Přejít na výpis diskuzí
Fight Club #125 HD: Tryzna za LucasArts
11.4.2013 | Redakce Games.cz
75 příspěvků
-
Ta diskuze je uz asi mrtva, ale dival jsem se na podcast az dnes. Behem nej jsem vam vsem chtel jit tezce vyhubovat, ale pan Grygar to zachranil. Mate stesti, ze tam ten SCORCH zaznel *3*
Mimochodem: Nikola je velice prijemna a chytra slecna. -
Priznam sa ze po tomto podcaste som zostal docela zhrozeny. Vazne by ma zaujimalo ako sa redaktori pripravuju na temu v podcaste, nikto predsa vsehoznaly z neba nespadol alebo vzdy len tliachaju podla svojich predstav (teraz nemam na mysli ked prezentuju svoj nazor alebo dominenky ale ked su fakt mimo realnych argumentov a informacii). Nemam prehlat vo vsetkych firmach, tituloch ale prave preto ked som pocul co tu doslova trieskate ohladom ID Softu tak mi beha marz po chrbte ake su potom kvalitne informacie ohladom inych studii,hrach a podobne. Prosim neberte to ako nejake vyryvanie ale fakt by ma zaujimalo ako to vidia redaktori na games. Tak isto ma znovu a zasa mrzi ze ste este koncom minuleho roku slubovali vydat rozhovor s Timom Willitsom a kde nic tu nic (ked uz je tu tema ID soft).
A k tym konkretnym myslienkam, fak by mozno nezaskodilo si pozriet informacie ktore podal dokonca aj sam Carmack. Nemam ho za neochvejny idol, aj ked urcity status hernej "celebrity" ma ale to co ste tu prezentovali boli fakt kecy. Ako tu bolo spomenute tak napriklad zdaleka nema poziciu ze si moze robit co chce ako chce, ako ste to prezentovali v podcaste ale prave naopak, uz ani nema moc casu programovat a presunuli ho skor do pozicie manazovania a rozhodovania a vyvoj novych technologii je skor jeho skoro volnocasova aktivita. Dalej prvy restart Doom4 bol koli tomu, ako ste spominali, ze ta hra nedosahovala kvality ake chcel Zenimax/Bethesda, ale to nebolo z dovodu ze ich Bethesda nechala si robit co chcu alebo ze ich nedokazala korigovat ako skor ze samotny Rage mal velke problemy a v ID softe nemali cas este aj adekvatne kontrolovat druhy team ktory riesil Doom4. Tak isto ze bez Carmacka sa tam ziadna technologia nepohne je blbost. On sam sa vyjadril ze posledny engine v ktorom riesil skoro vsetky casti, respektive dokazal ich obsiahnut bol prave Quake3/IdTech3, uz pri doome3 mali docela velky team a on sam riesil iba rendering co je jeho primarne pieskovisko a mali tam kopec novych ludi co riesili Audio system, AI, Fyziku a dalsie veci. A pri Rrage/idTech5 mal v podstate na starosti uz iba Megatexture a zasa primarne veci okolo renderingu lebo uz je to tak rozsiahly system ze by to ani nemal sancu obsiahnut. Ostatne pri tej velkosti teamu sa to ani inak neda. Dalej to co tu tvrdite ze ta technologia neni bohvie co kedze sa nelicencuje a ze niesu schopny spravit konkurecny univerzalny engine k UDK,CryEngine atd. je blbost. Oni sa sami vyjadrili ze sa nechcu uz venovat licecnemu businessu pretoze to prinasa dalsie naklady ohladom podpory zakaznikov, skolenia, pravidelne vydavanie updatov etc. Sami sa vyhadrili ze idTech5 sa bude vyuzivat iba interne pre potreby Bethesdy. Tak isto si skuste spustit Rage Studio a nie len kecat o tom ze je to uzivatelsky nepristupne. Prave pri tomto engine silne pracovali na nastrojoch, a samotna Megatexture vyrazne posuva kreativne moznosti grafikou a kompletne meni aj ich workflow (ziadne tilovnanie textur, ich doladovanie v Photoshope a potom zasa import do enginu atd.). Ja osobne skor vydim ,ked uz, ze maju skor technicky/vykonnostny problem kedze na buildovanie levelov napriklad v id softe pouzivaju server cluster s 192 jadrami a aj samotna megatexture dost brutalne zere diskovy priestor.
A dalsie nepresnosti az vylozene zavadzania ktore v tej diskusii padli. Jedna vec v ktorej ste mali pravdu je ale ze za aktualny stav v ID Softe je v najvecsej pravdepodobnosti zodpovedny management. -
-
Diky za podrobnou reakci a upresneni.. Ale co se tyce ty pripravy a pripadnejch nepresnosti - FC delame zive, namety jsou samozrejme znamy dopredu, ale nikdy je nemuzes nastudovat do takovejch podrobnosti, o kterejch pises treba ty v tom prispevku - nikdy nevis kam se ta debata stoci, kde se zasekneme a co se naopak uplne mine. Obcas kdyz rekne nekdo z nas neco nepresne, ostatni ho opravi - obcas ne. Ale to je proste riziko tohodle formatu diskuse a ver mi, slysel jsem v zivote uz par podcastu, kde se nakecalo v jednom dile vic blbosti, nez ve FC za celou dobu ;)
Nicmene to nas samozrejme neomlouva, stavat by se to nemelo.. Ale jak rikam, obcas se vyletum do spekulaci/domnenek vyhnout neda. V tom pripade je imho lepsi kdyz to rekneme na rovinu, ze to nevime jiste, ale myslime si to a to (coz byl treba priklad ty debaty o id), nez to tam prezentovat jako jasny fakta.. -
-
"Ale jak rikam, obcas se vyletum do spekulaci/domnenek vyhnout neda."
Právě myslím, že Fight club je o výletech do spekulací a domněnkách. Jinak by to nebylo právě ono *1* -
Ano ja to chapem ze neda sa vzdy obsiahnut vsetko, zvlast ak sa aj samotna diskusia otoci do netusenych smerov :-) , ale , ALE jednak ste medium ktore sa snazi s nejakou kvalitou informovat, a tie informacie ktore som tu napisal nie su nejake tajne tazko vydolovatelne. Vecsinu z toho sa da za 5 minut vygooglovat a ste predsa aj novinari ktory by prave hlavne s faktami mali pracovat. Ja nevravim ze nemate hovorit svoje domnienky alebo aj prezentovat svoj nazor, lenze prave v tej diskusii od ID softe nepadol snad ani jeden pravdivy argument alebo informacia a z toho som ostal doslova zhrozeny. Zvlast ked si uvedomim ze tak isto nemam prehlad v inych povedzme sudiach, hernych zanroch a musim tak nejak doverovat tomu co tvrdite ze su to fakty. Nema predsa zmysel sledovat jedno informacne medium aby som si potom tie informacie zasa overoval inde.
A tak isto by bolo do buducna mozno lepsie, ked uz je nejaka tema, mozno si na danu temu pozvat niekoho kto ma v nej prehlad a ked tak moze Vas poopravit (napriklad pri Id by sa asi hodil Bludr). Chapem ze sa to neda vzdy, alebo skor vobec, organizacne zariadit.
Ja len dufam ze toto bola nejaka cierna streda :-) a na buduce to bude uz lepsie.
-
-
Máš pravdu. Mně zase vadilo co mlel za blbosti Bach o Gilbertovi a Lucasart adventurách. Chápu že každý nemusí vědět všechno (i když vědět je jako novináře jeho práce), ale když už netuším která bije tak raději mlčím. Z FC se trochu začíná stávat taková estráda.
-
-
Nevim jestli neco delam spatne, ale kdyz chci video zapauzovat, nebo posunout kamkoliv jinam tak se me vzdycky spusti od zacatku i s tou reklamou...je to strasne otravny. To tak ma byt, nebo delam vazne neco spatne??
kolikrat si rikam ze se na ten podcast radsi nebudu divat s takovou
edit...zhruba ve ctvrtce videa sem to zapauzoval a hle ono to uz jde i posouvat...asi se musi nacist cely video do pameti a pak stim jde pracovat
*8* -
-
Tohle mne štve taky, a u toho FC speciálně to, že jsem to hodil do fulscreen 720, nechal celé nabufferovat a když jsem to chtěl dát na chvíli "do malýho" tak se to přeplo zase do lowres a buffer v pytli :)
-
-
Do 720 se to prepina automaticky kdyz si das video na fullscreen - poresime s klukama aby se to neprepinalo zpatky, kdyz ten fullscreen shodis..
Co se tyce nemoznosti pauzovani a posouvani, o ktery pise up_er, to je hodne divny, rozhodne by to tohle delat nemelo a na pocitacich kde to muzu vyzkouset to funguje normalne (i bez nacachovani).. Jakej pouzivas prohlizec? -
-
Díky moc, určitě by to bylo fajn, hlavně u těch delších videí. Videí, to je taky takové divné slovo, není tu někdo z řad korektorů? :)
-
-
-
-
Vždycky, když uvádí FC Janchor (nejedná se o fotbalový klub) , tak to má hned takovou příjemnější uvolněnou atmosféru, která mi osobně vyhovuje. Je to mín fight, víc club;-).
-
-
Čili je to víceméně takovej *Gay Club* *15*
-
-
S Tlamiczkou?
-
-
-
Edit:
Eh, pardon Tiscali zřejmě nebere https... -
vidcast den po odvysilani ..to je rekord .tak to ma byt furt
-
Proteus fakt není povedený dílo. Téměř všichni vám to v diskuzi pod recenzí sepsuli s logickýma argumentama, a stejně znovu napíšete a ještě ve FightClubu zmíníte jako obecnou pravdu. I když je to odpad a prodejně je to taky pěkná bída.
-
-
A, pěkně prosím, od kdy majorita názorů určuje faktickou kvalitu? Protože pak se obávám, že budeme nuceni přiznat, že vrcholem FPS designu je kampaňový typ Black Ops a filmy Zdeňka Trošky jsou špičkou českého filmu, protože se líbí nejvíce lidem a jistě to podloží argumenty.
Já Proteus nehrál, takže ho nehájím (třeba by se mi nelíbil). Ale jaksi hájím naprostou svobodu vyjádřit svůj (zde pozitivní) názor na hru. A ne přijít s "všichni v diskusi vám vyvrátili co si myslíte, tak jak si dovolujete znovu říkat, že vám se líbí?". Btw, co je to "obecná pravda"? Jako, že jedna jedna jsou dvě? Já teda slyšel jen názory jednotlivých diskutujících.
A prosím, prodeje bych do toho netahal, jinak fakt skončíme u toho Trošky... -
-
Majorita názorů sice faktickou kvalitu díla neurčuje, nicméně ji dokáže s jistotou mírou ohodnotit. Odhlédnu-li od příkladu Babovřesek, za prvé filmu nehovím (o to víc mě štve, že je dotovaný státem-mnou) a za druhé všiml jsem si, že je i diváky poměrně hodně zkritizován, takže i zde asi Babovřesky moc neletí. Případu Black Ops 2 se klidně chytím. Ten totiž také nebyl příliš herní komunitou vyzdvihován, ale v herních magazín mu byla udělována vysoká známka, dokonce na Games.cz 80%, takže byl zdejším recenzentem hodnocen pozitivně. Čísla prodejů bych klidně tahal do všeho, protože, co si budeme povídat, jestli někdo (CoD) prodá desítky milionů kopií, tak asi na tom herním designu koridorovky něco bude. Někdy bych se být recenzenty zamyslel, jestli nejsou už tak trochu zdeformováni těmi léty služby čtenářstvu a nehledají zbytečně chyby v něčem, co vlastně funguje nadmíru skvěle. Já to navíc srovnávám i se svou firemní praxí, při prodejích strojírenských výrobků - řekněme, že jsem měl dva výrobky - motory - o jednom si myslel, jak je silný, jak se dá využít, tam či onam, technicky vymazlený, ale nakonec se prodává nejvíc ten slabší, technologicky už o dekádu nazpět, dokonce k poměru k některým vlastnostem dražší, než ten dle mě lepší. Pak si řeknu, stejně jako u toho CoDa, no i když to není to nejlepší co nabízím, tak vzhledem k tomu, že se ty starší motory prodávají lépe, tak něco na nich bude a uznám, že je prostě pro trh to nejlepší.
Pokud Proteuse vyzdvihují v časopisech, ale čtenáři, hráči a nakonec i prodejní čísla to rozporují, tak bych se skutečně zamyslel nad tím, proč znovu napsat pod článekem podepsaný redakce "(třeba povedený Proteus)".
Teď už nevím, proč mě to tak rozdráždilo, ale myslím si, že mě prostě to protěžování některých indie slátanin vs kopání do velkých fungujících značek vadí. Úplně stejný přístup jsem si před lety všímal před lety i hudby.
Já bych se toho vyzvihování prodejních čísel nebál, ono to skutečně o leččcems vypovídá. -
-
trocha faktú:
Aleš psat o Black Ops 1
"Čísla prodejů bych klidně tahal do všeho, protože, co si budeme povídat, jestli někdo (CoD) prodá desítky milionů kopií, tak asi na tom herním designu koridorovky něco bude." - protože multiplayer.
-
-
Co to povídáš? Byla tam spíš výtka k předpojatosti a jednostranému zaměření recenzenta. Diskutuje se o kvalitě a objektivitě recenze, ne o svobodě slova. Recenze Lukáše Grygara nejsou objektivní. GTA4 dal snížené hodnocení, protože neměl v té době pořádný počítač a neuměl to nainstalovat /trouba/, případně to hrál z warezu. Deus Ex Human Revolution dal 10/10, ačkoliv to nebyla hra bez chyb, žádná převratná inovátořina!, a to prý jen proto, že v tý době vycházely takový sračky, že to mezi nima svítilo a mušel tomu dát 10/10! A ty, který se hlásí ke komunismu a odkazu KSCM, tu něco mektáš o svobodě slova? Co ty piloti RAF co jste umlčeli v padesátých letech, protože jste se jich báli!? Na to nemáš argument vid?
-
-
Mno, sice mne moudří lidé upozorňovali, že na nepříčetné bláboly (Lukáš, který neumí nainstalovat hru a vlastně zbytek) nemá cenu reagovat, ale tak, protože je to už nějaká ta doba, tak "sugestivní psychokomunista" vznikl právě z diskusí na Games, kde mne kdysi nějaký rozohněný čtenář pod článkem o Dragon Age nařknul, že využívám sugesce, stejně jako komunisté, abych lidem vštípil svůj pohled na hru :)) Takže sarkasmus a pláčeš na špatném hrobě...:)
-
-
A další takový... takže po stopadesáté - recenze nejsou a nikdy neměly být objektivní. Vždycky jde o subjektivní útvar, který odráží názor autora. Nic víc, nic míň.
-
-
*Ale jaksi hájím naprostou svobodu vyjádřit svůj (zde pozitivní) názor na hru.*
A jak tu svobodu hájíte, pane Smutný? Banováním lidí? -
-
Mažeme jen urážlivé, vulgární a nebo trollovací příspěvky, které mají za cíl jen rozproudit hádku, většinou na základě naprosto stupidní nelogiky a provokace. A celkem přesně vím, že tohle ti Petr vysvětloval i na tvůj dotaz mailem.
Takže bych nezkoušel pozici mučedníka, jelikož ti to bylo už několikrát vysvětleno, další volání po flamewarové pozornosti ti zase vynese smazání. -
-
Já žádné urážlivé, vulgární ani trollovací příspěvky nepíši. Ano Petr mi to vysvětloval a sám uznal, že sem dostala ban neprávem a následně se mi za něj na diskuzi omluvil. V pondělí sem dostala další ban za úplně obyčejnej příspěvek. Nebyl ani urážlivý ani trollovací, můžete si to klidně ověřit...
Jeden takovej urážlivej, vulgární, agresivní a nenávistný příspevěk máte na týhle diskuzi
http://diskuse.tiscali.cz/games/clanek/nove-obrazky-z-gta-v-predvadi-potapeni-i-rotacni-kulomet-62431/?page=2
Já to nahlásila a vůbec nic se nestalo, je tam už několik týdnů, takže prosím o vysvětlení. Jak je to tedy s tou zdejší svobodou? -
-
Hm, aha. Děkuji za odpověd...
-
-
-
Je rozdíl mezi vyjadřováním svého názoru (v mezích slušnosti samozřejmě) a psaním hloupých trollích blbin, které se za názor považovat nedají.
-
-
-
Přesně. Proteus je ten typ hry který si mermomocí hraje na umění, ale bohužel tomu tak není. Je to nepříliš povedená hříčka. Dal bych tomu tak 5/10 max.
-
-
jak spravne nekdo poznamenal v recenzy na Proteus ..."Pred 15 lety se tomuhle rikalo sporic obrazovky." *1*
-
-
Neznám moc spořičů obrazovky, ve kterejch by se člověk mohl toulat a ten spořič by na jeho přítomnost reagoval.
-
-
Ehh... přesedni si *7*
-
-
-
Je to takový to hraní si na umění stylem "voe, neumíme najmout pořádnýho grafika, voe, tak uděláme pořádnou uměleckou indie hru voe".
-
-
Ne, neni. Že se to tobě nelíbí neni žádnej důvod pro to, aby se tahle stylizace považovala za míň hodnotnou, než ostatní.
-
Přesně tak pro mne je umění Trine někomu se to hodně barevné nemusí líbit, ale každý na tom vidí že ti co to dělali něco umí! Proteus je dílem neumětelů co svoji neschopnost snaží zakrýt hraním si na "umělce"
-
-
Ač se to podle toho slova nemusí zdát, umění vážně neni o technický kvalitě a porovnávání toho, kolik toho autor "umí" udělat. Je to o vystižení a zprostředkování nálady a pocitu a v tomhle ohledu nemám sebemenší problém jak s Trine, tak s Proteus.
Vezmi si třeba fotorealistickou malbu, dá to šíleně práce, ale neznamená to, že je to nějak větší, nebo hodnotnější umění, než třeba kubistická malba, nebo impresionismus, který zas nejsou na techniku tak náročný. Jsou to prostě dva rovnocenný styly a o kvalitě díla rozhodujou jiný věci, než v jakym stylu je vyvedený. -
Az na vyjimky mi Trine prijde jako docela solidne preplacanej kyc i kdyz gameplay ma zabavnej a dokaze zaujmout coz je nakonec oc tu u pocitacove hry bezi.
-
-
Vidis a mne zrovna ta grafika prijde uzasna...
-
-
Asi jsi toho viděl ještě málo...
-
-
Treba jsem toho prave videl tak moc ze dokazu pochopit co se autori Protea snazi vyjadrit a ty jsi proste jenom omezenej ale to asi nikdy nezjistime...
-
-
-
-
-
S logickýma argumentama, proč se hra nelíbí jim. Neviděl jsem tam jedinej pádnej argument, kterej by mě přesvědčil o objektivní nekvalitě Protea. To jenom zástup tupců nechápe, že když se styl tý hry nelíbí jim, tak se klidně může líbit jinak zaměřeným lidem. Vyndejte si sakra hlavy z rektu
-
Vkus není otázka logiky nebo logický argumentace. Osobně mi Proteus přišel kouzelnej, chtěl jsem ho jen vyzkoušet, ale udržel si mě až do (nádhernýho) konce.
-
-
Si říkám, jestli v životě recenzenta (a nejen nich), kterému pod rukou prošly stovky titulů není zákonitě nějaký zlom, který by udělal z recenzenta takového mlsouna hledající prapodivnosti, čímž se pak vzdaluje normální běžné populaci, která však (zde ve hrách) hledá stále jen něco co už tu 100x bylo. Jasně taková verze křivky učení! Vkus je pak posunutý úplně někam jinam. Ne ,děláš to dobře *3* .
-
-
-
Je škoda, že si nikdo nepustí poslední Carmackovu keynote, ušetřilo by vám to spoustu spekulací ať už v tomhle podcastu nebo v posledním článku o restartu Dooma. K tomu, co zaznělo v podcastu, Carmack v minulé keynote řekl, že:
- Chtěl dělat hry do mobilu, ale v id ho přehlasovali, takže se s tím musel smířit.
- Quake live byl zajímavá zkušenost, ale v podstatě to bylo dlouhodobě neudržitelné, kvůli tomu jak nestabilní a nespolehlivé API jednotlivé prohlížeče mají.
- v poslední době musel v id řešit věci jako vedení týmu, i když by raději dělal něco jiného
- že by se klidně rád podílel na optimalizace ovladačů pro Intel grafiky, ale nemá na to čas,
atd...
Každopádně, nedělal dojem, že by si tam mohl dělat co by chtěl, ale spíš, že se snaží nějak přispět, ale nerozhoduje o tom a je spíš bezradný. Kdo to tam ale vede je záhadou. -
quake 3 arena se hraje do teď, když se s pár lidma sejdem...
-
OT : byl bych celkem zvědavej na speciál o Bioshock:Infinite. neplánujete ho ?
-
-
Na to je jeste docela brzo, hodne lidi to jeste nehralo/nedohralo. Kvuli spoilerum by se na to asi i hodne lidi nedivalo.
-
-
To je nepochybně pravda, ale dá se to brát i z tě stránky, že je to teď velice aktuální
-
-