Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Alan Wake 2 na maximální nastavení je nejlépe vypadající hra jaká kdy vyšla. To je bez debat. A když nějaký hlupák napíše, že to vypadá jako hra z doby PS4, tak je další diskuze o technickém zpracování zbytečná. Osobně bych si přál více takovýchto úžasných herních zážitků. Toto je směr, kterým by se měl herní průmysl ubírat a nikoliv tvorbou pixelartových blitků s tunami textu.

    • Veskoslav

      A maximální nastavení si užije kdo? To 1%, co vlastní 4080+?

      • Já mám "jen" RTX 4070 a jedu vše na maximum v QHD, samozřejmě s DLSS (Quality) a frame generation. Pod 60 fps hra nikdy nejde.

        • Derp_1337

          Jo, ale tak 1440p (QHD), to je takový mezikrok mezi FullHD a 4K. 

          Máš tam asi o 1,5 krát méně pixelů než ve 4K. Měli jsme všude mít už 4K s 60fps jako standart, ale v reálu to skoro nikdo nemá a lidi se spokojili se snížením požadavků. 

          O tom byl ten článek. Místo aby lidi tlačili na herní studia na lepší optimalizaci, tak lidi raději snižují své nároky. V současné době těch 1440p je takový reálný standart pro hraní na Max detaily. Ve 4K to většinou nejde.

          • medveddd

            Jak jako "měli jsme mít", on ti to někdo slíbil a ty na to teď máš nárok?

            Že někdy někdo hrál ve 4k hru, co běžela ve fullhd na dýchavičné ps4, přece neznamená, že budeš ve 4k hrát na ultra všechno furt.

            • Derp_1337

              A hele, zase nějaký trapný chytrák. "Mě někdo nic neslíbil, bla bla bla".

              Jestli jsi někdy sledoval PR tiskovky velkých firem, tak "ano", vskutku tam na nich slíbili, že v budoucnosti se bude mířit na standart 4K a 60fps. A roky utekly a skutek utek. Jenom občas někdo toho dosáhne.

              • frank.horigan

                Reakce na příspěvek:

                Lidi proboha vytáhněte tu hlavu z .....   4k/60fps standard, vždyť přeci nejzásadnější proměnná je náročnost vykreslované scény, jak může všechno bez rozdílu běžet ve 4k/60fps???

                To že mám někdo nakuká "co teoreticky PS5 zvládne" ještě neznamená, že se tím bude řídit každý vývojář světa.

                Chceš Alana ve 4k/60fps? Dej si ho na LOW hrej si ve 4k/60 pokud to potřebuješ jako nutnost.  Moje 3060 trapná taky umí 4k/60 -   ale podle toho se musí nastavit detaily ve hře.

                A Jestli si myslíš že někdo napíše univerzální engine který bude umět jakoukoli scénu s jakýmkoli počtem objektů na obrazovce s nekonečným horizontem a PathTracingem v 4k/60 na průměrné kartě ...   - tak to se fakt načekáš. 

                Zákon akce a reakce hovoří jasně. Prostě tady požadujete auto co umí jet na tempomat po dálnici 200km/h za 3litry na 100.


                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  "Chceš Alana ve 4k/60fps? Dej si ho na LOW hrej si ve 4k/60."

                  Hele, z tvého komentáře je vidět, že nevíš o čem mluvíš. AW2 jsi očividně nehrál.

                  Kdyby jsi to hrál, tak víš, že to grafické nastavení má skoro minimální vliv. To je snad poprvé, co jsem viděl mezi Low a High nastavením rozdíl jenom 20 FPS!!! Low jsem hrál cca na 80FPS a High mělo cca 60FPS. 

                  Ale zase na druhou stranu grafika na Low pořád vypadá dobře. Nevím, kde přesně vývojáři udělali problém, ale nejspíš to bude v optimalizaci.

              • medveddd

                Reakce na příspěvek:

                Ok tak jestli nějaká velká firma na PR tiskovce řekla, že se bude mířit na standard 4K a 60FPS, tak to se měli Remedy a další firmy podle toho zařídit, to máš pravdu.

                • frank.horigan

                  Reakce na příspěvek:


                  Ale pánové tak v pořádku, zaprvé Remedy se zařídí vždy dle sebe. Je to jejich hra jejich rozhodnutí.

                  Za druhé, kdyby SONY vyžadovali po vývojářích vždy za každou cenu "slíbené" 4k/60 může to následně NEprojít přes certifikaci pokud to nebude dodržovat 4k/60.

                  V Remedy by museli vzít a CITELNĚ  osekat detaily a dost pravděpodobně i komplet celý level design hry.  (dnes to běží na 60fps v kolem 1250p).

                  Takže prokazatelně v SONY netlačí na to, aby bylo vše striktně v nativních 4k/60 - protože tak brutální rozlišení neutáhne skoro nic, rozhodně ne krabička velikosti konzole za 11tis peněz - tady nebýt dětsky naivní.

                  Napište do SONY že je to skandál a že nesplnili co slibovali. A nehrát už nikdy nic od Remedy, jsou to babralisti co neumí napsat hru. Těžko říct jestli to ze těch 7miliard lidí zvládne lépe někdo jiný, protože sleduju že se kňučí a nadává prakticky všemi směry.

                  Ještě se mi líbí, jak  se Remedy v tiskové zprávě prsili že jsou pyšní na optimalizaci běhu na konzolích  Prostě nezavděčíš se   :-/

                  • medveddd

                    Reakce na příspěvek:

                    Franku, Derpovi ale velká firma slíbila, že bude všechno ve 4K :(

                    • Derp_1337

                      Reakce na příspěvek:

                      Trololol

                      A Medvedovi je zase jedno, jestli mu budou na tiskovce lhát. On sežere veškerý odpad i s navijákem a ještě jim poděkuje. 🤮

                      • medveddd

                        Reakce na příspěvek:

                        Medved hry hodnotí individuálně a kupuje a hraje je, když jsou hotový a fungujou k jeho spokojenosti a je mu jedno, co kdo kde sliboval roky před jejich vydáním, protože ví, že slibem nezarmoutíš a je lepší se na tyhle věci neupínat :)

                    • frank.horigan

                      Reakce na příspěvek:

                      Hele a když nad tím tak přemýšlím, proč tak lpíš na tom nativním 4k? Je tohle nějaký ten konečný svatý grál?


                      • medveddd

                        Reakce na příspěvek:

                        Jestli se ptáš mě, já na 4k vůbec nelpím, hraju UW 3440*1440, famózní rozlišení a poměr stran :)

          • Pokud vyvojari uvidi, ze nejcasteji uzivane karty jsou neco jako 1600 a konzole, tak proste nebudou vyvijet a ladit hru pro 4k. 

            Je to zacarovany kruh, kdy zakaznici nekupujou novy HW, protoze na to nejsou hry a vyvojari nedelaji takove hry, protoze je malo lidi s HW, ktery to rozbeha.

            • Derp_1337

              Tak to nefunguje.

              Ono nejde cílit vývoj hry na grafiku, která je "v současnosti" nejpoužívanější. Proč? Protože vývoj her trvá několik let, takže se musí plánovat dopředu! Takže na začátku vývoje se musí cílit na generaci grafik budoucích.

              A jestli to tak někdo nebude dělat, tak dopadne jako Daikitana (a nebo podobné hry), které v době vydání byly tak zastaralé, že po nich neštěkl skoro ani pes.

              • Reakce na příspěvek:

                Vsak oni to nedelaji na karty jejich soucasnosti, ale oni zhruba pred 5 lety vedeli, ze dneska se bude takova karta pouzivat

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  Hele, na jednu stranu napíšeš jednu věc a pak v druhém komentáři obrátíš o 180 stupňů a tvrdíš úplně něco jiného. To je zbytečné se s tebou o něčem bavit.

                  • Reakce na příspěvek:

                    Nechapu jak jsi prisel na to, ze tvrdim neco jineho. Myslis, ze kdyz dneska vyvojar vidi, ze 90% hracu pouziva 1600, ze zacne vyvijet hru, ktera bude hotova za 5 let pro 4k rozliseni ? Asi tezko ze...

      • Tak zase, to že maximální nastavení zvládá jenom 1% karet není nutně problém, ale ani novinka. Spousta her (např. legendární Crysis) udělala maximální nastavení nad možnosti tehdejších karet jako future-proofing, tedy kvůli tomu, aby i po několika letech hra graficky držela krok s novýma hrama.

        Když použiju analogii s dnešníma označeníma karet (protože si fakt nepamatuju co bylo tehdy za karty): Dneska na max. hra XYZ vypadá božsky, ale uvidí jí tak jenom lidi s RTX4090. Za pár let stejná grafika bude standard, ale max. nastavení hrz XYZ si zahrajou i lidi s RTX6050. (ne, fakt si nemyslím, že 6050 bude na úrovni 4090, to jenom jako příklad.)

        • Derp_1337

          Jo, ale ten legendární Crysis na to taky dobře vypadal. Po ještě dlouhé roky nikdo nepřekonal jeho kvalitu grafiku a míru detailů, takže se dalo pochopit, že ta hra měla na svou dobu krvavé hardwarové nároky. Proto se taky po dlouhé roky používal na benchmark.

          Alan Wake sice vypadá pěkně, ale není to dostatečně hezké, aby se dal akceptovat ten propad výkonu. Nechce se mi věřit, že tohle by měl být nový vrchol počítačové grafiky na dlouhé roky dopředu. Spíš je to tak, jak napsal autor článku: vývojáři hry se přiznali, že se kašlali na optimalizaci hry. Není to poprvé, co se něco takového u studia Remedy stalo.

          • frank.horigan

            C1 vypadalo super, ale to bylo v době kdy pořád grafika postupovala s každým rokem hodně dopředu - bylo kam postupovat.

            Já si nemohu pomoci, ale co bys chtěl na TloU1/Cyberpunku/Alanu2 atd vylepšovat tak, aby tě do doslova praštilo do očí jako kdysi Oblivion nebo C1? Co vlastně požaduješ? 

            "filmové efekty"  typu MotionBlur/DoF/SoftShadows/Tesselace/bokeh už tady máme skoro 20let(DX9c) - respektive 15let (DX11).   V Cyberpunku ukázali, že se tam může pomocí PT vše leskout jak zdrcadlo, ale opravdu prakticky vše tam je max nastavení "přepálené" do nepřirozena. Všechno se odráží všude.

            Na xichtě Joela jde vidět každy fous, ve fotorežimu když nazoomuješ k oku, vidíš odraz světa v čočce. 

            Ratchet A Clank vypadá LÉPE než animáky co šly do kin před 10roky, a to je samo nikdo nerenderoval doma v reálném čase, ale dělá to farma velká jak barák několik měsíců. 

            CO chceš do grafiky přidat, aby sis na první pohled všimnul rozdílu ve frenetické akci?  Fakt nevím jestli by nebylo už konečně rozumnější se věnovat hraní samotnému. 

            O tom měl být ten článek -- pane redaktore..


  • Máme novou generaci konzolí, tak úměrně tomu vzrostly i požadavky na PC. To není nic překvapivého. Rozdíl je jen v tom, že PS4 a XB1 měly sračkovní hardware, který za PC dost zaostával i v době vydání. PS5 a XSX jsou zase možnosti nad PC průměrného hráče na Steamu.

    Na optimalizace se možná někde kašle, ale pak je to vidět na PC i konzolích, viz Jedi Survivor, Immortals of Aveum apod.

    Alan Wake 2 má nároky plně obhájené, protože s výjimkou CB2077 2.0 jde o nejlépe vypadají hru. A jak ukázal poslední rozbor Digital Foundry, ta hra se pořád dá rozumně škálovat. Snížením nastavení na vizuální úroveň PS5 to prostě běží na PC, které zhruba odpovídá výkonu konzole. Přitom ta hra pořád vypadá skvěle.

    DLSS2 nemusí být vždy kompromis, v některých případech ta přeškálovaná hra vypadá líp než nativní rendering s TAA vyhlazováním, které trpí děsnou nestabilitou.

    Příště prosím více faktů, méně dojmů.

    • Veskoslav

      PS5 má úroveň GPU na úrovni 6700XT. CPU je pak výkonem pod 5700 (když budeme porovnávat 8 jádrové procesory).


      A ne, Alan Wake fakt není kvalitně optimalizovaný a obhajitelný, když 7900XTX a 4080 mají v některých scénách bez upscale technologií problém na ultra udržet při 1440p 60 fps stabilně...

      Navíc Remedy vždycky kašlali na optimalizaci a pak zázračně několik měsíců po vydání hry pak běžely skvěle. Měl to první Alan Wake a měl to i Control. 

      • Derp_1337

        Jo, taky si myslím, že studio Remedy se vykašlalo na optimalizaci hry. Není to poprvé, co se se to u nich stalo.

      • Srovnáváš HW parametry, ale o výkonu rozhoduje i API a úprava nastavení na jeden konkrétní hardware. V prvním případě je dobrým příkladem Switch, kde ta zastaralá Tegra X1 dokáže zázraky, přestože úplně stejný hardware v Nvidii Shield TV s Androidem nedokázal totéž. A jak vyplývá z četných videí Digital Foundry, ty ekvivalentní PC GPU se časem posouvají výš. Tj. grafický výkon konzole v čase může poskočit o třídu či generaci.

        PS5 neběží na Ultra nastavení, ve kterém se PC hry testují. To je obecně jedna z bolístek všech testů, protože Ultra je často jen takové placebo, kde se mrhá prostředky i na nastavení, která kvalitu obrazu nijak nemění. K tomu zase doporučují rozbory a srovnávačky Digital Foundry nebo Hardware Unboxed.

        Alan Wake II patří mezi nejlépe vypadají hry, proto je i jednou z nejnáročnějších. Takhle já špatnou optimalizaci nedefinuju. Špatnou optimalizací podle mě je, když hra potřebuje výkonný hardware, který ale na grafice nebo fyzice hry není poznat. Nebo hra trpí na různý stuttering, teď hrozně rozšířený související s kompilací shaderů v UE4 a UE5. Nebo má grafické nastavení, které nedovolí dobře škálovat výkon. Nic z toho pro Alana Wakea II neplatí.

        A podle TPU ta hra běží na RTX 4090 (čistá rasterizace, žádné DLSS, 4K Max) na průměrných 71 fps, resp. 63 fps s 1% low. S path tracingem a DLSS Quality, kde to vypadá famózně, je tam v průměru 63 fps (bez frame generation). To mi přijdou jako adekvátní nároky.

        https://www.techpowerup.com/review/alan-wake-2-performance-benchmark/6.html

  • Celkově dnes technická kvalita her pokulhává a fyzika prostředí jakby smet. A DLSS a FSR to je jen ojeklam na hráče.
    Člověk by čekal v dnešní době při hraní, že si C4/dynamitem/sbíječkou/perlíkem udělá vstup do budovy kdekoliv, že dobře umístněné C4 budovu strhnou.... Namísto toho plesknu něco na zeď a tam je očouzený flek a hotovo.
    To samé opěvované RDR2, člověk by čekal, že když rozházím pár zápalných lahví tak ty dřevěné baráky shoří do tla a ono nic.

  • No, jestli nároky klesají, si nejsem úplně jistý, když se čím dál víc nadává na špatnou optimalizaci. Zákazník s nízkými nároky nadávat nebude. Podle mého se ukazuje, že vývojáři (a vlastně i výrobci grafických karet potažmo konzolí) zvolili směr, který značná část publika nepovažuje za zajímavý (detailnost prostředí, raytracing, upscaling) a vykašlali se na ten, který je mnohem lépe kvantifikovatelný a v horším případě i snadno viditelný (rozlišení a framerate). Problém je v tom, že vyvážení mezi režimem kvality a výkonu je pak většinou souboj mezi těmi dvěma pro publikum důležitějšími a s těmi "nedůležitými" se buď nic nedělá, protože je to složité (detailnost prostředí) nebo jejich přítomnost využívá zdroje, které se špatně využívají jinak, protože karty na to mají specializované bloky (raytracing, upscaling).

    • Derp_1337

      Z tvého příspěvku má takový ambivaletní pocit. Ze začátku říkáš "jakože jo", ale pak v průběhu změníš na "jakože ne" a ve výsledku jsi vlastně nic neřekl. 😂

      • Není to moc dobře strukturované, ale zas tak nepochopitelné to snad není, ne? Chtěl jsem tím říct, že:

        1) Vývojáři (nejen her, ale i hardwaru) se zaměřili na technologie a efekty, které hráči nedoceňují a naopak zanedbávají to, čeho si bedlivě všímají.

        2) Vyvažování mezi dvěma pro zákazníka důležitými aspekty je pro něj sice na houby, ale jiná varianta je pro vývojáře buď složitá nebo kvůli architektuře hardwaru nepřináší moc velký efekt.

  • Nejlepsi hry posledni dobou jako BG3 se daji hrat i na podprumernych PC sestavach. Upgr PC kvuli hre jako Starfield abych ho mohl hrat ve  4K ??...to zni jako dobry vtip. 

    Mam nejakych 5 let stare PC a to staci prave na takove hrani ve full HD mezi 30-60fps prakticky cehokoli. Jedine co dnesni hry oproti minulosti opravdu vyzaduji je SSD. 

    Kdybych byl blazen do nejakeho MS Flight simulatoru a chtel mit kolem sebe 3 monitory, kazdy ve 4k a 120 fps tak prosim...ale jinak ?

  • romankubanektisc

    Alan Wake 2 přináší zásadní změnu. Už nejsou žádné hranice. Když recenzent musí prosit vývojáře aby mu poslali save (jinak hru nemohl dohrát) a pak dá hře 9 z 10ti. Když hru hraji na velmi výkonném PC a je po druhé kapitole nehratelná (seká se a rapidně kolísá FPS). Když vidím jak je vizuálně blízká standardu PS 4 a zejména co se týče gameplay. Když vidím jak je zastaralá (toto známe z 10 let starých Resident Evil). A všude vidím hodnocení 9 z 10 ti. Má víra je otřesena, něco je špatně / nevím čemu věřit. Od teď si dám sakra pozor na to co budu kupovat. Za mne Remedy změnilo svět.

    • Derp_1337

      To studio Remedy moc nezměnilo svět. Oni si furt jedou stejnou písničku. Neustále vydávají neoptimalizované šunty. Ani se s tím nějak moc netají, že si před vydáním nedali moc práce s optimalizací. Však ono stačí nacpat nějaké prachy do marketingu, aby prohlašovali "však to je feature! Nejede vám to dobře? Tak si kupte nové PC!"

      Podobná situace byla i s jejich předchozími hrami jako Control nebo Quantum Brake. Při vydání to byla katastrofa s výkonem, ale o 9 měsíců později to trochu spravili s patchema. Problém je v tom, že většina lidí na to do té doby zapomněla.

    • Veskrze souhlasím s výjimkou té poslední věty. Remedy opravdu svět nezměnilo, pouze se vezou na trendu který tu vidím už několik posledních let. Ono když na člověka vyskočí reklama "kupte si RTX4090 a dostanete AW2 zdarma" tak to člověku dost napoví že optimalizace opravdu nebyla chtěná.

      Jinak Finští Remedy opravdu neurčují trendy na herním trhu, pro mnoho lidí to bude pouze fajn podivná hororová hra. Trendy budou udávat nové tituly jako GTA6, Call of Duty (kolikáté už?) a podobné masově hrané tituly. Otázka je s jakými nároky budou přicházet oni.

  • Hidden

    K zaveru clanku a potazmo i jeho titulku - pro tvrzeni, ze mainstreamovi hraci tvrdi, ze: "vice jak 30 fps nepotrebuju" a tak dale je nejaky hodnoverny pruzkum a data? Nebo je to jen takova dojmologie?

    • Data jsou ze Steamu a kdyby potrebovali vic, tak si proste poridi lepsi PC.

      • Hidden

        Ano, data o hardware jsou ze Steamu, ale to nebyla ma pointa - v clanku se tvrdi, ze mainstreamovi hraci si zvykaji na nizsi standardy, ze vice jak 30 fps nepotrebuji a tak dale, ale dolozeno to nijak neni. Jak je vubec definovan mainstream hrac z hlediska hardware? Pomijim i pomerne selektivni nakladani s cisly - to, ze nejake modely grafickych karet jsou nejrozsirenejsi z nich jeste nedela reprezentativni vzorek nejake skupiny a vhodnejsi by bylo sloucit karty vykonove do nejakych segmentu. Tim by se napriklad zjistilo, ze podle Steam statistik hraci, kteri maji 3060 a lepsi (vykonove) tvori nejakych 40% a tak dale.

  • Moc článek nechápu. Autorovi připadá divný, že 4 roky stará grafika, která měla problémy se stabilitou snímků už v době vydání (Radeon 5700XT) nespustí nejnáročnější hry dneška na vysoké detaily? Já mám teda RX580, protože během kryptohorečky nebylo k sehnání nic jiného. A taky hraju poslední 3 roky průměrně jednou za měsíc. Mě však připadalo divný, že ta karta před rokem, tou dobou 5 let stará, spustila na nízké-střední detaily Plaque Tale Reqiuem v 1080p na 35FPS+. Představil jsem si, jak po GeForce 4 chci v roce 2007 spustit Crysis... Už víc jak dekádu si můžu prakticky vše zahrát na 5-6 let staré střední třídě a to mi přijde v pořádku. Teď se rozčilujete nad tím, že ve 4K s nejnovějšími technologiemi utáhne na 60FPS Cyberpunk jedna karta. Když to srovnám, před 20-25 lety bylo normální, že nejvyšší nastavení (natož v 2-4x vyšším rozlišení oproti průměru) nezvládla žádná karta ani na 20FPS a bylo to vyhrazeno až další generaci, někdy až té přesdalší. Mě, který na střední škole s hromadou času zažil příchod dle mého jediné "opravdové" next-gen (Xbox360 a PS3 - tam ten posun byl opravdu výrazný) daleko víc vadí, že oproti právě 15-20 let starým hrám jsou dnešní hry ne na stejné úrovni, ale posun zpět. Tehdy se vývojáři předháněli ve ztvárnění fyziky a interaktivity prostředí dnes je to u většiny her jen nezničitelná nehybná nereagující kulisa a tím, že je vše 10x detailnější než tehdy, to bije do očí o to víc. O AI nemluvě. Nepřátelé z FEAR, Far Cry nebo i Half-Life 2 jsou na úplně jiné úrovni než ti dnešní.

    • Je to bohužel opravdu o té optimalizaci. Jakožto vlastník ve článku zmíněné RTX 3060 nemám problém s DLSS hrát většinu nezávislých her ve 4k (a nejedná se přitom často o plošinovky ve stylu Super Mario 🙃, některé dnešní nezávislé tituly si již téměř nezadají s AAA produkcí).

      Když si potom chci zahrát nějaký AAA titul a vidím že kombinace DLSS a drastické snížení efektů, stínů, postprocess efektů, apod mi vystačí například na 20 snímků za sekundu, tak začnu uvažovat kde je asi ten problém když se mi toto děje převážně pouze o AAA titulů.

      Je smutné že to není spíše opačně, AAA tituly by měly být optimalizované naprosto perfektně zatímco u těch nezávislých (ba i AA) titulů by člověk snad i pochopil nižší výkon kvůli odfláknuté optimalizaci.

      Jakmile jsou ale tituly optimalizovány natolik špatně že z nejnovější řady grafických karet je zvládnou na plné pouze nejnovější zmíněná RTX 4090 a hra vypadá podle slov Pavla Makala v recenzi jako "dnešní lepší standard", tak je to opravdu smutné.

  • Netreba zabúdať, že po odflaknutej optimalizácii nasleduje ďalšia lenivosť vývojárov a to grafické nastavenie samotnej hry, ktore veľa krát ponúka len zmenu rozlíšenia, textúr, tieňov a vykresľovanie detailov. 

    Nehovoriac, keď človek medzi nastaveniami low-medium-high nevidí ani rozdiel. 

    Desiatky nových technológií a nastavenie hier ako v roku 2000. 

  • Jarisko84

    Nemyslim ze je to take zle... vzdy tu boli hry ktore boli meritkom hardwaru a tedajsie pc na ne nestihali... napr. Crysis, flight simulator atd.. teraz je tu  alan a som rad ze to tak je zas sa to dakam posunie... Proste sa snazili aby z top technologie vytazili co sa da.. ze si to vela ludi nezahra? S tym uz museli ratat ked sa takto rozhodli.. ale asi chceli priniest uplne iny zazitok na aky sme zvyknuty a vsetko posunut dalej ... za mna ok.. konecne daco co nevyzera rovnako ako 100ka dalsich hier ...

    • Derp_1337

      Trololol

      Hele, ten tebou zmíněný Crysis měl ve své době široký náskok nad konkurencí. Ještě po dlouhé roky se pak používal jako benchmark pro grafiku, protože ho fakt nikdo nepřekonal.

      Zatímco Alan Wake je jenom o trošičku lepší než konkurence. Lehký nadstandart. To ale není výmluva na to, že to nejede s rozumnými FPS na skoro žádné gafice.

      Problém je v tom, že studio Remedy se vyšklalo na optimalizaci. A není to poprvé, podobný problém mělo i jejich přechozí hry jako Control a Quantum Brake. Ze začátku taky hráči trpěli šílenými propady FPS a až pak po několika měsících se to opravilo patchem.

      Ono se taky stačí zamyslet i nad grafickým nastavením Alan Wake: rozlišení, vykreslování textur, stínů a detailů. To je fakt málo.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit