Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • moc tomu neverim (android vstupoval vicemene na pole neorane, tohle bude podstatne tvrdsi orisek, u tech smartphonu bylo lidem celkem jedno, kterej system si poridi, vsechny pro ne byly svym zpusobem novy, u compu uz je vetsina navykla na to "svoje", ze je preucit bude nehorazna lopota - a to nemluvim o ruznych praktikach ala "exkluzivity", jen o prirozeny lenosti), ale fandim

    ja jako intelektual s dusi punkera verim, ze misto pro "android" bez javy tu je, ale kravatakum bije v hrudi neco uplne jinyho... *6*
    • Jak intelektual s dusi punkera vubec fusuje do smartphonu?!
      • n900 *5*
  • Jestli se na linuxu necemu nedari, tak prave komercnim hram. Valve ma dve moznosti. Udela si vlastni konzoli a tu bude pohanet linuxem, podobne jako sony pouziva free bsd nebo jako pouzil google linux pro android. V takovem pripade bude role linuxu potlacena a prakticky bezvyznamna. Uzivatelum bude naprósto jedno, jaky je os, neprijdou s nim do styku. Tohle je asi pruchodnejsi reseni, ale valve neumi dobre programovat, takze by to bylo tezkopadne. Druhou moznosti je, ze vytvori vlastni univerzalni distribuci linuxu, tedy neco jako ubuntu a s tou se bude snazit prosadit na pc na ukor winďows. A na to Valve imho nema vubec. A jinak z linuxu herni platformu neudela. Nejaky debugger, to je naprosta zbytecnost, to nicemu nepomuze. Kdyz uz, tak by mel zafinancovat portaci nejrozsirenejsich enginu (treba unreal) na linux.
    • nebude to cele mat nieco aj s tym ze jeho SteamBox pojde na linuxe ? ak to bude nejakou nahodou uspesne tak to bude znamenat ze na linux bude viac podporovany :D
  • Přesně na tohle jsem čekal .....Newellovi konečně hráblo a celý ten jeho Titanik konečně pude ještě dřív než jej rozeberou Hackeři.......
  • Urcite zajimavy nazor a urcite dost originalni. Kazdopadne je budoucnost v tomhle smeru velice nejista a nikdo poradne nevi kam a jak se to pohne. Ve hre je moc faktoru - nove konzole bezici na PC hardware, ubytek PC, silnejsi notebooky, popularita tabletu, telefony s hodne zajimavymi moznostmi a do toho indie hry, kickstarter, obrovska studia produkujici hry za neuveritelne rozpocty, atd. A ted jeste plany Valve na Steambox, ktery ma potencial s tim docela zamichat. Cili muzete se tu hadat jak chcete, ale podle me budoucnost hrani predpovedet zatim nejde.
    • To sice nejde, ale nebal bych se toho, ze telefon a tablet zaberou hrani na PC nebo konzolich. Konzole je a bude stale jen upravene PC, do ktereho uzivatele nechteji sahat. Nekdo si radeji koupi PC nebo notebook a bude hrat na nem a nekdo si radeji koupi konzoli a zaroven nejaky slabsi notebook jen na web a socialni site.

      Linux jako takovy nema zadnou velkou marketingovou kampan, aby zaujal bezne uzivatele a jelikoz napriklad windows je veden microsoftem a zpoplatnen, tak na zaklade prodeje produktu ma moznost investovat znacne prostredky do marketingu. Pokud ale Valve opravdu rozjede hry na Linuxu, tak se dany OS stane znamejsi a pak uz zalezi na komunite a podporovanych hrach, jak daleko se rozsiri.

      Jen jeste tak bokem, vsimnete si ze existuje na svete nekolik lidi, kteri si kupuji dane konzole jen kvuli exkluzivnim hram na dane platforme, protoze si ji chteji zahrat a neresi, ze kdyby nebylo techto exkluzivit, tak by se to dalo vse hrat na jednom typu zarizeni, nebo OS.
  • A to si jako vazne myslite, ze to Microsoft zabali a rekne: "Tak jo parade Valve at ted maj vsichni Linux, my na wokna serem."? Spis se do toho opre a bude to to samo jako u konzoli. To znamena, ze ta hra bude na wokna ale ne na Linux a opacne. To opravdu nekdo chce?
    • Microsoft je nějaký vládce světa, aby zakázal všem herním studijím a vývojářům spustitelnost jejich her pod linuxem?
      • Souhlasím, ale nepřekvapilo by mě kdyby se o něco takového pokusili..
        • Oni neco presne takoveho uz davno delaji.

          Kuprikladu aby ses dostal k prislusny dokumentaci ... tak musis podepsat NDA... a s tim se (trebas) zavazat, ze budes dodavat SW win only. Samo, existujou ruzny dohody na ruzny urovni vydirani.

          Pamatujes si trebas akci "Mironet"? Mironet skutecne tenkrat dodaval PC s M$ DOSem (respektive, daval se na disk zaklad, aby to nastartovalo - io.sys, command.com ...), a to samo i v pripade, ze si to zakos nekoupil. Ale to nebyl duvod cely akce proti nim. Duvod byl, ze M$ chtel, aby podepsali dohodu o prodeji pocitacu vyhradne s jejich systemem (= nesmel by se prodat bez nej) a to Mironet odmit. Samo, v dobe kdy prisla ona "akce", byl uz system prekopan na DRDOS, kterej byl free.

          BTW: Vis jak se v ty dobe testovala stabilita sestavenyho stroje? Poustela se na tom kompilace linuxovyho jadra ;D.
  • Hloupost. Budoucností jsou totiž konzole.
    Zatímco PC se již dnes velmi profiluje zejména jako pracovní nástroj a ne herní (spousta lidí si dnes již koupí Notebook a naprosto jim stačí, nepotřebují nesmyslnej desktop), tak konzole tady budou stále.

    Masa dnes hraje na Xboxu, nebo PS. PC ke hraní používají jenom ti, co si říkají hráči a těch je (a bude) stále míň. PC totiž nikdy nebyl stvořen na hry a je to pro hraní nevhodná platforma.

    ps. a jen si mínusujte, protože dobře víte, že mám pravdu a že hraní na PC bude jednou skutečně okrajová záležitost.
    • Reaguji na Tvůj názor, cituji: "Zatímco PC se již dnes velmi profiluje zejména jako pracovní nástroj a NE HERNÍ"
      Doporučuji Ti prohlédnout si tento odkaz i s datem vydání a cenou za jednotlivou komponentu. http://www.czc.cz/graficke-karty/produkty#q-c-0-f_2027483=sGeForce%20GTX%20780
      Pokud byb byla pravda co říkáš, tak potom nechápu, proč by se tolik firem namáhalo s výrobou tak drahého hardwaru, kdyby pro něj neměla odbyt?????
      • Znamy ma doma 4 !herni! PC (pro sebe a sve 3 deti). Jsou to rekneme lehce nadprumerne stroje - porizovacka nekde kolem 20k/ks. Ty stroje prubezne udrzuje - rekneme tak kolem 5k/rocne (vetsinu HW jeste celkem slusne odproda, prodava po max 2 letech). Takze to vychazi na 1konzoli rocne. Pri zivotnosti konzole 4-5 let je na tom tudiz +- stejne, akorat ze za tu zivotnost vykon svyho HW znasobi.

        Zaroven na tom decka delaji veci do skoly, on do prace, zaroven na tom samo muzou browsat po webu a zaobyrat se spoustou dalsich cinnosti (jedno decko se venuje muzice, on prozmenu foti ...) => tak jako tak by PCcka potrebovali.
    • Tuhle pitomost posloucham uz ... hmm 25 let? A kupodivu se na PC hraje stale a zdaleka nejvic ... zeby prave proto, ze lidi chtej ten univerzalni nastroj a ne mit krabku na kazdou vec extra?

      Co myslis, co si tak franta koupi domu ... konzoli za 15k ... ke ktery jeste potrebuje TV za 30k ... nebo notes za desitku? Jisteze to nebude zadny uber zelezo ... ale hrat se na tom da.
    • Takže notebook = konzole? Zajímavé... Takže podle tvé logiky si lidi kupují notebook na hry? Zajímavé... Já mám teda PC na hry kvůli výkonu a lepší ceně. Notebook mám slabej do školy na projekty a pak do práce. Herní notebooky jsou předražený plečky.

      Co je vlastně konzole? jen to jenom přebalený PC do hezký krabičky s uzavřeným systémem a herním ovladačem. Tendle ovladač lze dokoupit i ve verzi pro windows (z xboxu) a sám ho vlastním... jaký teda má smysl si kupovat pěknou krabičku s pěkným logem, když si můžu udělat "konzoli" na PC, hned co to ve Steamu prosadí? Protože je jasný, že jejich systém nebude omezený na Steam box, ale půjde normálně rozjet i z PC.

      Xbox a PS je jen pěkně zabalený PC do obýváku k televizi s upraveným systémem a s vlastním DRM
      • Právě že obráceně. Lidi si kupují NTB, protože na tom nechtějí hrát hry. NTB jim plně vynahradí PC, kromě her. Na hry si totiž koupí konzoli.
      • Konzole neni jen hardware, je to cely ekosystem provazanych sluzeb, konzole je jen spicka ledovce. Dalsi vyhodou konzoli je, ze jsou primarne zamereny na pouziti v obyvacim pokoji a jejich primarni ovladac je gamepad.
        • Není to jenom hardware, tak proč by nemohlo fungovat PC jako konzole s patřičným softwarem, který se tu snaží Steam prosadit?

          Jak už jsem zmínil, tak si k PC můžeš ten gamepad koupit taky... PC připojíš přes HDMI taky na cokoliv i na televizi a jesli je v obýváku nebo někde jinde to je přece úplně jedno... Stačí mít dlouhej kabel :-) ve steamu zapneš BIG PICTURE a nic víc nepotřebuješ
        • emerickej ekosystem.. nekonkurenceschopny ekosystem.. kdo setri ma za tri a pc.. a to samozrejme diky konzolim protoze ty nastesti pro mnohe brzdi HW rust
    • Tady je to samej analytik, expert a jeste kazdej vlastni kristalovou kouli. *1*
      Soudit situaci na zaklade parleteho trendu je docela kratkozrake, zejmena v IT a zejmena v dnesni dobe, kdy je na obzoru spousty zajimavych technologickych a sw inovaci, ktere s hernim prumyslem primo souvisi.
      Ja si myslim, ze zrovna Nevell vetsinou vi co rika a pokud vidi v tomhle prilezitost, tak na tom nejspis neco bude, at uz se mu to uskutecnit podari nebo ne.
      • Problém je, že já nesoudím na základě nějakých "krátkodobých" trendů.
        Můj názor vychází čistě z praktické stránky věci.
        Nikdo kolem mě už si asi 5 let nekoupil desktop, nebo cokoliv, na čem jsou hrát PC hry. Důvod? Desktop je neskladný, velký nesmysl, který nemá pro drtivou většinu lidí žádnej užitek. Ti lidi si koupí NTB (a to včetně profi využití typu programování), protože je to ve všech ohledech lepší.
        Pokud chtějí hrát, tak si tito lidi radši koupí konzoli. A tento trend se bude jen dál a dál prohlubovat. Doba, kdy si lidi kupovali komponenty a skládali si z toho desktop prostě pomalu odezní a NTB, nebo tablety nikdy nebudou pro hraní vhodnou platformou.
        • Já zas neznám nikoho, kdo by si koupil konzoli... A notebook je hrozně neohrabaný. Desktop je desktop. A chystám se do půl roku koupit nové PC. Protože můj 7 let starý computer už přestává stíhat... Ale i tak přežil příchod 2 generací konzolí.
        • Kecy, naopak soudíš čistě ze subjektivních a krátkodobých trendů.
          Mimochodem, herní konzole tu už jsou takových 30 let, možná déle, vždycky to byla jen levná alternativa...
        • ja znam naopak plno lidi co hraje hry prave na NTB a ani nemaji specielne herni, kor dneska kdy jsou docela vykone GK soucasti procesoru a co se tyce hrani tak prave PC herni trh v poslednich letech obrovsky roste a skomirajici prodej krabicovek ve kterem vedou konzole jen jen mala cast herniho businessu
          • chci rict ze budoucnost je digitalni distribuce a v te PC vede na plne care
      • PS. : doporucuju si poslechnout celou prezentaci, protoze tam zaznelo spousty zajimavych myslenek, ktere v clanku obsazene nejsou a diky kterym cela tahle snaha protlacit linux dava docela i smysl.
    • Budúcnosť je cloud gaming.
      • blbost vzdy bude levnejsi poridit si 10 hernich zarizeni nez 1 co utahne ve stejne kvalite 10 hracu najednou! tedy pronajem nejakeh cloudu vzdy bude drazsi nez splatka za pocitac na uver...
        • Nechapes, ze se vyuziva faktu, ze vsichni nehraji soucasne.
          • tak samozrejmne cloud hrani tu treba bude, ale bude se tykat jen lidi co hrajou jednou za tyden ci mesic ne paranu co si kazdej vecer svuj comp spusti a travi u her vic casu nez u TV. Kazdopadne nikdy to nebude masova zalezitost jako ze by se konzole a PC hr ypresunuli do cloudu to fakt nehorzi.
            • Vzpomen si na tento svuj prispevek za par let, treba se pobavis, jak kratkozraky jsi byval *1*
            • Jo, to same si kdysi lide mysleli i o osobnich pocitacich nebo internetu. Dnes uz vime, jak moc se mylili.
      • Možná. To je o tom, jaká technologie se prosadí. Ovšem je jisté, že to nebude na PC.
        Hraní bude na PC vymírat (už se tak děje), ať se to komukoliv libí nebo ne. Vše směřuje k tomu, že hrát se bude na konzoli (nebo zábavním centru, nebo v co se vyvinou konzole) a PC (nikoliv desktop, desktopy se již dnes skoro neprodávají, vyjma specifickýho použití alá hry, nebo výkon pro profi použití typu střih,...) bude ryze pracovní a komunikační nástroj - a to do té doby, dokud se to nesloučí v jeden celek (až nebude nic jako konzole, nebo PC, ale jen "systém", kterej bude všudypřítomnej).
  • Teda trochu moc různorodé. Když už zlobí hry kvůli driverům na "jednoduché" Wincousy, at už nvidia/ati, jaký chaos by nastal na různých platformách Linuxu.

    Ale kdyby to šlapalo jak má...co bych za to dal.
    • No ja ti nevim. Je pravda ze AMD ma drivery pro linux katastrofalni, ale od ty doby co mam nvidiu, tak nemam na linuxu problem. Oficialni ovladace davaj stejny vykon ja na Win7 a treba World of Warcraft Cataclysm mi na linuxu (pres wine) daval lepsi FPS nez na Win 7. Ale to bylo nejspis tim, ze po bootu OS mam zabranych pouze 300 MB RAM a nebezi mi na pozadi zadna zbytecna vec. Takze ovladace nejsou problem, pokud na to vyrobce z vysoka nekali.
    • no ja nevi od W7 jsem nemel jediny proble s drivery ci nespustenium nejake hry (tedy krome RAGE ale to byl spis epic fail ID softu nez co jineho...)
  • Docela bych to Linuxu přál, ale nevim, nevim...
    http://technet.idnes.cz/operacni-systemy-podil-na-trhu-dmg-/software.aspx?c=A130917_164403_software_nyv
    • linux rulezzz. A zevraj pod jedno percento. *1*
    • ten článek je vážně k ničemu, pokus se nepletu, jsou tam jen procenta prodaných. To by mě zajímalo, s kolika nb se dodává linux
      • Respektive Počítač / Notebook bez OS. Tam je pak asi jasný, že tam půjde bud craknutej Win, nebo Linux
        • bohužel naprostá většina lepších konfigurací je s Win a nikdo je od vás zpět neodkoupí. Já mám třeba dualboot na desktopu a problém se přepnout kvůli hře (a ty co jsou na Steam linux už tam mám) nemám.
        • alebo ze ten co to kupuje uz licenciu ma
    • Prosím tě...článek jak z tv.Noha Kolik sítí jede na Linuxu/Unixu. Znám spoutu lidí, co ho vyzkoušeli a nikdy ho nedají z ruky. Ten graf může být platný pro USA, ale ne pro Evropu a nejspíš i Asii. Nehledě na to, jak se zjednodušuje. Už dneska je to klikátko jako Windows a ne příkazový řádek pro amatérské programátory.
      • rancor1223
        Uživatelský počítač a síť/server má od sebe hodně daleko. Ano, pro servery je Linux perfektní volba, taky ho na svým webserveru mám. Ale že bych si to měl dát na desktop? Ani náhodou.
        • A co myslis, ze je v tvy televizi? Co myslis, ze je ve tvym aute? V telefonu? lednici? Kavovaru? Vsude je ... linux ... Vis proc? Protoze to jednoduse funguje ... a je to zadarmo. Vyrobce nemusi platit vyvojare, zaplati si jen par hodin upravy pro svoje zarizeni ... nemusi platit zadny licence ...
        • *1* *1*
        • Linux je daleko hezčí než Windows. Co se užívání týče, je to jen zvyk / lenost. Jediná nevýhoda Linuxu mohou být stále ovladače např. na ATI. A ty hry...
  • Spis je to prani Gabe nez neco realneho, inak steam mam velice rad a prakticky uz nakupuju jen na nem, vetsinou v ruznych akcich(a to sem kdysi tvrdil ze digitakly kupuje jen blb:-). Ale linux jako herni platforma ma asi takouvou sanci jako jeho uzivatele na steamu - 1%.
    • promitac
      Pred 10 rokmi bol tiez steam na 1% windows pc. A kde je dneska. Proste mas to cele domotane...
      • Že něčemu vzrostla obliba neznamená že bude růst u všeho.
      • No jo, ale ten Linux byl před deseti lety taky na 1% a narozdíl od Steamu se zatím nijak výrazně nehnul (pokud teda berem v úvahu desktop).
        • Jenze linux taky doted nikdo s potencionalne dostatecnym vlivem neprosazoval, coz se ted nejspise zmeni.
          Jestli to bude ale dostatecne pro vetsi penetraci trhu natoz pak dominantni herni platformu, to je ve hvezdach.
  • mne to pride tak, ze Gabe by len chcel, aby "slobodna" Linux komunita bola uzavrena jeho Steamom.... V podstate by sa chcel stat v urcitom smere dalsim Microsoftom alebo Applom ... urcity standard predsa byt musi, nemoze byt vsetko uplne otvorene.... ja teda nemienim riesit problemy s kompatibilitou ako to bolo pred 20 rokmi na prvych pc ....staci si prelistovat starsie Levely :) 386 4mb ram vs 486 8 mb ram vs kdovicojeste... :) a v hrani ma ani Windows and iOS neobmedzuje.... ach ten Newell..... "Microsoft a Apple su zle korporacie, treba na nich zabudnut, jedine Steam je buducnost, dajte vsetky peniaze mne!" :D
    • Ty jsi ocividle vubec nepochopil o co Nevellovi vlastne jde *3*
      • mozno nie, ale Newell tiez nemieni dat zdrojove kody Steamu len tak open source...je to zvlastne, ze clovek propaguje otvoreny system a chce ho uzavret vlastnou platformou.
    • promitac
      naozaj si oboznameny s problemom viazaneho appstoru na system ? lebo nevyzera

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit