Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • promitac
    http://cheesetalks.twolofbees.com/humble/

    Linux Payments:$2,960,816.44
    Mac OS Payments:$3,806,380.9

    Ja myslim ze dobre 1%, mac ich ma o dost viacej a nejak sa nechava dobehnut. Chyba v matrixe asi.
  • 2Aoyagi: No je videt, ze se blb ...
    Nebot prave u games, je to temer 100%. Gamesa kterou lze na vista+ spustit bez problemu (myslim tim gamesa, ktera na XP funguje vpohode a byla v dane dobe vytvorena) je jak safranu. Jop a XP mod ti nepomuze, ten je zcela khownu. Je jsou to totiz defakto Xpcka bezici ve virtualu, se vsema dusledkama - jako ze nemaji pristup ke grafarne. Nefunguje to dokonce ani s profi appkama - napr (to ti samo nic nerika) ProClarity (podotykam, ze uz par patku M$ vec).

    Ale jestli chces jmenovat, tak ti dam i seznam ... http://www.gog.com/ ...
    • Ó, teď jsi mě ovšem tím jedním příkladem úplně uzemnil, ta bolest, ta bolest *15* .
  • Xcomik
    Nic ve zlém ale zdejší přispěvovatelé by si nejdříve měli něco zjistit o o samotných jádrech tzv: operačních systémů. Na dnešním poli jsou dva zástupci který mají největší uživatelskou základnu jedním z nich je Windows NT kernel a druhým je BSD Kernel (UNIX - XNU). Tyto dvě jádra mají podíl na trhu celkový víc jak 95%.

    Windows NT kernel je v současné době na verzi 6.2 a to konkrétně v aliasech Windows 8, Windows Server Edition 2012 a Windows 8 Phone následně jsou pak dělený (až na mobilní variantu Phone 8) na x86 (32 bit verzi) a x64 (64 bit verzi). Letošní rok by ještě mělo spatřit světlo světa NT kernel 6.3 a to ve formě buďto Service Pak (SP1) pro Windows 8 nebo ve formě R2 pro Windows Server Eidition 2012 (R2). NT jádra mají současně zhruba 25% podíl na trhu napříč všemi dostupnými zařízeními.

    No a tím se samozřejmě dostáváme k tomu co vlastně sžira většinu toho koláče a tím je BSD platforma (Berkeley Software Distribution) do ktrého spadají dvě základní jádra. První z nich se jmenuje UNIX které pohání snad největší množství hardware Většina z vás už trefně dodala že Android je linux platforma. Nicméně ono to tak přeně není. Linux stejně tak i Android nebo fimware běžící například na PSP, PS3 a pravděpodobně i na Vita používá jádro systému zvané Unix (v případě fimware je to Unix-like). Pak je tu z této rodinky další mladší brácha tomu říkáme XNU kernel a ten pohání pro změnu zase IOS (Leopardíky od Apple). Uvědomte si že Unix nepohání jen věci které jsem tu uvedl může sloužit i jako základ jádra pro různé řídící jednotky (CNC stroje, palubní počítače v autě, letadle a jinách prostředcích). Dokonce může nebo je i součástí některých chytrých zařízení jako televize, DVBT přijímače a v budoucnu to třeba může být chytrá lednička, pračka nebo i sporák.

    No a tak se dostáváme i k věcem co vlastně řeší Gabe. Já mám spíš pocit jak se tu delší dobu diskutuje o tom že by se mělo jednat v rámci názvu SteamBox o konzoli jestli to spíše nebude Linux SteamBox :-). Gabe nejspíše zjistil jednu zásadní věc a to je že když se najde firma jako například Google a vezme nějaké opensource jádro (třeba Unix) a narve do vývoje hromadu peněz vyleze z toho Android který se stal světovým Boomem a já nevím pomalu jakousi revolucí v 21.století. A Gabe podle mě přišel na to že v herní branži chybí tenhle Android na PC platformu a tak se nemohu ubránit pocitu že místo kutění nějaké krabice co má spouštět hry spíš kutí chlapci z Valve upravenou verzi Linuxu pro hráče hrající hry kterou vydají jako ten SteamBox. No nejspíše se pletu ale nějak se stále nemohu zbavit dojmu že Gabe skrátka chce udělat to samé co Google jen v herním byznise.

    Ono možná nakonec vyleze i nějaká krabice která se taky tak bude jmenovat ale bude to jen hardware k tomu jejich vysněnýmu hernímu operačnímu systému. Mužete mě klidně sežrat za živa ale nemohu se fakt ubránit tomu že SteamBox je Valve Android 2.0 :-) Na co optializovat hru na 20 linux distribucí když to můžete udělat na jednu vaši mateřskou verzi...
    • Docela hezky jsi to předpověděl
    • No hlavne ty bys mel trosku postudovat, nez tady zacnes poucovat :)
      http://cs.wikipedia.org/wiki/Single_UNIX_Specification
      http://cs.wikipedia.org/wiki/Unix
      http://cs.wikipedia.org/wiki/Linux
      • Xcomik
        viz koment výše :-)
    • Coze? Win vs BSD? Boze spadl jsi? BSD je podmnozina unixu, ne naopak, byt na puvodnim stavi dalsi, presto je to podmnozina. Unix vs Linux je na urovni kernelu zasadni rozdil. Hele mas s tim nejake zkusenosti, nebo jen placas jako ostatni?

      Win/Linux/Unix/mozna apple (o apple vim v tomto smeru prd, takze nemohu soudit).
      • Xcomik
        Hele ty o tom víš asi naprosté kulové :-) Přečti si ten komentář ještě jednou!
        BSD - Berkeley Software Distribution (nikdo nepsal nic o freeBSD nebo jiných odnožích unixové architektůry)! Tahle společnost stojí za vytvořením Unixu ze kterých pak vznikly produkty (Unix - Linux, Android, fimware PSP,PS console, XNU - IOS atd.). Unixové jádro sloužilo kdysi i pro vývoj například ovladačů (tiskárny a jiné věci) pro NT systémy (pravděpodobně Win 3.11,95,98,ME) ale nejsem si úplně jistý kdy to skončilo.

        Linux: Linux je označení pro volně šiřitelné jádro unixového operačního systému, které vytvořil Linus Torvalds v roce 1991, tehdy jako 24letý student informatiky na finské Helsinské univerzitě. Kapiš? Ne?
        Tak znova: Linux je označení pro volně šiřitelné jádro unixového operačního systému.

        Pouze distribuce které mají před Linuxem název například GNU/Linux staví méně na Linux jádře a více tzv. "Svobodném software" který nemá s původním Unixem už tolik společného (příkladem je Debian). Narozdíl od tebe základní chybou je neznat (v rámci Linuxu nebo vůbec v rámci operačních sytémů) pojmy jako Unix-like do kterého spadají všechny systémy na bázi Unixu: XENIX, MINIX, Linux, OpenBSD, NetBSD, XNU-Mac OS X, Linux 2.6 - Android, Pyramid, SCO, Solaris, SunOS a řada dalších!

        Nicméně se vracíme k hlášce že Linuxové jádro vychází z volně šířitelného Unixového operačního systému :-) Ve zkratce Unix je základem kromě NT prakticky všech OS současnosti kromě snad Nintendo IOS (Gamecube, Wii, Wii-U) a například firmware pro X360 si dělal MS sám a nebyl to ani NT systém ani Unix (abych pravdu řekl nikdy jsem ani pořádně nezjistil z jakého kodu to vlastně vychází). PS: Ty jsi přesně ten člověk co o tom ví naprosté kulové a dělá tady ze sebe mistra chytrého. Pro příště než něco plácneš najdi si to aspoň na té wikině. Jediné za co mě skutečně můžeš peskovat že tvrdím že Android je více Unix než Linux a tak si klidně posluž :-)
    • myslim, ze to je celkem zrejmy, a taky teze, ze jen open source muze zpusobit velky sjednoceni (kdezto cinnost proprietarnich loupezniku jako apple, ms, sony jde opacnym smerem, fragmentace a zdimat a zdimat)

      otazkou zustava, kdy k tomu bude dostatek vule a prostredku, jestli to je prave ted... zasadit novy seminko (android) je neco jinyho nez vyvratit stolety stromy i s koreny (win)
  • Problém Linuxu je v jeho otevřenosti a tím pádem roztříštěnosti ... Jak by to asi vypadalo , kdyby si každý mohl udělat kostky Lega sám a pak se divil , že je jen tak s něčím nespojí ... A přitom možnosti tvorby z Lega nebo Merkuru v rukou nadšence jsou takřka neomezené .
    Pokud Gabe rozumně definuje základní požadavky na unifikovaný herní systém (y?) pod linuxem , mohlo by se schylovat k průlomu na který Linux marně čeká dvacet let . Pozice , finance i tah na branku mu nechybí .... *3*
    • promitac
      Naozaj netusim co je to "základní požadavky na unifikovaný herní systém ", taky marketingovy pojem asi___Definuj mi co ti vadi na tej "roztriestenosti". Preto ze mas jeden big brother OS od MS/apple este neznamena ze je to tak spravne, a ked niekto prezentuje iny pristup tak to neznamena ze je to nespravne.___Kde je roztriestenost ? To ze mas rozne distribuce ktore zastavaju rozne filozofie, a mozes si VYBRAT co ti vyhovuje ? Mozes si vybrat predpripravene distro s dlohdobou podporou kde je vsetko poriesene za teba, mozes si vybrat take kde si vsetko postavis sam. Vysledok je ale rovnaky. Mas funkcny OS ktory ti vyhovuje.
      ___Co ti tak strasne vadi ze mas na vyber mnoho desktopovych prostredi a okennych manazerov, ze si mozes VYBRAT co ti vyhovuje najviac ? Na windows mas prostredie dane, mozes robit upravy v istych meziach, a tu si mozes vybrat uplne zasadne odlisne pristupy, pripadne mozes okopirovat chovanie z inych os. Vysledok je ale rovnaky, spusti sa ti apliakcia v ktorej pracujes. Ako ale ty budes s tvojim systemom pracovat je na tebe a nikto ti to nebude diktovat, ani hustit kaleraby. A ak zacne, neni nic lahsie nez presedlat na ine prostredie. (a ukazka Metra tuto vyhodu len vynasa do nebies, si predstav ze nemas moznost pouzivat starsie Win, a MS ti povie metro a basta, nic s tym neurobis).
      ___Co ti vadi ze mas GTK2/3 / Qt /.. ? Ako koncovy uzivatel ani nemusis vediet co to vlasne je, pretoze ti budu fungovat obe, a je ti to uplne jedno. Pokad si pozornejsi uzivatel mozes si zvolit len jedno z toho a roznorodost minimalizovat. Obycajnemu uzivatelovi je to ale sumak. Pokad si tvorca, zase mozes si vybrat s cim budes pracovat.
      ___Ze su rozne balikovacie systemy ? rpm / deb / ine ? Uzivatela to neinteresuje vobec pretoze vsetky aplikacie ma nastarosti repozitar daneho distra, kde je vestko pripravene pre teba. Ak ma developer daneho programu problem zabalit rpm a deb tak by nemal byt developer, a ak samu to nechce staci poskytnut surovy zaklad, a uzivatelia (distribucie) si to uz poriesia sami. Pripadne ani to nemusi, to ze je naka aplikacia zabalena len v jednom, este neznamena ze iny balikovaci manazer (distro) ktory ma iny system, si s tym nebude vediet velmi lahko poradit.
      ___Co ti vadi ze Xka nahradi wayland a na ubuntu mir ? To je problem ubuntu a nech si ho riesia, teba ako uzivatela to zase absolutne nezaujima pretoze ti to proste fachá a ani nemusis vediet co to je, lebo vsetko za teba poriesi tvoje distro. Tento problem bude este zauimave sledovat, a aky k tomu zaujme valve postoj. A jak si to vlastne priesi Canonical. Je to ale ich volba a nikto im v tom nebrani (zas ta volba ty vole!)
      ___Co ti vadi ze sa preslo na systemd? Preslo ale cele distribucne spektrum, a ak ti nevyhovuje stale si mozes zakotvit niekde, kde zostali pri starom sysV/init. Pripadne si mozes zostavit vsetko podla seba. Zase ta volba co, uz je tych volieb nejako moc.
      ___Zavislosti ti poriesi tvoj balikovaci manazer, dostupnost softwaru za teba poriesia tvoje repozitare, ty sa nemusis starat o nic. Ta roztirestenost ti neurobi ani fň.
      ___Nikto ti nic nediktuje, mozes si vybrat, zostavit, co ti vyhovuje. Ja viem ono to je takze na vymyte mozgy MS doktrinou, ale kupodivu to funguje a velmi dobre. Ciest k rovnakemu vysledku (os ktory ti vyhovuje a splnuje tvoje potreby) je mnoho, staci si vybrat.
      ___Milujem ked najvacsiu vyhodu a silu, tu tvoju "roztriestenost" niekto prezentuje ako nevyhodu. Opak je pravdou. Vyber si. Postav si. Uzi si.
      ___To je jak, ked sa stazujes ze su rozne programovacie jazyky. No nehoraznost, vseci by mali pouzivat len jeden, nech sa staci naucit len ten, a vseci budu spokojny. Co natom ze kazde specificke nasadenie si vyzaduje ine riesenie, ze niekde je vhodne to inde ono, ze nieco je spravene lepsie nieco horise. Ze casom sa vysetko vyvyjia a mozu sa vynajst lepsie veci. Ne proste jeden a basta. *12* . Preco je na vyber tolko aut, telefonov, hardwaru, oblecenia, jedla, politickych stran ....... vsetko len jedno a basta, ziadny pristor na inovaciu, individualitu, vlastny nazor, iny pristup, slobodu, jedno a basta !___ Srandovny je prave pripad Steamu, ked vydali prvy beta balik oficialne bol k dispozici na ubuntu (a stale je to oficialne tak napisane), behom jedneho dna sa to rozsirilo ako mor na vsetky distra a keby sme mali k dispozici nake udaje z prvych par dni tak podla mna ubuntu uzivatelov bolo najmenej :). Hrozne ze, roztriestenost roztirestena, jak je to mozne je to ty ludia mali ajtak. Skorej ako technicke veci sa riesila steam licencia, a aj bola upravena aby mohol byt steam balik zaradeny oficialne do repozitaru kazdeho myslitelneho distra. ___ Takze este raz, co ze ti vadi na tej "roztriestenosti" ?
    • Ale ona zadna roztristenost neexistuje ... naopak.

      Uvedom si jednu vec:
      1) potrebujes system pro jednocip, s par megama pameti ...
      2) potrebujes system pro tisicijadrovej supepocitac, s terama ramky ...

      Jde o extremy, ale tuxlike systemy tohle vpohode zvladaji. Mas defakto totozny zaklad, jen tomu musis prizpusobit to okolo. Takze stejne jako na serveru vazne nepotrebuju gui (a widle bez toho proste provozovat nejde), tak zase na desktopu nepotrebuju serverovy apps ... nekomu vic vyhovuje klikat v grafickym udelatku, nekomu vic napsat prikaz do radky ... proto existuje spousta ruznych distribuci, kazda je zamerena nejakym smerem, ale vubec neznamena, ze jsou navzajem nekompatibilni.

      Navic tobe staci udelat naprost trivialni vec. Das k dizpozici balicek pro libovolny distro, napises k tomu pozadavky ... a lidi kolem uz se postaraj, aby to na jejich systemu chodilo. V pripade widli musis casto resit, jakou verzi widli dotycnej pouziva, jakou verzi SP, nekdy i jaky patche ma instalovany ...
    • Vsak ty pozadavky uz prece definovali a jsou to balicky, ktere jen potreba mit nainstalovane aby Steam fungoval. A na vetsine distribuci vam to automaticky ty potrebne balicky nabidne a bez jejich instalace vam to Steam ani nepovoli, pokud ho k instalaci bez zavislosti nedonutite specialnim nastavenim (pak se ovsem predpoklada ze vite co delate a nebudete pak vriskat na steam supportu, ze vam to nejede).

      Ad analogie s legem. Pokud si udelam vlastni lego kostky (nebo dily merkuru), aniz bych dodrzel rozmery spojovaciho systemu, tak samozrejme budu v haji. Nicmene pokud ten spojovaci system dodrzim, tak nebudu mit zadny problem to do lega integrovat. Stejne tak je to na Linuxu. Existuji urcite standardy (POSIX, LSB, OpenGL), ktere pokud dodrzim, vysledna aplikace pujde rozbehnout na temer jakekoliv aspon trosku aktualni distribuci urcene pro desktop.
      BTW otec mi jeste za komancu nejake dily pro merkur vyrabel a i ted jsou oproti original dilum tezko rozpoznatelne :)
  • Pokial bude mat linux podporu a postupne vytvori zazemie pre hracsku komunitu aj za cenu pociatocnych strat tak ma jednoznacne sancu... Gabenov krok sa mi zda celkom logicky... Treba mat zadne vratka aj ked to stoji peniaze...
  • promitac
    Level porozumenia o co vlastne gabenovi ide je na bode mrazu. Furt dokola len kodkodákanie ako sa to neda, ako to nejde, ako 1%, a podobne zvasty.
    Ked mate napovel uspesnu dobre zarabajucu firmu nemozete si dovolit ignorovat problemy sucasne a ani buduce, a musite sa nane pripravit. A to gaben ako spravny strojveduci robi. Ze vedlajsi efekt bude rozsirenie solobodneho a lepsieho OS je len bonus. Pripadne vacsi prechod z DX na opengl a podobne.

    Desi ma level dmnce s akym sa pristupuje k jeho planom, a ktomu co vlastne hovori. Nikto vam do gagora te linuxe pchat nebude, ale da vam moznost si vybrat. Miesto hurá vyblakujete hate.

    Maly off topic. Zanedlo sa zacne predavat ps4, na ktorom bezi BSD. Co keby sme do statistik rozsirenia bsd zahrnuli aj ps4 ? HOoops razom tu mame druhy najrzosirenejsi system s milionmi uzivatelov na celom svete. To je ale haluz co ? Jak je to mozne, ved bsd ma 0.01%, preco nato Psko nedali windows, sony sa muselo zbláznit! Vsak to sa nedá! *7*
    • doplnim ze na *bsd behala uz ps3 (tudiz i na opengl)
      • PS3 neběhá na OpenGL: http://scalibq.wordpress.com/2010/05/15/sony%E2%80%99s-playstation-3%E2%80%99s-main-graphics-api-is-not-opengl/
        • Robotron3
          Ale, a na čem by to asi tak běželo. Když si Sony upraví na hardware OpenGL ES, tak je to pořád OpenGL, i když těžce upravený :)
    • Přesně tak. Osobně doufám, že to vyjde jak plánuje. Ono i když jsem tenkrát byl ještě malej prcek, pamatuju si, jak všichni "věřili" Steamu, zejména pak Microsoft :D.

      Pokud by se SteamBox uchytil, jedině dobře.
    • Android je linux, zahrn ho do rozsireni linuxu a mas nejrozsirenejsi OS na planete (a to nemluvim o televizich, autech, ... tam vsude je). M$ uz svuj boj davno prohral, a ted tomu dava jeste napr…del tim, ze SP na 8my prej nepude pres windows update => tim jasne rika firmam, ze widle nejsou system pro ne.
      • Tak to bys stejně tak mohl tvrdit, že OSX je linux.
        • A ty nejspis tvrdis, ze to sou widle?

          OSx je kupodivu ... BSD ... coz je (ponekud konzervativnejsi) pokrevni bracha linuxu. Nejpodstatnejsi rozdil je pak v licenci. Jinak jsou ty systemy do znacny miry kompatabilni. Casto pouzivaji totozny knihovny i aplikace. Je dost pravdepodobny, ze pri alespon trochu standardnim navrhu, bude pripadna gameska vpohode fungovat na jednom i druhym.

          Kazdopadne, pokud se to zahrne pod unix like ... tak tam patri oboji => naprosty selhani M$.
      • Microsoft především na PC jako herní platformě v minulých letech jen parazitoval (viz kauza DX11 , kauza Games for Windows , Live vs MS store s příchodem nové verze OS atd ..) Nebudu sám , když řeknu že Win 8 pro hráče nepřináší žádný užitek , navíc se nám snaží vnutit Metro tam , kde o ně nikdo nestojí .
        Kolem a kolem , poslední kroky Microsoftu hodnotím tak , že otvírají doširoka brány svého hájenství pro dravější konkurenci , která přinese tradicionalistickému publiku smysluplné inovace tam kde měly být již dávno , ale doufejme bez dalšího výsadního monopolu ....
        • Nezapomeňme, že ty zmetci budou teď komplet rušit GFWL a bůhví, co se stane s hrami tuhle blbost používající.
          • Coby ... proste prestanou fungovat, jak jednoduche ... mozna, k jedny, dvema ... trem, vydaj nakej patch - to kdyz bude hodne velkej rev.
      • Ale tak to bohuzel je, vetsina srovnavacu OS uz neresi platformy a jednotlive odrudy daneho operacniho systemu. Windows vsude berou jako jeden OS, ale Linux ma mnoho distribuci a jak jen zminujes tak i android je linux.

        Nedavno jsem videl jedno srovnani OS a jedine co ukazovali bylo Android, Windows, iOS a mozna neco drobneho a Linux rekli ze uz je tak neptrny ze se tam nevejde a je mezi ostatnimi.. :D
        Kdyby se srovnani delalo zvlast pro PC, mobilni zarizeni (telefon, tablet) a pak tez treba servery, pak by to teprve mohlo o necem vypovidat.
        • Robotron3
          A Linux je Unix a FreeBSD je Unix a Mac OS X je Unix a Android je Unix, když Linux je Unix, takže kolem a kolem Unix už dávno vládne :)
          • Linux is not unix!
            ;-) Ale ze patri do podobne rodiny, to ano. Pri praci s unix based systemy, vs linux based systemy nejake rozdily najdes. A zalezi na distribuci/pojeti, nekde se rozdily celkem znatelne stiraji, nekde jsou markantni jak des... Ale rict o linuxu ze je unix je asi stejne jako ze win7 jsou stejne jak win95tky ;-) (nerikam ze je neco horsi ci lepsi)
            • Jo tak "appky". *15* Možná bys mohl být trochu konkrétnější a říct nějaké příklady těch "appek" z XP, které na 7 nefungují. Musí jich být stotisíce, když polovina všech nefunguje.
            • 2Aoyagi: Jiste, proto 1/2 appek z XP na vistach a vejs nefunguje ... zajimavy, ze na tucnakovi spustis i appky stary 20+ let.
            • No jo, to protože MS docela dá (dali) na zpětnou kompatibilitu.
            • Vis ze ani ne? -) Treba nove jadro systemu etc.? Ale je pravda, ze podle par leaknutych veci na netu, si s sebou dost bordelu widle prenasi ;-)
            • Ok 7 jsou přeleštěné win95tky ... společného a zbytečného kódu mají hromadu ;) . A proto si musí majitel Windows kupovat s každou verzí vše znovu , protože si kupuje i kódy leta zašlé slávy ...
  • Už tady docela dlouho čekáme na HL3 a on místo toho hrotí téměř neřešitelnej Steam Box a teď hraní na linuxu. Prostě nechápu, proč se takový vizionář jako on ubírá takovým slepým směrem.
    • Ale bohuzel ja zase nechapu, ze se musi vytvaret nekonecna rada jednoho produktu. Ano jsem rad, kdyz neco takoveho vyjde, to nepopiram, ale proc by nemelo vyjit uplne neco jineho novejsiho s novou myslenkou, pribehem a zpracovanim. A treba prave podpora linuxu je jedna z cest, i kdyz to na prvni pohled nemusi byt zrejme.
    • Mozna prave proto, ze je to vizionar? Vetsina lidi smerovani takovych lidi pochopi az kdyz se ukaze, ze jejich smerovani bylo opravdu vizionarske *3* *1*
  • Drakens
    Nevím nevím, ale dokud výrobci grafických karet nebudou plně podporovat Linucha stejně jako vývojáři ááčkových titulů nebudou dělat na platformu Linuch své hry nevidím to zas tak optimisticky jako Velve...osobně si myslým že budoucnost je opravdu v konzolách ( a to jedu stále na PC) ale s otevřenějším systémem aby hráči mohli modovat a s podporou indy s scény.
    • Vidis, a ja zase nevidim budoucnost vubec v hrani na vlastnim HW.
      Vidim budoucnost v distribuovani obsahu ke koncakum, a melo by byt fuk jestli ma super PC, nebo tableta, konzoli, ci jen chytrou TV, ve vsech pripadech by mel byt schopny hrat cokoliv na cemkoliv s minimalnim vykonem (a tedy porizovaci cenou)... Platforme samozrejme zcela nezavisle (takze jedno jestli win/lin/ios/cokoliv, proste ucet, pripojit, a hrat...).

      Jooo cas ukaze, kde lezi pravda ;-)
      • To ovsem vidis naprostou pitomost. Jiste, je to mokrej sen lecjakyho distributora. Ale sem vazne zvedav, jak budes nekde na serveru renederovat video, pro statisice/miliony hracu (pro kazdyho jiny samo) a pak ty EB dat kazdou vterinu distribuovat.

        Ona totiz centralizace vykonu ma smysl(ekonomicky) jen do jisty miry. Proto funguji projekty jako trebas boinc - protoze tam je treba uz takovy kvantum vykonu, ze by jeho centralizace stala podstatne vic, nez provoz millionu nevykonnych stroju.
      • PS Tobe neprijde "nesikovne" ze existuji exkluzivni hry, ktere jsou proste bomba, ale nechces si kvuli jednomu perfektnimu titulu kupovat psX/xbox ci cokoliv jineho? Nebo mas doma PC+x konzoli + pohybove hracky jako wii, kinect etc.? Ono se to pak prodrazi ;-)
        • to prijde "nesikovny" (ja tomu teda rikam loupez za bilyho dne) kazdymu, kdo se nad tim trochu zamysli, jen konzolovi fanboys si mysli, ze "exkluzivni" tituly ospravedlnujou premrsteny ceny a omezenost jejich zarizeni... *5*
          • ze nadnarodni banditi jako SONY, APPLE, MS nemaj pomalu, co do huby, jak je vsichni okradaj a oni to s nama mysli jen dobre *6*
    • Vzhledem k tomu, ze vyroci GPU dodavaji GPU ... do konzoli ... a na konzolich pobezi tux ...
  • Robotron3
    Valve si klidně může do budoucna dovolit udělat vlastní linuxovou distribuci optimalizovanou jen na hry. Nebylo by to zas tak nic těžkého. Využijí ji v tom svém Steam boxy, až bude, a na desktopu by to mělo taky výhodu, že by hry pod tím teoreticky běžely líp než pod Windows. Když na to vydají exkluzivně Half-Life 3, tak mají vystaráno. Píšu idealisticky, když vidím, jaky je Gabe idealista. Je to nakažlivé *4*
    • snorgrind
      kdyz si udelaji svoji vlastni "valve linux" distribuci tak uz to nebude tak otevrene :)
      • Pokud dodrzi licenci, tak ta (GPL) je donuti vydat zdrojaky, takze to kdokoli bude moct zapracovat i do ostatnich GNU/Linuxu.
  • Jack1947
    Windows a Linux , jsou hodne rozdilne systemy , toto fungovat nebude. Ledva tak Android (az nekdy v budoucnu bude OS.)
    • Veď Android je postavený na Linuxe, ty expert
      • Jack1947
        Ale ten znam, narozdil od linuxu, linux je pro mne jen jen velka neznama spanelska dedina *3* .
        • Linux ma i hezke graficke nastavby - GUI (KDE, Gnome), a dokonce emulace vzhledu Windows. A samozrejme, jak uz tu zminili android je jen prizpusobeny linux na mobilni zarizeni. A priznejme si to, na mobilech je mnohem mene slozitejsi OS nez jsou OS na PC (mysleno v mnozstvi rozsireni, upravy, podpory ovladacu atd.).

          Treba zde je jeden z graficky hezkych a uzivatelsky privetivych distribuci.
          http://www.kubuntu.cz/predstaveni
          • To si priznavas peknej nesmysl, protoze kazdej mobil je zcela original - jinej CPU, jiny "periferie" (=lcd, fotak, ...) => novy, zcela jiny moduly (ovladace) do jadra. Je to dokonce radove horsi, nez v pripade PC, protoze tam, kdyz pokrejes ovladacema nejaky zaklad trebas u grafaren, tak ti staci 2 pro dva ruzne vyrobce a pokrejes 80% trhu. To v pripade mobilnich zarizeni nehrozi ani nahodou.
            • 2jump: nezbyva nez napsat ... lol

              Takze predne vetsina vyrobcu pro linux zadny ovladace nedodava. Spousta toho, co v tucnakovi funguje, tam funguje proto, ze nekdo si ten HW poridil a zjistil jak a co, a ovladac napsal. Pak se postupne stalo to, ze vyrobci zjistili, ze se jim jednoduse vyplati pouzivat linux, namisto udrzovani nejakyho vlastniho systemu => nekteri zacli zverejnovat dokumentaci, aby ty ovladace bylo mozne napsat. Mno a pokud chteli pouzit linux ve svym vyrobku, tak si dokonce ten ovladac museli casto napsat sami. Realne primo ovladace dodava minimum firem, a casto jeste v pochybny kvalite ... (tuhle sem musel na intelacky sitovce resit, ze se kvuli nejakymu patchi v modulu zacla odpojovat od site ...)

              Je uplne jedno jestli jde o PC nebo cokoli jinyho, naopak u PC je spousta veci naprosto standardizovanych, proto existuji casto nejake "uni" ovladace. Sak monitor se to rozviti, i kdyz zadny ovladace nainstalovany nemas. To u embeded zarizeni neexistuje, tam je to co kus to original. Co myslis, kdyz vyrves display z ifouna ze pude vrazit do htccka? U PC to tak kupodivu funguje.

              Ostatne, proc myslis, ze nemuzes vzit libovolne img androida a mrsknout ho do svyho telefonu? Ja kdyz vemu libovolnej img tuxe z libovolnyho PC, tak na (temer) libovolnym jinym PC vpohode nastartuje. A to klidne na CPU, GPU, MB ... jinyho vyrobce. Vis proc tohle android neumi? No prave proto, ze vyrobci ty svoje bastly nedodavaji do kernelu, ale syslej si je pro sebe.
            • 2Jump: Ono je to trochu tezsi ;-) Do ne zas tak davne doby vyrobci linux celkem slusne ignorovali (cti vyvojari ovladacu grafickych karet [resp. to nejvic koncaky trapi]), pak se zacali "zapojovat", delali si to MS zpusobem (tedy napasujeme si to do jadra sami, jen at to nejak funguje), a narazili. To se tyka PC. U droida je to ocividne jak kde. Nekde vyrobci opakuji stejne chyby (vlastni pristup, coz jim komunita zahodi, a proste jejich kod do jadra nepujde [spis google, ale neni to 100% o jedne strane]), a nebo se nauci psat.
              Presto - s droidy je celkem potiz, ze milion veci, milion kombinaci. Ale dle toho co je na trhu to jde, a to je hlavni... jen to trva.
            • Jack1947
              Zminusovanej az na pudu, zato jsem "rozpoutal" celkem diskuzi a o to slo predevsim, diky vsem *3* .
            • Ano a presto presne vyvijenej pro dany operacni system dane zarizeni, neni to tak jako PC. Mas nejakou komponentu a vyrobce k nemu dodava ovladace na dany operacni system tedy zvlast na Linux, Windows, iOS aj. Z tohoto pohledu je to slozitejsi. Proto byl drive dost kritizovan Linux, ze nema spoustu ovladacu na nektere komponenty (grafiky, sitovky aj.). Nyni uz je celkem bezne, ze i samotny vyrobce ma na svych strankach k dispozici ovladace k danemu OS (i linux). A z tohoto hlediska je to mysleno.
              Do mobilnich zarizeni se zarazuji tez produkty z nejvetsich dvou firem (jestli jsi chtel poukazat na Nvidia a AMD - ATI)

              Ale jinak chapu, ze tech zarizeni je hodne, ale podivej se kolik je jednotlivych komponent za nekolik let zpet jeste pred mobilama a stale se nektere podporuji i v novejsich OS.
            • Presne tak.
              Je super na games si precist nazory odborniku, kteri pri sezeni na zachode beztak pisi drivery, ktere umi obsluhovat vsechny mobilni periferie ;-) A samozrejme maji genialni protokol, a vsechno si se vsim rozumi ;-D
        • Chybí tu takový ten smajlík, co vší siloumlátí hlavou do zdi. Tak jinak...Android je grafická nadstavba Linuxu.
          • nebo jeste jinak, na jadro linuxu je pichly prostredi pro javu (coz je dvousecna zbran, genialne jednoduchy reseni kompatibility, uchylny omezeni na javu)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit