Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nechtel bych se mylit, ale neni to abandonware ku stazeni?

    https://abandonwaregames.net/game/lord-of-the-rings-battle-for-middle-earth

    • dworkin

      Abandonware je neoficiální pojem pro starou a už neprodávanou hru. Neznamená to, že ji můžeš užívat bez licence. Teďka relativně nedávno zavřeli pár katalogů starých her, kde se taky prezentovaly jako abandonware a ejhle. Něco jiného je, když držitel práv uvolní dílo k volnému šíření. Ale to už bych tomu říkal freeware (což je ale taky neoficiální pojem).

    • triptich

      trošku som pobehal internety a našiel som viacero diskusií, kde ľudia tvrdili, že je to abandonware. je to vanila hry s cutscénami, ale bez hodby z LOTR-a, nakoľko EA stratilo v roku 2011 práva na toto univerzum.

      • dworkin

        Jenom na hudbě se to určitě neláme.

  • Ilusiveman

    BFME byla královská strategie... Silnější přídavný jméno mě nenapadá

  • Llour

    BFME byla úžasná, jsem rád, že mám všechny 3 origo :). Ještě, že máme Lotro 😍

  • TheGGG

    kdo si nevytvořil jako vlastního hrdinu zlobra a pak s ním nekosil mizerné efly a pajzly, jako by nebyl

  • triptich

    krásne strávené desiatky hodín pri oboch dieloch. vďaka za pripomenutie spomienok.


  • x_ander

    Sice samozrejme netusim, jak slozite je vyjednavat nejake smlouvy u takovych velkych spolecnosti, ale vážně je problem, aby si nekdo z EA sedl ke stolu s nekym od Warneru (potazmo New Line cinema) a domluvili se, ze BfME vypusti na Steam a Gog s tím, ze vydelky si rozdělí rovnym dílem? Naklady by na to měli v podstate nulove (kluci z Gogu po technicke strance radi všecko pripravi) a ten zisk by tam nejaky rozhodne byl. 

    Ale oni ne, oni na to kaslou a i poctivemu zákazníkovi nezbývá, nez piratit, pokud chce hrat.

    • dworkin

      Pokud pirátí hry, tak to není poctivý zákazník.

      • x_ander

        Pokud mu neni umožněno hru koupit, tak to hlavne vubec neni zakaznik. A ci je to chyba? 

        • dworkin

          Když něco není na prodej, tak to prostě není na prodej. Neznamená to přece, že tím pádem to můžu ukrást, když mi ten zlý prodejce neumožnil získat to poctivě. Celá ta logika "oni mě _donutili_ to ukrást, protože to neprodávají" mi přijde úplně pošahaná.

          • honcka

            Můžu tu hru ukrást stejně jako znásilnit, nebo zavraždit.

            • dworkin

              Přesně, no, a ukrást někomu srdce taky nemůžeš, aniž bys ho pitval, a taky nikoho nemůžeš okrást o čas. Tak hezky běž a všem lidem, kteří podobné věci říkají, vysvětli, jak se strašně pletou.

              Jen taková řečnická otázka: Budou tě mít za užitečného rádce - nebo za totálního vocasa? ;)

              • honcka

                Reakce na příspěvek:

                Budou mít za vocasa max tebe, protože, když si stáhneš warez, je to krádež zhruba stejně jako znásilnění, je to přečin podle úplně jinýho paragrafu

                • dworkin

                  Reakce na příspěvek:

                  Jestli jsi to nepochopil ani po mém zcela polopatickém vysvětlení, tak už to asi nepochopíš nikdy. Když ti dá někdo po hubě a ukradne ti peněženku, tak neschápal krádež, ale loupež. Když ti někdo vleze do baráku a uloupí rodinné stříbro, tak nespáchal loupež, ale krádež. A tak dále. Prostě něco jiného je právní čeština a něco jiného je obecná čeština. A soft se u nás krade od doby, co ho sem začali vozit. ;) Ale tak samozřejmě můžeš všechny opravovat a odkazovat na § 270 trestního zákoníku. Ovšem tady v diskusi se neřeší skutková podstata, ale jestli se to má dělat.

                  • honcka

                    Reakce na příspěvek:

                    Možná jsem už starej, ale když jsme mezi sebou kopírovali hry na C64, Amigu a dřevní doby PC, tak jsme ani nevěděli, že hry a soft jdou taky kupovat, tak to slovo krádež samozřejmě nepadlo a od tý doby, co si vydělávám si hry kupuju. :)

          • Jasuja

            No pošahaná mi přijde spíš tvoje logika, pokud se to tak dá vůbec nazvat. Z hlediska práva navíc děravá jak cedník, jak už psal Duncan o pář příspěvků níže. Kromě formálních znaků mají přestupky a trestné činy také znaky materiální. U přestupků k nim soudy také konečně začali přihlížet, u trestných činů tomu tak bylo vždy. Pokud dnes někdo stáhne tuto hru, tak naplnil formální aspekt skutkové podstaty přestupku/TČ, ale nikoli materiální, kterým je v tomto případě škoda. Produkt není už na trhu a z technického hlediska, vzhledem k prodeji licence, už ani nikdy nebude. Společnost nepřichází o zisk, tudíž nebyly naplněny znaky trestného činu. Je to stejné, jako když půjdu uprostřed noci na červenou přes prázdnou silnici, kde je vidět na obě strany 200 metrů a nepojede žádné auto. Formálně sice poruším zákon, tím že jdu na červenou, ale materiální znaky nebyly naplněny, protože jsem svým jednáním nenaplnil škodlivost činu a v případě řešení přestupku ze strany správního orgánu bych nemohl být shledán vinným takovým přestupkem.

            • dworkin

              O soukromoprávních deliktech jsi slyšel? Ta byla řečnická.

          • x_ander

            Tady není žádný zlý prodejce, tady je hloupý prodejce. Bavíme se o hrách, tzn. softwaru, ten se dá kopírovat bez nákladů. Ne o konkrétní hmotné věci. Nikde netvrdím, že je v takovém případě v pořádku hru upiratit, tvrdím jenom, že je hodně lidí, kteří to udělají, protože nemají jinou možnost jak si to zahrát.

            Je trošku rozdíl mezi tím, že chci vlastnit např. nějaké auto, třeba veterána, kterého už výrobce nevyrábí a neprodává, a že bych ho šel někde ukrást. Tady jde spíš o to, že vydavatel původní hry (resp. majitelé licence, pokud by vytáhli hlavu ze zadku) to může hodit do ofiko distribuce za minimální, v podstatě nulové náklady (což obnova výroby staršího modelu auta jaksi neumožňuje) a mít z toho zisk, ale on to neudělá.  Jasně, zrovna u BfME se můžeme bavit o tom, že problém je v licenci, na které by se museli dohodnout, ale těch příkladů je hodně. Takové Diablo nebo Warcrafty ještě do nedávna nešli koupit. A najednou je to po pár týdnech jedna z nejprodávanějších her na Gogu vůbec. Pro Blizzard nulové náklady (technickou stránku zajišťoval Gog) a penízky jim z toho tečou. Sice asi ne miliony dolarů, ale zisk za nic tam je. To je kouzlo digitální distribuce. Celý problém je jenom v tom, aby tam někdo měl trochu chuť hnout prstem a mít zájem vydělat i na menších projektech, než jenom na nových hrách, které trhnou desítky či stovky milionů dolarů.

            A ještě jednou pro jistotu, rozhodně netvrdím, že výše popsaný (a imho naprosto debilní) přístup vydavatele ospravdelňuje piratění. Jen říkám, že je zkrátka fakt, že dost lidí to upiratí, ikdyž by to rádi koupili.

            • dworkin

              Já mu teda hloupý prodejce rozhodně říkat nebudu, protože do toho, proč něco nechce prodat, mi vůbec nic není, stejně jako tobě a zbytku inteligentního života ve vesmíru. Nebude mít zisk, nebude, je to čistě jeho věc. Uvědom si navíc, že se tady bavíme o videohře. Potřebuješ k životu Diablo? Ne. Potřebuješ jídlo. Dovedu si představit situaci, kdy vlastník jídla ti ho odmítne prodat a ty prostě nebudeš mít jinou možnost, jak přežít, tak si ho vemeš. Je to extrémní případ a minimálně z části to ospravedlňuje porušení práva i nerespektování vůle vlastníka. Když nebudeš mít Diablo, budeš hrát kvadrilion jinejch her nebo si přečteš knížku. Je to absolutně zbytná věc. A pokud ti její vlastník řekne, že ti ji nechce prodat, tak to prostě musíš respektovat.  Nemůžeš na něj ukázat fakáče s tím, že mu nevznikne žádná škoda, tak ať nepyskuje. Tak se chová jen sobecké zpovykané děcko, které nemá žádnou úctu k jiným lidem. Teď samozřejmě nereaguju jen na tebe, ale souhrnně na celou diskusi. Ještě jeden příklad: Pokud budu mít na zahradě krásnou sochu, ale řeknu všem sousedům, že je jenom pro moje potěšení a aby neodhrnovali živý plot a nečuměli na ni, tak samozřejmě že mi nevznikne žádná škoda, pokud to budou dělat a užívat si, jak je hezky vytesaná - ale zároveň ti sousedi budou svým jednáním dokazovat, že nemají žádnou úctu k tomu, že je to socha moje, že jsem ji schoval a že si nepřeju, aby na ni koukali. A i tady může soused říct "hele co pyskuješ, dyk si vo žádný koruny nepřišel, za prachy ji návštěvníkům neukazuješ, takže si trhni pantoflí a já si ten plot budu odhrnovat dál, kdykoliv budu mít chuť se na krasotinku podívat." Co si o takovým sousedovi pomyslíte? No že je to kre*én. Právem.

              • x_ander

                Reakce na příspěvek:

                No jako úplně nevím, kam jsi mířil srovnáním hraním Diabla a potřebou jíst. Ne že bys neměl pravdu, ale uvědomuješ si, že jsme na herním webu, že?

                • dworkin

                  Reakce na příspěvek:

                  Mířil jsem tím tam, že proti vůli vlastníka stavíš v případě jídla svojí základní životní potřebu se najíst a tudíž spasit holý život, kdežto v případě Diabla proti ní stavíš chuť ukrátit si nudu hraním videohry. To není dostatečná protiváha.

          • Duncan66

            Az na to, ze tady nejde o kradez nejakeho obrazu, ktery mi majitel nechce prodat atp.

            Tim ze si hru zahraju pomoci warezove verze soucasnym majitelum prav nevznika zadna skoda, protoze produkt si od nich nemuzu koupit a oni jej nikde neprodavaji, takze neprichazi o zadny zisk a naopak statistika v poctu stazeni je muze motivovat to hodit na GoG atp. a jeste na tom v realu neco vydelat, pripadne pripravit projekt novy, uvidime.

            • Coffin.Corner

              Můžou být i jiné důvody, proč vlastník duševního majetku nechce aby se šířil. Netvrdím že zrovna tohle je ten případ, ale asi asi by se ti také nelíbilo kdyby něco tvého co jsi vytvořil jako neuchopitelné dílo, žilo svým vlastním životem, bez tvé kontroly.  

              • Duncan66

                Reakce na příspěvek:

                Ano, jine duvody byt muzou, ale jak pisete, to nebude nejspise tento pripad.

                Tezko rici jak bych k necemu takovemu pristupoval ja osobne. Najdete na netu miliony ruznych autoru, kteri sva dila sdileji zdarma a nechavaji je zit vlastnim zivotem a mnozi necekaji 15 let, nez to udelaji, ale je to zdarma treba i v den vydani takoveho dila.

                Pokud budu vychazet, za jakou cenu se dnes prodavaji AAAckove tituly podobneho stari, tak jde i u nas o desitky korun, takze i tak to neni zadne drama.


                Jina vec samozrejme je, pokud bych cizi dilo vyuzival k vlastnimu obohaceni bez souhlasu puvodniho autora. Tam i chapal rozhorceni tzv. mravokarcu jake zde zastupuje "dworkin".


                • dworkin

                  Reakce na příspěvek:

                  Je měřitkem toho, jak se chováš, jenom zákon? Nebo dokonce jenom trestní zákon? Morálka je normativní systém jako každý jiný. A vtip je v tom, že právo s její existencí počítá. Proto není zákon na to, aby člověk pomohl sousedce s těžkým nákupem, nebo aby utěšil kamaráda, když je mu ouzko. Není na to zákon, protože se počítá s tím, že lidi nejsou svi*ě a primárně vědí, že se k sobě mají chovat ohleduplně. A otázka užívání autorských děl za situace, kdy k tomu vlastník nedal souhlas, je otázkou jak právní, tak morální. Jak ohleduplné k vůli vlastníka je užívat jeho dílo bez souhlasu jenom s odkazem na to, že mu tím nevzniká žádná škoda ani na tom nikdo nerejžuje, tak ať drží pysk? No nijak, naopak je to projev absolutní neúcty a nedostatku ohledu na přání toho, komu to dílo patří. Je to krátce řečeno sprosťárna. Tady řada lidí zdá se končí u toho, jestli je to trestný čin nebo přestupek. To končí předčasně.

    • radim.zaty

      Ano, je to problém. Nech se zaměstnat v korporátu a uvidíš, jak můžou být některé, na první pohled jednoduché, věci nerealizovatelné. :)

  • Díky bohu tedy za fyzické kopie , které se mi tu stkvý v poličce . 


    • dworkin

      Skví.

      • chybka. dík za opravu


        • dworkin

          Není zač.

  • Joshua

    Chtelo by to clanek o vsech hrach stracenych kvuli licencim. samozrejme v legalnim prodeji, serie HP a podobne...

    • honcka

      Lego HP jde normálně koupit, podívejte se na heureku

      • yeniczek

        Asi nemyslel zrovna Lego HP...

        • Joshua

          Naprosto presne. Myslel sem ti filmovejsi hry: kamen, komnatu, akzaban, fenixe,...

  • jonatan.hanzlik

    U tohoto jsem s bráchou a bratrancem strávil tolik hodin na Hamachi, že by se snad ani nedaly spočítat. Určitě měla své mouchy, ale tahle hra je srdcová.

  • KrPa

    lituji toho, ze sem ty hry nikde elektronicky nekoupil, takze je musim bohuzel warezit


    bohuzel stejny osud potkal i black and white serii a do nedavna i homeworld

    • pude vubec warezit az prijde article 13? 

      • KrPa

        co maji spolecneho oficialni zakony a pirateni?

    • MeliUSA
      Homeworld remastered je na steamu a middle earth se dá stáhnout na torentech :-) nesmrtelné hry :-)
      • skaven

        Homeworld je dokonca na GoG, bez DRM

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit