Jaká je naše preferovaná herní platforma?
-
PC má tři bezkonkurenční výhody - zahraju si na něm celé žánry, které na konzolích buď nejsou, nebo se s gamepadem blbě ovládají - typicky strategie, které miluju. Ačkoli to je spíš problém periferií než platforem, furt nechápu, proč třeba u PS je tak složité připojit M&K.
Druhá obří výhoda jsou mody. Prostě kdo jednou zažil, jak může mod hru usnadnit, zpříjemnit, odstranit něco, co člověka děsně štve, nebo ji úplně překopat, už nechce jinak.
A třetí výhoda - i když ta je důležitá asi jen pro hrstku - je schopnost hrát i hry z devadesátek nebo starší. Už třicet let se pravidelně vracím ke starým Wizardry, Lands of Lore, Falloutu, StarCraftu a dalším legendám. No řekněte, kdo to má :D
-
-
K PS4 není vůbec problém připojit myš a klavír, jde úplně snadno. Dáš to do USB :)
Jen to musí podporovat hra, a pokud to nepodporuje strategie, tak to vídím problém hry, ne playstationu
-
Výborně napsáno, podepisuji v plném rozsahu.
-
-
PC. A přiznám se, že dle redakce je web vlastně konzolový, což mě docela mrzí... A skoro si říkám, zda se redakce do značné míry nemíjí s majoritou čtenářů.
Jinak já mám UHD 120Hz (klasická "herní" TV) a vždycky jsem se podivoval lidem, že tak lpí na těch vyšších hercích. Už jsem mezi nimi. Tuhle mi ovladače přeply FRTC na 60fps a já se v podstatě okamžitě podivoval, co se stalo s tou hrou, že se tak divně vykresluje 🙂
A další efekt, i "jen" 60fps gameplay videa už je nepříjemné na koukání 😃
-
-
S tím na čem hraje majorita čtenářů bych si tak nebyl jistý. Bohužel tahle otázka nebyla zahrnutá v průzkumu z roku 2016, už by to chtělo nový a tuhle otázku zahrnout, ale vzhledem k tomu co víme, je průměrný čtenář pracující člověk v produktivním věku se středoškolským vzděláním a osobně bych se spíš klonil k tomu, že většina budou konzolisti, také do diskuzí přispívá(nebo aspoň přispívalo) 6 procent čtenářů, recenze na některé konzolové hry jsou tu dříve než na konzolistovi a dokonce jsou tu i některé, které tam ani nerecenzovali, takže bych bez dat nevynášel soudy. Ale ten průzkum by to chtělo, rozhodně si nemyslím, že jsem jediný, koho to zajímá... haló redakce? Aleši?
-
Ano, čím více snímků za sekundu, tím lépe. Osobně považuji 60fps jako minimum, kde se dá hrát. Ale ideálka je těch 120 či 144Hz.
Ale musím upozornit na fakt, že nějak jinak působí obnovovací frekvence na TV a jinak na herním monitoru. Na TV je fakt 120Hz minimum. Ale na herním monitoru vypadá i 60Hz plynule.
-
-
No já už víc jak 10let hraju na TV a ta je určitě v 60Hz.
-
-
Jo, ale na tom TV hraješ asi z konzole, ne? Ono je trochu něco jiného tam posílat obraz z konzole a nebo z PC.
Ono se bavit o konzolích, které maximálně dají 60fps, ale většinou sotva 30fps, je trochu zbytečné.
Když vyzkoušíš TV a k tomu připojený počítač, kde máš fakt výkonou grafickou kartu, tak fakt oceníš ten vyšší počet snímků. Kdysi jsem tak hrával s 60Hz, ale už jsem si zvyknul na 120Hz a od té doby nemůžu jít níž.
Když teď hraju nějakou akční hru s velmi rychlým pohybem kamery, tak i jenom při 60Hz mám blbý pocit a po delší době hraní mě trochu začne bolet hlava. Prostě tam vidím ten rozkouskovaný pohyb předmětů. Ale při 120Hz to působí fakt plynule a jsem úplně vpohodě.
Shrnu to: můžeš si myslet, že je vše vpohodě. Ale jak vyzkoušíš něco lepšího, tak se pak už nebudeš moci vrátit a budeš se divit, jak jsi to mohl jen vydržet. Něco podobného třeba kdysi byly CRT monitory. Přidalo mi to vpohodě, ale po příchodu LCD panelů jsem na CRT už nemohl podívat.
-
-
Ne hraju na PC a konzole mám nahrané v něm. Mám i jiné PC s monitorem. Televize je asi nějaká dobrá- prože je to opravdu ok. Ale já jsem takový ten starý nenáročný, kterému bude 60fps stačit už furt. Mozek se nějak zázračně nezrychluje, takže co stačilo v roce 2013, stačí i v roce 2023. Navíc ještě často hraju v 3D a to i dlouho. Hlava cajk nebolí :)
-
-
-
-
Redakce v zásadě recenzuje to, co jí poskytnou vydavatelé. Většinou je to konzolová verze, protože bývá lépe odladěná (méně možných konfigurací). Samozřejmě jsou tu výjimky typu Cyperpunk 2077.
-
Obávám se, že jsi v tom prvním odstavci trefil hřebík na hlavičku.
-
-
Jakožto hráč už 30 let jsem dospěl do stádia, že je těžké mít preference a ideální je mít všechna "major" zařízení. Prošel jsem si etapou "jedině PC", a byl jsem za to ochoten bojovat na fórech, ale dneska už vybírám zařízení zkrátka podle toho, kde se dočkám největšího komfortu, nebo kde daná hra vůbec vyjde. Srdce mě pořád táhne k PC, a hraju tam některé své milované kousky, ale srdce už tyhle volby neřídí.
-
-
Tak nějak. Vždyť ta konzole stojí 1/2-1/4 platu....
-
-
Nebo i méně než 10 %. :-)
-
-
-
99% PC a 1% mobil, z toho PC 70% hry a 30% prace
a vubec mi to nevadi, s tim co za sr***cky ted vychazi i na konzole a nasledne odflaknute PC porty, tak se jen ujistuji ve svem rozhodnuti
rocne vyjdou tak dve hry, co me zaujmou
-
-
Souhlasím v tom, že bohužel PC porty jsou stále zmršené a nic na tom nepřidává na tom, že první vyjde hra třeba na konzole.
Na konzoli nikdy nebudu hrát - bo nejsem s gamepadem kamarádka.
A ještě se nedá modovat na PS 5, či XSX/S, což je velká nevýhoda videoher na konzolích.
-
-
Docela mne překvapuje anketa redakce a přijde mi, že se úplně nepotkává s převážně PC komunitou.
Konzoli, konktrétně Xbox jsem měl možnost zkusit u synovce a když vidím všechna omezení, tak bych to domů nechtěl. Chtěl jsem mu pořídit pár her, ale zjistil jsem, že na rozdíl od PC nepodporují češtinu a bez ní by to nedal. Většina her nemá mody což ho třeba u Transport Fever připraví o český vozový park. Pak jsem zjsitl, že hromadu her si s ním nezahraju, protože není crossplay, pokud je, tak narážíme na to, že já v tom mám mody a on je tam nedostane. HW je sice levnější, ale platit za hry daleko víc + za možnost být online by ve výsledku, kdy mám steam knihovnu o 300+ hrách byla rázem úplně jiná investice než průměrné PC. Nehoním 4K, FHD mi stačí a kde to drhne tak holt sundám detaily a ty náročnější hry si nechávám až pořídím větší dělo a pak si je zpětně zahraju. Na gamepad absolutně nejsem zvyklý a přišlo mi to hrozně neohrabané.
Pár exkluzivit na konzole, které stejně postupně portují na PC mi za to fakt nestojí, oproti tomu her na PC, které na konzolích nejsou je mraky. Navíc posledních pár let jsem přesedlal na indie scénu, kde se rodí daleko zajímavější hry, které z 99% konzolista nedostane a ani ten počítač za 100K na to není potřeba. Navíc teď se ten vývoj dost zpomalil a herní PC vydrží daleko déle než třeba na přelomu 2000, kdy během pár let už se na tom nedalo nic hrát, takže ani ta investice do HW nemusí být tak velká. Už 5 let mám ntb s 1050 Ti a ještě obstojně drží, i když ho už brzy budu nahrazovat něčím výkonnějším. Jasně už to není na AAA hry na ultra, ale pořád se na tom dá fungovat. Dále se dost často vracím ke starším hrám, což u konzole taky není tak jednoduché.
-
-
"Na gamepad absolutně nejsem zvyklý a přišlo mi to hrozně neohrabané."
To záleží čistě na hře. Třeba hrát FPS hry na gamepadu není vůbec sranda. U sříleček a třeba strategií je vždycky lepší to hrát na klávesnici s myší.
Ale pak jsou tady zase hry, kde to je přesně naopak. Např. hokej, fotbal a různé hack'n slash řežby je lehčí hrát na gamepadu.
-
-
Pravda, že poslední NHL co jsem hrál bylo 2002 a to bylo lepší hrát na ovladači. Nicméně spíš hraju strategie, taktické fps případě rpg.
Jediná hra, na kterou jsem v poslední době vytáhnul gamepad byl Dead Space 1 protože to je nějaký divný konzolový port a je tam natvrdo akcelerace myši a určitě ještě něco, že odezva na pohyb myši byla strašná. S tím se to +/- dalo hrát, ale zase jsem narážel na to, že na gamepad nejsem zvyklý, takže i tak to byl boj.
-
-
Jo, Dead Space 1 je typický příklad zmrveného portu na pc. 😂
-
-
On je port konzolový prakticky vše “velké”. A vlastně vše jsou pro někoho v něčem “blbě”, ale Dead1 jsem to nějak vůbec nezaznamenal :-/
-
-
-
-
-
Herní platforma je jednoznačně PC. Ale pouze v podobě výkonného desktopu. Žáden notebook a nedejbože ještě větší chyba mého života než koupě notebooku - Steam Deck. Ten jsem koupil, odehrál na něm tak 15 hodin a od té doby leží ve skříni. Z důvodu GamePassu mám ještě pochopení pro XBOX. Naopak, u syna známé jsem zprovozňoval Play Station a ten krám nechápu proč si někdo kupuje.
-
-
RE: Rupeak - nic si z toho nedělej. Nemusíš nutně chápat úplně vše.
-
"u syna známé jsem zprovozňoval Play Station a ten krám nechápu proč si někdo kupuje."
Tak to netuším, co jsi to mohl mít za problém. PS člověk zapojí do televize a hned to spustíš. Pak se stačí jenom připojit na WiFi a jedeš.
A pokud ti to přijde otravné, tak věř mi, že na Xboxu bez WiFi toho taky moc neuděláš.
A jinak Sony má svoji ekvivalentu gamepassu: PS Plus. Sice to (zatím) nemá tak rozsáhlou galerii jako GamePass, ale i tak je tam více než dost her, aby to zabavilo děcka na dlouhou dobu.
-
já jsem si koupil herní notebook docela nedávno a jsem spokojený. Ale dal jsem za něj asi 100K - Goldmax/Eurocom (každý máme jiné finanční možnosti). A běží mi na něm vše co chci velmi pohodolně. Odehrál jsem na něm Elden Ring, teď hraju Pathfinder WOTR. Měl jsem Eurocom notebook i předtím a vydržel mi 7 let. Není ho problém připojit na monitor nebo dokonce domácí kino, není problém používat ovladač přes DS4 apod. Konzoli nechci ne proto že si ji nemůžu dovolit, ale z principu. Na PC mám rád že si můžu zahrát všechny staré hry kdy chci, konzole mají životnost pár let, tj abych si zahrál hry z PS3, tak musím mít PS3 apod. To mi vadí
-
Pokud hraješ jen na jednom místě, tak je samozřejmě nesmysl si pořizovat herní notebook nebo dokonce Steam Deck. Já si naopak Steam Deck koupil právě kvůli tomu, že mám čas hrát převážně na cestách. A i když má docela dost chyb, rozhodně toho nelituju. Od jeho pořízení jsem se vypořádal s docela dost resty.
-
-
Není to nesmysl. Hraju se Steam Deckem převážně na jednom místě — v leže na gauči :D
Jako boomer s rodinou si nedokážu sednout během dne k PC nebo konzoli a hrát. Prostě není čas ani prostor. Ale utrhnout si tu a tam 5 nebo 15 minut se Steam Deckem je skvělý. Dřív jsem mastil na Switchi, ale teď se mi konečně otevřela celá Steam knihovna. -
-
Ti musí upadnout ruce, abych hrál v leže, tak k tomu jsem nechtěl nikdy klesnout.
Ják vidím děcka s mobilem co nehrajou “velké” hry, protože by u nich museli sedět, tak je mi nějak divně :)
-
-
-
-
I já se hlásím k PC(MR). Vyhovuje mi svoboda a univerzálnost této platformy, zároveň mi nic z toho, co vychází exkluzivně na konzolích na PC nechybí nebo si počkám, až vyjde PC port (stejně mám spoustu her, které čekají, až si je zahraju). Hraní na mobilu i na Switchi jde úplně mimo mě. Zas tolik necestuji (nebo řídím) a doma radši zapnu právě to PC. Když už handheld, tak mě zaujal jedině Steamdeck. Ale uznávám, že jsem možná trošku zaujatý 🙂
-
Samozřejmě PC...stále je to jediná platforma která mi konzistentně
nabízí nejvyšší kvalitu zážitku, ikdyž to znamená si trochu za hardware
připlatit (ale to se zas vrátí na cenách her, přeci jen když mě RE4
stojí 9 kil místo osmnácti, nebo Jedi Survivor a Dead Space 4 kila místo
tří tisíc, tak je to znát).Je fakt, že nyní některá AAA studia trochu tápou co se optimalizace týče, zvlášť pokud dělají na UE4, ale většinou jsou případné problémy do pár týdnů vyřešeny, takže to nepředstavuje větší problém, her je spousta (a co si budeme povídat, většina těch "špatných PC verzí" běží blbě i na konzoli, viz Jedi Survivor nebo Callisto Protocol).
Jinak tedy PC mám připojeno k monitoru i TV, takže slouží v podstatě i jako konzole, většinu singleplayer příběhovek tak hraju, s controllerem.
-
Pc, PS a Nintendo. Switch byla chyba, kvůli těch pár her jsem si spíše nel koupit Steam Deck a emulovat je. Nejhorší je, že to má výkon jak můj mobil a je evidentní, že s tím Nintendo ani nic nechce dělat. PS kvůli exkluzivním hrám (letos dohraný poslední Horizon) a zbytek lak řeším na pc, přestože na něm pracuji.
Co mě spíše děsí, že se stále najdou redaktoři, co si pochvalují Cloud. Hlavně v dnešní době cen SSD disků si stěžovat na místo mi přijde už jenom legrační. K tomu si připočíst ty řeči jak z brožury propagace Cloudu. A o té bezproblémovosti bych rád slyšel. A ano Geforce Now nebo Stadia byly tak problémové, pády, fps lagy, neaktualizované hry, ping někdy i 999+. A ne, netem to fakt neni:)
-
-
Já myslím, že pro příležitostné hráče má cloud smysl. Pokud například hrají jen 2-3 AAA hry ročně (a navíc se k nim neplánují vracet), tak proč utrácet za herní PC nebo konzoli, když jinak jim stačí TV a malý, lehký notebook.
-
Ty s tím Switchem nedáš pokoj. To, na co žehráš, sis mohl zjistil před koupí, a nemusel bys pak ve fórech opakovat, jak to nemá výkon.
-
-
A proč bych měl dát pokoj? To se tedy nesmí říkat, že Switch je zastaralý?
-
-
Geforce Now jede úplně krásně bez problémů. Používám více jak dva roky. Není to pro toho kdo má herní pc, ale pro lidi jako já, kteří by si jinak nové hry nezáhráli. Já jsem za tu službu rád.
ping mám 12, pády žádné, fps stabilní, hry jsou normálně aktualizované, to nevím kde si sebral.
-
U Cloudu mne nejvíc děsí to, že už nejste pány obsahu. Typicky dost hraju i starší hry a v případě, že by cloud byl mainstream, tak už si hru třeba za 5 let nezahraju, protože prostě zmizí, pokud se bavíme o ryze cloud službách a ne jen placení výkonu ke hraní jako to má Nvidie.
-
-
LOL, a uvedomujes si, ze panem obsahu nejsi ani na Steamu a v podstate nikde, s vyjimkou offline instalatoru na gogu, ktere jsou ale stejne obvykle na cizim serveru? Vsechny ostatni herni klienty vcetne nejvetsiho jsou cloud a ty nejsi panem niceho. Cloud a stream jsou dve ruzne veci; to, ze si to jinde instalujes a nestreamujes neznamena, ze to neni under the hood uplne stejny cloud, jehoz obsah neni tvuj.
-
-
Technicky ano. S GoG offline instalačkou plně souhlasím, ale u Steamu se pokud vím zatím ještě nestalo, že by mi zmizelo něco z knihovny po té co se to z nějakého důvodu přestalo prodávat. U cloudu, kde si platíš jen předplatné se ti spíš stane, že ti hra zmizí úplně. Stačí se podívat na Netflix, HBO nebo podobnou platformu. Máš rozkoukaný seriál a než ho dokoukáš, tak už tam najednou není a dají ti max. krátké avízo, že ti to odstraní z nabídky.
-
-
Přesně tak. Ve firmě jsem dal na slovo cloud ban. Samozřejmě je to módní a manažeři toho mají plnou hubu, ale co je doma, to se počítá a nikdo mi to nevymluví. Navíc, ceny HW vzhledem k platům nejsou zas tak závratné. To když mi naši v 90 kupovali první Pentium, to byl masakr.
-
-
Hlavně tenkrát dal člověk několik platů za high-end a za 2 roky už to mohl vyhodit, protože na tom nic nového nerozjel. Jak ty konzole nemám rád, tak v tomhle jsou dobré, že PC díky nim vydrží déle, protože hry se dělají tak, aby je utáhla i konzole, případně jsou i lépe optimalizované, že stačí snížit detaily a pořád to chodí.
-
-
-
-
kdysi na PC a teď už jak mám rodinu a závazky, tak hraji na konzoli. Myslím si, že čím je člověk starší a má závazky, tak ten směr jde prostě na konzoli.
-
-
Jo, tady jde hlavně o čas a jednoduchost. Máš méně času na hraní a méně času na udržování PC. A fakt nechceš aby ti tvoje malá děcka podrbala PC.
A tak si volíš jednodušší volbu, koupíš na konzoli. Tam nemají děcka co pokazit. Stačí vložit BluRay (a nebo kliknout na ikonu v menu) a děcka hrajou.
-
-
Eee slyšel jsi někdy o funkci jménem "uživatelské účty"? Ve Windows nebo Linuxy k dostání již dnes 😁
-
-
pořád ti ještě zůstává dražší HW, který to může odnést fyzicky
-
Hele, podceňuješ lidskou kreativitu a stupiditu. To, že někomu vytvoříš nový profil, neznamená, že ti nedokáže domrvit počítač. 😉
-
-
Jestli to není špatné uvažování jim to takhle zjednodušovat. Já už ve školce odkoukal jak si zapnout PC s MS-DOSem. Vypisování příkazů mi ještě tak nešlo, ale stačilo vědět, jak zapnout m602 a pak už jsem se šipkama a entrem dostal ke hrám. Pak bylo super kolik člověk znal už na nižším stupni základky anglických slovíček, které mu ale většinou při hodině moc nepomohly, protože na průmysl z transport tycoonu málokdy přišla řeč a na slovní zásobu o štítech, mečích, lektvarech nebo samoplech už vůbec.
-
-