Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Neodolal jsem a hru zakoupil a už po pár hodinách mohu souhlasit s recenzentem - tohle je technicky nejdokonalejší hra, jaká zatím vznikla. A naštěstí zároveň i velmi zábavná. Zcela zasloužených 10/10.

  • Kissino81

    Hrál jsem předposlední díl. Do té doby jsem to bral jako nějakou dětinskou hříčku. No a nakonec jsem na PS4 nehrál nic jiného. Hodiny a hodiny zábavy, takže nyní mám zase dilema s koupí PS5

    • redicius

      Tak klidně počkej, protože zatím prostě nejsou hry .. ps5 mám a jen sleduju, jak vychází nesmysly a nemají ps5 podporu. Biomutant zrušil ps5 verzi před vydáním, Sniper Contracts2 taky.. všechno odloženo na neurčito..

      Takže mám ps5 a můžu hrát tak 3 ps5 hry, zbytek je jen o něco lepší ps4 verze starých věcí..

      • Tak pokud na PS4 nehrál nic jiného než Ratcheta, tak buď na PS5 nic jiného potřebovat nebude, nebo tam má fakt solidní backlog skvělých her z PS4 :-D

  • dworkin

    A má ta hra i nějakou hudbu, pane Makal? Nějak to přes tu spoustu bezobsažných nadšených výkřiků nemůžu v recenzi dohledat.

    • Po teto diskuzi jsem, hned po zpusteni, nastrazil usi. 

      Musim bohuzel rict, ze hudba ve hre nema zadne zapamatovanihodne temata. Mam pocit, ze se obcas objevi motiv ze starych dilu, ale ten taky neni kdovijak uzasny. 

      Hudba tedy spise jen dokresluje akci a cutsceny, kde  funguje skvele a pokud autori chteji, abyste citili adrenalin, (mini spoiler) horor/napeti, romanci anebo smutek, tak se jim to dari. 

      Mam naposlouchano spoustu filmove hudby a z Rift Apart jde citit, ze ji slozil ostrileny hudebni skladatel a ma celkove ma vysoke produkcni hodnoty (tipnul bych to na zivou orchestralni hudbu, krome elektroniky). 

      Nektere skladby bych si rad poslechnul v plne parade na OST.

      Howgh!

      • mr.clayman

        Na TIDALu vidím oficiální soundtrack, takže počítám, že bude i na ostatních streamovacích službách. 😎

    • Pavel Makal

      Tato hra, na rozdíl od prakticky všech ostatních her, žádnou hudbu nemá.

      • medveddd

        No pěkně jste ho setřel, Pavle, ale slovem nezmínit hudbu v recenzi hry, která dostala 10/10, mi připadá trošku škoda.

        • Pavel Makal

          Zmínil jsem 3D audio, které mi přijde opravdu vydařené. Hudba je za mě kvalitní, ale ne tak úchvatná, aby si zasloužila konkrétní zmínku (jako, já nevím, třeba v Hades). 

          A o stírání nejde, jen odpovídám v nastoleném tónu :)

  • díl z 2016 byla naprosto nežaživná bezduchá nesmlná skakačka , aspon mě to tak přislo tak  sem fakt nevědel  jestly rift apart pořizovat ale po týdle rezenci to zkusím no ...

    • Tak dej pak vědět, jak jsi dopadl, protože s předchozím dílem jsem měl úplně stejný pocit.

      • LiarForHire1

        Pokud Vás předchozí nebavil, tak tenhle rozhodne nekupujte. Je to totéž ve vylepšené verzi. Mě teda na téhle sérii nejvíce baví střílení a zbraně, tak nevím proč se bavíte o skákacích mechanikach.

        • Remake z roku 2016 jsem nedokoncil, protoze uz mi to pak prislo hodne repetetivni. Rift Apart mi prijde skvely a doporucil bych jej i tem, ktere Remake zas tak neoslovil z techto duvodu:

          1) Produkcni hodnoty - Insomniac se ve SpiderManovi naucil, jak vypravet pribeh, drzet zbesily spad hry a neustale prinaset neco noveho

          2) Hratelnost je vybalancovana - neustale se musite prizpusobovat novemu level designu, ktery vyzaduje novy pristup a castym zmenam ve hratelnosti ve stylu: pribeh, strileni, logicka hadanka, jizda na necem, pruzkum mesta, hledani novych kusu zbroje, atp...

          3) Poznavat nove svety je konecne zabava - kazda uroven ma zhruba stejne dlouhou delku hratelnosti, kazda zabavi na par hodin a pokazde vas hra navnadi na dalsi uroven/prostredi, na ktere se fakt tesite, protoze absolutne nevite co cekat (tady bych musel spoilerovat, ale hra ma v rukavu par prekvapeni)

          4) Jadro hratelnosti (strileci) je zabavnejsi - pribyly nove pohyby a traverzovani vertikalne a horizontalne. Take je strileni zabavnejsi nejen kvuli adaptive triggers, rychlejsi odezve a odpadavni kusu zbroje/postupnem poskozeni protivniku - obcas jsem si dokonce vzpomenul na Doom Eternal

          5) Lepsi pribeh - uznavam, ze je predvidatelny, ale nikdo u podobne hry neceka, ze bude mit presah a ze nas neustale bude sokovat. Svou ulohu plni skvele a motivuje vas hrat dal-vice nez v remaku. Navic, Rivet je vyborny prirustek do universa, pusobi jako zenska hrdinka z dob minulych a jeji postava me paradoxne bavila vic nez samotny Ratchet a Clank.

          Celkove mi to pripada, jakoby zkusenejsi studio vzalo koncept z roku 2016 a posunulo to smerem k AAA

  • Thanquol

    Když mi tenkrát před dávnými časy v predaleke galaxii spoluzak na základní škole půjčil placku s jedničkou, mezitím co on "otáčel" a blbnul ve dvojce, kterou mi později rovněž půjčil k zapaření, zrodila se jedna osudová láska, která už asi v tomto světě nezrezaví.

    Ani všichni bohové chaosu mě od posledního titulu nemají šanci odradit. Za desitku ma Pavel male-bezvýznamné plus a vitam ho na palubě lodi Infantilia.


  • Stormangels


    Další zářez do sbírky titulů, které si majitelé PlayStationu prostě nesmí nechat ujít.

    JO! Ale ještě sehnat ten PS5 bez podporování překupníků KUR**

    Mám objednáno už 7 měsiců a furt nic. kur** fix

    • MalyZeli

      To je divné, ja dostal PS5 1. dubna, předobjednáno na alze koncem listopadu.

      • vonTossis

        Hmm,  nevěřím. Protože já byl "day one" předobjednatel na Alze a dostal jsem PS5 teď v polovině května.

        • MalyZeli

          Možná na to mělo vliv že sem býval VIP, a platil sem si premium, ovšem to už neplatí pár měsíců. Screen objednávky tu dávat nebudu, takže pokud nevěříš, bohužel. Ale Ratchet a Clank je supr, ale už sem asi hodně blízko konce, což je škoda.

      • LessPh

        Ze by April?;-)

        • MalyZeli

          No když mi přišel mail, tak sem podezříval alzu, ale žert to nebyl.

          • LessPh

            Thumbs up!

    • Zkus to Polsko, mají tam pořád nějaké bundly na různých e-shopech. V pátek jsem objednával, zítra mi to doručují.

    • Derp_1337

      Objednej z Německa nebo Polska. Většina lidí to tak do měsíce dostala.

      • A je to bezpečný? Musíš přece použít nějakyho zprostředkovatele s polskou/německou adresou

        • Derp_1337

          Tady je link na FB skupinu, co řeší objednávání PS5. Jak Petrenko napsal, najdeš tam návod, jak z Polska objednat.

          https://www.facebook.com/groups/1008654026292285

        • Na facebook si najdi skupinu PS5 skladová dostupnost CZSK. Tam máš připnutý návod, jak z Polska objednat. Je to fakt jednoduché. Stovky lidí už z tama nakoupili bez problémů a případnou reklamaci můžeš klidně řešit v ČR. Ale prodávájí tam jen bundly kvůli skalperům.

          • Asistované nákupy kde je uveden Playstation 5 bohužel nebudou odbavovány z důvodu

            velkého omezení přes prodejce, velmi často objednávky stornují jelikož chtějí zamezit

            prodeji v tak velké míře do ČR a SR. Děkujeme za pochopení.


            Tohle stojí na nakupy polsko. takže člověk si objedná balík na nakupy polsko a oni mu na mediamarktu zruší objednavku?

            • Tak některé e-shopy to stornují bohužel. Mně to objednával borec v pátek z euro.com.pl a normálně to prošlo a DPD mi to zítra bude doručovat. Ale peníze normálně vrací, když ti to stornují. Jinak je dobrý se asi poptat v té FB skupině. Já mám v bundlu i Ratcheta, takže se hodně těším. :)

  • LessPh

    Tak za rok na PC Ratchete! Uz se tesim a do ty doby snad stihnu zahrat Days Gone;-)

    • Haha...vzhledem k tomu, že to využívá nové funkce DualSensu a jede to výhradně na SSD harddisku kvůli cestování skrz dimenze, se může klidně stát, že to na PC nevyjde vůbec...Sony vám uvolní pár kousků (několik let starých a z končící generace) a hned máte dojem, že se z toho rázem stane povinnost u každé hry :))

      • dworkin

        Mně je celkem fuk, jestli ta hra vyjde na PC. Ale chci ty funkce DualSense. Zatím se to u PC podle všeho chová jako obyčejnej gamepad.

      • Maxianimal

        Je krásný vidět konzoláře, jak si myslí, že SSD je něco novýho a nevídanýho :)

        • LiarForHire1

          Není, spíš jde o to, že tak rychlé SSD má ve svém PC málokdo a to mnoho lidí jede stále PC jen s plotnovým diskem.

          • PCMR

            Přesto bych celkem s jistotou řekl, že lidí s SSD diskem je víc, než prodaných PS5. Jinak představa, že 5GB/s je ve hře oukej, ale třeba "jen" 2-3GB/s je nepoužitelný - to si může myslet opravdu jen někdo zmasírovaný reklamou, kdo ví naprosté kulové o tom, jak funguje hardware. Dnešní hry mají v průměru kolem 100GB, možná míň. Jedna mapa/úroveň ve hře (což je pro nás podstatný údaj) stěží jednotky GB. Jestli máš 2GB/s nebo 5 GB/s je ve finále irelevantní, rozdíl ti udělá třeba 2 sekundy loadingu. A to kompletně ignoruju velikost paměti, která je u PC obecně 2-3x vyšší...

            • LiarForHire1

              Ano, ale zrovna tady v té hře to je relevantní, jelikož se herní postava přenáši riftem a probíhá simultální loading 2 celých herních prostředí s kompletně vypočitanýma prostředí i AI postavama. A toho efektu je možné docílit pouze takto rychlým diskem, jinak by mezi těma riftama musela být 2s nahrávací obrazovka.

            • Derp_1337

              To o velikosti a rychlosti pamětí a disků u PC není moc dobrý argument.

              Jednak systém (a antivirus) jsou strašně nenažrané a klidně zlhtnout 6GB RAM jako nic. Dnes se aspoň bez 16GB RAM nedá bavit o tom, že by jsi hrál hry.

              Navíc Windows nejsou zrovna synonymum pro optimalizovaný výkon. Programy nemají většinou přímý přístup k HW, ale všechno musí volat skrz nějaké rozhraní (ovladače grafické karty, DirectX, atd.) , takže to opět trochu brzdí výkon.

      • twicer

        Je ti jasné že na PC se na ssd už frčí pěkných pár let, viď? :)

        • dworkin

          Na gen 4 těžko.

          • twicer

            Sám to mám 3 roky a to jsem to rozhodně nekupoval jako horkou novinku.

            • Tak první M.2 SSD gen 4 bylo oznámeno v červnu 2019, většina výrobců je uvedla vloni, takže očividně vůbec nevíš, o čem se tady diskutuje.

              • twicer

                Reakce na příspěvek:

                Jo, při zpětném hledání jsem taky našel, že už je to pokročilá generace. Zpytuju svědomí a du se zmrskat.

      • LessPh

        Za rok si napiseme kamarade :D Sony nejni blba a nenecha si ujit penize PC hracu, byli by sami proti sobe;-) prachy nesmrdi a PC je proste platforma, na ktery chces hrat!;-)

        • LiarForHire1

          Sony není hloupá, ale komplet všechny značky ze své platformy neuvolní na PC, spíše si budou krásně barvit účetní uzávěrky staršíma, né top titulama (Horizon je fajn, ale není to ten naprostý Sony platinum experience a Days Gone má mnoho designových a scénáristických chyb)

          • LessPh

            Sam vis, ze je to nesmysl! Penize nesmrdi nikomu... Sony si jen mapovala trh s DS, Horizonem a Days Gone... Days Gone nebyl komercne na PC tak uspesny oproti Horizonu. A Sony ted moc dobre vi, ze cim vetsi znacku na PC uvedou, tim vetsi to bude pro ne rejze.. a budu se opakovat, penize Sony nesmrdi, natoz pak poradnej balik od poctivych PC hracu... a o akcionarich se snad nemusime bavit ne??:D

        • No rok opravdu nečekej. Minimálně dva a to ještě spíš i víc. A jestli vůbec. Pokud vím, tak tohle je už Ratchetův desátý díl a žádný se nikdy na PC nepodíval. Budeš muset Sony hodně prosit 🙂

    • Spíš za dva. Když to dobře dopadne. Kolik dílů Ratcheta už vlastně vyšlo na PC? :-)

      • Phillios191

        Rok sem, rok tam, to už nějak vydržím :)

  • Apff a to jsem si tentokrát říkal že odolám :D

    • Derp_1337

      Jo, taky jsem si říkal, že na PS5 nespěchám, protože z počátku života konzole na ní nebude moc dobrých her (podobně jako PS3 a PS4), ale už se to pomalu mění.

      • LiarForHire1

        Je to bomba a jen ty opatchované hry z minulé generace jako Last of Us 2 nebo God of War jsou na ps5 mnohem lepším zážitkem.

        • Derp_1337

          Tak já nehodlám plýtvat časem tak, že budu znovu projíždět staré hry, jenom protože na nové generaci konzolí budou vypadat trošičku lépe. 😉

          Už i na PS4 obě hry vypadali relativně dobře.

          • LiarForHire1

            Vypichoval jsem to jako jednu z možností. Tak pokud máš málo času, tak oceníš tu obrovskou časovou úsporu oproti PS4 v podobě super rychlých loadingů.

            • Liar...  i ty přepatchované hry z ps4  ( já měl ps4pro) nemají ani jediná rychlejší načítaní , u vetšiny her jde o 60 fps /4k funkci  jako tsushima / lou2 , myslel sem si že bych konečne dohral Days gone na ps5 no po 1 načtení sem to zase odinstaloval  a asi dodělám na PC ,   ty načitací  časy sou uplně stejné jako u digitalní verze  her na ps4 pro  ( GoW,lou2,days gone,CTR, tsushima u víc sem to ani nezkoušel )  Jedina vyjímka  ale  jde o placený patch pro ps5 je THPS 1+2  tam za 200 stovky je opravdu kratší načítaní

              • LiarForHire1

                Reakce na příspěvek:

                U last of us 2 je rozdíl 30 sekund, u GOW pouhých 10 sekund a u mnoha third party her je to více než 40 sekund viz. video od Gamespotu nebo DF, které se tímto zabývají. Pro mě je to tedy markantní rozdíl, který mi umožňuje rychlejší vstup do hry.

              • Reakce na příspěvek:

                Ani po grafické strance  ani jedína hra nevypadá jinak než na ps4

            • Derp_1337

              Jo, díky za tip.

              Ale jak jsem říkal, obě hry jsem dohrál. TLoU2 celkem nedávno, takže v brzké době nemám plánu si to zahrát, i kdyby byl čas. Snad o pár let později s odstupem času.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit