Valve vrací úder: Steam Machine míří proti PlayStationu a Xboxu, přidává i nový VR headset a ovladač
-
Další uzavřený topinkovač ? Mohlo byt to zase o něco posílit pozici Steamu na herním trhu, kdyz už to je defacto kmotr PC hraní. Plus pro všechny, kteří chcou využívat Steam platformu a dostanou certifikovaný hardware.
Jsem zvědavý co přinese další generace PSka. Stejne to vzdy padá na ceně, která pak limituje i použitý hardware. Budoucnost je tedy streaming a AI upscale srandy pro casual hraní?
-
-
Co myslíš tím "uzavřený"? Z hlediska operačního systému by to dokonce mělo být víc otevřené než cokoliv s Windows. Z hlediska hardwaru to samozřejmě bude omezené a větší upgrade než výměna SSD (M.2 slot) a RAM (notebookový formát) možný nebude. Ale i to je víc, než dovolí jiné konzole.
-
-
Hardwarově. Coz muze byt plus, neboť PC nemá žádný jeden flagship/brand, který můžeš doporučit jako celek. Tak kdyz někdo bude chtít hrát na PC a neřešit, tak mu doporučíš Steam machine.
Softwarově taky určitě lepší než obyč konzole. Bylo by pěkné, kdyby časem SteamOS dokázal nahradit celý windows. Možná díky tomuto zařízení udělají i plnohodnotný operační systém.
-
-
Co znamená plnohodnotný OS? Protože z mého pohledu SteamOS plnohodnotný je
-
-
Hardwarova kompatibilita a ovladače (třeba nvidia), aplikace atd. Nemam to odzkoušené, ale nejsem si jisty, ze by tam vše 100% fungovalo jako na windowsech.
-
-
Ovladače budou problém. Co jsem se díval, zatím to ladili jen na dost specifický hardware. O aplikacích těžko říct, jak to zase zbastlí, jaké povolí repozitáře atd. Nicméně nějaký obecnější Linux ty ovladače má, Steam na něm taky funguje a pokud nemáš specifické požadavky na konkrétní aplikace a jsi trochu ochotný slevit z nároků, tak si většinou taky vybereš. Nebo můžeš zkusit emulaci přes Proton v tom Steamu. 100% jako na Windowsech to fungovat nebude nikdy. Je to jiný systém s jinými výhodami a nevýhodami.
-
-
Reakce na příspěvek:
Asi tak, ale věřím, ze bude přibývat vývojářů, kteří na to budou aplikace portovat. Zaklad ten systém ma. Byt současná verze jde na pc dat vlastně jen oklikou, ale očekávám , že se steam machine se to změní
-
-
-
-
-
-
-
Budeme rádi, když to bude mít výkon srovnatelný se základní PS5, která je stará pět let. Připadá mi to přistup ala Nintendo ale bez faktoru Nintenda.
To zase bude mít prodeje, které Valve raději nikdy neukáže.
-
Upgradovaný ovladač jsem od Valve čekal. Popravdě jsem se i divil, proč to trvá tak dlouho. Teď už to vím.
VR headset je trochu překvapení, protože ten původní nebyl zrovna masivní hit (hlavně kvůli složitosti a ceně) a VR her pořád není zas tak moc. Přidává to na pravděpodobnosti, že vyjde i HL3 nebo něco velkého z toho světa a bude to pro klasické obrazovky i pro VR.
PC konzoli jsem nečekal, ale asi to smysl dává poté, co si otestovali, že o Steam Deck je přiměřený zájem. Výkon není nijak hvězdný, ale spoustě lidem stačit bude. Vtipné je, že možná s vydáním předběhnou MS s jeho PC XBOX hybridem. Jsem zvědavý, jak se jim povede ten linuxový desktop, ten na Steam Decku není nic moc, dost kompromis. A taky, jak se to bude líbit uživatelům. Předpokládám, že ten slibovaný PC XBOX s Windows to prodeji nepřekoná ani zdaleka, ale třeba se pletu. Taky to může nakopnout další výrobce a podobných krabiček se najednou bude prodávat spousta.
-
-
VR set není jenom na VR hraní. Podívej se na prezentace nebo Tech Youtubery jako Gamer Nexus například.
-
-
Je to PC. Z toho plynou 2 věci.
1. Nemůžou to dotovat z her, lidi by to kupovali místo klasického PC.2. Bude možné postavit klasické PC se stejným výkonem.
Takže se to zařadí vedle nového xBoxu, to bude také PC s aplikací xBox. Prostě zařízení, které bude drahé a stylové s logem. Někdo to koupí, ale masovka co by zbořila trh to nebude.
-
-
Mne sa prave predstava Steam Machine paci. Preco? Lebo som LENIVY stavat si vlastne PC, nemam cas na research, kedze herny PC ekosystem nesledujem, ale zaroven je vela hier na Steame, ktore by som si zahral aj na velkom obraze, nie iba na Decku. Takze, z toho, co predstavili, bude asi o SM uvazovat najviac. Samozrejme, kym dovtedy nepridu s novym SD, ten by dostal prednost.
Takze ak bude mat SM rozumnu cenovku, nie je o com. A ani ma s tym zena nevyhodi z obyvacky, pricom PS5 malo na male.
-
U PC platíš za tu univerzalitu, kde do jedné bedny se musí vejít spousta desek, na každou desku můžeš připojit spoustu konfigurací procesorů, chlazení, pamětí, disků, rozšiřujících karet... Tady budeme rádi, když tam bude slot na druhé SSD (hádám, že ne). Podle mě o kousek níž než stejně výkonné PC jít můžou, ale ne o moc. Drahé to bude.
Stejně výkonné (i mnohem výkonnější) PC můžeš postavit i teď a nacpat to něj Linux nebo Windows, na kterých se bude po startu spouštět Steam nebo XBOX aplikace v Big Picture módu, je snadné. Akorát nebudeš mít vyladěnou konfiguraci pro hry na to konkrétní zařízení (což u výkonnějšího stroje obvykle nevadí).
-
Kde pořád berete, že to bude drahé? Podívej se na nejdražší Steam Deck. Tohle není tragédie první "generace" Steam Machine. Tady má Valve 100% kontrolu a samo si dělalo spolu s AMD vývoj.
A při současné cene DDR5, tak jenom RAM a GPU na úrovni 7600 tě vyjde na 9-10 000:)
-
-
No přesně tam to beru. Nebo myslíte, že RAM co použijí ve Valve je nějak zázračně levnější? Pokud odpovídající PC bude stát 20 000, což je mimochodem to, za kolik se u nás prodává ten nejdražší Steam Deck, tak tohle prostě nebude stát méně. Prostě to nejde a pokud to bude stát méně, tak to nekoupíte, bude to beznadějně vyprodaný.
-
-
No však očekávám, že 2 TB verze bude někde mezi 600-700 €. Což je pořád pod 18k. Nejdražší Steam Deck koupíš za necelých 17k. Offiko.
A koupíte to. Možná ne prní týden, ale Valve to podle mě nepodcení jako to udělalo Sony či MS.
-
-
-
-
Geniální tah by od nich byl, kdyby to začátkem roku vydali společně s Half-Life 3 včetně prioritního dvoutýdenního přístupu právě pro tu konzoli, a to bez výjimky. Pak by výslednou cenu klidně mohli napálit, a stejně by totálně zbořili trh.
-
8Gb VRAM a 16Gb RAM a 4k? Popravdě bych tomu nevěřil ani na 2K bez berliček typu FSR/DLSS.
-
-
Ono to vypadá na o něco výkonější hardware jako je třeba v xbox series x. plus na steamu se prodává hromada her mimo AAA produkci, které nemusí mít tak velké výkonové nároky. Cyberpunk 2077 je super optimalizovaný pro switch 2, tak to bude na výkonějším hardware běhat s prstem v nose.
-
Však v jejich videu, rozhovorech i při prezentaci hraní vždycky zdůraznili, že je to dosaženo pouze díky FSR.
-
-
Steam Machine z minulosti bych absolutně nebral v potaz. Zaprvé to přišlo v naprosto nevhodnou dobu za nesmyslné peníze a zadruhé, Valve nad tím nemělo žádnou kontrolu a vyrábely to 3. strany. Toto si nechává vyrábět přímo Valve s upraveným AMD hardwarem a vlastním OS.
Perlička je, že první věc, co navrhli bylo chlazení. A až poté postavili okolo toho celou mašinku. Je to mnohem výkonostnější alternativa pro lidi, co používají SteamDeck v doku jako PC k TV.Očekávám cenu 499 € za základní model, 629 € za 2 TB verzi.
-
-
1000€ základní, 1200€ 2TB verze 😎
-
-
Proč by to dělali? Nebo odkud čerpáš tu kravinu?
-
-
Čerpám tu kravinu ze stejného místa jako Ty, tedy z hlavy jako tip 🙂.
-
-
V tom případě D.O.A.
-
-