Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Preed
    Hra je super nemam co dodat, atmosfera vyborna, obtiaznost hadanok tak akurat aby to nebrzdilo postup hrou a zazitok z "pribehu", nedohral som takze este neviem pointu ale tieto postapo/scifi mysteriozne veci ja mozem. A na margo tych dotacii dufam ze odporcom ani nenapadne hrat tuto euro socialisticky dotovanu kradez a ze sa im ulavi z vyplakavania v diskusii. ;)
  • kulhy_parici_spici
    Díky za tip na hudbu a třeba i na hru. :)
  • Moc teda nechápu tu obhajobu krádeže za účelem fundingu poměrně fádní plošinovky, zvlášť když pak zisky jsou předpokládám plně soukromé, ale jinak docela pěkná recenze, ikdyž s ní nesouhlasím.
    • Levičáci takhle normálně přemýšlejí. Komunisté taky měli komise, kde umělci předkládali nepočetné komisi svá díla, filmy a soudruzi pak hlasovali komu dají a komu ne. V jedné takové by asi chtěl sedět Lukáš taky. Rozhodovat o tom, co je dobré a co není. No a tady to je stejný příklad. Místo aby šli autoři třeba na kickstarter, tak zevlují o veřejný peníze. No ale proč nebrat, když to dělají všichni, že? Podstata EU je budování socialismu.

      Tahle mentalita je to samé, jako kdyby obhajoval nějakého umělce, který ti s peněženky ukradne 1000 Kč a pak by ti za to namaloval třeba obrázek. :)
      • to si trochu pletes, komunisti rozhodovali o tom kdo smi vystupovat a ne. dotace jsou neco jineho a umelci se o ne uchazeji stejne jako vedci nebo sportovni organizace treba... to se ti libit nemusi, ale s komunistickymi komisemi to nema nic spolecneho.
        • Stát se pasoval do role producenta, takže samozřejmě takový filmař šel i s projektem ještě předtím než něco začal točit. Taková komise měla i cenzurní úlohu před i poslední slovo po natočení. Zároveň hodnotila na co půjde a na co nepůjdou nakradené peníze. Principiálně jde o to samé. Někdo rozhoduje o penězích, které nejsou jeho o bytí či nebytí nějakého produktu. Já jsem samozřejmě moc dobže pochopil, že spousta lidí jsou v zásadě dobrovolně socialisté a neberu jim to, sere mi, když mě někdo okrádá na to, aby se zakrýval, že sponzoruje umění, zvlášť když se pak ukáže, že Inside je fádní blbost.

          Je naprosto údesné v době crowdfuningu a zadlužených států dojit stát.
    • Jasně. Dotace kulutry je krádež. Ať vyhraje ten nejlepší! Tedy Babovřesky a péčko.
      • Dotace kultury samozřejmě je krádež, pokud jsou ty dotační peníze sebrány lidem co si je vlastní prací vydělali a nemohou se bránit. Nevím proč by někdo kdo dělá "kulturu" měl být dotován z peněz jiných lidí aniž by mu ty peníze dobrovolně dali. Obzvlášť dnes, v době crowdfundingu.
        • Tohle absolutně nedává smysl. Podle tvojí logiky bys za krádež mohl označit cokoliv, co je financované z kapsy státu, protože tam je to stejné - sebrali ti peníze pro nějaký účel, aniž bys jim je na to dobrovolně dal.

          Nakonec, z principu je blbost, aby ten, kdo něco dostává, byl zloděj. Když už, tak stát, který špatně hospodaří, ale tím se dotáváme k předchozímu odstavci, že by pak zlodějinou byl už samotný výběr daní.
          • Ale výběr daní je legalizovaná krádež. Vždy. Existuje určitá míra kterou společnost akceptuje, protože je to pro ni výhodné. Bezpečnost, společná obrana, právo. Ta rozumná míra už je dnes dávno překročena. Jestli si někdo myslí že to, že někomu sebereme peníze, někam je pošleme, někdo tam rozhodne na co je dá a pošle je zpátky nějak pomáhá kultuře, tak je blázen. Ten systém žere sám sebe, nemalé množství peněz spotřebuje pro sebe, je neefektivní a korupční z principu.

            Stát vybírá daně a přesto neplní základní funkce. Máte dojem že by naše armáda byla schopna bojovat při obraně státu? Máte dojem že je tu stabilní právní systém? Máte dojem že policie pomáhá a chrání nebo buzeruje a vybírá pokuty? Platíte daně z příjmu, DPH, z provozu vozidla, spotřební daně z paliva, ekologické daně a přesto platíte na mizerné dálnici mýto jako by ji postavila soukromá firma. A i z toho mýta lijete miliardy firmě která se dohodla s neschopným státem.

            A tihle stejní lidé z ukradených peněz že podporují nové Mozarty? Fakt tomu věříte?
            • Ještě jsi zapomněl napsat, že po večerech hrají stupidní počítačové hry kde se střílí a zabíjí. *4*
            • Zajimalo by me, co v zivote delas, kolik ti je a co uz jsi dokazal, kolik deti vychovat atp.
              Je mozne, ze se pletu, ale takove nazory jsou typicke pro lidi, kteri studuji na VS, cely dosavadni zivot parazituji na rodicich a statu, nevi co je to skutecna odpovednost, starost o rodinu a potomky, zit z toho, co si sam clovek vydela, ale maji plnou hubu idelaistickych kecu, ktere si nekde precetly a diky svemu pocitu nadrazenosti ted kazdy jiny nazor hazou do kose a jsou z nich fanatici, kteri danim rikaji kradez. *7*
            • *1* tak jistě...
            • Četl jsem předloni program Svobodných do voleb. Nic jiného, než že "silnější vyhrává" a "ať se každý stará sám o sebe", tam nebylo. Na to nemusím být latentní komunista, abych byl proti...
            • Zni to vsechno moc hezky. Skoda ze to tak jeste snad nikdy a nikde nefungovalo protoze by to treba bylo docela dobry.
            • Podobnou reakci jsem čekal. Fandové paternalistického státu zastydli v devatenáctém století a zapomněli na to, že dnešní bohatství západu vybudoval právě ten svobodný kapitalismus i přes dvě ničivé války. Kupodivu nechcípla kultura, rozvíjelo se sociálno a nic se nezvrhlo do otroctví, ale naopak společnost jako celek bohatla a otvíraly se netušené možnosti pro stále širší vrstvy obyvatel. Současný ochranářský stát vyžírá to, co vybudovaly tyto minule generace a pěstuje jen stagnaci a rádoby život v „blahobytu,“ ale na dluh a bez cíle.

              Ano lidi ochranu potřebují, ale k tomu rozhodně nepotřebuji zlodějsky stát. Je těžké diskutovat s někým, komu zůstaly v hlavě jen socialistické kecy o tom strašném kapitalismu devatenáctého století. Nikdy to nebylo o tom, že silnější vyhrává a nikdy to nebylo o tom, že neviditelná ruka trhu vše vyřeší. Právě proto, že lidi jsou lidi.

              Kultura si zaslouží být pěstována lidmi, za jejich peníze, protože je obohacuje. Nezaslouží si žádný stát a žádnou EU. A naše děti ty dostanou akorát dluhy.

              Je mi jasné, že se nedíváš jen na vlastní talíř. Díváš se na talíř souseda, protože tam toho má hodně a měl by se rozdělit s tím kdo tam toho má málo pod hrozbou kriminálu, protože sám to nedokáže. To socialisti dělají.
            • To jsou všechno takový ty běžný libertariánský plky. Minimum státu, všechno bude super, žádné dotace, žádné regulace. Že jsme to tu už měli (před sto lety) a to "super" bylo v zásadě otrokářství, dětská práce, šílený podmínky pro osmdesát procent populace, to znamená co? Že se to dělalo blbě?

              Lidi ochranu potřebujou - já se mám fajn, mám luxusní dobře placenou práci, která je mi zábavou, někam jsem to ve svém oboru dotáhl... a takových, jako já, je menšina. "Neviditelná ruka trhu", která všechno vyřeší, znamená, že "silnější vyhrává" a přijde mi hodně sobecké to prosazovat a podporovat jenom proto, že patřím mezi silnější. Prostě všichni lidi neměli tu kliku, někdo se narodil do bídy, někdo je holt maličko blbej a svět nefunguje dobře, když ti schopní všechno vyexploitujou, protože mají volné ruce. Ryzí lebertariánství mi přijde úplně stejný, jako komunismus: myšlenka, která na první pohled může pro leckoho znít lákavě, ale nesmí narazit na drsnou realitu, kdy se přijde na to, že lidi jsou lidi. Pak se dějou věci...

              Takže za sebe jsem rád, že stát, potažmo EU, podporuje kulturu a další věci, protože na to máme a protože kultura si podporu zaslouží. Respektive zaslouží si to naše děti. Ty si zvol jiný stát, nebo zařiď, aby to nedělal, až se ti to ale povede, stěhuju se pryč. To neznamená, že se děsím svobody nebo zodpovědnosti, jenom se koukám dál, než na vlastní talíř. (A přirovnání k jiným státům byla reakce na řečnický dotaz, čili jo: mám pocit, že policie mimo jiné pomáhá a chrání, i když taky buzeruje, že tu máme stabilní právní systém a stát plní základní funkce. Dokonce si myslím, že se máme jako prasata v žitě. Leckde to mají ještě lepší, ale většina států je na tom mnohem hůř.)
            • Jestliže ti někdo bere násilím pod hrozbou kriminálu peníze pak je to krádež a je jedno jak vznešeně se zloděj tváří. Stát nemá na nic právo. Pro společenství občanů je stát pouze servisní organizace. A ta rozhodně nemá co rozhodovat o penězích občanů nad rámec základních společenských funkcí. Nikde jsem nenapsal, že se nemají vybírat daně. Ale stát nemá nic dotovat, nemá dělat dluhy, nemá co plošně platit někomu vzdělání mimo základního, pěstovat sociální inženýrství a podobné blbosti.

              Fascinuje mě podobná odevzdanost paternalistickému státu jakou tu předvádíš. Jak děláš z lidí nesvéprávné děti které nejsou schopny se bez pomoci státu léčit, studovat, postarat o potřebné nebo vůbec rozhodnout o svých penězích samy.

              Je otřesné jak se někteří lidé děsí svobody a odpovědnosti. Ať jim raději stát vezme peníze, ať je raději částečně rozkrade, ovšem občas trefí i nějakého Mozarta a je to vlastně fajn....

              O tom zda stát plní základní funkce by se opravdu dalo diskutovat. Hlavně o tom jak je neefektivní. Ale bordel v jiných státech je mi opravdu ukradený. Že jsou někde jinde ve sračkách je argument jako noha.
            • Ne, výběr daní zlegalizovaná krádež není. Ostatně, už ten termín "zlegalizovaná krádež" je protimluv, krádež z podstaty nemůže být legální. Krádež je, když ti něco sebere někdo, kdo na to nemá právo. Stát na to právo má, když se ti to nelíbí, najdi si jiný stát, nebo přemluv dostatek lidí, aby zvolili vládu, která daně nevybírá. Potom všechno dělej crowdfundingem a přeji ti do života hodně štěstí. Zejména, až budeš crowdfundingem sbírat peníze na léčbu, kterou potřebuješ, až se ti lidi z ulice budou skládat na studium, nebo až se o tebe postarají, když se dostaneš fakt do velkých problémů.
              A jo, podporuje se hodně nových Mozartů. Taky balastu a šmíry, to je rozhodně pravda, pořád mi to přijde o dost lepší, než nepodporovat nic. (A jestli stát "neplní základní funkce" je zjevně na o hodně delší debatu, doporučuji se zajet na státy, které to opravdu nedělají, podívat zblízka.)
            • Bingo!
          • Bravo, kápnul jsi na to. Ale zatímco takový silnice a školy by se crowdfundovaly blbě a jsou vesměs prospěšný všem, tak se u nich ta krádež tak nějak společensky bere jako ok a lidi moc neprotestujou. Ale dotovat z krádeží někomu soukromou tvorbu filmů či her (z nichž má pak soukromej zisk) už je krapet přes čáru.
            • Pak by stačilo, kdyby u stavby těch silnic atd. netekly bokem miliardy. Mohli by dotovat *kulturu* do aleluja a ještě by zbylo. Zrušením Ministerstva kultury a jejího rozpočtu bys vyřešil akorát kulové.
      • Pokud zloděj zajde za vám ukradené peníze na koncert filharmonie tak to vlastně není krádež že jo? *4*
  • Chim
    Škoda toho dotačního dodatku, Lukáši. To sis mohl odpustit *9*. Jinak by to byla moc pěkná recenze.
    • Čím dál tím víc mi připadá, že základní problém Evrospské unie je v tom, že drtivá většina lidí vlastně vůbec netuší, co to je a co vlastně dělá, a myslí si, že to je "zlej strejda, co zakázal křivý okurky". Takže zmínit u pěkné hry, že pomohl příspěvek, je v tomto kontextu přínosné.
      • A přitom EU je naopak hodnej strejda, kterej ti povolí, když mu šáhneš na okurku.
    • No někdo kdo si myslí, že Mozart žil z dotací, to do recenze na hru musí dát, protože jinde by se mu smáli.
      • nic takoveho ve videorecenzi nerika...
        • Říká tam, že je rád že zbývají nějaké drobné na potenciální nové Mozarty... A věř že si to myslí, kdysi jsme na toto téma diskutovali na jeho smashthestate.eu.
          • to ano, ale nerika ze z nich zil Mozart... i kdyz ho platili taky feudalove takze z dotaci poddanych vlastne taky trochu zil ;)
            • daně =/= dotace
    • tomu nerozumíš
  • filias
    Je to Limbo II. Pokus udělat stejnou hru, trochu jinak. Zážitek velmi podobný. Jen ty smrti, byly u Limba takové brutálnější. Tady šli trochu do barev a jsou o něco konkrétnější, tak si asi nedovolili být tak explicitní. Grygar VR umí.
  • me tenhle typ hry nic moc nerika, ani v tom moc hru nevidim. Asi netouzim byt u hrani umelecky obohacen. taky me irituje ten malej kluk, kterej slouzi hlavne k tomu aby to bylo vic ,,zasadni,, a kdyz se rozprskne na sto kousku tak si mozek krici..jezisi dyt to je dite!!! Dost lacine..a ehm..uchylne.
    • To by mě zajímalo jaké nelaciné hry hraješ
      • Urcite ne dotovany indie hry a urcite bez modu.
        • Jack1947
          Japonské Rpg s holčičkama co nesou 20ti tuunovej meč ale pšššt *12*
          • taky hraju elite dangerous nebo treba Might and magic 7..mimo tech holcicek s mecema:) *1*
  • ripper
    Pěkně udělaná videorecenze.
  • Vypadá to dobře, snad bude Android verze jako u Limba
  • Voloslav
    ten desetiletý kluk má na hlavě plešku nebo se mi to zdá? *15*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit