Hideo Kodžima: Legendární vývojář, který 40 let nešlápnul vedle
-
Kojima si udelal jméno díky serii Metal Gear....
To co pak předvedl Dead Stranding - byla největší voblož a nejnudnější hra ever. Kdyby tam nebylo jméno Kojima tak by ta hra dostala tak 2 z 10 za snahu. Je to břídil co už jen žije ze slávy svého jména..... nic víc -
Přemýšlel jsem, co se mi od něj líbilo, tady je to hezky vypsáno v seznamu a zjišťuji, že vlastně nic :) Což mě docela překvapuje, ale asi nebudu dostatečně oduševnělý hráč. MGS mě nikdy nezajímal, zkoušel jsem někdy na PS2 jeden díl a to téma jde jednoduše mimo mě, DS mě stylem hry taky nikdy nezaujal, nedávno jsem si konečně vyzkoušel první díl, ale jen se mi to potvrdilo, byť samozřejmě uznávám, že je to zajímavá hra.
-
Parádní článek! Díky moc! Opravdu pěkné shrnutí. Doposud mě udivuje, že nevyšla Kodžimova kniha The Creative Gene (2021) v češtině. Kor když jsou knihy o herních vývojářích/hrách na vzestupu a zhusta v češtině vycházejí. Asi problém s licencí... Už jsem to několikrát urgoval na Xzone i jinde a zatím nic. Vyšla také Hideo Kojima: Progressive Game Design from Metal Gear to Death Stranding (2023).
-
"Vedle těchto snímků zmiňuje vývojář i konkrétní filmy, které přímo inspirovaly herní mechanismy. Útěk z Alcatrazu a Děla z Navarone mu vnukly základy konceptu plížení pro sérii Metal Gear. Horor Halloween ovlivnil způsob, jakým v jeho hrách sledujete okolí při skrývání. Útěk z New Yorku posloužil jako zdroj pro jméno Solid Snake a estetiku některých postav. Psycho Mantis je zase inspirován postavou z filmu Zuřivost, zatímco struktura úrovní v některých hrách čerpá z Úsvitu mrtvých George A. Romera."
Jen poznamenam, ze kdyby toto udelalo AI, tak nikdo nepochybuje o tom, ze vykrada, nebo nekoho okrada.
No a pisu to proto, ze s tim jak se AI vyviji, tak by se meli vyvijet i nase predstavy o nem a mozna by stalo zamyslet se nad tim, co "kreativita" ci "originalita" vlastne znamena.
The secret to creativity is knowing how to hide your sources
-
😍.
Taneček jako lidský boj proti upjatému A.I bude jednou dobré memento.
DS2 mě dostal v tom, jak je to jiné než jednička a přitom pořád neskutečné dobré.