Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Viktor_H
    "Podle Sokrata lidé jednají nemorálně, ale je to jen důsledek jejich nevědomosti. Jinak řečeno, pokud nevíte co v dané situaci dělat, protože už ta samotná situace je nepřirozená, můžete udělat chyby a někomu ublížit, třebaže to nemáte v úmyslu." - Nikoliv jinak řečeno, ale naprosto dezinterpretováno. Takto to Sokrates vůbec nemyslel. Nemohl jsem si odpustit trochu hnidopišství, jelikož mě tento litující se ufňukánek opravdu nakrknul... Corwfunding je ok, je-li u kormidla sebevědomý vizionář, který VÍ, co dělá.
    • Nepatříš mezi ty, co hlásají: „Slabí a nezdařilí mají zahynout a má se jim k tomu ještě pomáhat.“? Když už jsme u toho vytrhávání z kontextu :-)
      • Toto vložil Sokratovi do úst ten ničema Platón.
        • wenceslaus
          To je od Nietzscheho, z jeho knihy Antikrist (nic osobního, fakt se ta kniha tak jmenuje).
    • Robotron3
      Snad všechno, co kdy Sokrates řek, nebo neřek, je dezinterpretováno. Viz nejslavnější filozofický výrok, který nikdy neřek :)
      • MickeyMutant
        Myslíš ono slavné "Hůl do vody ponořená je nadlehčována takovou silou, že se nalomí"?
        • Robotron3
          To je taky hezký, ale myslel jsem to slavné "Vím, že..." :)
          • MickeyMutant
            "...se točí." Aha.
      • Viktor_H
        Jde o to, že valnou většina výroků od hlubokých myslitelů je nutno chápat v kontextu celého díla. Sám o sobě může Sokratův (Platónův) výrok (Swink si ho asi přečetl někde na Wikipedii..) svádět k takovému pochopení... Ale jde o prachsprosté vytržení z kontextu.
  • MickeyMutant
    Ale tlak na vývojáře je tady přece vždycky. Dnes si jen může vybrat, jestli bude od producenta, nebo od sponzorů z Kickstarteru. Málokdo má pod polštářem stovky tisíc dolarů, aby se financoval sám. Já to spíš chápu jako strach z neúspěchu - pokud se hra nepovede, vývojáři z Kickstarteru bez regulérního producenta zbyde jen málo výmluv.
  • Pilgrim66
    A nenapadlo ho tohle předtím, než šel na kickstarter? On si chce splnit sen a udělat nějakou hru a lidi si nějakou tu hru chtějí zahrát. Snad každýmu musí být jasný, že tím přijímá nějakou zodpovědnost.
    • Takhle to není. Taky jsem šel na výšku s nějakou vizí a po 2 letech jsem zjistil, když jsem se o zkouškovým sesypal a od tý doby beru antidepresiva, že to není nic pro mě. Ne každý unese tíhu zodpovědnosti a ne každý si dokáže uvědomit, že určité životní kroky tu zodpovědnost přináší. Neustále obdivuju mého nejlepšího kámoše, že dokáže podnikat, přijímat zaměstnance, rozdělovat úkoly a hlavně půjčovat si peníze na další rozvoj. Já bych tohle nezvládl. Třeba bych nečeho dokázal s nulovými zdroji, ale psychicky bych neunesl ten okamžik, kdy bych si půjčil peníze a měl bych na nich stavět svou budoucnost
    • Paulcz
      Asi úplně naivní nebyl, ale těžké si něco takového představovat dokud to člověk nezažije. Je důležité poučit se z chyb atd. a dodělat to.
      • kickasl
        "těžké si něco takového představovat"
        Tady na games na to mas odborniku... staci si projit komentare.
  • filias
    No to je objev. Buď jste pod tlakem vydavatele, který vám dá na začátku prachy a pak případně i něco přihodí, pokud projekt vypadá dobře a vám ty prachy došly.
    Nebo jste pod tlakem těch co vám přispěli a když vám dochází prachy a byť projekt vypadá slibně, tak dostanete max mraky nenávistných mailů.

    Vivat nezávislost.
  • Keyz
    Dík za článek.

    Souhlasím, že lidé co získají peníze přes nějakou kampaň od lidí mohou být pod větším tlakem z následujících příčit:
    -Více lidi může tlačit na tvůrce, protože to prostě více lidí zaplatilo. Není to pouze nadřízený ve firmě anebo okruh pracovníků.
    -Navíc ten tlak může být dost neprofesionální, tedy nadávky a další špatné věci, které určitě mohou některé lidi rozhodit. Takto by sponzor ani investor většinou nejednal.
    -A asi to hlavní, že borci co vyberou svůj cíl, cítí nějakou povinnost vůči těm lidem kteří darovali peníze a ty 2 předešlé body si berou hodně k srdci.

    - Problém vidím v nerozdělení co je dar a co investice. Kdyby tohle lidi co přispěli a tvůrci brali pouze jako dar, tak tento problém během vývoje není anebo je značně omezen. Dám prachy a doufám, že to dopadne. Nemusí ani tvůrce sledovat. Byl to prostě dar a klidně to mohou prochlastat. Jestli to ale prochlastají nic jím příště nedám.
    Kdyby to byla investice tak z toho plynou práva a povinnosti pro obě strany a pak je ten tlak na místě.
  • V čem je takový rozdíl jestli dostane peníze od sponzora nebo od hromady lidí? Jsou to stejné peníze a tlak bude obdobný jako od velkých společností. Ten člověk spíše není nátura na toto postavení. Leader nějakého vývojářského studia do kterého investuje moloch jako EA či Activision je podle mě pod obdobným stresem ne-li větším. Rozdíl je v tom, že tady nemusí lidi poslechnou a může se dále držet svých myšlenek.
  • Robotron3
    Pokud vybere peníze a pak z nějakých osobních důvodů nemá na to hru dokončit, tak je to čistě jeho problém a chyba a ne Kickstarteru.
    • Myslím, že to nebyla pointa ani přednášky, ani článku :). Řekl bych že Keyz to o kousek výše vcelku pěkně popsal.
  • XorxoxTalarius
    S tim koncem se da souhlasit, je opravdu fakt ze pokud nekdo neco chtel vytvorit a potreboval pomoc, tak unest nasledny tlak asi nebude nejjednodussi. Proto si myslim ze tohle lepe zvladaji vetsi projekty na kterem dela cely tym lidi, prece jenom jejich cilem je hru dokoncit a ten tlak si dokazou mezi sebou navzajem lepe vstrebat nez to dokaze napriklad jednotlivec
    Kazdopadne to ukazuje ono zname "Neni vsechno zlato, co se trpiti"
    • 4. třída základní školy: vyjmenovaná slova po P.
    • Robotron3
      To je jako kdybych si od banky půjčil peníze a pak tvrdil, že ten tlak na splácení je na mě moc velký a mám s tím psychický problém a je to chyba banky, že mi půjčila? Odpovědnost je čistě na tom člověku.
      • XorxoxTalarius
        No jenze celej ten clanek rikal ze to byla chyba si ty penize porizovat a radsi to dodelat vlastnimi silami. To je trosku neco jineho

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit