Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mart9

    Kdyby v CD Projektu byli vychcaní, mohli by od něj požadovat peníze za to, že ta hra zvýšila projede jeho knih. Určitě by se dala dohledat nějaká křivka do doby před vydáním Zaklínače a po něm.

    • Knifer

      😀 přesně takoví dotaz na něj padl když byl v Praze na veleth knih (osobně jsem byl přítomen) odpověď... Knihám se dařilo dobře před hrou i po ní žádného velkého nárůstu prodejů jsem si nevšiml.  Rok ti bohužel už nepovím je to už vážně dlouhou ale je to jedna z mála věcí co mi utkvěly v paměti to a kreativní cecek jak to sám nazval😀

      • Mart9

        Ale asi to bylo ještě před vydáním trojky, že? Já jsem přesvědčený, že prodejům knihy ta herní série pomohla.

        • Knifer

          Jo mám ten dojem že v té době nebyla trojka ani oznámena

  • Knifer

    Njn takhle to pak dopadá když si někdo pořád myslí že jsou hry pro děti a nemůžou mít velký úspěch... Pokud se je moje paměť správná tak herní průmysl vydělal za poslední roky víc než filmoví a hudební dohromady.. tolik ke stereotypům😀

  • Llour

    Jsem rád, že mu nakonec zaplatili. Přeci jenom, ta částka za kterou od něj tu licenci tenkrát koupili byla hodně směšná.

    • Row

      Dostal kolik chtel... nabizeli mu podil a vysmal se jim ze to nebude uspesny a ze nez podil z niceho, tak ze chce svoje prachy tady a ted.

      Jako pekna prasecina mi prijde se na necem domluvit a ric ne ne... ja nechci nic riskovat, rizika si neste sami ja chci mit svou jistotu... a az kdyz to nahodou vyjde tak prijit brecet ze to neni fair ze on oni vydelavaj stovky milionu a on ma uslintanych 200k 

      Co se tyka toho zakona, tak kdyz jsme u spekulaci, tak ten imho primarne vznikl proto aby nejakyho mladyho pisalka nekdo neoskubal pod tlakem a vidinou "rychleho zbohatnuti" kdyz do te doby drel bidu s nouzi a netusil co ma za poklad... tady nikdo nikoho neoskubal, dali mu regulerni moznost a tu on odmitl. Prava jim prodal a rozhodne to nebylo pod tlakem. Za mne je sapkowski proste dobytek... ted dokonce bohatej dobytek, ale zjevne s tim umi zit.

    • MrGe

      Ale ta castka byla predem domluvena. To se nam zda malo ted v retrospektu kdyz vime jakej mel witcher uspech. To ze to tak dopadne nikdo necekal a dokonce witcher 1 malem ani neuspel.


      Zda se mi pekna svinarna po nich chtit vic az POTOM co maji uspech.

      • spoock

        Predne to je uspech z nekolika titulu. Ano, neni to podle reguli, ale oni veskrze tu znacku zdimou horem spodem a pokud ta castka, kterou na tom trhli prekrocila tu smesnou za kterou to koupili, tak se autorovi ani nedivim, ze chtel pridat. Andrej je podivin, ktery miluje penize, ale je to majitel sveho dila a veskrze mu muze byt u zadku, co si kdo mysli.

      • Llour

        To je hloupost. Kdyby ta hra nebyla úspěšná, tak by nic nežádal. Navíc, ta částka byla tak zoufale nízká, že i kdyby byl zaklínač jen z 10% tak úspěšný jak dnes, tak to byla "zlodějna" skoro jako když důchodce u nás okrádají podomní prodejci plynu.

        • MrGe

          Neni to hloupost! Sak to tak bylo domluveno, dostal moznost vyplaceni jedne(na tu dobu velke) castky a nebo % z prodeju. Vybral jsi vyplaceni castky pac neveril ze to bude mit uspech.


          Podle me je irelevantni jak velka nebo mala ta castka byla, na oboje se podepsali, obe strany s tim souhlasili, prijit TED s tim ze to chce jinak je proste svinarna.


          edit - osobne doufam ze jim vyjde Cyberpunk, dalsi zaklinac hru ani delat nechteli, a nez je videt jednat s timhle nenasytnym pasikem tak ji ozelim tez.

          • spoock

            Lol, jak muzes obhajovat neco, cemu nerozumis. 😎

            • MrGe
              Clovek muze mit na neco nazor i bez toho aniz by byl odbornik. Vychazim z informaci ktera mam, pokud mas nejake jine sem s nimi. Rad zmenim nazor.
          • Llour

            No evidentně s tebou polští zákonodárci nesouhlasí, když ten zákon přijali. Mě to připadá opravdu stejné, jako kdyby k tvé prababičce přišel nějaký šizunk, nakecal jsi kdo ví co a a nechal ji podepsat novou smlouvu na energie. Právně je to závazné, takže vlastně cajk ne? I když  ani neměla tušení, co podepisuje a jak to funguje....

            • MrGe

              "Není to tak, že by CD Projekt něco platit musel, že by mu to přikázal nějaký soud. Jde o dobrovolný příspěvek, vyjádření uznání autorovi Zaklínače a zároveň způsob, jak spolu obě stany zase skamarádit."


              cetl jsi ten clanek vubec?


              A ten druhy argument mi pridje dost mimo, moje babicka neni svetoznamy autor a u toho podepisovani elektriky by urcite nebyla armada pravniku z obou stran.

              • drasta

                Reakce na příspěvek:

                Tobe asi trochu unika ze Polaci maji opravdu zakon kterej takovou situaci osetruje ve prospech autora a ta zaloba kdyby k ni doslo by asi nebyla uplne na vode.

              • Llour

                Reakce na příspěvek:

                Tak soud nic nepřikázal, protože k němu ani nedošlo. Což nemění nic na tom, že v případě soudního sporu by byl ten zákon využit a "aktivován" a Poláci ho napsali právě pro tyhle případy, kdy autor nějaké díla prodá licenci aniž by tušil, o co pořádně jde. 

                • MrGe

                  Reakce na příspěvek:

                  aha tak to jsem nevedel. 


                  Ale jak pise paul, z etickyho a moralniho hlediska je to pro me svinarna.

                • Paul_cz

                  Reakce na příspěvek:

                  Až na to, že Sapek moc dobře věděl o co jde, a sám mnoho let uznával, že prostě byl blbej a přestože mu nabídli procenta, on chtěl prachy na ruku. Zkrátka eticky ani morálně nemá nárok, protože měnit smlouvy retroaktivně je prasárna. Nicméně ten dementní zákon tam fakt maj, takže kdoví, jak by to dopadlo u soudu. CDP se ale snaží to vyřešit nejlépe jak může, což jim jde ke cti.

                  • spoock

                    Reakce na příspěvek:

                    ten zákon není dementní, docela chápu, že díky tomuhle zpětně dokáže ochránit autora před jeho naivitou, navíc stejně nevíme kolik mu dali všimného, takže je to stejně jedno, důležité je, že CD Projekt to nezruinuje a obě strany jsou happy, nám to může být jedno

                    • Paul_cz

                      Reakce na příspěvek:

                      Jakejkoliv zákon kterej retroaktivně mění nepodvodně uzavřený smlouvy je dementní, protože dost jednoznačně narušuje právní stát jako takovej. Sapkowski nic podepisovat nemusel, nikdo ho nenutil, prostě chtěl easy money a tak je dostal přesně jak chtěl. To že díky dvacetiletý práci CDProjektu je jeho značka mnohem známější a prodávanější je bonus za kterej by měl děkovat a ne z ních vydírat další prachy.

                    • Tushan

                      Reakce na příspěvek:

                      Ten starej ocas moc dobře věděl co dělá a co podepisuje. Šlo mu jen o prachy na ruku a sám sebe usvědčil když  tvrdil že hernímu zaklínači nevěří. Nedal bych mu ani korunu 

                      • Reakce na příspěvek:

                        Já tenhle názor nechápu, za Sapkowským přijdou týpci který v životě neudělali hru a řeknou. -Heleť chtěli bychom licenci na ekvivalent Polského pána prstenů. Dáme ti jen pár drobných, ale až to vydělá tak dostaneš 10%.

                        -Jasný pánové, vývojáři už to ode mě jednou koupili a mám z toho akorát vředy, dejte mi 10,000$ a běžte si hrát.

                        Posuňme se o 15 let dopředu, společnost vydělává miliardy na hrách kde i oni přiznávají, že za úspěchem mimo jiné stojí silná licence.

                        Sapkowski ohlásí že na jeho životním díle vydělávají miliardy a že chce víc.

                        CDP řekne ne

                        Sapkowskemu někdo poukáže na existenci zákona, který říká, že když jako autor prodáš licenci za částku, která se v budoucnu ukáže jako zanedbatelná v porovnání z výnosem z té licence. Máš prostě nárok na doplatek.

                        CDP vzkáže, že se rozmysleli a vyrovnají se. Sapkowksi by musel být prorok aby typnul úspěch. CDP profituje na zakoupené licenci, proč proboha tolik lidí žere že autor, který jim defacto napsal 50% lore a postav chce finanční odměnu, když i v roce 2019 z ní stále čerpají.

                        Ano uzavřel blbou smlouvu, 60ti letý pán v roce 2004 neodhadl potenciál technologie který nerozuměl. Hanba mu? Jak si může jen dovolit chtít něco po nebohém multimilardovém korporátu? Vím že za blbost se platí, ale v téhle situaci je platba dost neúměrná a k jeho štěstí polský zákon souhlasí.

                        • Tushan

                          Reakce na příspěvek:

                          Z cdp dělat korporat je vážně vtipný. Oni za nim přišli a nabídli mu procenta z prodeje to že si je nevzal je jen jeho poděl. Určitě nepodepisoval nic bez právníka v nějaké temné uličce se zbraní u hlavy. Kdyby chtěl mohl si vše rozmyslet a zjistit, ale vypitej mozek chtel prachy na další vodku. Jo pšonci maj takovej zakon takže dobře pro sapkowskiho. Všude jinde by ho poslali do....  smlouva je smlouva a ani morálně jeho fñukání neobstojí

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit