Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Tak oni hlavně nemaj licenci na Sillmalirion ale jen na jeho dodatky

    • vaclav.pechacek

      To není přesné. Zaprvé jde o dodatky k Návratu krále, ne Silmarillionu (tam nic takového ani neexistuje). Zadruhé věci ze Silmarillionu v seriálu normálně používají, po schválení a dohodě s Tolkien Estate.

      • V lotru na konci knih byly dodatky i k Silmallirionu, respektive k vysvětlení postav a tak, vždyť jen to má asi 100 stránek, takže nic obsáhlýho a na to oni mají práva, proto se tam Galadriel pak nějak plaví do Valinoru na jakési lodi a i celej ten úvod je takovej pošahanej když tam ze Saurona dělají, cože...nějakýho čaroděje přičemž každej elf v tý době ví, že je to bytost vyšší než Maiar.

        Po schválení nějakých věcí klidně můžou ale zcela evidentně nemaj souhlas na Silmallirion, nic proti ale na první sérii o 8 epizodách se tam stalo totiž zatim úplný kulový, zatim to vypadá spíš jak telenovela kde se Černej elf (nic proti, je docela charismatickej a hraje ok)kamarádí s ženskou která je potomkem lidí co následovali Morgotha, Galadriel si na vodě najde přes počáteční neshody lidskýho kamaráda a zvídavá hobitka se stará o dědka co spadnul z nebe (jestli to bude Gandalf, tak to hodnotim jako odpad automaticky protože kdyby jo, tak takhle zprznit Maiar, tím že se nedokáží naučit ani obecnou řeč tak by si to nic jiného neřikalo), takže zatim to vypadá jak taková telenovela kde všichni nakonec překonají neshody, obejmou se a tím Saurona porazí.

         Vypadá to pěkně, herci jsou OK, až na elfy ze kterých mi ta moudrost a nadhled moc nevidím, spíš tupost a nabubřelost, Gil-Galad je tam evidentně po lobotomii mozku a k tomu hodně chlastá a Celebrimbor když k němu přijde Elrond se chová jako by měl před maturitou, to jak Elronda nepozvou nikam protože je půlelf snad ani nechce komentář, asi zapoměli čí je to syn...dramaturgie asi musela ukázat, že si prachy zaslouží, a protože je to zatim adrenalinový jako čumět na schnutí čistě vymalovanýho pokoje tak sázeli drama všude kde to jen šlo, je jedna čtvrtina první série pryč a nestalo se vlastně nic...

        • Ale Sauron byl Maia, stejně jako čarodějové. Vala by Melkor.

          • Byl ale trochu "vyšší úrovně" pokud se to tak dá říct, já tim chtěl spíš říct to, že G tam nespadl jako meteorit a když už ho tam vyslali, tak se určitě předtim naučil obecnou řeč

            • Gandalf především ve Druhém věku nemá co dělat. Připlul až ve Třetím a to "normálně" na lodi s ostatními čtyřmi čaroději. Círdan mu po vylodění dal ohnivý prsten. Ve Druhém věku měli do Středozemě přijít ti dva "modří" čarodějové a začátkem Třetího věku zase odejít. Proč by ale nepřipluli taky na lodi jako v tu dobu i normální elfové, mi hlava nebere. Jediné, co by dávalo smysl, by bylo, že je to Sauron, který byl při porážce Morgotha ve víru boje vykopnut mezi hvězdy a ztratil paměť. Tolkien neupřesnil, kam a jak zmizel, asi by preferoval civilnější vytracení, ale tohle bych bral.

              Ta ztráta paměti má určitou oporu v původních textech. Čarodějové si nepamatovali svůj život ve Valinoru, respektive jen hodně zamlženě. Nicméně měli agendu a mohli normálně fungovat mezi lidmi a elfy. Takže ne, Gandalf chůvu nepotřeboval.

              A Sauron byl normální Maia. Žádná "vyšší úroveň" kromě Valar a Ilúvatara není. Jo, byl jedním z nejmocnějších a Gandalf byl oproti tomu jen někdo, koho Valar k výpravě do Středozemě ukecali proti jeho vůli.

              • Reakce na příspěvek:


                Nemám co dodat, souhlas a to s tim Sauronem bych asi bral, není to špatná myšlenka když se ta látka musí pro "zfilmování" osekat (jedna moje největší výtka k Lotru trojce konkrétně je bitva na Pelenorských polích kde tam místo rytířů z Dol Amrothu lítalo zelený želé


                Já vim, že byli jen jedni Maiar¨, jen jsem chtěl vyjádřit, že byl prostě tak nějak silnější než Gandalf


                Sakra, abych zase nainstaloval Medieval2 a k tomu Third age s tim divide and conquer submodem

        • Ano, na konci Pána Prstenů jsou dodatky, jejichž obsah se posléze částečně objevil i v Silmarillionu. Ale nejsou to dodatky k Silmarillionu, ten žádné nemá. Respektive by se za ně daly označit Nedokončené příběhy (což je knížka tlustší než samotný Silmarillion), kde jsou některé části více rozepsané. A k těm Amazon taky nemá práva. Respektive musí si na to vyjednat extra dohody, jinak by nebylo možné něco takového točit nebo by kolem toho byla velká právní bitka.

          • Ano, já to špatně napsal...prostě mají licence na ty dodatky Lotra kde se ty věci zmiňují a né samotný Silmallirion

  • Gulivera84

    Vzdyt se to da, jasne vdycky neco nakrpi a neni tak a tak, ale teda ty penize tam sou a vypada to uchvatne.....ja sem spokojene, prvni dva dily, a sem zahackovanej....

    • hodně zkrácených nebo změněných věcí ale

  • kkING

    Ja bych to prirovnal k poslednim trem dilum serie Assassins Creed ... wow ten Egypt vypada nadherne a dobre se to hraje, ale stejne jsem nedohral. S Reckem to bylo podobne. Valhalu uz jsem si neporidil a doufal, ze prijde poradny remaster, mod do Black Flag :-)

    • No tak ono s tím nekokoukáním a že to lidi nudí to může být i tím, že je jiná doba, než když vyšel lotr před víc než 20ti lety.

      Dnes živejeme v době "instant gratification" kdy lidi očekávají max zábavu okamžitě a hned. A pokud ji nedostanou přeběhnou. Vždyť dnes už i 3min dlouhý trailer musí mít 7sec dlouhý minitraler na začátku, aby to lidi přesvědčilo u toho vydržet.

      Takže lotr si tehdy mohl dovolit budovat příběh postupně a klidně první hodinu strávit u Bilbovích narozenin. Tehdy lidi byli ještě chtěli extended verze a byli ochotní jít na jejich maratony. Dnes prostě nemůžeš udělat 30 minut první epizody o tom že elfové někam jdou (a pořádně se neví kam a proč) a o tom že hobiti sbírají ostružiny. A jen se buduje atmoška, ale ještě tam není žádný jasně daný MacGuffin. Lidi od toho prostě utečou.

      • Veskoslav

        To je blábol.....

      • To neni uplne pravda. I v dnesni dobe vznikaji serialy, ktere postupne buduji dej a zdaji se ze zacatku pomale.

  • RodneYCZ

    Diky za prvni dojmy. Jsem rad, ze Vasek nenaskocil na hate train, ktery se internetem rozjizdi a pristupuje k tomu s otevrenou hlavou. Necham se prekvapit.

    • On nikdo zas tak nic nehejtuje... Všichni si z toho spíš dělají srandu a nebo blejou....

  • zanek.s

    Co jsou Chluponozi? Prapředci hobitů co se ještě neusadily? Jen hádám...

    • MalyZeli

      Kteří vůbec v té době neměli existovat.

      • Počkej, to je argument ex silentio, ne? O původu hobitů nic nevíme.

    • V tomhle kontextu asi ano. Jinak je to jeden ze tří hobitích "kmenů" - Chluponozi, Statové a Plavíni.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit