Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Cesi s amaju preco tesit, asi, kedze Balatro tam je casto (celkom) :D

osobne kartovky nemusim, ani astro bot nie je moja salka kavy....

Cize Game Awards tento rok si uplne mimo mojej chuti. (FF7R by som dal viac nez len jedno ocenenie, ale uvidime, ked to vyde na PC ako sa to bude hrat)

• lito

A já myslel, že Astro Bot je jako reklama na PSko a ne seriózní hra.  Marketingový produkt jako hra roku proč ne. 😀

• vonTossis

To je zajímavá představa, ale je to plnohodnotná hra čerpající z PS minulosti. Ale primárně je to naprosto famózní hra, ať už to čerpá, z čeho chce. Moje první PSko byla až ctyřka, takže nejsem nějaký historický PS fanatik. :-) Od Rayman Legends jsem si ale neužil žádnou "hopsačku" tak moc.  Nepočítám metroidvania-like hry jako Ori apod. 

• chcel si povedat velmi masivne čerpajúca z nintendo hier.

• ako to co bol astro bot/boy na PS5ke ako "hra" pri vydani je nieco ine ako tato hra.

• lito

ale pořád je to hra, která využívá postavy z historie PSka a hratelnost N her. Vlastních nápadu je tam minimum. 

• Derp_1337

"Vlastních nápadu je tam minimum"

"klidně té hře přiznám hratelnost, ale i ta hratelnost je taky vykradená"

Jestli chceš hodnotit hry jenom podle originality, tak to by jsi nikdy žádné hře nemohl dát ocenění. Prakticky všichni odněkud kopírují. Někdo víc, někdo míň.

Ani Dark Souls nebylo nic originálního. FromSoftware prostě jenom namíchali různé herní prvky, které se dřív objevili v jiných hrách.

• lito

https://www.youtube.com/watch?v=mhToluDuofE&t=6s

ale ty brepto...

Hlavně to srovnávej s hrou, která založila vlastní sub-žánr.

• Derp_1337

To je sice hezké, že to založilo vlastní sub-žánr.... ale pořád jde o to, že to nebylo nic originálního. Prostě jenom mix herních mechanik z dřívějších her.

Jak jsem řekl, originalitu najdeš ve hrách jenom velmi těžce. Jestli si chceš na něco stěžovat, tak stěžovat si na "nedostatek originality" je pokrytectví.

• lito

Reakce na příspěvek:

ty si pleteš dojmy a pojmy. Ono je rozdíl vybrakovat a inspirovat se. Tolkien se taky inspiroval první světovou válkou, severskou mytologíí, Antlantidou a dalšími věcmi v historii, přitom se dá považovat za zakladatele fantasy žánru. Taky ho chceš nazývat neoriginálním? Protože s touhle myšlenkou, originalitu najdeš někde v Antice. Prosím pěkně, přemýšlej. 

• Derp_1337

Reakce na příspěvek:

"Ono je rozdíl vybrakovat a inspirovat se"

Je jedno, jak tomu budeš říkat. Ale na tom nezáleží. Pointou je pořád to, že najít skutečnou originalitu je velmi vzácné.

A zrovna to tvé prohlášení o tom, že Tolkien je považován za "zakladatele fantasy žánru" je trochu mimo. Základy žánru byly položeny mnohem dřív. Jedním z prvních fantasy spisovatelů byl George MacDonald (napsal např. Princezna a Goblin). A Tolkien "se inspiroval" od George MacDonalda.

• lito

Reakce na příspěvek:

ok, takže Tolkien není originální, to tvrdíš? Pokud ano ,tak s tvým názorem nemám problém, pak budeš v konzistenci s tvrzením o Dark Souls. 

Ještě upozorním, že hru nedělá jenom herní prvek, dělá ji audio-vizuál, narace, příběh, filozofie a x dalších aspektů, proto já osobně tvrdím, že Dark Souls je originální hra, která se inspirovala spousty zajímavými věci od alchymie až po mytologii. Samozřejmě Tolkiena považuji taky za originálního spisovatele, i když se inspiroval na x frontách.

• Derp_1337

Reakce na příspěvek:

Takže shrnu tvůj názor: Máš v oblibě Dark Souls a nedokážeš snést jakoukoliv kritiku. Stejně tak máš v oblibě Tolkiena a nedokážeš snést jakokouliv kritiku. I když je ta kritika pravdivá.

Když ty kritizuješ (ne)originalitu u jiných děl, tak je vše v pořádku. Ale když někdo zmíní (ne)originalitu u tvých oblíbených děl, tak to je sodoma gomora. Děkujeme za tvůj zbytečný názor a posíláme klíčenku.

• lito

Reakce na příspěvek:

ty jsi fakt hloupý.

• Derp_1337

Reakce na příspěvek:

Ale ty brepto. Nedokážeš už napsat ani jeden rozumný proti argument, tak se pouštíš do osobních útoků. Jsi trapný troll.

• vonTossis

Reakce na příspěvek:

Ne, opravdu nemusí jít až tak daleko. Většina moderních her je prostě inspirována nějakou hrou, sadou her, herních prvků, mechanismů z minulosti. Je to normální a vlastně to neplatí jenom pro hry. Navíc celek není jen prostý výčet jednotlivých dílů. Tebe prostě štve, že je to zrovna Astro Bot.  Mě to obecně neštve, když se s tím umí pracovat. Tam, kde se to nehodí, bys to prostě jen přešel.  A tím nemyslím Tolkiena. Ten originální je až až. Když poukáže u Dark Souls, že je to mix herních mechanik z minulých her, kde je ta Antika? To je trošku tvůj diskuzní defenzivní konstrukt. 

• lito

Reakce na příspěvek:

absolutně nechápeš psaný text. 

Pokud se inspiruješ RPG, Monster Hunterem, krokovacími dungeony, Castlevanii, Starými řeckými legendami, Berserkem a vytvoříš mix, který je svěží a ještě u to stvoříš vlastní sub žánr, tak je to na úplně na jiné stupnici než Astro Bot, který vykradl všechny plošinovky od Nintenda a jen převzal jejich hratelnost, k tomu přidal postavy z PSka. Chápeš ten rozdíl?

Tolkien se inspiroval taky vším možným a vytvořil originální mix a přitom vytvořil žánr fantasy. Pokud nechceš dělat mentální gymnastiku, tak v tom případě Tolkiena nemůžeme považovat za originálního spisovatele.

Kde je Antika? V Antice bylo položeno spousty věci, které se přejímají do teď viz ten Tolkien a jeho Númeron, který byl napsán dle Atlantidy. Takže pokud chceš aplikovat, že nic není originální, že  vše jen přejímáme, v tom případě bychom originalitu našli v dávno historii v rámci  spousty věci. Z her by byl originální tak možná Tetris...

• vonTossis

Reakce na příspěvek:

Ale já se s tebou o to nepřu. Já s tebou navíc souhlasím, že "soulsovky" jsou vlastní sub-žánr a je to velmi kreativně namíchaný mix. Nikdy jsem netvrdil opak. Můj point byl někde jinde. Já ani neporovnavám míru inspirace Astro Bota a Dark Souls. Dark Souls jsem zmínil jen jako reakci na kolegu výše, který už ho použil. Můj point je někde jinde. Asi tolik k nechápání textu,  respektive bojům, které nikdo nebojuje a nějaké stupnici. 

• lito

Reakce na příspěvek:

v tom případě to nechápu já, co ses snažil tím říci před tím. 

Mě neštve Astro Bot, mě štve, že to vyhrála hra, která absolutně kašle na nějakou přiměřenou míru vlastních nápadů. 

Derp napsal ptákovinu, snažil jsem se mu vystětlit na případu s Tolkienem, jakou ptákovinu napsal.  I ta antika byla příklad, aby to pochopil, co se snažím říci.

• vonTossis

Reakce na příspěvek:

Rád ti v zachování konstruktivní diskuze svůj příspěvek objasním. 

1) Souhlasím s derpem,  že většina her se někde již inspiruje, a tím myslím primárně v jiných hrách, herních žánrech nebo herních mechanismech, tak jak je známe. Platí to jak pro Dark Souls, tak pro Astro Bota. To neznamená, že jsem s tebou v rozporu, protože samozřejmě inspirace, a to jak ji využiješ a namícháš, vede k různým výstupům.  Tedy, že Dark Souls ty herní mechanismy míchají tak, že z toho vznikl originální koktejl (dokonce vlastní svébytný sub-žánr, který už inspiruje další) a u Astro Bota naopak jde vidět mnoho té inspirace tak, že na tebe prakticky řve. 

2) I přes onu zjevnou inspiraci a herní mechanismy konkrétně u Astro Bota to neznamená, že celek není dostatečně kvalitní a nemá svou hodnotu. Tedy, že celek není jen prostým výčtem jednotlivých prvků. Takových inspirací, kde na tebe vyloženě řve, ze už to taky někdy bylo, je hodně a stejně i takové hry vyhrávaly "velké" ceny, protože jako ten celek to prostě pořád fungovalo skvěle a mělo to něco svého, minimálně samotnou herní kvalitu. To má nakonec i Astro Bot. 

3) Ta Antika mi do toho nesedí, protože na to nikdo přímo nenarážel. Chápu onu demonstraci, ale přišla mi zbytečná se snahou "debilizovat" oponenta. Z derpova komentu bylo jasné, že jde o herní inspirace, respektive prvky z her. Podsouvat to ad absurdum nemělo žádnou váhu ani smysl. A pořád si myslím, co je v bodu jedna, že ten "statement" platí a všichni opisují od všech, jde jen o to s jakou mírou kvality a vlastního zásahu.

4) Tohle už jsem v nepsal, ale jen doplním, k čemu to mělo z mé strany vést. Nevidím problém v tom, že nejlepší hru roku vyhraje hra, která není originální, když je to kvalitní zážitek, který baví, má svou hodnotu a nedělá z tebe hlupáka. K tomu to zabalí do atraktivního kabátu a skvěle se hraje. Ano, kdyby to byla cena "nejoriginálnější hra roku", Astro Bot by to vyhrát nemohl, Dark Souls třeba ano, abych ilustroval ten rozdíl.

5) Oceňuji, že jsi zase "nezahorizonoval" mým směrem. Už z toho důvodu, že jsem fanoušek všech herních ekosystémů, všechny mám doma a mám rád prakticky všechny herní žánry. 

Budu rád za tvé další zamyšlení. ;-)

• lito

Reakce na příspěvek:

1) Souhlasím. Ale to neplatí jen o hrách, tohle se dá říci o každém médiu.

2) Opět souhlasím, jen se zamysli nad tím, co by Hra roku měla být, nebo k čemu by se měla blížit. Opravdu si nemyslím, že by daná hra měla v excelovat v jedné rovině a v ostatních být průměrná či podprůměrná. Také si nemyslím, že by tam měly být deriváty a neoriginály.  Od toho jsou dané kategorie, stejně jak měla být kategorie DLC roku. Nikde jsem nerozporoval kvality dané hry, alespoň doufám.

3) Jak jsem psal, beru herní tvorbu na úrovni filmové či knižní, nechtěl jsem z něho dělat vola, ale pokud si zvolil jednu z nejoriginálnějších her posledních dvou dekád, tak si o to koledoval, pokud to chce brát tak ortodoxně, tak je fajn mít stejné názory skrz média. 

4) Tady nastupuje subjektivita, co člověk má ve své představě, co by mělo splňovat podmínky pro hru roku. Pokud tam máš čistě hratelnost, tak jsem to schopen akceptovat, ovšem jako člověk od hry očekávám více, tak mi to hlava nebere.

• vonTossis

Reakce na příspěvek:

2) Myslíš, že Astro Bot exceluje jen v jedné rovině? Je to samozřejmě individuální, ale ta hra má řadu kvalit a není to jen samotná chytlavá hratelnost. Třeba level design je skvělý (budu kacíř a sám trochu proti sobě, ale možná i lepší než top Mariovky), grafika, zvuk a hudba taky. Respektive v čem ve svém žánru je Astro Bot podprůměrný? Nenapadá mě nic, pokud jako jeden rozměr nebereme tu samotnou originalitu (a nevykročíme z žánru). Protože v tom je podprůměrný.

3) Samozřejmě, že Dark Souls bylo vytaženo jako udice na tebe a byly lepší příklady na první dobrou. :-) Z hlavy bych jich dal hromadu v mnoha žánrech.  Asi bych nepoužil Dark Souls jako prvotní ilustraci kopírování/inspirace. 

4) Jako bod 2. Nemyslím si, že je to jen hratelnost (ačkoliv ve svém žánru je to naprosto klíčová vlastnost, co říkáš?). Nebo si myslíš, že hry tohoto žánru obecně nemůžou aspirovat na hru roku? Kvality samozřejmě nebudou v dialozích nebo příběhu.  Pokud jsou tohle (jen příklad) vlastnosti, které by měla každá hra roku mít, není to trochu šedé a žánrově diskriminující? Já si dokážu totiž hru roku představit úplně v jakémkoliv žánru, a ten žánr sám o sobě staví mantinely svých možných předností. 

• lito

Reakce na příspěvek:

2) art design, game design, narace, příběh, přesah, postavy, dialogy, kamera, hudba..., - vše je průměrné či podprůměrné , nebo vůbec neexistuje. Astro Bot je jako fajn oddechovka s děckami u PSka, nemusíš o tom přemýšlet, zapneš, chvilku hraješ, vypneš, v tom exceluje, kredit té hře neberu. Jestli by oddychovky měly být hrou roku je na diskuzi. Otázka je, jestli by ta hra měla vůbec nominaci, kdyby to vyšlo od kohokoliv jiného bez těch ostatních Sony postav. Nemyslím si.

3) Ne, nebylo, Depr si totiž opravdu myslí, prvně plácne nesmysl, někdo mu ten nesmysl vráti, místo aby přišla sebereflexe, tak začne jen svůj názor dál podporovat. To už je klasika s ním.

4)  Tyhle ankety ti dávají za pravdu, jelikož tam máš nominované Balatro v game design a ve hře roku.  Ta hra snad ani game design nemá, přesto má nominaci, takže tuhle debatu nemůžu vyhrát, máš podporu všech těchto anket. 

"Pokud jsou tohle (jen příklad) vlastnosti, které by měla každá hra roku mít, není to trochu šedé a žánrově diskriminující?"

Za mě ne, není, ne každý film může vyhrát Oscara, většina filmu už kvůli svému žánru nemůže získat ani nominaci, takhle by to mělo být i v herním světě, snad se to jednou stane. 

• Derp_1337

Reakce na příspěvek:

Díky za rozumný názor. Souhlasím s tebou.

A uznávám, že jsem měl asi vybrat lepší příklad než Dark Souls. Bohužel DS vytrigerovalo fanboye Lito ke slepé křížové výpravě a neochotě akceptovat jakékoliv argumenty.

• lito

Reakce na příspěvek:

tak snad se ti příště podaří alespoň jeden argument, těším se.😉

• Derp_1337

Reakce na příspěvek:

Ale ty brepto. Ty jsi jak slováci, co se nevěří, že Země je kulatá (přesněji rotační elipsoid). A neustále dokola opakují "neukázali jste mi žádné důkazy, že Země je kulatá". 😉

• Myslim ze nejde o to kolko tam je oruginalnych prvkov, ale o hratelnost.

Zaroven vsak netvrdim ze je to typ hry pre mna a tiez by som zvolil inu hru.

• lito

jasně, klidně té hře přiznám hratelnost, ale i ta hratelnost je taky vykradená :D. 

Ale tak pro zasmáti dobré. Sony má další GOTY, prodají zase nějaké PSKo navíc, markering a reklama se valí dal. Nechme to být, začínám znít zatrpkle. 

• Bob44

No... Letošní GOTY bylo opravdu kontroverzní, ale aspoň už je to za námi, můžeme se přestat vztekat a zase v klidu hrát to, co každého z nás opravdu baví. :)

• Když pomineme DLC v kategorii kde nemá co dělat, tak IMHO nebyly kontroverzní vůbec. Je skvělé, že ceny nepodlehly politizaci a jasně ukázaly západním studiím kam si můžou podobné nápady strčit

• Já se nevztekal, Game Awards ocenění mi jsou upřímně ukradené, takže jsem kvůli tomu ani nezůstal vzhůru 😂 spíš mě mrzí trailer s kterým se předvedl nový Zaklínač.

Největší pozitivní "překvapení" tak zůstává další "DLC" k Eldenu 🤣😄 což je zároveň trochu smutné, jelikož je vidět jak se FromSoft snaží tu značku dojit 🥲

• lito

Co je pozitivní na tom, že chtějí dojit Elden Ring.? Tohle mi připadá fest smutné a ne pozitivní vůbec v ničem. Chápu, že to dělá nějaké jejich céčkové studio, ale i tak mě to naštvalo.  Jedno DLC mi přišlo tak akorát.

Největší pozitivum je Okami 2. To je skvělá zpráva.

• Je to pozitivní ve smyslu mezi slepými jednooký králem. Okami 2 neznám, kouknu a udělám si názor, třeba to bude fajn.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit