Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Normální? Ano, dělo se to i v minulosti, ale znamená to, že to je správně? Myslim, že by se stimhle mohlo něco dělat, trochu mi to přijde jako klamání zákazníků...
  • je videt že nejsi odborník protože tohle byl mainstream pred dvema lety, ted je to low end a nový hry na tom nerozjede *7*
    • No tak to je spíš vidět že o tom ty nic nevíš, na příkladu PC co je uveden rozjedeš v dnešní době vše na high detaily. Sám mám podobný a zatím jsem nenarazil na hru kde by byl problém.
      • jenže ta tvoje "dnešní doba" to jsou hry stare 2 roky, jak rikam. musis si uvedomit že brzy začnou vychazet novy tituly s nastupem nove generace konzolí, taky nové pc hry (jako treba nova arma) a tam už to stačit nebude.
        takže pokud si kupuješ pc dnes, tak treba pocitat s urcitou rezervou
        • s nastupem nove generace konzoli nic vic nez hry pro low-end HW nemuze vyjit, byz to tam nerozchodil ty chytroline....
          • něco podobnýho se tvrdilo s nástupem PS3 a Xbox 360 a pravda byla úplně jinde. Výrobci se taky vychvalovaly a chvástali se jak jsou jejich konzole silnější něž v té době nadupané PC a ejhle, celé to bylo jinak. Kamarád co měl již rok staré PC kdy já kupoval PS3 jako horkou novinku, měl lepší výkon. Zjistili jsem to když vyšel o několik let později BF3. Na PS3 žádnej zázrak a na jeho v té době už hodně zastaralém PC mu to jelo na medíum detaily a rozdíl proti PS3 byl hodně vyditelný, takže tyhle silácký řeči bych si ještě schoval do doby až next konzele bude mít každý doma a bude se moct porovnávat. A hlvaně si budeme jistý že ta hra běží na konzoli a ne na PC!!!! *3*
            • ja mam doma Titana koupil mi ho tata
            • asi jsi to nepochopil prave to rikam, ze next-gen konzole maji, uz dnes low-end HW takze na dnesnim prumernem PC vse pojede lepe nehlede na PC za rok az se ty "nove" konzole zacnou prodavat... proste prichazejici hry pro konzole jsou vpodstate delane pro low-end PC
        • Však nikdo neříká, že to pojede na ultra detaily. Myslím, že aby se to vyrovnalo next gen konzolím tak budou úpně stačit medium..... *2*
    • sry to mela byt reakce na keena
  • Presne takovy clanek obhajujici konzole jsem tady cekal games.cz nezklamali *10*
  • NumberFiveAlive
    mno uplne koser to neni... :D meli to rict predem a melo by to byt na obdobnym pc, jestli tam misto amd maji nvidii/intel tak to je celkem funny :D pokud je to hardware blizky konzoli tak je to celkem fuk - krabice jako krabice, vsude v podstate pc architektura... ale jinak to trochu klamavy rozhodne je :P
    • na to abys rozjel hru na pc v stejnym vykonu jako na konzoli bys potreboval asi tak o 70% vykonnejsi pc, diky pristupu k hw na konzoli. Ale problem tohoto faux pas je jinde, ukazuje že tzv. exkluzivity jdou v pohode spustit na pc a exkluzivita je jen manažerske rozhodnuti
      • filias
        Nesmysl. Hry používají DicretX a low-level access už teď. Speciálně u nových konzolích tohle platit určitě nebude.
      • ty máš ale postřeh kámo
      • GlaDOS
        Těch 70 % jsi vzal kde? A je dost možné, že s tou novou architekturou budou využívat už jen DirectX, tudíž by byla stejná sestava úplně stejně výkonná.
      • NumberFiveAlive
        tak o tom snad nikdy nikdo nepochyboval :D to jsou uzavreny obchody firem na "exkluzivitu", s technickyma moznostma to nesouvisi zvlast kdyz konzole jsou x let stejny hw a pc se neustale zlepsuje
  • slušné faux pas, predpokladam že ten človek dostal hodinovou vypoved. Jinak je to znama vec že konzolove hry (exkluzivky) jdou spustit v pohode na pc, stačí se pohrabat v par souborech. Mám kámoše ktery v pohode paril na pc i exkluzivity s ps3 treba killzone
  • andrewz
    Zřejmě měl autor na mysli MotorStorm, nikoliv Motosport.
  • Keen
    Trochu OT, ale všiml jsem si, že od představení nových konzolí se tady ve velkém rozšířily diskuze o výkonu HW, často vedené lidmi, co o problematice HW nemají nejmenší ponětí. Sám se v tom trochu vyznám (nejsem ovšem žádný odborník), takže bych rád přispěl svou troškou zkušeností do mlýna a některým třeba i pár věcí objasnil.

Hodně se tady vytahuje, jak 6-7 let staré konzole bez problémů stále utáhnou nové hry, nicméně spousta lidí zapomíná, že na těchto konzolích běží hry v rozlišení 720p. Sám jsem až do začátku tohoto roku měl takto starou sestavu, v té době střední třídu a zhruba ekvivalent HW v tehdejších konzolích (C2D na 2.9Ghz, 8800GT a 3GB ram) a mohu říct, že jsem rozjel každou hru, která vyšla na konzolích (pochopitelně vyjma exkluzivit) a to dokonce ve většině případů ve fHD. K upgradu mě donutily až PC only tituly (například Shogun 2), které jsem už nedokázal rozjet v takové kvalitě jaké bych chtěl při zachování hratelných FPS a také oznámení nových konzolí. Tolik k fámě, že je třeba upgradovat PC každé 2-3 roky, abych si mohl zahrát nové hry, a tedy velké finanční nevýhodnosti oproti konzolím.

Druhá věc, co se tady hojně propírala, a na kterou jsem částečně odpověděl už v předchozím odstavci, je vysoká cena herního počítače oproti přicházejícím konzolím. Už výše jsem vyvodil, že PC s ekvivalentním hardwarem je prakticky dostačující po celou životnost konzole, teď ještě přihodím nějaká fakta. Zrovna skládám kamarádovi sestavu střední třídy, která je hardwarově na úrovni nových konzolí, možná trochu silnější - http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_16NT011P5T011UHA011O1X011O9A0118BF011PRH01. Tahle sestava vyjde na šestnáct tisíc, cena nových konzolí se má pohybovat mezi 10-12 tisíci (pokud si dobře pamatuji, tak PS3 stála v době vydání dokonce 16 tisíc, já tehdy svoje PC koupil za necelých 14). Cenově tedy teoreticky vychází lépe nákup konzole. Nicméně i když pominu fakt, že PC má mnohem širší paletu možných činností, tak je třeba počítat s "nutností" platit si u konzolí premium účty, které zpřístupní multiplayer (můžeme polemizovat, že se poplatek vyvažuje přidanou hodnotou v podobě her zdarma, nicméně nikdo vám nezaručí, že dostanete hry, které vás zajímají/budete hrát). Další faktorem, který snižuje cenovou hranici mezi konzolí a ekvivalentním PC je cena her, vzhledem k tomu, že je konzole opět částečně dotována nebo má jen minimální rabat (pochybuji, že by i při množstevních slevách mohli dosáhnout rozdílu 1/4 ceny), takže minimálně ze začátku je třeba počítat s vysokými cenami nových her. Tím pádem se dle mého názoru cena nové konzole a podobně silného PC rychle srovná.

Na závěr bych jen dodal, že tímto příspěvkem nechci odsuzovat žádnou skupinu hráčů. Sám zastávám názor, že by si každý měl hrát na tom, co je mu nejbližší/nejpohodlnější/nejpříjemnější. Jen jsem chtěl vnést trochu světla, faktů a vlastních zkušeností do těch věčných hádek co je lepší. Jestli se vám na mé teorii něco nelíbí, jsem otevřený další diskuzi, ale prosím jen konstruktivní, na trolling nehodlám a nebudu reagovat, takže v případě, že si jen někdo bude chtít rýpnout bez jakýchkoliv argumentů, ušetřete prosím sobě čas strávený psaním a mě čas strávený čtením. Děkuji.
    • Naprosto souhlasim. V roce 2008 jsem kupoval Pentium E5200, 2GB RAM a Radeon 4830 za cca 12 tisic i s diskem. Letos jsem na tom na medium v 1680x1050 dohral Tomb Raider, Bioshock Infinite, Spec Ops: The Line a Dishonored. Jediny upgrade bylo v 2011 dalsi 2GB ram, a to spis kvuli skole :D Vymemen pouze, protoze chudak umrel :)
    • je videt že nejsi odborník protože tohle byl mainstream pred dvema lety, ted je to low end a nový hry na tom nerozjede *7*
      • njn az se zacnou nove konzole prodavat tak to vlastne bude low-end *1*
      • No tak to je spíš vidět že o tom ty nic nevíš, na příkladu PC co je uveden rozjedeš v dnešní době vše na high detaily. Sám mám podobný a zatím jsem nenarazil na hru kde by byl problém...
        • walltar
          J8 bych řekl, že bys mohl mít problémy u her, které zrovna budou portované z nových konzolí ... u těcch co sou ze starých je to jasné, že vše rozjedeš na max detaily. Ale uvidíme, jak to s tím výkonem nakonec dopadne.
          • Keen
            Nene, ten výkon je opravdu minimálně stejný jako u konzolí, takže se nebojím ani her z nové generace. Může se zdát, že by to mohlo ztrácet, protože v konzolích bude procesor a gpu AMD+AMD (ati), ale ve výsledku to nehraje až takovou roli, protože v minulé generaci byla tuším nVidia a nevím o tom, že by Ati karty měli všeobecně nějaké problémy + vývojáři si nemohou dovolit hodit na HW nVidie a Intelu bobek, protože jakkoliv PC trh oproti konzolím oslabuje, pořád je dost důležitý a obojí na něm dominuje.

Je to prostě stejný případ jako jsem popisoval v první postu, je to hardware stejné generace a zhruba stejné výpočetní síly, takže je opravdu vysoká šance, že vydrží po celý životní cyklus konzolí. Navíc došlo ke sjednocení architektury procesorů, takže bych řekl, že to bude ještě lepší než u minulé generace.
            • walltar
              No právě ... jak sem říkal, může to vyjít a může se stát, že konzole výkonově poskočí nad takové PC (myslím skutečný, ne papírový výkon) Osobně bych proto s pořizováním nového PC čekal právě až jak výjdou nové konzole a až uvidím nároky prvních portů z konzolí.

Ono taky jde o to, co člověk nazývá hratelné ... já třeba mám jeden z požadavků, aby hra jela 1200p@60FPS a to si myslím, že bude celkem problém i na mojem PC, jak výjdou nové konzole. http://www.czc.cz/18739krrd4g3tac29vcr5d12r8/seznam ... věřím, že to s ním ještě nějaký ten rok zvládnu, ale pochybuju, že to bude až do konce životnosti konzolí.
            • Ono se ani vlastně neví,jestli pc trh proti konzolím stagnuje.Jsou tady čísla z digitálních distribucí,která se nikde neuvádějí a myslím,že to nebude malé číslo.Krom toho pirátství na konzolích taky není ojedinělé.
          • jo takhle jsem to myslel
    • Zapoměl si dodat ještě k tomu PC, když si člověk pořídí, tak má ještě jednu výhodu je více multifunkční bude ho člověk používat jak na práci tak na hry. Jediný důvod na pořízení jakékoli konzole jsou exkluzivity... Nicméně kupovat si jen kvuli tomu konzoli to bych musel nevedet co s prachama...
      • Multifunkčnosť pri PC je bezpochyby vyššia, ale je potrebné si uvedomiť, že žiadna z konzol nechce byť multifunkčným zariadením po vzore PC (v zmysle využiteľnosti aj pre prácu). Konzoly nie sú robené, aby si s nimi upravoval tabuľky v exceli alebo prezentácie v powerpointe, čiže tento argument mi pri ich porovnaní nepríde relevantný.

A tiež nemyslím, že jediným dôvodom na kúpu konzoly sú ekluzivity. Minimálne za seba to môžem vyvrátiť (celkovo dôvodom na kúpu nie je len hranie, ale aj ďalšie funkcie, ktoré mi nahradia ďalšie zariadenia, prípadne ma odbremenia od niektorých úkonov).
        • walltar
          Pokud bys to mohl prosím rozvést ... které další funkce máš na mysli. Celkem by mě to zajímalo. Já třeba potřebuju HTPC, a myslím, že by šlo nahradit konzolí ... jediný problém je, že potřebuju tak 2-4TB místa na disku, což mě konzole nedá a kupovat konzoli + nas už je zbytečná investice ... pro člověka, kterému stačí omezená velikost HD na konzoli, to může být zajímavá volba (pokud teda konzole zvládají to co průměrné HTPC) Za cenu HTPC potom dostane i možnost hrát hry. Myslel si tohle, nebo ještě mají konzole něco navíc? (jenom mě to zajímá, protože rád prozkoumám všechny možnosti, než něco koupím)

Ale ten argument s multifunkčností PC je podle mě velice dobrý ... protože celkem hodně lidí má doma Konzoli a PC na práci ... pokud to smrskneš do jednoho zařízení, tak už začínáš šetřit.
          • Čo sa týka ďalších funkcií, tak určite konzolu využívam ako prehrávač médií - DVD, teraz to bude aj BD (zatiaľ nemám HDTV, ktorý by to zvládol). Samo o sebe by som potreboval ďalší prehrávač, ergo ďalšia krabica pod telku. Nemám to dispozične riešené tak, aby som mohol prepojiť NTB priamo s TV (prenášanie alebo pozeraniu filmu na 15-palcovom NTB neprichádza do úvahy). Navyše mám konzolu programom spárovanú s PC, čím som schopný dostať sa do knižnice médií. Koľkokrát sa mi nechce vstávať od TV k NTB, tak využijem prehliadač priamo v konzoli. Samostatnou kapitolou je otázka hrania, ktoré mi je neporovnateľne pohodlnejšie na konzoli (pripomínam, že hovorím, čisto za seba).

Netvrdím vôbec, že PC by nezvládlo niečo, čo zvládne konzola, ale pohodlie na multimédia, ktoré konzoly poskytujú sú pre mňa ďaleko prijateľnejšie. Pracovné veci sa riešia na PC za stolom atď. Samozrejme chápem, že je to vysoko individuálna záležitosť a ako píšeš v tvojom prípade by si ocenil aj ďalšie funkcie.

Podľa mňa ten argument nie je správny. Teda opakujem, že multifunkčnosť je bez všetkého na strane PC. Ale žiadna konzola nebola navrhovaná s cieľom pokryť možnosti PC v plnej miere. Keď si zoberieš tak úlohou konzol je "entertainment", kdežto pri PC je to práve ta multifunkcionalita. Keby chceli do konzol spraviť povedzme Word, Excel a pod. tak nemyslím, že je to pre výrobcu technický problém.
            • walltar
              Dík za ospověď ... já začínám vidět, že bych se měl o konzole zajímat víc jako o mutimedíální záležidot, než jen jako o herní žařízení ... potom se i pro mě dostává konzole trochu do jiného světla.

Jak říkáš, je to hodně inviduální ... vždycky je si potřeba udělat seznam věcí co od zařízení v obýváku potřebuju a podle toho se rozhodnout co si pořídit. Třeba, kdybych z HTPS nechtěl dělat ještě fileserver, tak bych asi novou konzoli bral jako za zajímavou volbu, s přidanou hodnotou hraní her.
          • Vrook
            No hele, já třeba plánuju pořídit konzoli a taky si představuju, že na tom nebudu hrát jen hry, ale využiju to jako bluray přehrávač (protože teď nic na přehrávání nemám), budu na tom koukat na filmy na velký televizi z gauče a ne se neustále hrbit u PC (na což se těšim skoro stejně jako na hry), protože moc nemám možnost to na tom pustit jinak a tahat k tomu desktop a propojovat to kabelem se mi fakt nechce. Pak se těšim že i využiju nějakýho toho browseru a občas se mrknu na net, na YT atp..
            Jako ty televizní funkce u Xbonu mi třeba přijdou přehnaný, kór pro nás, když tu nebudou fungovat, ale kdyby tady zprovoznili netflix, tak budu třeba nejšťastnější na světě. Akorát se bojim, že když tu udělaj netflix, tak tam nebudou ty pořady, co běžej v zahraničí (pořádný americký seriály, talkshows atp.), ale poběží tam nějaká ordinace v nějaký zpí**ný zahradě..
            Anyway.. prostě se tak nějak těšim, že až budu mít konzoli, tak jí budu používat v kombinace s iPhonem, popř. pořídim ještě iPad, nebo nějakej slabší levnej notebook na práci/školu, a konečně se přestanu hrbit u PC, když si budu chtít zahrát hru, podívat se na film nebo sjíždět nějaký ty internety.. *3*
            • ucho
              joe: v tom případě tvá zmínka o pirátské zátoce nedává naprosto žádný smysl... :)
            • to jsi me špatne pochopil, ja ocenuju kdyz se to kupuje
            • ucho
              joe: no a? :) asi myslíš BluRay ripy. no jestli ti vyhovuje tahat filmy takhle, je to tvoje věc. jestli si myslíš, že lidé platící za filmy jsou hlupáci, je to tvoje věc a tvůj pohled na svět. já občas rád ten zábavní průmysl finančně podpořím, bez toho by jaksi nemohl fungovat a bez toho by nemohl být pro lidi přívětivější. a ceny filmů už klesly na zajímavou úroveň...
            • 2ucho
              ja ted koukal do piratske zatoky a tam maji filmy i blu ray
            • ucho
              joe: je vidět, že o filmovým průmyslu toho moc nevíš... :) řeč byla o BluRay discích. kupuji si filmy na BluRay a pouštím si je na PS3 :)
            • Vrook
              Walltar: Jako to hrbení bylo obrazně řečeno, prostě ve volnym čase bych se chtěl natáhnout na gauč, v ruce mít jen gamepad a tatranku a hrát, koukat na filmy a dělat víceméně to, co dělám ve volnym čase na PC. *4*

Joe: Mám už v hlavě seznam filmů, který si chci na bluray pořídit, až budu mít konzoli. A ano, rád si je koupim na originálnim disku. Ať už z důvodu vlastní pohodlnosti, bonusovýho obsahu nebo u určitejch filmů morálnímu uspokojení z podpory filmovýho průmyslu, kterej finančně stojí z většinový části na prodeji nosičů a digitální distribuci pro neveřejný uvádění. *3*
            • 2ucho
              a to kupuješ digitalne nebo na disku?
            • ucho
              joe: ano, lidé si dnes filmy kupují, já mám na tento týden například objednáno 8 filmů :D (a díky tomu, že si lidé ty filmy kupují, jde i jejich cena na příjemnou úroveň)
            • walltar
              No jo ale to člověk zase potom musí pořizovat smart TV ... já třeba mám plazmu snad první generace a přidat k ní HTPC je jediný způsob jak ji ještě využít ... až odejde tak na její místo dám plátno.
            • p.s.
              jinak na smart tv mužes koukat net a yt nepotrebuješ konzoli
            • ty nemas na tv usb? jinak abys využil bluray musíš mít originalni disk ne? to si dneska nekdo porizuej filmy legalne *8* jen se ptam protože ja filmy moc nekoukam
            • walltar
              Proč hrbit? Možná by to chtělo místo konzole lepší nábytek k PC? *1*

No ale jinak je to jak sem psal ... konzole je teda celkem zajímavá alternativa pro člověka, který potřebuje HTPC, a jdou na tom hrát hry. Celkem zajímavá alternativa. Protože dneska jenom bedna na HTPC, kterou by se člověk nestyděl dát do obýváku stojí tolik, že posune i levné HTPC k cěně konzole. (Které konečně vypadají solidně takže se fakt jako HTPC dají použít)
      • Keen
        To zmiňuji ve třetím odstavci. Jinak co se týče exkluzivit, tak je to hlavně o trpělivosti. Já si třeba teprve hodlám pořídit PS3 (moje poslední konzole byla PS1) právě kvůli těm exkluzivitám. A PS4 si pravděpodobně zase pořídím až na konci jeho životního cyklu. Cena konzole by mi ani tak nevadila, ale ta cena nových her je pro mě příliš vysoká.
        • Já jsem na tom podobně.Taky jsem si koupil PS3 až teď.A i když je to 10 let stará konzole,tak ty hry vypadají obstojně.Sice to není žádná přehlídka grafických možnosti,ale vývojáři už se s tím naučily dělat takže ty hry vypadají lépe než kdykoliv jindy.Další pro je určitě cena jak her tak konzole,já dal např. za mortal kombat,god of war 3 a uncharted 3 něco málo přes litr.A to jsem nejdřív přemýšlel nad některou z next-gen konzolí no nakonec to vyhrála ps3 a upgrade pc za pár měsíců.
        • Ano to je další věc... cca 1500 za hru no kde to jsme ? :-x
          • V česku....
    • Zbytečná arbitr-omáčka okolo, stačilo klidně napsat: "každý by měl hrát na tom, co je mu nejbližší/nejpohodlnější/nejpříjemnější ", žádnýho dalšího světla není potřeba. Každýmu se selským rozumem musí být jasný, jak se na tom platformy k sobě nazvájem hardwarově mají. To jen banda radikálních nevyleštěných gum z PC i konzolové strany musí neustále blít svoje pseudo přesvědčovací metody o tom, co by každý měl začít uctívat. Místní kydy o "kvalitě", "jednoduchosti", "dětičkách" z té, či oné strany barikády už jen dokreslují opět parádní kanelovou atmosféru budovanou částí některých místních lebečně vybagrovaných kolegas

Na*rat na vás všechny a vaše průjmy gumáci.... jdu si zahrát na NES konzoli kachny...
      • Matthew1J
        http://noproblo.dayjo.org/DDD/

DOOM Duck Deluxe
      • Vrook
        + ∞
        Já prostě nechápu, proč lidi nedokážou hrát a nechat hrát, a to na jakýkoliv platformě. Tyhlety šarvátky konzolistů a PCčkařů jsou fakt jeden z nejabsurdnějších sporů, na který jsem kdy narazil. Hlavně je to zjevnej fanatismus, protože jim nikdo tu "opačnou" platformu, než na který hrajou, necpe, ale oni maj potřebu neustále kydat s*ačky.
      • celoush
        > "Každýmu se selským rozumem musí být jasný, jak se na tom platformy k sobě nazvájem hardwarově mají."
        Takhle může mluvit jen "ajťák"... je čas se rozhlédnout po světě *3*
      • Tady už o to skoro nejde pochopitelně s tím souhlasím, tady jde už o "politiku". Já nechci podporovat assholes z MS: Proto spoustu lidi pravděpodobně nadáva (tech par jedincu) že lidi jsou ovce a stejně si to koupí a MS si řekne "ooooojééé můžem vyjebávat víc a víc s lidma stejně si to koupí." Kdyby lidi to nekupovali rozhodně by MS konečně vyndal mozek z analní oblasti a začal už něco dělat. (toto přesně samé platí pro W8)
      • Keen
        Tak já tak nějak doufám/doufal, že to co tady někteří předvádí je hlavně z nevědomosti, takže nějaká fakta by jim mohla prospět. Samozřejmě jsou tu i trolové, na ty ovšem můj příspěvek ovšem není směřovaný. ;)
    • tohle si pripusti kazdej, krome fanatickych konzolistu, jenze ty musi presvedcit maminku, aby jim ji koupila, takze tu samozrejme v ramci autosugesce vicemene musi vykrikovat, ze je levenejsi, coz je nicmene pouze okridlene "...aneb nechci slevu zadarmo"
  • Hehe oni naprasáka lžou a pan Poláček s tím ještě souhlasí. To mě po*er.
    • Bohoněk ne Poláček
  • XorxoxTalarius
    Tak aby to s X1 nedopadlo jako s Aliens: Colonial Marines. Taky ukazovali neco uplne jineho nez pak prodavali :)
  • Normální praktika to je, ale jedno by mě zajímalo - pronesl autor článku někdy křivého slova vůči Microsoftu?
    • Dobra poznamka! Pochybuji o tom, ale presne takovyto clanek jako reakci na ostatni ceske weby, ktere vcas o MS failu informovali jsem cekal. Skoro se divim ze na konci neni tlacitko s referal linkem "Objednej XboxOne"...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit