Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • A všichni hráči, ať už máte jakýkoli názor, vzkazuji Vám, že nejste povinni dotovat tunu věčně nenažraných distributorů, kterým když nejdou kšefty a taktiky, které nutí zákazníkům, tak okamžitě začnou obviňovat a svalovat vinu na okolí.

    Kupujte, když si jste jistí kvalitou ... Když demoverze nejsou! *2*
    Nekupujte, když je to moc drahý, využijte slev, nakupujte v zahraničí levněji nebo sežeňte jinak *3* . Každý jeden kus balení hry stojí všude stejně!!! To obchodníci a distributoři si dávají extrémní přirážku. Koupí drahé hry podporujete akorát je, *13*

    Nenechte si vnutit pocit viny, o vás jde především. Vivat pravda! *5*
    • Výborný příspěvek. Podepisuji každé slovo. Distributoři jsou obyčejní obchodníci. A jací obchodníci u nás jsou to můžeme vidět v každém nákupáku kam člověk vleze. Ne každá koruna ale doslova každý desetník, o který nás můžou obrat je jim dobrý. Jsou to skuteční nenažranci. A my tady máme trpět výčitkami, že si málo vydělají. No to asi ne. A co stojí ty různé ochrany proti pirátům, které před několika lety zavedly. Jak to, že si dnes nemohu zahrát hru pokud nemám připojení k internetu? O kolik se jim tedy zvedly prodeje když dnes jsou hry tak chráněné všemi možnými a nemožnými opatřeními, které znemožňují kopírování. Anebo nejsou účinné - ať je tedy zruší a ušetří. Já si tak nebudu muset platit internet kvůli hrám, abych si je mohl zahrát a ušetřím za rok cca 5000.- Kč a budu si moci koupit více her a nakonec vydělají i ti nenažranci. Mám takový pocit, že my řešíme problémy distributorů do kterých se dostali sami svojí neschopnou obchodní politikou..
    • Ten článek primárně není o tomhle...
    • Cosi
      Ty vůbec nevíš o čem mluvíš, tak prosím nešiř tady bludy, ať nebolí nás hlova.
  • Ty vaše žalostný kecy o češtinách a prodejích a vině hráčů si strčte někam už *1* Klidně se ten svůj krám zavřete, kdo chtěl moc nemá nic *12*
  • Jsem si všiml, že tady na games.tiscali jsou síly vyrovnané. 50% diskutujících jsou hráči a 50% prodejci *1* *1* *1*
  • Já osobně 80-90% her kupuji, Stahuji pouze tituly, u kterých si nejsem jistý kvalitou. Přece jenom, dema měla svůj význam a já ze sebe blbečka dělat nebudu, abych kupoval hry na základě bombastické reklamy. Když to stáhnu a baví mě to, stejně si hru většinou koupím. Pokud mě hra nebaví, tak ji vymažu a nehraji. Jednoduché...
    Ovšem v poslední době jsem naletěl hned 3x. V jednom týdnu mi dorazily hry Far Cry 4, AC Unity a DA Inquisition. Bohužel, ani jedna z her není na mé sestavě hratelná - i7 3930K, 16 GB DDR3, GTX 690................ jo, prostě všechny tři hry trpí na microstuttering a nízký framerate. Nejsou optimalizované pro SLI řešení a duální karty. Takže čekám jak tydýt na optimalizace. A začínám toho mít plné zuby:-)
    • far cry mi jede na horsim stroji. Unity to je jasny. to nejede na nicem a az to opravi tak to pojede pro zmenu na skoro vsem- mysleno prumerny stroj
  • KIMCID
    Přiznám se stahuju hry.Ale když je pěkná nemám problém si ji po ozkoušení koupit.Ale kdybych nestahoval tek jsme si letos minimálně 20x naběhl na nedodělek a neskutečnou sr.čku.Hry s Cz upřednostňuji.
    • MrSanta
      "letos minimálně 20x naběhl na nedodělek a neskutečnou sr.čku"
      Minimálně 20 děsných her letos? To bych moc rád věděl kolik her letos si koupil.
    • Pokud se neprodá podle vás sra.ka (podle recenzí průměrná hra), pak se lokalizace stávají rizikovými a i díky tomuto je jich méně a méně. Protože český distributor často v případě řešení lokalizace netuší, jak se nakonec hra podaří, zainvestuje do překladu a pak prodělá. A naopak některé hry nepovolí lokalizovat majitel práv a zahraniční distributor v jednom (Rockstar a jeho GTA V).

      Problém je, že máte možnost si ty jednoduše stáhnout a zahrát bez nutnosti placení. Jinak byste si i průměrné hry vážil jinak. Opravdu perverzní mi přijde poměrně často se objevující hláška - dohrál jsem to do konce, byla to strašná @$%& a proto tu hru nekoupím. Tak proč to dotyčný hrál? Proč ztrácel svůj čas s nějakou takovou hrou? Proč si nezahrál nějakou jinou "lepší" hru?
      • já bych chtěl jen reagovat, že hlášku cituji "dohrál jsem to do konce, byla to strašná @$%& a proto tu hru nekoupím." jsem ještě nikdy neslyšel. Asi špatní kamarádi?
        • Na tomto serveru poměrně bežný úkaz.
      • KIMCID
        na víc jsem napsal ozkouším a koupim ne dohraju a řeknu že je to sr.čka *3*
      • KIMCID
        Problém??Dat za hru tisícovku a pak bejt nasr.ný je podle tebe vpořádku??Kupovat zajice v pytli teda fakt nebudu.


        Kupete si náš kazeťák cdéčka to bude přehrávat dodatečným updatem optiky *16* *16* *16*
        • MrSanta
          Jakej zajíc v pytli? Máš mraky informací na netu. Články, videa, obrázky, gameplay videa od lidí nenapojených na vydavatele.
          Dneska se musíš naopak snažit, abys o té hře věděl co nejméně a náležitě si ji pak užil při hraní.
          • Ano a kdyz to pak doma nespustis, protoze error tak jsou ti clanky, videa a gameplay platne jak mrtvemu zimnik.
          • Jo jasně budu hru,film,auto souditt podle zaplacené/nezaplacené recenze...fakt diky ne. *7*
        • máš logiku jak chovanec Jedličkova ústavu. Když už hry kradeš, tak nebuď alespoň tak tupý, aby ses z toho snažil dělat cnost a veřejně se tím chlubil
          • Ne, on ma naprosto normalni logiku. Jakekoliv jine zbozi si muzes pred koupi vyzkouset a nebo jej pri koupi pres internet zvratit.
            Ze zahadneho duvodu u softwaru toto neplati a vsichni jsme nuceni to bud koupit s tim, ze vyhodime penize a nebo nekoupit. Resp. duvod je jasny. Vsichni by ty s*cky co ted vychazeji ihned vraceli. Proto je mi sympaticky Origin na kterem muzete hru do urcite doby vratit. To same gog.com
          • KIMCID
            nauč se číst celé přispěvky *3*
  • Myslím, že u ukecaných her jako RPG ve stylu Dragon Age nebo Mass Effect se lokalizací těžko dočkáme. Stále tu budou jenom vyjímky jako např. Zaklínač. Ještě vlastně Skyrim a Fallout 3.
    Jsme prostě malý trh, hry jsou tu, v porovnání s kupní silou, drahé a ještě se tu docela hodně pirátí.
    Tomu kdo to s hraním (hlavně s RPG) myslí vážně, nezbývá než se tu angličtinu naučit.
    Videohry jsou obchod a když se to velkým vydavatelům nevyplatí, tak se lokalizovat nebude.
    • V poměru množství zábavou strávených hodin jsou RPG hry ta nejlevnější zábava. Za cenu večeře pro dva v dobré restauraci mám hru na stovky hodin. Takže nesouhlasím s tvrzením, že propracované RPG hry jsou drahé. Před 20 lety stály hry 2000Kč za krabici a platy byly někde zcela jinde než dneska. Dá se říci, že hry jsou stále levnější.
      • MrSanta
        S tou cenou jsem to myslel jak jí všeobecně bere část hráčů.
        Já kupuju za plnou cenu v českejch šutrovejch obchodech a problém s tím nemám. V průměru tak 4 - 6 her ročně. Na víc stejně nemám čas. Se vším se děsně crcám.
      • Jsi asi z horních deseti tisíc, protože máš ty čísla nějak pomotaný. Kolik lidí si u nás může dát večeři za 1000 - 1200 Kč. Napiš RPG z posledních let u kterého si strávil stovky (!!) hodin.
        • Ok, za večeři dáš min. 200,- jak dlouho si té večeře užiješ? Koupíš hru za 1200,- a hraješ ji měsíc, plus nepočítám to, že si ji zahraješ ještě několikrát!!! Když nechceš platit tak nehrej pc hry a kup si
          Člověče nezlob se, vyjde tě to levněji!!! Jak by se ti líbilo na něčem strávit spoustu času, vypiplat to, dát tomu smysl a pak sledovat jak ti to nějakej b.... ukradne a vydělává na tom!!! Jen díky vypatlanejm downloaderům nejsou češtiny a lepší podpora pro hry v češtině!!! Já si hry kupuju a pak si je s radostí zahraji i několikrát za sebou, nepotřebuju hrát za rok deset her, hraji hry co mě baví a dohraji je do konce i když se občas nevyvedou a to nepatřím k horním 10.000!!! Příklad her: Zaklínač 1 a 2, mám objednanou 3, DA:O DA 2 a DA: Inquisition, Batman 1 a 2, MA1, 2, 3, Fallout 3, Mafia 1 a 2, mám pokračovat!!! Lidé jako je Mara Tvrdý a pod. si zaslouží jakoukoliv podporu a pokud bude jakákoliv možnost, dám za ty čeština i nějakou tu korunu navíc, nejsem zloděj a parazit, nejsem komunista a socan co se přiživuje na práci a jsem na to hrdej!!!
        • Cosi
          První Dragon Age 120 hodiny Mass Effect 3 včetně multiplayeru 330+ hodin
          • Jsem velký fanda celé série ME ale trojku jsem dohrál tuším za 85 hod +/- včetně dlc. Po 330 hodinách bych byl dnes asi v Bohnicích. U DA se naprostá většina hráčů shoduje na max. 100 hod. či méně - což samozřejmě nejsou stovky.
  • Stačilo by, aby texty neskrývali, prípadne rovno do nich pridali diakritiku, ako napríklad v Bioshock Infinite. Tým by to mali amatéri ľahšie, nemuselo by sa zasahovať do kódu hry a šlo by len o čistý preklad, keby boli texty v nejakom textovom súbore.
    V takom prípade by neobstálo tvrdenie, že nekvalitný preklad by poškodil hru, pretože pokiaľ je amatéresky preklad zdarma, tak je to na voľbe hráča. Tak ako milióny módov do hier s editormi. Nikto hráča nenúti preklad používať, hráč len má MOŽNOSŤ VOĽBY použiť takýto preklad. A komunita na ktorú oficiálny vydavateľ nie je ochotný investovať peniaze do prekladu by mala možnosť sa angažovať na preklade. A napokon by mal vydavateľ možno vačšiu podporu a predajnosť v danej komunite. Možno aj nie, ale podstatné je, že ho to nestojí ani cent.
    V takomto prípade by boli všetci spokojní. Teda okrem hráčov, ktorí by čakali na preklad a nevedeli, či sa ho dočkajú, no stále by mali väčšiu šancu, ako doteraz. Takže to je cesta najmenšieho zla, možnosť vyhnúť sa zbytočným komplikáciám a poskytnúť aspoň šancu, keď už nič iné.
    • Překlad her komunitou je vysoce specifická záležitost. Prakticky ve světě ji znají jen v případě překladu japonských her do angličtiny. Nicméně firmy chrání svá data. Je to korporátní přístup. Nerozlišují mezi bankovní aplikací a hrou. Nezáleží na to, že je to nestojí ani cent. Pro ty manažery se jedná o porušení licence, kterou uzavřel zákazník a podle toho jednají. Je nezajímá blaho zákazníka, ale jen jeho peníze. A dokud lidé za těchto podmínek budou jejich hry kupovat a hrát, pak se to bohužel nezmění. Protože je očividné, že zákazník s takovými podmínkami souhlasí. Máme demokracii. Dostatek lidí si může odhlasovat cokoliv.

      Je nesmyslem udělat zákon, že hra musí být na našem trhu lokalizovaná. To by se tu hry skoro přestaly prodávat. Sice by asi pár lokalizací přibylo, ale hromada zajímavých titulů včetně GTA by se k nám nepodívala. Spíše by bylo zajímavější protlačit zákon, že hra, která nemá lokalizaci, by musela mít pro zákazníky nějaký lokalizační kit, pomocí kterého by si hru mohl lokalizovat sám. Bohužel by se to muselo protlačit na úrovni EU, jinak by to dopadlo stejně, jako v předchozím případě.
      • S tim zakonem by zase takovy problem nebyl. Objednat si hru ze zahranici v EN jazyce je to nejmensi a nakup online je uz uplne to nejmensi. A treba by ty lokalizace skutecne pribyly ;)
  • Kazdou zasadnejsi hru stejne drive nebo později někdo prelozi, jediny problém je ten ze kolikrat to je tak pozde ze o to uz stoji méně lidi. A pokud vim, tak autorske prava nikdy nikdo moc neresil, to prislo az ted kdy se tomu pan Tvrdy snazil dat nejakou oficialnejsi podobu. Dle všech tech prekladu her co existuji v amaterske forme pochybuji ze někdo zadal distributora o svoleni. Takze moc nechapu proc se to ted resi.

    Je mi jasne ze s posvecenim distributoru a dostatkem penez to bude daleko dřív.

    S nazorem ze je třeba kupovat lokalizovane hry a vůbec hry jako takove aby se to pohnulo lepsim smerem souhlasim, problém ovšem je ze to je hodne pomala a nejista cesta jak neceho dosáhnout. Pro jednotlivce co se tim rozhodne ridit to taky muze znamenat ze si koupi místo 12ti her rocne dvojnásobek, aby jako podporil..a az vyjde třeba Mass Effect 4 tak klidne muze byt zase anglicky. Protože množina promennych které to muzou ovlivnit daleko presahuje snazeni jednotlivce. A když to pak bude tak jak pisu, dotycny se zcela urcite na nejakou další podporu vykasle. Takze rict kupujte vic her, bude to lepsi je hodne nejista fraze.
    takze dle mého nazoru je jedina jista cesta, na nasem malem trhu stejna jako byla vždy, proste cekat az to někdo prelozi.
    • Ad prava - AZ §66 - prekladat SW muzes.
    • Kupujte více her... poselství je spíše nepirátit a kupovat. To by stačit mohlo.
      • To je hezka myslenka, ale dokud na internetu budou panovat pravidla jak panuji, nikdy se to nezmeni.
        Taky plno lidi pirati hry jen proto aby hru vyzkouseli a nekupovali zajice v pytli, hry jsou momentalne snad jedinej produkt který nejde vyzkoušet, i pitomej mixer vam predvedou když si reknete. kdyby vyrobci a distributori, poskytovali dema, tak by taky třeba to piratsvi trochu opadlo, jenze to by pro ne mozna bylo ještě vic kontraproduktivni nez samotne pirateni. Třeba by me zajímalo o kolik by mel UBI mensi prodeje posledního AC kdyby poskytl demo. Uprimne, třeba poslední AC je vylozene hra která si o to upirateni primo říká, a nemyslim ze to je uplne jen vina člověka co ji krade. Protože moznosti refundace jsou mizive az nulove.
  • "Věřím, že český hráč by se měl zamyslet především sám nad sebou a hry kupovat na českém trhu za plnou cenu, a to zejména ty lokalizované. Vyšle tak vydavatelům signál, že je zde kupní síla a má smysl do trhu s hrami v České republice investovat. Čest těm, kteří tak činí."

    To je dobrý vtip.
    Firma říká "kašleme na vás" a odpovědí by namísto nákupu někde úplně jinde (a zásadně ve slevách) a pirátění mělo být nakupování za plnou cenu a nadto ještě na českém trhu?
    Ať se jdou bodnout. Nadto když je vidět, že třeba Ubisoftu se ta lokalizace očividně vyplácí.

    A to jsem zastáncem myšlenky, že kdokoliv narozený od roku 1980 výš brečí po češtině, by měl dostat pár pohlavků učebnicí angličtiny.
    • ucho
      Je to blbě formulované, ale myšlenka je správná. Lidé by prostě měli víc kupovat hry. Klidně v nějaké slevě, ale samozřejmě zase ve větším množství. U nás se prodá žalostně málo kopií.
      • Myšlenka je správná. Ovšem osobně odmítám kupovat hry hned po vydání z jednoduchého důvodu. Mají na sobě nálepku "S koupí souhlasíte s Vaším okradením". Ve spoustě jiných zemích jsou ceny jinde, jen u nás jsou takové. Proč? Myslí si, že jsme ochotní za to zaplatit a zároveň si stěžují, že se neprodává? Ve skříňce mám mmj Mass Effect 3. Z Tesca pro PL trh za tři stovky. V tu dobu se prodávala kolem 1100-1200Kč. Jak to, že to najednou jde? Skoro jsem si připadal, že okrádám já je.
        Mým názorem je, že kdyby se vrátily BETA verze na otestování a ceny šly k 500,- ... třeba ne hned, ale v rozmezí půl roku, prodávalo by se značně více. Přemýšlel jsem nad AC Unity. Kdybych si ... ehm ...ji nejdřív nezahrál, litoval bych peněz vyhozených oknem. Aneb za tu cenu dostat nehotový produkt, to už je vážně výsměch přímo do očí.
        • Ceny jsou jiné, to ano. Nevím, jak v Polsku. ME3 v době vydání za 300 Kč? Nebylo to později, nebo nějaká speciální akce? Řekl bych, že ceny by měly být srovnatelné. Každopádně ceny jinde jiné jsou, např. ve Španělsku stojí hry při vydání na PC 59,99 € (1649 Kč), některé rovnou 69,99 € (1924 Kč). U nás 999 Kč (36 €) či 1199 Kč (44 €). To jen pro srovnání. Jak jsem tu už kdesi psal, ceny her jsou uzpůsobeny místním ekonomickým podmínkám. Proto v takovém Mexiku koupíte novinku za 20 € (550 Kč).
      • Většina lidí kupuje digitální distribuce (Steam, GOG), které očividně dokázaly přijít jak s výhodnou cenovou politikou, tak s přidanou hodnotou (achievementy, komunita). Já si třeba v době před digitální distribucí koupila max. desítku her, když nepočítám ty u Levelu a Score a to jenom různě po výprodejích a slevách a jenom vyloženě srdcové záležitosti. Všechny ty hry jsem si navíc pořídila podruhé i digitálně, protože mechaniku už dávno nepoužívám a instalovat z CD/DVD mě celkem obtěžuje.

        A tak mě napadá, nemá náhodou lokální distributor, vzhledem k licencím/zónam atd. provize i z prodejů na Steamu? Když si jen tak vezmu třeba svou verzi New Vegas, která je vlastně čtyřjazyčná, přičemž mně by v pohodě stačila jenom anglická, kterou si ovšem kvůli dementní licenčně-zónové politice koupit nemůžu...
        • Co se týče provizí, tam to asi záleží vždy na tom, jak si to konkrétní strany domluví. To je dotaz na distributora (který vám o tom ale nic neřekne). Já sám přesně nevím.
          • Lokalizace funguje tak, ze pokud se dela, vypada to bud tak, ze ji zatahne vydavatel (a je jedno, jestli prostrednicvim lokalniho distributora nebo naprimo), v takovym pripade prevazne pak neni zadnej problem, neresi se zadny "regionlocky" a podobny kravoviny. Alternativne se rozhodne lokalizaci zatahnout ze svyho nejaky lokalni distributor, ale pak chce po vydavateli vyhradni prava na dany region (= riziko ze se to nezaplati jde za distributorem). A to vede prave k podobnymu svinstvu.
            • Smlouvy a podmínky mohou mít různou podobu. Nikdy to není dle jednoho konkrétního mustru. Ale opět - to je otázka spíše na distributora.
      • No a jakej to má smysl, když EA už v ČR není? Trochu pozdě přijít s takovou výzvou. Pokud už češtiny nedělají a ty je fakt moooc chceš, tak je blbost teď hry kupovat, páč to jenom potvrdí rozhodnutí EA, že lidi to kupujou stejně i bez češtin, tak na co by to překládali, že?
        • ucho
          Teď už to moc smysl nemá, je to celý dodrbaný. Jde o dlouhodobou záležitost.
          • Jo, dodrbaný to je. Pokud se to nedodrbe ještě nějak víc. *3*
        • EA Czech už sice neexistuje, ale centrála EA si u nás prodeje svých her stále pečlivě měří (jako všude ve světě), alespoň dle mého názoru.
          • To na tom ale nic nemění. Dneska vymýšlet výzvy je krapet pozdě. A ten, kdo má víc makat, je prodejce. Páč zákazník tu není od toho, aby bral z regálů každej sajrajt za nesmyslné ceny, aby byl prodejce v balíku a happy.
            • Balast jsou třeba ty nepřeložený a předražený hry od EA jo? A kdo na tom vydělá? Asi Ubi, páč si člověk koupí třeba toho přeloženýho Asasína. Ubi makal o něco víc než EA. A to z tvýho článku jasný není.
            • Výzva je spíš nepirátit a to, co chci opravdu hrát, legálně koupit. Ne kupovat po štosech balast. Podle mě je to z článku jasné.
  • Teď sem čet, že celovečerní film se dá nadabovat za 3000,-, tak by možná bylo nejlevnější ty hry rovnou dabovat, když za ty prachy překladatel udělá možná nadpis.
    Počkat, on by to stejně musel někdo přeložit.. Sakra..
    Hm... To zvládne google a najmou se šišlavý, koktavý a mumlající herci, to si pak nikdo nevšimne, že to nedává moc smysl..
    A je to, cha.. Vychytralý plán..
    • eb42
      To je cena, za překlad titulků k filmu, ne cena za dabing.
      • Honoráře herců...
        Cituji z článku:
        "Za tři tisíce uděláte ve sklepě celovečerňák. Hlavním postavám dáte po devíti stovkách, ostatním tři stovky a za dvě hodiny to je sfouklý," zklamaně popisuje nynější praxi v českém dabingu mladý herec.
        Ale to je fuk, já doufám, že to snad každej pochopil jako vtip....
        • Ono to nebude daleko od pravdy. Já jsem před pár měsíci četl také kritiku ohledně dabingu. Že úroveň je za prvé až na pár stálic hrozná, což je pravda. A studiu se vyplatí Franta, co na nadabuje X děl denně za pár šlupů než "předražený kvalitní Lábus", který takhle rychle pracovat neumí (příklad..) A výsledek si můžete pustit v televizi.
        • Zajímal by mě zdroj nebo odkaz na článek, prosím.
          • Snad neni trestný se dát link na cizí web..
            http://magazin.aktualne.cz/rozhovor-se-stepanem-krtickou/r~9e34d4ec700111e4b5c5002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=dynamicleadbox&utm_campaign=B&utm_term=position-18
            • 2ucho: no vidis, zrovna pomerne nedavno sem zahlid, a dokonce si pamatuju "kluci v akci", Norsko, maji tam pry "dabovanou" popelku. Ano, presne tu s tim "kdopak ti ptacku ..." ... cely to mluvi jeden clovek (muzky hlas). Kdopa pamatuje silmultarne prekladany 125ty kopie na VHS?
            • ucho
              Ceny za dabing (myšleno veškeré náklady s ním spojené) se pohybují od nejvyšších v severských zemích (kde se používá pouze pro kina) od zhruba 52 000 eur za 90ti-minutový film. Německo, Španělsko, Francie a Itálie pořizují televizní dabing za 34 900 eur. Země střední a východní Evropy vydávají za dabing 17 300 eur. U nás se ceny za minutu pohybovaly v roce 1992 kolem 1 100 Kč, dnes je to 280-350 Kč za minutu (tedy zhruba 12 eur za minutu, tedy zhruba 1000 – 1260 eur za 90-timinutový film) a zadavatelé mají tendenci cenu dále snižovat.

              (zdroj: Sylva Talpová, Kapitoly o dabingu, JAMU 2013)
            • Super, díky.
    • To slyším poprvé a podle mě je to nesmysl.
    • ucho
      to jsi četl blbě.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit