece posunuje.
        • Pro někoho špatně, pro někoho dobře. Záleží na pohledu. Pro mě je např. Dead Space 3 jediný DS o kterým bych mohl uvažovat.
    • Jason_dinAlt
      Souhalsím, že: Herní průmysl funguje. Slovo "špatně" nebo "dobře" je jen relativní pojem, kde záleží na úhlu pohledu. Pro jedno je stejná věc "špatná" a pro jiného "dobrá". A protože každý člověk je unikátní, pak je pochopitelné, že existuje skupina lidí, která hry krade, skupina která je řádně kupuje a také i skupina, která je ochotna investovat do rozjetých projektů.
      Ne nadarmo se říká: Sto lidí, sto chutí.
    • filias
      Hry na kickstarteru podporuje maximálně stovky tisíc lidí. AAA hra musí mít milionové prodeje.
      • Paulcz
        to se navzájem nevylučuje
    • To bude tim, ze vsichni hraci mysli a chovaji se uplne stejne. Cili presne ti sami lidi na jedne strane pirati a na druhe strane kupuji nejiste hry. Ti sami chvilku nadavaji ze se delaji jenom sama pokracovani, a pak z toho maji radost. A taky nebude zadny rozdil mezi nejnovejsim CoD a novym Tormentem. Tvoje racionalita v plne krase.
      • Je to smutne, ale skutecne casto ti sami lide pirati a zaroven kupuji nejiste hry, stejne jako nadavaji na pokracovani a pak nekupuji nove znacky. Je to rozdil mezi retorikou a skutecnym chovanim.
        • Nemyslim si, ze to plati pro vetsinu lidi kteri na kickstarteru podporuji oldschoolove RPGcka, ale pochopitelne je to jenom muj nicim nepodlozeny pocit. Proste mi to k nim nesedi ;-)
    • Tohle není jen herní průmysl. Ale takový-hle je prostě celý svět. Zdánlivé paradoxy neřeš, protože mnohdy se zdá, že určitá obec se zbláznila. Ale každý člen má jinou motivaci a stojí za jeho rozhodnutím úplně jiný příběh.
  • Když si lidé mohou dovolit jen tak vyhazovat peníze na projekty, u kterých ani není jisté, jestli vůbec vyjdou, nedejbože jak vlastně budou na konci vývoje vypadat, tak to na tom nejsme v této zemi tak špatně, jak pořád lidé říkají. *6*
    • smejki
      Já to říkám furt, že se máme dobře, ale jsme rozcapení
    • Jasně, tak raději vyhazovat prachy na projekty pod vedením např. EA, kde máš aspoň tu jistotu, že to bude zase pěknej shit, ačkoli všechny preview vypadaly skvostně.
      • No né. Tak kam člověk dává své peníze, je jeho věc, ale vždycky mi to prostě přijde strašně vtipné, když každej řve, že nemá a přitom lidi cpou prachy do podobných věcí, ale to se samozřejmě netýká jen kickstarteru, ale to je na jinou debatu, která sem vlastně ani nepatří.
        • MrSanta
          Každej dává podle velikosti své peněženky. Někdo nedá nic, někdo dá 20 dolarů, někdo dá 1.000. Ti co přispívají většinou neřvou, že nemají dukáty. Spíš řvou, že nemají na hraní čas jako dřív *1*
          Já dal akorát 35 $ na Project Eternity a teď uvažuju nad Tormentem. Jak Obsidianu, tak inXile věřím. Jsou to zavedená studia, které za sebou už nějaké hry mají. Pravděpodobnost, že hru nedotáhnou, je malá. Že obě hry budou nehratelné pitominky je taky velmi nepravděpodobné.
          Za cca 700 korunek mám hru předobjednanou vč. soundtracku, collector knížky v PDF a kuchařky *15*
      • Nerozumim, hru od ea si kupuji az po te co vyjde a vim jaka je, zda mistoji za to nebo ne, nefinancuji jim zadne projekty.
  • nejak sa mi nechce prispievat na hry, ktore maju dva nakreslene obrazky a nejaky akoze prislub, ze to bude dobre. navyse v kombinacii so sklamaniami poslednej doby z veci, ktore nemali dovod byt zle (a pre mna su) ako napr xcom a omerta...
    • No vidis a me prijde prave xcom celkem dobrej, i kdyz je to rozdilne pojaty a slo by to zpracovat i jinak. Navic prave XCOM tusim nebyl pres kickstarter, takze zadny prispevek jsi nemusel davat, leda si hru koupit :)
  • Na tomhle vás bude ždímat do konce života. Ikdyž mu dáte 3x víc než chtěl, sami uvidíte, že přijde znovu a chce po vás to samé, se stejnou písničkou. Ještě nevyšla žádná jeho hra a chce po vás další prachy i přes to, že vydělal mnohém víc než potřeboval, měl ten rozdíl investovat do nového a škemrat o prachy až bude mít nějaký výsledek venku. Ja raději pomohu někomu kdo začíná a nemá tak vysoké nároky.
    • x_ander
      Pomáhat můžeš právě tomu, komu chceš. To je kouzlo Kickstarteru. Někdo chce pomáhat začínajícím vývojářům, někdo zase chce nakopnout pokračování hry, na které čeká 15 let. A když jde o hru, která je obecně považována za jednu z nejlepších vůbec (a na poli RPG je to naprostý král) - což nemluvím za sebe, protože k Planescape: Torment jsem se ještě nedostal - tak se není čemu divit, že lidi sypou jak diví. Zkrátka proto, že ani není jiná možnost jak oživit starou značku. Velcí vydavatelé na to kašlou, protože na izometrickém RPG stovky miliónů nevydělají.
      • Souhlas a zaroven litost, ze tak hezky mluvis o tom RPG a nezkusil jsi ho :D. Tam jsou proste dokonale ty rozhovory, vtipy a celkove ono zpracovani. To vsechno tu hru delalo dokonalou.

        Jestli ti nevadi starsi grafika a mas rad RPG jako Baldurs Gate, tak doporucuji do toho jit i ted.
        A tusim, ze i cesky preklad stal za to:)
  • MickeyMutant
    "...ve výsledku se vybere hodně peněz. Což na oplátku znamená, že hra bude větší, než třeba tvůrci plánovali a její vývoj se prodlouží."

    Domácí úkol pro statistika: Pokud je délka vývoje přímo úměrná vybrané částce a předpokládáme-li, že typický donátor podobné hry má teenagerovská léta dávno za sebou, jaká je průměrná mortalita ve sponzorské skupině? Jaká bude procentuální šance, že dárce ještě před vydáním zažije kouzlo opouštění tělesné schránky místo ve hře na vlastní kůži? A nakonec otázka, která se logicky vtírá: Nebude pozůstalým darovaná suma scházet třeba při pořizování smutečního věnce?
  • Swato
    Najprv som nemal v plane prispievat, ale ked som sa docital, ze v time maju 2 z 3 writerov povodneho planescape-u tak som im tych 20$ proste musel poslat. *4*
    • Jo doufam, ze to bude mit stejnou kvalitu humoru a zpracovani jako torment, mozna to jsou velka ocekavani, ale rekneme, ze kvalita byla stanovena samotnou hrou :)
  • Gratuluju Brianovi a jdu mu prihodit ;-)
  • smejki
    Epič win! KS potvrdil, že jde o projekt, který nejrychleji překonal milion. Ani ne 8 hodin. Nejrychlejší byla doteď OUYA s 8:22. Lze předpokládat, že vyberou podobnou sumu? Ježiš, já fakt nevím, ale asi bych zavřísknul jak malé Jarin.
    • sleepless
      A pak to buď nevyjde, nebo to bude úplně obyčejná nicka (taky jsem připěl, ale ta možnost tu je a Fargo je prostě kecka)...
      • Viktor_H
        Petře, všichni jsme viděli gameplay Wastelandu2, který byl důkazem toho, že Fargo dovede dát hře z Kickstarteru reálný kontury, tzn. že se zatím ukazuje jako schopnej manažer. Za druhé hry, které má Fargo na triku (a nikdo mu neházel klacky pod nohy), nikdy nebyly nicky, jeho síla je v oragnizování a v tom, jakými lidmi se obklopuje. A víme, že tam má McComba a Saunderse a to nejsou žádný ořezávátka. Prostě mi přijde, že šance na neúspěch je hrozně malá...
        • Kein
          No moment! W2 ještě nikdo nehrál. Znám hodně her co na videu vypadají skvěle...
          • Viktor_H
            Jistě, nehrál, ale ukázal pořádnou porci práce a podpořil argument, že realizace na KS je reálná.
      • smejki
        Po tomhle risku je mi prd a stejně tak po Fargovi (on není ta hlavní tvůrčí duše a nikdy nebyl). Je to jako zmiňovat, že až si půjdu zase jednou do redakce pro úplatek (D'oh!), mohl by do mě bacit blesk. Fuck it! \o/
      • Black_Hand
        tak to je riziko kazdyho kickstarterovyho projektu...
      • A Poláček zase pesimista...
        • sleepless
          Zatím nemám důvod být s ohledem na ty velké Kickstarter projekty optimista, nic z toho jsem neviděl a nehrál. Až uvidím, že Wasteland 2 třeba stojí za to, tak trošku slevím. Do té doby se můžu jen těšit a být zvědavý, ale nic víc. Samozřejmě si přeju, aby to dopadlo skvěle, ale....
          • Zrova kvůli Wastelandu (na který jsem nepřispěl) jsem tam něco poslal. Vypadá nadějně a to studio vypadá na to, že je schopno vyvinou (alespoň lehce nadprůměrnou) hru.
          • GlaDOS
            The Banner Saga: Factions je na Steamu. Jeden z prvních úspešných a větších Kickstarterů. Z Wasteland 2 přece bylo vidět gameplay video a rozhodně to nevypadalo špatně.

            Edit: Když tak nad tím přemýšlím, tak i Broken Sword ukázal video, Planetary Annihilation teď začalo odhalovat obrázky jednotek a terénu, z Shadowrun Returns jsem taky viděl pár krásných screenů, z Star Citizen bylo nějaké to video, Castle Story pravidelně ukazují postup,.. Takže já nemůžu říct, že jsem z toho nic neviděl.
            • kostejnesmrtelny
              @ucho: tohle je to "dobrý" F2P.
            • GlaDOS
              ucho: Zkoušel jsem to a je to v pohodě. Necítil jsem potřebu něco dokupovat. Navíc to ani není to hlavní. Singleplayer bude pořád placený. Factions zatím beru jako ochutnávku hratelnosti a grafiky, která je prostě báječná.
            • ucho
              všiml jsem si, F2P, což mě trochu odradilo :)
          • U vydavatelů máme alespoň jistotu, že hodně špatnou věc zaříznou (i když někteří jsou schopní vydat alfu, nebudu jmenovat, abych neurazil). Zajímalo by mě, jestli by na KS byl někdo schopnej vybírat další peníze na "dokončení vývoje". A pokud ano, kolik lidí by "přispělo".
            • Spousta zariznutych projektu ukazuje, ze vydavatele maji zpravidla soudnost.
            • Veskoslav
              The WarZ, A:CM, DA2 a spousty dalších ukazují že vydavateli je to naprosto u prdele:)
            • Black_Hand
              myslis jako "zariznuti" Aliens: Colonial Marines?
        • Black_Hand
          ne, jen herni zurnalista (nebo snad zehralista?). a kdykoli utracis penize, tak je dobre byt trochu pesimisticky, dokud te vyrobek nepresvedci o opaku :).
    • ucho
      víc podle mě ne. já tipuju 5 250 000
  • pls. pošlete mi milion dolaru a udelam vam super strategii ok?
    • ucho
      dej číslo účtu
      • Veskoslav
        Myslíš, že mu maminka ve 8 letech zařídila účet?:)
  • co je tohle za svet, vybrat milion dolaru za par hodin na nejakou blbost pritom nekde nemaji deti ani co jist. A navic takovy hloupy system financovani *11* Vite proč na to nemohli sehnat od investoru? porotže ti si nenechaji vešet biluky na nos, sve investice kontroluji a cekaji vysledek. lidska blbost nezna mezi *11*
    • mas pravdu, a proto konzolisti radsi hrajou ty komercni sragory od tech tvych investoru, kteri by jinak chcipli hlady
      • nejde jen o to ale kazdej biznismen vi jak tezky je sehnat penize a tohle je vysmech, proč se treba takhle nevyberou penize na vystavbu silnic nebo zdravotnictvi nebo ja nevim co
        • MrSanta
          Peníze na výstavbu silnic nebo zdravotnictví se vybírají. Říká se tomu třeba daně *7*
          • Nebo třeba mýtné, regulační poplatek... atd. A jak to vypadá :D
        • Hanzales
          někdy bych si možná i přál, vidět to takhle jednoduše....
          • V naší republice by sme na to vybrali a nakonec by nic nebylo, protože Kalousek a spol by to rozfofrovali někde jinde. Třeba v tom jejich bááru, kde maj panáky za 3 Kč :D

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit