Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Rek bych ze nemci maji trosku vetsi problem, nez nejaka svastika nekde ve hrach *15*
  • Nejhorší propaganda je přesvědčovat lidi, že co se stalo za druhé světové je něco abnormálního.
    Prostě nikdo není lepší nebo horší než příslušníci Třetí říše.
    • Magister_Peditum
      Jo, když to srovnám s Maovou Čínou a Stalinovým Sovětským svazem, tak máš pravdu.... *15*
      • Jack1947
        Smrt jednotlivce je tragédie, smrt miliónů je statistika" *7*
  • Mě přijde absurdní jakkoliv zakazovat svastiku. I ve Wolfovi bych hákáče jako problém neviděl, když uvážím, že tam nácky vlastně střílíte a tím pádem bojujete proti tomu, co tenhle Adolfův nesmysl vyjadřuje.

    Prostě už by se na to měli vykašlat, protože čím víc něco zakazujete, tím víc to bude lidi provokovat. A jako zakázat to ve hře, která má výukový charakter a tím pádem je jasné, že tam hákenkrojc nebude prezentovám v příliš lichotivém světle je už úplně na hlavu.

    Mimochodem by mě zajímalo, jakým způsobem si teda obstarala hru právě ona porota, která ji zajistila výhru. Protože jestli je u nich hra nedostupná, je tím pádem i zakázaná a bez ohledu na to, že ji v rámci festivalu dostaly pravděpodobně přímo od vydavatele, tak její hraním na území Německa vlastně porušily zákon.
    • JamesFaith
      Zakázaná je distribuce a zveřejňování, ne vlastnictví.
      • Přiznám se, že v tomhle se zase tak neorientuju.
        Takže když si legálně opatřím Wolfensteina v originální ne-německé verzi, nebo třeba takový Command and Conquer Generals se sebevražednýma atentátníkáma, tak si to můžu v klidu hrát a zákon tím neporušuju?
        • JamesFaith
          Přesně tak.

          Pokud s tím nebudeš dělat veřejné projekce, tak jim je jedno, že to máš doma. Ten zákon je myslím ve své podstatě zaměřený jen proti šíření. Určitě nebudou někoho popohánět, že má doma třeba album s fotkou dědy v uniformě Hitlerjugend.
  • Žiaci na nemeckých školách sa učia a rozprávajú o oboch vojnách a nesnažia sa to ignorovať, ale vzdelávať ďalšie generácie a poučiť sa z histórie. Keď si to porovnáš u nás alebo iných post socialistických krajinách tak si nepamätám, že by sme sa v škole učili, čo všetko zlé tu režim napáchal. A preto tu máme stále komunistické strany, čo by nemalo byť vôbec možné. To isté napr. v USA kde ignorujú genocídu indiánov alebo otrokárstvo a berú to tak že sa nič nestalo. Myslím, že toto je len možno trochu horšie nastavený zákon (to isté sa stalo so South Parkom) a nie preto že by si Nemci neuvedomovali svoju históriu.
    • za nás na začátku 90. tyhle staré účy jako přežitky komunistického režimu byly docela běžné, ale dnes už se to ve školách naštěstí dost omladilo
    • asi dost záleží na učiteli, jestli je to stará kovaná soudružka v důchodu, nebo někdo kdo nemá v hlavě nasr***, ovšem když to srovnáš třeba s tím, jak se se svojí minulostí vyrovnalo třeba Rusko, jsou na tom Němci ještě relativně dobře
  • na druhou stranu, není lepší reklama, než něco zakázat
  • MickeyMutant
    Zajímavé. V dotyčném německém zákoně se doslova píše, že podobné symboly nejsou zakázány, pokud se jejich účel týká "osvěty", pokud jejich zobrazení "brání protiústavním cílům, slouží umění, vědě, výzkumu nebo výuce, zpravodajství a podobným účelům".

    Hra zamýšlená jako historický, výukový a antinacistický umělecký dokument by měla nepochybně spadat hned do několika kategorií výjimek v tomhle německém zákoně (§ 86 StGB).
    • Veskoslav
      Kdyby to tak bylo, tak by německá cenzura nemohla být na přední příčce v Evropě vedle pokrokových zemí jako Bulharsko, Rusko či Albánie.
      • MickeyMutant
        Nerozumím ti, kdyby tak bylo co? Jen cituji přímo z toho konkrétního německého zákona.
    • Ten problem se tahne uz od Wolfensteina. Pokud si dobre vybavuju, onehda nemecky soud prohlasil neco ve smyslu, ze ackoliv jsou svastiky jasne pouzity pro nepritele, nelze pripustit, aby podobna zakazana symbolika byla ve hrach povolena, protoze by to vedlo k jejimu obecnemu sireni v rozporu se zakonem, blablabla...

      A od te doby se nic nezmenilo. Ackoliv by hra jako tato mohla byt povazovana za umeni (vyjimka) a temer jiste i za edukativni (vyjimka), nedivim se, ze to nikdo nechce riskovat a vyfasovat par let natvrdo, pokud by je nekdo zazaloval, soud by se opiral o tenhle letity judikat a obhajce by to nebyl schopen obhajit.
      • MickeyMutant
        No každopádně je podivuhodné, že v Německu nacistické symboly projdou ve filmech jako Indiana Jones, Inglourious Basterds, Iron Sky nebo prakticky kterémkoliv jiném filmu, ale v edukativní historické hře z okupovaného Československa mají stopku.
        • Na filmy je tam tusim plosne uplatnovana vyjimka "umeni", pokud to samozrejme neni nejaka nazi propaganda. Ale je opravdu ponekud zvrhle, ze i kdejaky beckovy spektakl ma klid a hra, ktera muze mit vetsi spolecensky prinos radeji neni v Nemecku vydana nebo musi byt zcenzurovana jen proto, ze je to hra. A to preci neni zadne umeni, ale odpad kazici mladez, ze ano. ;)
          • Jack1947
            No nic extra jestli je řeč o Wolfenstein .NEW COLOSSUS nebylo ale to neznamená že si to zaslouží cenzuru v Německu.
            • Jack1947
              COže to už měli problém tehdy lol *7* *8* *12*
            • Ne, řeč byla o původním Wolfenstein 3D. Ten problém je docela starý, ale dokud byla distribuce oddělena, tak to nikdo moc nehrotil. Teď když ti vydají jednu verzi pro celý svět a kvůli němcům tam není to a to a kvůli australanům zase ono, tak to začíná zajímat i ostatní.
  • Jak by mohli povolit hru o atentatu na jejich vudce *7*
  • Jack1947
    Němci jsou jen pokrytci a nic víc.
    • všichni Němci? Nebereš to trochu šupem?
  • Veskoslav
    Němci se nikdy nevyrovnali se svou minulostí, stejně jako my jsme se nevyrovnali s tou svou. Ale Němci to dotáhli do naprostého a trapného vrchnolu plného cenzury a popírání. Ono sledovat historickou rekonstrukci, kdy vojáci Wermachtu nesmí nosit hakenkrojcy, je vyloženě výsměch.....
    • MickeyMutant
      Němci se s minulostí nevyrovnali stejně jako my? Skutečně? Nevidím, že by se v Německu na vládě podílela nějaká nacistická strana tak, jak se to pro naše socialistické pohrobky už peče u nás v Kocourkově. Minimálně tohle je celkem dobrý důvod, abychom při srovnávání s Němci slezli z toho morálního piedestalu.
      • Veskoslav
        Četl jsi někdy vyjádření Zelených nebo co prosazují? To by si ani Nacisti nedovolili. V Německu odhalili sochu jednomu ze zakladatelů hnutí, co má na svědomí více obětí než Nacisti za druhé světové války. Takže ne, Němci se rozhodně se svou minulostí nevyrovnali. Tím, že popírají svou minulost, mají ochranitelský komplex ala průšvih s uprchlíky a do toho slepě následují své vůdce až do samotného pekla. K tomu si připočti to, že polovina vlád v Německu je za podpory naprostých fašistů, což Zelení jsou, většinou rekrutováni z muslimů (povinost zpívat vedle křesťanských koled i muslimské písně, halal jídlo v jídelnách, zákaz vepřového a to jsou jenom takové neškodné nápady Zelených). Takže pravda, nevolí si žádné Nacisty, zvolili si jenom svoje bratrance Komunisty. Stejně jako my. Takže ne, Němci se rozhodně nevyrovnali se svou minulostí mimojiné i tím, jak se chovají k vlastním obyvatelům bývalého Východního Německa.
        • MickeyMutant
          Mluvím tady o poučení z konkrétní hmatatelné a ostudné minulosti. Němci si tehdy s pomocí celého civilizovaného světa za války namleli ústa. A řekli si "Tudy ne!" Proletáři všech zemí si namleli ústa (asi málo) koncem století. A řekli si "No jo, ale to vlastně nebyl ten opravdový komunismus. Kupředu levá!"

          Nemluvím o tom, jaké šílené nebo nešílené jiné strany se kde zrovna objevují, nehodnotím současnou politiku v globále. To by byla dlouhá debata úplně jinam.
        • Nečetl, ale rád se poučím, link?

          Jestli se Němci vyrovnali či ne, a co takové vyrovnání obnáší, je na debatu jinde než na games.cz. Již v článku se píše "Hledáme přesto řešení, která nám umožní hru pro tamní trh zpřístupnit.", takže jediný co z toho čtu já je, že Němci jsou na problematiku Nacizmu velmi citliví, což nenapovídá nic o tom jestli se vyrovnali či ne. Nebo ano, ten kdo je na hrůzy minulosti citlivý tak se s minulostí nevyrovnal?
    • Právě naopak, Němci se s minulostí vyrovnali precizně. Od postavení nacistických pohlavárů a symboliky a popírání holokaustu mimo zákon, po absenci vojenského vměšování se do konfliktů ve světě či ambice na poli sjednocené Evropy.

      Na rozdíl od nás, kde komunisti zprivatizovali státní podniky, nejvyšší důchody maj přisluhovači režimu a premiér je bývalej agent StB.

      BE DEUTSCH! [Achtung! Germans on the rise!] | NEO MAGAZIN ROYALE mit Jan Böhmermann - ZDFneo - https://www.youtube.com/watch?v=HMQkV5cTuoY
      • Vždy mě fascinovalo, proč je popírání holokaustu trestné, ale když budu popírat vyhlazení indiánů v Americe, genocidy v Africe, systematické vyhlazování Palestinců (ironie), genocida Arménců nebo 40 milionů mrtvých sovětů ve WW2, tak je vše v pořádku. Hmm. Jedoduchá logika velí, že tu něco smrdí.
        • na logice bys měl zapracovat, stejně jako na vzdělání a googlení, zákon hovoří o popírání genocidy obecně, nikoliv jen o holokaustu

          https://zakony.kurzy.cz/40-2009-trestni-zakonik/paragraf-405/
      • No sice nesouhlasím, že se Němci vyrovnali, ale u nás bych k tomu nevyrovnání přidal ještě komouše napříč soudním a právním systémem a exekutivní mocí, přičemž naprostý vrchol je rudý nok předseda ústavního soudu Rychetský.
      • TheGGG
        ambice na poli sjednocené evropy a její opakovaná snaha o zničení/ovládnutí to soukmenovce z reichu nepřešlo... akorát nová reichskanzlerin na to jde chytřeji než Áďa
        • Jakýho soukmenovce? Německo je jednoznačně, na rozdíl od nás, pro hlubší integraci EU. Já v tom snahu o ovládnutí nikoho nevidím. Já v tom vidím racionální, na rozdíl např. od emocí národovectví, přístup v podmínkách globálního kapitalismu.
          • Globální kapitalismus = hrstka lidí, která všechno ovládá. Dokonalá plutokracie. Miluju tyhle užitečné idioty...
            • Tady očividně dochází k dalšímu nedorozumění.

              Souslovím "v podmínkách globálního kapitalismu" mám na mysli fakt, že dnes jako zaměstnanci nebo podnikatelé soutěžíme s ostatními po celém světě. V takovém případě mi přijdou snahy o hlubší integraci EU, záleží na detailech, rozumné. Dohromady jsme silnější.

              Globální kapitalismus beru jako fakt. Co k tomu říct? Prostě tak to je a my se s tím musíme nějak poprat.
            • "Chlapče, ty se máš ještě hodně co učit."

              Haha. Řiká někdo, kdo si v prvním postu plete politický a ekonomický systé. Sakra, ty máš hodně velký problém s egem. Miluju tyhle nevzdělané idiotské troly, který se pouští do debaty, na kterou absolutně nemaj a jediný, co zvládnou jsou tyhle zoufalý výrony a troling, popř. naklikavání. Smutná existence. Hned bych si tě dal do ignors, kdyby to šlo, takový pacient...
            • "Takže právo vlastnit majetek a nakládat s ním jak se ti zlíbí a systém který tyto výsady chrání není podle tebe právě součástí kapitalismu?"

              Ty si vtipálek. Strawman argument, absolutně nesouvisející s tím, co sem tu napsal. Rychle ti došel dech, užitečný idiote.

              "Chlapče, ty se máš ještě hodně co učit. S konspiračními teoriemi na mě nechoď, už předtím jsi tu ze sebe dělal blázna, tak to ještě nezhoršuj."

              Takže nejen strawman, ale ještě bláboly o nějakých konspiracích a útok na osobu místo na samotný argument, kde si kromě strawman failu, křečovém výronu o konspiraci a nějakých fantasmagoriích o mé osobě nic nepředvedl. Jo, musím, uznat, že hodně selháváš...
            • Takže právo vlastnit majetek a nakládat s ním jak se ti zlíbí a systém který tyto výsady chrání není podle tebe právě součástí kapitalismu? Chlapče, ty se máš ještě hodně co učit. S konspiračními teoriemi na mě nechoď, už předtím jsi tu ze sebe dělal blázna, tak to ještě nezhoršuj.
            • Mimochodem, kapitalismus ve své čisté podobě by nikdy nemohl existovat bez regulací. Okamžitě by se zhroutil. Jednoduchý ekonomický fakt.
            • Nechci ti kazit iluze, ale kapitalismus nemá nic společného s právy a svobodou. Je to ekonomický systém. Takže, užitečný idiote, pomlč a dovzdělej se. Argumentovat "schopností" v systémech, kde jsou legalizované monopoly, ničí se konkurence korporátů za pomocí státních dotací (např. Amazon), insider trading (možnost politiků obchodovat na základě informací z Wall Streetu, ke kterým normální člověk nemá přístup) nebo střety zájmů v politice (lidi na ministerstvu financí jsou lobisti z velkých bank), je velkým pšoukem do větru, kterému se uvědomnělý člověk musí jen smát.

              Musím říct, závidím ti tvojí naivitu, která pramení ze sladké nevědomosti.
            • Nechci ti kalit iluze, ale tak to bylo vždy a v každém politickém uspořádaní, schopní se proderou dopředu, nuly a užiteční idioti jako ty budou žrát hlínu, kapitalismus k tomu aspoň přidává dodatečná práva a svobody, deal with it *5*
      • Jack1947
        Těch bejvalejch estebáků je ve vládě víc...
  • Foxtrot_cz
    Německo zakazuje dokumenty o nacismu? Doufám že s tou hrou neustoupí a nebudou nic mazat... Je neskutečné jak se Němci snaží cenzurovat historii.
    • JamesFaith
      Ne, dokumenty mají ze zákona výjimku.
    • Zakazují symboliku, ne dokumenty. O žádnou cenzuru historie se nejedná, ale vede to k těmhle paradoxům to ano.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit