Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • dworkin

    Jenom na hudbě se to určitě neláme.

  • dworkin

    Abandonware je neoficiální pojem pro starou a už neprodávanou hru. Neznamená to, že ji můžeš užívat bez licence. Teďka relativně nedávno zavřeli pár katalogů starých her, kde se taky prezentovaly jako abandonware a ejhle. Něco jiného je, když držitel práv uvolní dílo k volnému šíření. Ale to už bych tomu říkal freeware (což je ale taky neoficiální pojem).

  • honcka

    Možná jsem už starej, ale když jsme mezi sebou kopírovali hry na C64, Amigu a dřevní doby PC, tak jsme ani nevěděli, že hry a soft jdou taky kupovat, tak to slovo krádež samozřejmě nepadlo a od tý doby, co si vydělávám si hry kupuju. :)

  • dworkin

    Je měřitkem toho, jak se chováš, jenom zákon? Nebo dokonce jenom trestní zákon? Morálka je normativní systém jako každý jiný. A vtip je v tom, že právo s její existencí počítá. Proto není zákon na to, aby člověk pomohl sousedce s těžkým nákupem, nebo aby utěšil kamaráda, když je mu ouzko. Není na to zákon, protože se počítá s tím, že lidi nejsou svi*ě a primárně vědí, že se k sobě mají chovat ohleduplně. A otázka užívání autorských děl za situace, kdy k tomu vlastník nedal souhlas, je otázkou jak právní, tak morální. Jak ohleduplné k vůli vlastníka je užívat jeho dílo bez souhlasu jenom s odkazem na to, že mu tím nevzniká žádná škoda ani na tom nikdo nerejžuje, tak ať drží pysk? No nijak, naopak je to projev absolutní neúcty a nedostatku ohledu na přání toho, komu to dílo patří. Je to krátce řečeno sprosťárna. Tady řada lidí zdá se končí u toho, jestli je to trestný čin nebo přestupek. To končí předčasně.

  • dworkin

    Mířil jsem tím tam, že proti vůli vlastníka stavíš v případě jídla svojí základní životní potřebu se najíst a tudíž spasit holý život, kdežto v případě Diabla proti ní stavíš chuť ukrátit si nudu hraním videohry. To není dostatečná protiváha.

  • dworkin

    Jestli jsi to nepochopil ani po mém zcela polopatickém vysvětlení, tak už to asi nepochopíš nikdy. Když ti dá někdo po hubě a ukradne ti peněženku, tak neschápal krádež, ale loupež. Když ti někdo vleze do baráku a uloupí rodinné stříbro, tak nespáchal loupež, ale krádež. A tak dále. Prostě něco jiného je právní čeština a něco jiného je obecná čeština. A soft se u nás krade od doby, co ho sem začali vozit. ;) Ale tak samozřejmě můžeš všechny opravovat a odkazovat na § 270 trestního zákoníku. Ovšem tady v diskusi se neřeší skutková podstata, ale jestli se to má dělat.

  • triptich

    trošku som pobehal internety a našiel som viacero diskusií, kde ľudia tvrdili, že je to abandonware. je to vanila hry s cutscénami, ale bez hodby z LOTR-a, nakoľko EA stratilo v roku 2011 práva na toto univerzum.

  • Nechtel bych se mylit, ale neni to abandonware ku stazeni?

    https://abandonwaregames.net/game/lord-of-the-rings-battle-for-middle-earth

  • Duncan66

    Ano, jine duvody byt muzou, ale jak pisete, to nebude nejspise tento pripad.

    Tezko rici jak bych k necemu takovemu pristupoval ja osobne. Najdete na netu miliony ruznych autoru, kteri sva dila sdileji zdarma a nechavaji je zit vlastnim zivotem a mnozi necekaji 15 let, nez to udelaji, ale je to zdarma treba i v den vydani takoveho dila.

    Pokud budu vychazet, za jakou cenu se dnes prodavaji AAAckove tituly podobneho stari, tak jde i u nas o desitky korun, takze i tak to neni zadne drama.


    Jina vec samozrejme je, pokud bych cizi dilo vyuzival k vlastnimu obohaceni bez souhlasu puvodniho autora. Tam i chapal rozhorceni tzv. mravokarcu jake zde zastupuje "dworkin".


  • honcka

    Budou mít za vocasa max tebe, protože, když si stáhneš warez, je to krádež zhruba stejně jako znásilnění, je to přečin podle úplně jinýho paragrafu

  • Joshua

    Naprosto presne. Myslel sem ti filmovejsi hry: kamen, komnatu, akzaban, fenixe,...

  • x_ander

    No jako úplně nevím, kam jsi mířil srovnáním hraním Diabla a potřebou jíst. Ne že bys neměl pravdu, ale uvědomuješ si, že jsme na herním webu, že?

  • dworkin

    Já mu teda hloupý prodejce rozhodně říkat nebudu, protože do toho, proč něco nechce prodat, mi vůbec nic není, stejně jako tobě a zbytku inteligentního života ve vesmíru. Nebude mít zisk, nebude, je to čistě jeho věc. Uvědom si navíc, že se tady bavíme o videohře. Potřebuješ k životu Diablo? Ne. Potřebuješ jídlo. Dovedu si představit situaci, kdy vlastník jídla ti ho odmítne prodat a ty prostě nebudeš mít jinou možnost, jak přežít, tak si ho vemeš. Je to extrémní případ a minimálně z části to ospravedlňuje porušení práva i nerespektování vůle vlastníka. Když nebudeš mít Diablo, budeš hrát kvadrilion jinejch her nebo si přečteš knížku. Je to absolutně zbytná věc. A pokud ti její vlastník řekne, že ti ji nechce prodat, tak to prostě musíš respektovat.  Nemůžeš na něj ukázat fakáče s tím, že mu nevznikne žádná škoda, tak ať nepyskuje. Tak se chová jen sobecké zpovykané děcko, které nemá žádnou úctu k jiným lidem. Teď samozřejmě nereaguju jen na tebe, ale souhrnně na celou diskusi. Ještě jeden příklad: Pokud budu mít na zahradě krásnou sochu, ale řeknu všem sousedům, že je jenom pro moje potěšení a aby neodhrnovali živý plot a nečuměli na ni, tak samozřejmě že mi nevznikne žádná škoda, pokud to budou dělat a užívat si, jak je hezky vytesaná - ale zároveň ti sousedi budou svým jednáním dokazovat, že nemají žádnou úctu k tomu, že je to socha moje, že jsem ji schoval a že si nepřeju, aby na ni koukali. A i tady může soused říct "hele co pyskuješ, dyk si vo žádný koruny nepřišel, za prachy ji návštěvníkům neukazuješ, takže si trhni pantoflí a já si ten plot budu odhrnovat dál, kdykoliv budu mít chuť se na krasotinku podívat." Co si o takovým sousedovi pomyslíte? No že je to kre*én. Právem.

  • dworkin

    O soukromoprávních deliktech jsi slyšel? Ta byla řečnická.

  • dworkin

    Přesně, no, a ukrást někomu srdce taky nemůžeš, aniž bys ho pitval, a taky nikoho nemůžeš okrást o čas. Tak hezky běž a všem lidem, kteří podobné věci říkají, vysvětli, jak se strašně pletou.

    Jen taková řečnická otázka: Budou tě mít za užitečného rádce - nebo za totálního vocasa? ;)

  • Coffin.Corner

    Můžou být i jiné důvody, proč vlastník duševního majetku nechce aby se šířil. Netvrdím že zrovna tohle je ten případ, ale asi asi by se ti také nelíbilo kdyby něco tvého co jsi vytvořil jako neuchopitelné dílo, žilo svým vlastním životem, bez tvé kontroly.  

  • yeniczek

    Asi nemyslel zrovna Lego HP...

  • Ilusiveman

    BFME byla královská strategie... Silnější přídavný jméno mě nenapadá

  • honcka

    Lego HP jde normálně koupit, podívejte se na heureku

  • honcka

    Můžu tu hru ukrást stejně jako znásilnit, nebo zavraždit.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit