Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Docela mne překvapuje anketa redakce a přijde mi, že se úplně nepotkává s převážně PC komunitou.

    Konzoli, konktrétně Xbox jsem měl možnost zkusit u synovce a když vidím všechna omezení, tak bych to domů nechtěl. Chtěl jsem mu pořídit pár her, ale zjistil jsem, že na rozdíl od PC nepodporují češtinu a bez ní by to nedal. Většina her nemá mody což ho třeba u Transport Fever připraví o český vozový park. Pak jsem zjsitl, že hromadu her si s ním nezahraju, protože není crossplay, pokud je, tak narážíme na to, že já v tom mám mody a on je tam nedostane. HW je sice levnější, ale platit za hry daleko víc + za možnost být online by ve výsledku, kdy mám steam knihovnu o 300+ hrách byla rázem úplně jiná investice než průměrné PC. Nehoním 4K, FHD mi stačí a kde to drhne tak holt sundám detaily a ty náročnější hry si nechávám až pořídím větší dělo a pak si je zpětně zahraju. Na gamepad absolutně nejsem zvyklý a přišlo mi to hrozně neohrabané.

    Pár exkluzivit na konzole, které stejně postupně portují na PC mi za to fakt nestojí, oproti tomu her na PC, které na konzolích nejsou je mraky. Navíc posledních pár let jsem přesedlal na indie scénu, kde se rodí daleko zajímavější hry, které z 99% konzolista nedostane a ani ten počítač za 100K na to není potřeba. Navíc teď se ten vývoj dost zpomalil a herní PC vydrží daleko déle než třeba na přelomu 2000, kdy během pár let už se na tom nedalo nic hrát, takže ani ta investice do HW nemusí být tak velká. Už 5 let mám ntb s 1050 Ti a ještě obstojně drží, i když ho už brzy budu nahrazovat něčím výkonnějším. Jasně už to není na AAA hry na ultra, ale pořád se na tom dá fungovat. Dále se dost často vracím ke starším hrám, což u konzole taky není tak jednoduché.

    • Derp_1337

      "Na gamepad absolutně nejsem zvyklý a přišlo mi to hrozně neohrabané."


      To záleží čistě na hře. Třeba hrát FPS hry na gamepadu není vůbec sranda. U sříleček a třeba strategií je vždycky lepší to hrát na klávesnici s myší.

      Ale pak jsou tady zase hry, kde to je přesně naopak. Např. hokej, fotbal a různé hack'n slash řežby je lehčí hrát na gamepadu.

      • Pravda, že poslední NHL co jsem hrál bylo 2002 a to bylo lepší hrát na ovladači. Nicméně spíš hraju strategie, taktické fps případě rpg.

        Jediná hra, na kterou jsem v poslední době vytáhnul gamepad byl Dead Space 1 protože to je nějaký divný konzolový port a je tam natvrdo akcelerace myši a určitě ještě něco, že odezva na pohyb myši byla strašná. S tím se to +/- dalo hrát, ale zase jsem narážel na to, že na gamepad nejsem zvyklý, takže i tak to byl boj.

        • Derp_1337

          Jo, Dead Space 1 je typický příklad zmrveného portu na pc. 😂

          • frank.horigan

            On je port konzolový prakticky vše “velké”. A vlastně vše jsou pro někoho v něčem   “blbě”, ale Dead1 jsem to nějak vůbec nezaznamenal :-/

  • Nedokážu si představit, že bych hrála na konzoli. Zkoušela jsem nějaké CoDko na X360 a vůbec jsem to s kamarádem nedávala. Takže za mne si všechny ty joysticky můžete nechat.


    • Derp_1337

      Tak FPS střílečka je rozhodně jedna z věcí, které je pohodlnější hrát na klávesnici s myší. O tom žádná.

      Ale stejně tak je tady druhá strana mince. Hry, které se lépe hrají na gamepadu. Např. různý hokej, fotbal a hack'n slash akční řežby.

      • Sporty nehraju takže banán.

        • unicz

          Strategie, RTS, RPG...

        • Derp_1337

          Jo, ale to byl jenom příklad. Takových žánrů, které jsou lepší na gamepadu, je víc.

          Samozřejmě ne vždy je tomu tak z principu. Občas za to můžou vývojáři, kteří jsou leniví udělat pořádné ovládání pro klávesnici a myš.

          • Jop. Plošinkovky, bojovky, hry v pohledu z třetí osoby zaměřené na boj zblízka (typicky soulsovky).

            Ovladač mě donutily koupit dvě hry: Dark Souls (zmršený port, vím, ale i tak se mi podobné hry hrají na ovladači líp) a Ori and the Blind Forest. Toho jsem sice napoprvé na klávesnici dohrál, ale málem jsem ji přitom překousnul. Ne, že by to s ovladačem bylo jednoduché, ale aspoň je to přirozenější.

            Pokud jde o strategie, tak takový moderní XCOM (2) je na ovladači v pohodě hratelný, i když K+M je lepší.

            • Tak u tahovky máš čas bojovat s ovládáním a nic ti neuteče a zrovna XCOM mi přijde, že od základu dělali pro konzoli, protože ten interface je hodně jednoduchý.

  • KrPa

    99% PC a 1% mobil, z toho PC 70% hry a 30% prace

    a vubec mi to nevadi, s tim co za sr***cky ted vychazi i na konzole a nasledne odflaknute PC porty, tak se jen ujistuji ve svem rozhodnuti

    rocne vyjdou tak dve hry, co me zaujmou

    • Souhlasím v tom, že bohužel PC porty jsou stále zmršené a nic na tom nepřidává na tom, že první vyjde hra třeba na konzole.

      Na konzoli nikdy nebudu hrát - bo nejsem s gamepadem kamarádka.

      A ještě se nedá modovat na PS 5, či XSX/S, což je velká nevýhoda videoher na konzolích.


  • Marines

    Jo, jsem už starej hráč, jak věkem, tak rozhledem. PC používám hlavně pro mé oblíbené strategie a staré hry, které si obohacuji o stažené módy a to na konzoly neumím. Mám i XBox, ale hry mne na něm moc nebaví, i když mám některé herní bomby pro tento systém, ale vnučka se na něm dost vyblbne, takže koupě nelituji.... 

  • Samozřejmě PC...stále je to jediná platforma která mi konzistentně
    nabízí nejvyšší kvalitu zážitku, ikdyž to znamená si trochu za hardware
    připlatit (ale to se zas vrátí na cenách her, přeci jen když mě RE4
    stojí 9 kil místo osmnácti, nebo Jedi Survivor a Dead Space 4 kila místo
    tří tisíc, tak je to znát).

    Je fakt, že nyní některá AAA studia trochu tápou co se optimalizace týče, zvlášť pokud dělají na UE4, ale většinou jsou případné problémy do pár týdnů vyřešeny, takže to nepředstavuje větší problém, her je spousta (a co si budeme povídat, většina těch "špatných PC verzí" běží blbě i na konzoli, viz Jedi Survivor nebo Callisto Protocol).

    Jinak tedy PC mám připojeno k monitoru i TV, takže slouží v podstatě i jako konzole, většinu singleplayer příběhovek tak hraju, s controllerem.

  • unicz

    PC. A přiznám se, že dle redakce je web vlastně konzolový, což mě docela mrzí... A skoro si říkám, zda se redakce do značné míry nemíjí s majoritou čtenářů.

    Jinak já mám UHD 120Hz (klasická "herní" TV) a vždycky jsem se podivoval lidem, že tak lpí na těch vyšších hercích. Už jsem mezi nimi. Tuhle mi ovladače přeply FRTC na 60fps a já se v podstatě okamžitě podivoval, co se stalo s tou hrou, že se tak divně vykresluje 🙂

    A další efekt, i "jen" 60fps gameplay videa už je nepříjemné na koukání 😃


    • 0011

      S tím na čem hraje majorita čtenářů bych si tak nebyl jistý. Bohužel tahle otázka nebyla zahrnutá v průzkumu z roku 2016, už by to chtělo nový a tuhle otázku zahrnout, ale vzhledem k tomu co víme, je průměrný čtenář pracující člověk v produktivním věku se středoškolským vzděláním a osobně bych se spíš klonil k tomu, že většina budou konzolisti, také do diskuzí přispívá(nebo aspoň přispívalo) 6 procent čtenářů, recenze na některé konzolové hry jsou tu dříve než na konzolistovi a dokonce jsou tu i některé, které tam ani nerecenzovali, takže bych bez dat nevynášel soudy. Ale ten průzkum by to chtělo, rozhodně si nemyslím, že jsem jediný, koho to zajímá... haló redakce? Aleši?

    • Derp_1337

      Ano, čím více snímků za sekundu, tím lépe. Osobně považuji 60fps jako minimum, kde se dá hrát. Ale ideálka je těch 120 či 144Hz.

      Ale musím upozornit na fakt, že nějak jinak působí obnovovací frekvence na TV a jinak na herním monitoru. Na TV je fakt 120Hz minimum. Ale na herním monitoru vypadá i 60Hz plynule.

      • frank.horigan

        No já už víc jak 10let hraju na TV a ta je určitě v 60Hz.

        • Derp_1337

          Jo, ale na tom TV hraješ asi z konzole, ne? Ono je trochu něco jiného tam posílat obraz z konzole a nebo z PC.

          Ono se bavit o konzolích, které maximálně dají 60fps, ale většinou sotva 30fps, je trochu zbytečné.

          Když vyzkoušíš TV a k tomu připojený počítač, kde máš fakt výkonou grafickou kartu, tak fakt oceníš ten vyšší počet snímků. Kdysi jsem tak hrával s 60Hz, ale už jsem si zvyknul na 120Hz a od té doby nemůžu jít níž.

          Když teď hraju nějakou akční hru s velmi rychlým pohybem kamery, tak i jenom při 60Hz mám blbý pocit a po delší době hraní mě trochu začne bolet hlava. Prostě tam vidím ten rozkouskovaný pohyb předmětů. Ale při 120Hz to působí fakt plynule a jsem úplně vpohodě.


          Shrnu to: můžeš si myslet, že je vše vpohodě. Ale jak vyzkoušíš něco lepšího, tak se pak už nebudeš moci vrátit a budeš se divit, jak jsi to mohl jen vydržet. Něco podobného třeba kdysi byly CRT monitory. Přidalo mi to vpohodě, ale po příchodu LCD panelů jsem na CRT už nemohl podívat.

          • frank.horigan

            Ne hraju na PC a konzole mám nahrané v něm. Mám i jiné PC s monitorem. Televize je asi nějaká dobrá- prože je to opravdu ok. Ale já jsem takový ten starý nenáročný, kterému bude 60fps stačit už furt. Mozek se nějak zázračně nezrychluje, takže co stačilo v roce 2013, stačí i v roce 2023. Navíc ještě často hraju v 3D a to i dlouho. Hlava cajk nebolí :) 

    • Redakce v zásadě recenzuje to, co jí poskytnou vydavatelé. Většinou je to konzolová verze, protože bývá lépe odladěná (méně možných konfigurací). Samozřejmě jsou tu výjimky typu Cyperpunk 2077.

    • Obávám se, že jsi v tom prvním odstavci trefil hřebík na hlavičku.

  • MalyZeli

    Mam PS4 Pro, PS5 a PC, a proste jednoznacne nejlepsi je PC. Kdyby nebyly vyborne exkluzivity od Sony, PS bych nemel vubec.

    • Ámen. Na STEAMu je prostě hafo her, což se o PS říci nedá.

      • Derp_1337

        Haha

        Zapomněl jsi zmínit, že přes 90% těch her na Steamu je odpad. 😉

        V galerii Steamu je v současnosti přes 50 tisíc her. Ale z toho mě zaujalo jen pár stovek her. Samozřejmě ne každý má stejný vkus a tak se najdou lidé, které by zaujaly jiné hry. Ale i tak ta většina her prostě nemá šanci zaujmout větší počet lidí.

        • A podle Vás na plejku či iksboxu nejsou shitovky? Trošku krátkozraké vidění herní situace.

          • Derp_1337

            Těch shitovek je tam určitě méně.

            Proč? Pro nízkorozpočtové vývojáře je mnohem snadnější vydat něco na Steamu než vydávat něco přes PS Store či Xbox.

            A to ani nemluvím o tom, že by vývojáři chtěli hru vydat na konzole přes BluRay disk. To fakt chce velké investice do vyražení těch disků.

        • To máš samozřejmě pravdu. Na druhou stranu Steamem PC hraní ani zdaleka nekončí. Ano, i mimo Steam je většina produkce odpad, ale občas se dá narazit na klenoty. Pro mě je největší výhodou PC zpětná kompatibilita a možnosti emulace starých (nejen PC) her. Na to ani není potřeba herní PC. Poslouží kancelářský notebook nebo i Steam Deck.

          • Derp_1337

            Jo, tak jasně. Zpětná kompatibilita a moderská komunita jsou asi největší výhody PC.

            I když občas ani ta zpětná kompatibilita není žádná výhra.

            Vzpomínám si na to, jak jsem si chtěl zahrát starší legendární hru Vampire: The Masquerade - Bloodlines. Oficiální download ze Steamu na současných PC prostě nefungoval. Musel jsem strávit přes 3 hodiny na internetu a přes různé návody a módy tu hru rozjet. 😬

            • Samozřejmě to není vždy snadné, ale skoro vždycky to nějak jde. Konzole zpětnou kompatibilitu objevily teprve nedávno a není zdaleka tak hluboká.

              Obecně mají největší problém hry vydané kolem roku 2000. Tři hodiny jsou ještě dobré. KotOR 2 (GoG verzi) jsem nedávno rozcházel o dost déle. Na desktopu nejel zvuk a na notebooku to padalo při přechodu z menu do herního enginu. Nakonec mi to běhá na desktopu i na Steam Decku a i tam to je překvapivě celkem použitelné (notebook jsem vzdal).

              • Derp_1337

                Reakce na příspěvek:

                Jo, to padání KOTOR při přechodu z menu do hry jsem taky zažil. Našel jsem na netu jedno řešení, kdy člověk v config.ini musel vypnout jednu funkci, která to padání způsobovala.

  • vonTossis

    Všechno kromě mobilu. 

  • PC má tři bezkonkurenční výhody - zahraju si na něm celé žánry, které na konzolích buď nejsou, nebo se s gamepadem blbě ovládají - typicky strategie, které miluju. Ačkoli to je spíš problém periferií než platforem, furt nechápu, proč třeba u PS je tak složité připojit M&K.

    Druhá obří výhoda jsou mody. Prostě kdo jednou zažil, jak může mod hru usnadnit, zpříjemnit, odstranit něco, co člověka děsně štve, nebo ji úplně překopat, už nechce jinak. 

    A třetí výhoda - i když ta je důležitá asi jen pro hrstku - je schopnost hrát i hry z devadesátek nebo starší. Už třicet let se pravidelně vracím ke starým Wizardry, Lands of Lore, Falloutu, StarCraftu a dalším legendám. No řekněte, kdo to má :D

    • frank.horigan

      K PS4 není vůbec problém připojit myš a klavír, jde úplně snadno. Dáš to do USB :)

      Jen to musí podporovat hra, a pokud to nepodporuje strategie, tak to vídím problém hry, ne playstationu 

    • Výborně napsáno, podepisuji v plném rozsahu. 

  • Herní platforma je jednoznačně PC. Ale pouze v podobě výkonného desktopu. Žáden notebook a nedejbože ještě větší chyba mého života než koupě notebooku - Steam Deck. Ten jsem koupil, odehrál na něm tak 15 hodin a od té doby leží ve skříni. Z důvodu GamePassu mám ještě pochopení pro XBOX. Naopak, u syna známé jsem zprovozňoval Play Station a ten krám nechápu proč si někdo kupuje.

    • frank.horigan

      RE: Rupeak - nic si z toho nedělej. Nemusíš nutně chápat úplně vše. 

    • Derp_1337

      "u syna známé jsem zprovozňoval Play Station a ten krám nechápu proč si někdo kupuje."

      Tak to netuším, co jsi to mohl mít za problém. PS člověk zapojí do televize a hned to spustíš. Pak se stačí jenom připojit na WiFi a jedeš.

      A pokud ti to přijde otravné, tak věř mi, že na Xboxu bez WiFi toho taky moc neuděláš.


      A jinak Sony má svoji ekvivalentu gamepassu: PS Plus. Sice to (zatím) nemá tak rozsáhlou galerii jako GamePass, ale i tak je tam více než dost her, aby to zabavilo děcka na dlouhou dobu.

    • já jsem si koupil herní notebook docela nedávno a jsem spokojený. Ale dal jsem za něj asi 100K - Goldmax/Eurocom (každý máme jiné finanční možnosti). A běží mi na něm vše co chci velmi pohodolně. Odehrál jsem na něm Elden Ring, teď hraju Pathfinder WOTR. Měl jsem Eurocom notebook i předtím a vydržel mi 7 let. Není ho problém připojit na monitor nebo dokonce domácí kino, není problém používat ovladač přes DS4 apod. Konzoli nechci ne proto že si ji nemůžu dovolit, ale z principu. Na PC mám rád že si můžu zahrát všechny staré hry kdy chci, konzole mají životnost pár let, tj abych si zahrál hry z PS3, tak musím mít PS3 apod. To mi vadí

    • Pokud hraješ jen na jednom místě, tak je samozřejmě nesmysl si pořizovat herní notebook nebo dokonce Steam Deck. Já si naopak Steam Deck koupil právě kvůli tomu, že mám čas hrát převážně na cestách. A i když má docela dost chyb, rozhodně toho nelituju. Od jeho pořízení jsem se vypořádal s docela dost resty.

      • TheRKD

        Není to nesmysl. Hraju se Steam Deckem převážně na jednom místě — v leže na gauči :D 

        Jako boomer s rodinou si nedokážu sednout během dne k PC nebo konzoli a hrát. Prostě není čas ani prostor. Ale utrhnout si tu a tam 5 nebo 15 minut se Steam Deckem je skvělý. Dřív jsem mastil na Switchi, ale teď se mi konečně otevřela celá Steam knihovna. 

        • frank.horigan

          Ti musí upadnout ruce, abych hrál v leže, tak k tomu jsem nechtěl nikdy klesnout.

          Ják vidím děcka s mobilem co nehrajou “velké” hry, protože by u nich museli sedět, tak je mi nějak divně :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit