Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Keyz
    Dík za článek.

    Souhlasím, že lidé co získají peníze přes nějakou kampaň od lidí mohou být pod větším tlakem z následujících příčit:
    -Více lidi může tlačit na tvůrce, protože to prostě více lidí zaplatilo. Není to pouze nadřízený ve firmě anebo okruh pracovníků.
    -Navíc ten tlak může být dost neprofesionální, tedy nadávky a další špatné věci, které určitě mohou některé lidi rozhodit. Takto by sponzor ani investor většinou nejednal.
    -A asi to hlavní, že borci co vyberou svůj cíl, cítí nějakou povinnost vůči těm lidem kteří darovali peníze a ty 2 předešlé body si berou hodně k srdci.

    - Problém vidím v nerozdělení co je dar a co investice. Kdyby tohle lidi co přispěli a tvůrci brali pouze jako dar, tak tento problém během vývoje není anebo je značně omezen. Dám prachy a doufám, že to dopadne. Nemusí ani tvůrce sledovat. Byl to prostě dar a klidně to mohou prochlastat. Jestli to ale prochlastají nic jím příště nedám.
    Kdyby to byla investice tak z toho plynou práva a povinnosti pro obě strany a pak je ten tlak na místě.
  • Cosi
    Já si pamatuju na hlášku z Fight Clubu.

    (Martin Bach začal mluvit o Kickstarteru a je přerušen Dobrovským)
    Dobrovský: Martine, neříkal jsi, že už nechceš o kickstarteru ani slyšet? Neměl by ses teď něco jako... samovznítit?
  • GlaDOS
    Tady je sice spousta expertů na Kickstarter, ale vývojáři si prostě ne vždy uvědomují, jaký tlak může taková kampaň přinést. Někdo si stanoví takový cíl, aby mohl zaplatit licence a měl peníze na jídlo a nájem a za den má projekt zasponzorován. A někdo zase bojuje až do konce a Kickstarter ho úplně vyčerpá. Je jedině dobře, když se vývojáři se svými zkušenosti, ať už negativními, svěří dalším.
    • Podle me jde spise o to,ze dobry pracovnik(v jakemkoliv oboru) nemusi mit na to aby byl i dobrym sefem/manazerem. Lidi v praci na sefy porad nadavaji,ale kdyz se dostanou do jejich pozice,zjistuji ze ten tlak ze shora je mnohem vetsi nez na toho treba vyvojare. Kazdy na to nema
  • MickeyMutant
    Ale tlak na vývojáře je tady přece vždycky. Dnes si jen může vybrat, jestli bude od producenta, nebo od sponzorů z Kickstarteru. Málokdo má pod polštářem stovky tisíc dolarů, aby se financoval sám. Já to spíš chápu jako strach z neúspěchu - pokud se hra nepovede, vývojáři z Kickstarteru bez regulérního producenta zbyde jen málo výmluv.
  • XorxoxTalarius
    S tim koncem se da souhlasit, je opravdu fakt ze pokud nekdo neco chtel vytvorit a potreboval pomoc, tak unest nasledny tlak asi nebude nejjednodussi. Proto si myslim ze tohle lepe zvladaji vetsi projekty na kterem dela cely tym lidi, prece jenom jejich cilem je hru dokoncit a ten tlak si dokazou mezi sebou navzajem lepe vstrebat nez to dokaze napriklad jednotlivec
    Kazdopadne to ukazuje ono zname "Neni vsechno zlato, co se trpiti"
    • 4. třída základní školy: vyjmenovaná slova po P.
    • Robotron3
      To je jako kdybych si od banky půjčil peníze a pak tvrdil, že ten tlak na splácení je na mě moc velký a mám s tím psychický problém a je to chyba banky, že mi půjčila? Odpovědnost je čistě na tom člověku.
      • XorxoxTalarius
        No jenze celej ten clanek rikal ze to byla chyba si ty penize porizovat a radsi to dodelat vlastnimi silami. To je trosku neco jineho
  • Plně souhlasím s jeho postojem a pravděpodobně bych na tom byl v jeho situaci stejně. Jediný rozdíl je v tom, že já bych do toho nikdy nešel, ale on to udělal a snad to překoná
  • Dobryden, budete schopni zjistit neco o tajnem projektu Obsidianu, ktery ma byt na GDC predstaven?
  • filias
    No to je objev. Buď jste pod tlakem vydavatele, který vám dá na začátku prachy a pak případně i něco přihodí, pokud projekt vypadá dobře a vám ty prachy došly.
    Nebo jste pod tlakem těch co vám přispěli a když vám dochází prachy a byť projekt vypadá slibně, tak dostanete max mraky nenávistných mailů.

    Vivat nezávislost.
  • Pilgrim66
    A nenapadlo ho tohle předtím, než šel na kickstarter? On si chce splnit sen a udělat nějakou hru a lidi si nějakou tu hru chtějí zahrát. Snad každýmu musí být jasný, že tím přijímá nějakou zodpovědnost.
    • Takhle to není. Taky jsem šel na výšku s nějakou vizí a po 2 letech jsem zjistil, když jsem se o zkouškovým sesypal a od tý doby beru antidepresiva, že to není nic pro mě. Ne každý unese tíhu zodpovědnosti a ne každý si dokáže uvědomit, že určité životní kroky tu zodpovědnost přináší. Neustále obdivuju mého nejlepšího kámoše, že dokáže podnikat, přijímat zaměstnance, rozdělovat úkoly a hlavně půjčovat si peníze na další rozvoj. Já bych tohle nezvládl. Třeba bych nečeho dokázal s nulovými zdroji, ale psychicky bych neunesl ten okamžik, kdy bych si půjčil peníze a měl bych na nich stavět svou budoucnost
    • Paulcz
      Asi úplně naivní nebyl, ale těžké si něco takového představovat dokud to člověk nezažije. Je důležité poučit se z chyb atd. a dodělat to.
      • kickasl
        "těžké si něco takového představovat"
        Tady na games na to mas odborniku... staci si projit komentare.
  • Práce pod tlakem neni úplně pro každýho, sám s tím mám dost problém. Tohle je dobrej stručnej článek pro osvětu všech, co by si rádi na Kickstarteru taky štrejchli, že to není jen o "hurá, máme na to prachy".

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit