Valve vrací úder: Steam Machine míří proti PlayStationu a Xboxu, přidává i nový VR headset a ovladač
-
Jo, jasně. Do ničeho tě nutit nebudu. Jen jsem ti chtěl vysvětlit, že se všechno dá udělat.
I tu bezdrátovou klávesnici a myš napojíš přes pár stěn. Třeba můžeš natáhnout "wireless hub for mouse and keyboard".
-
Dakujem, za napady. Ale podme si proste povedat, ze ludia maju ine preferencie. Mne sa, po celom dni, co nutim pocitace robit co chcem, nechce babrat s gaming PC, ci uz Windows, alebo nedajboze Linux. Preferujem, ze mi niekto doda OotB riesenie, ktore sa mi upgraduje same a nemusim riesit security patche a updaty driverov. Takze, aj keby som uz veril niekomu, ze mi postava herne PC (co by sa nestalo, takze by som zase researchoval, a to si to potom postavim aj sam), stale je to vopruz, ktory nechcem. Tie tri hodiny volneho casu vecer, ked rodina pospi, chcem robit nieco zmysluplne.
Co sa streamingu tyka, mam dokonca medzi pracovnou a obyvackou natiahnuty fiber, takze by to slo aj lepsie ako WiFi. A snad by som niekde doma nasiel aj krabicky na HDMI over Ethernet (aj ked to by chcelo metaliku, lebo to nejde po IP). Ale zase tam je problem s ovladacmi, klavesnicou, atp. Pracovnu mam cez par stien.
A potom, ako ste diskutovali dalej, drobnosti okolo vyladenia… not worth it. Smart TV funkcie nepouzivam, odkedy mi LG chcel vnutit v ToS reklamy.
Takze ano, viem ake mam moznosti.
PS: Streaming som tiez skusal, z XBoxu som dohral Indyho na Steam Decku, ale zeby to bol skvely zazitok sa povedat neda a kvoli E33 som preniesol Xbox pri telku, kde mam aj PS5 a Switch. Ale herne PC tam mat nechcem.
-
Ok. Díky za klarifikaci. Já bych už na tvém místě bral novější řadu M.2 SSD s PCIe 5.0 , i když to třeba tvoje nová deska nepodporuje. V budoucnosti by jsi ten disk mohl snadno přehodit na novější desku.
Jo, to máš pravdu, že na SteamOS by ty hry mohly běžet lépe "teoreticky".
V současnosti spousta vývojářů kašle na jakoukoliv optimalizaci her pro PC hardware (zdravím Capcom a jejich Monster Hunter Wilds). Často musí samotní výrobce grafických karet vydat update, který optimalizuje výkon her pro jejich grafické karty.
Teď by si vývojáři mohli dát práci to aspoň trochu optimalizovat na Steam Machine. Ale jak to bude praktikované v reálu je otázkou do budoucnosti.
-
Nadšený jsem z toho, že jsem se vyhnul dramatickému nárustu cen pamětí a disků obecně, ne z konkrétního kusu. Psal jsem jen pro ilustraci co jsem upgradoval.
Jinak si rád počkám, jak ten krám bude cenově výhodnější než "poskládané" PC za stejnou cenu... třeba rok po vydání.
A pořád nechápu, v čem ten jejich OS bude lepší. Jakože ty hry na stejném železe pošvihají signifikantně rychleji?? Možná jo, ale uvěřím tomu až to uvidím.
-
Nevím, proč jsi tak nadšený z toho NV3 disku. Asi jsi ušetřil prachy... ale NV3 je označení modelů od Kingstonu, které je z generace PCIe 4.0 M.2 SSD. Ale to už je zastaralé a na trhu je rychlejší standart PCIe 5.0 x4 M.2 SSD. Ceny novější generace SSD nejsou o moc vyšší (často jsou velmi podobné), takže je lepší koupit novou generaci.
Jinak jsi to asi moc nepochopil s tím Steam Machine. Na ten "specializovaný kus HW" můžeš taky nahrát jakýkoliv OS. Je to stejné jako s běžným PC. Pravděpodobně půjde i Dual Boot (při spuštění si zvolíš, jestli má nastartovat Windows nebo SteamOS).
Tam je problém spíš naopak. Že ne všechny ty "univerzální" kusy HW pojedou korektně pod SteamOS. (I když jak někdo poukázal v diskuzi, tak se to dá zvládnout pohráním si s drivery).
-
No hlavně si úplně tleskám, když vidím jak teď vyletěly paměti a disky. To byl celkem majstrštyk.
Ale spíše jsem na tom chtěl poukázat, že nedává smysl koupit specializovaný kus HW s nějakým obskurním OS, když za podobné peníze můžu mít univerzální kus HW s jakýmkoliv OS.
-
Jo, jestli jsi měl katastrofální odezvu a framerate, tak to si fakt chtělo pohrát s nastavením.
Často dělají problémy s odezvou i takové blbosti jako je zapnuté V-Sync v odvladačích grafické karty. A nebo třeba rozlišení, které máš nastavené ve Windows může mít problém s TV a chce to vyzkoušet jiné. (TV si s tím rozlišením dokáže poradit a přepočítat to, ale zvyšuje to odezvu).
Jinak těch 15k za nový počítač je dost slušné. Samozřejmě bez nové grafiky, protože dnes je grafika ta nejdražší věc v počítači.
-
Ten stream z PC na TV stojí za starou belu. Zkoušel jsem to a odezva i framerate katastrofa. A to jsem zkoušel "streamovat" jen film. Možná jsem to jen neuměl pořádně nastavit, ale zase takový lempl snad nejsem.
Každopádně pro mě jsou tyto hokus pokusy typu steamPC naprosto nepochopitelné. Před 2 měsíci jsem koupil novou desku, CPU, RAM, nv3 disk, zdroj i krabici za bratru 15k. Grafiku jsem zachoval ze starého stroje a fičí mi vše na 1440p jak urvané z řetězu. Staré PC jsem poslal dál za 7k, takže v podstatě nové železo mě vyšlo na 8 000. Widle 11 druhotná licence za 150kč. Minimální mzda je teď tuším 20 500 Kč, takže za pár měsíců snad na to našetří i ten největší zoufalec, když nebude hulit a chlastat.
Na tomhle hraji, pracuji, bavím se a vydrží mi to minimálně 5-7 let. Nějaký krám jménem steam Machine mi nedává smysl v žádném ohledu.
-
To uz tady jednou bylo. Vsude kam se clovek podival jen fotky steam machines asi na milion zpusobu, a to bylo asi tak vsechno. Nevim proc si mysli ze ted to bude jine. Nejspis vydaji half life 3 jen na steam os nebo neco takovyho . Neumim si predstavit ze vyrobci HW budou delat vsechny ty ovladace jeste pro dalsi OS.
-
To je dobrý postřeh. Jiné firmy by mohli vydávat HW se SteamOS. Otevřená licence to umožňuje.
Teď je jen otázkou, jak moc kompatibilní to bude s různým HW a jaký výkon při hraní to dokáže udělat.
-
1.) Nemusíš stavět PC. Najde se hromada firem, co ti prodají hotovou herní PC sestavu.
2.) V dnešní době nemusíš mít PC ve stejné místnosti jako TV. Moderní "chytrou" TV připojíš přes WiFi a přes WiFi pak pustíš z PC stream na TV.
A pokud nemáš "chytrou" TV, tak stačí dokoupit takovou "chytrou" krabičku, kterou připojíš k TV a ta to všechno zařídí.
-
Ostatní výrobci pravděpodobně nebudou moct využít značku Steam Machine, ale v použití samotného SteamOS s jiným hardwarem by jim nemělo nic bránit. Má to otevřenou licenci i pro komerční využití a z velké části i otevřený kód. Valve na to může a nemusí dát nálepku SteamOS compatable (jako už dal pro Asus ROG Ally a Lenovo Legion Go). Pokud na daný hardware nebudou ve SteamOS drivery (aktuálně s Intelem a Nvidií nepochodíš), tak si k tomu můžou napsat vlastní. To nemusí být až tak zlé, protože obecné linuxové drivery pro tento hardware existují. Nejsou stoprocentně optimalizované na hraní, ale hrát se s nimi dá celkem v pohodě.
-
“Lebo som LENIVY stavat si vlastne PC…”
Okrem toho, pracovnu mam neprakticky daleko od telky, v obyvacke huciace PC mat nechcem a v podstate jedine PC, na ktorom by sa dali dat hry som staval tesne po zaciatku pandemie a spustam ho uz iba velmi sporadicky.
Na pracovnych MacBookoch sa velmi hrat neda.
Takze, to mi brani.
-
" ale zaroven je vela hier na Steame, ktore by som si zahral aj na velkom obraze"
Nějak jsem nepochopil, proč si na to stěžuješ? Co ti brání hrát PC hry na televizi?
Vůbec nic ti nebrání. Stačí koupit kabel a spojit PC s televizí. A pak hrát pomocí bezdrátového gamepadu nebo bezdrátové klávesnice a myši.
-
Snad to dopadne jako předchozí verze Steam Machine. Valve by mohlo dovolit jiným výrobcům vydat svou verzi s různě výkoným HW.
-
Díky za odpověď. Když jsem si o tom něco hledal, tak jsem nabyl podobného dojmu. Libilo by se mi do budoucna plně nahradit Win tím SteamOS, ale valve to bude optimalizovat, jak říkáš, jen na svůj hardware. Rád bych to nějak vyřešil, než skončí prodloužená podpora pro Win, tak uvidime jak tohle dopadne.
-
Pokud má někdo Linux na stolním počítači nebo notebooku, tak jde většinou o nějakou mainstreamovou distribuci jako Fedora, Ubuntu a podobně. Ty si s většinou hardwaru poradí. Když Valve někdy před deseti lety vydal první variantu SteamOS (která s tou aktuální nemá společného prakticky nic), tak na počítači s Nvidia grafikou fungovala (zkoušel jsem). Nicméně jako plnohodnotný univerzální Linux to nebylo ono. Nainstaloval jsem místo toho jinou distribuci (myslím Mint), do ní pak linuxovou verzi Steamu, která toho tehdy ještě moc nespustila, ale třeba poslední trilogie Tomb Raiderů tam jela dobře. No a pak už jsem sledoval, jak se podpora pro různé hry zlepšuje. Nakonec jsem ale skončil se Steam Deckem, protože se k hraní dostanu převážně na cestách.
Nvidia linuxové ovladače vydává, ale netuším, jak velká práce by byla je natlačit do SteamOS, aby sis ho rozjel na desktopu. Asi dost, protože to budou mít velmi těsně svázané s hardwarem. Na Asus ROG Ally se SteamOS nainstalovat dá, ale ten má podobnou architekturu. Úskalí přechodu z Win na Linux samozřejmě jsou a je jich dost, ale tahle diskuze na to není nejvhodnější. Proto taky Valve vydává zařízení, kde při normálním použití (hraní her ze Steamu) OS řešit nemusíš vůbec. Nicméně je od nich milé, že tam ta možnost pro pokročilejší (nebo odvážné) uživatele je a že je i možnost OS nahradit jiným.
-
Linux myslíš pouzeSteamOS nebo Linux + SteamOS. Nějaká úskalí ?
-
To samozřejmě vím. Jen to byl prequel a ne pokračování, na které se tak dlouho čeká. Podle všeho to byl fajn počin (nehrál jsem, protože nemám VR). Pravý HL3 si nedovolí dát jen na VR. Tedy možná by si to dovolili, kdyby Alyx (vypuštěná v podstatě jako velmi kvalitní testovací balónek) vyvolala masivní poptávku po VR a měl to teď doma každý druhý. Jenže to se nestalo.
-
Nutno podotknout, že člověk si to kupuje za vysokou maloobchodní cenu. Valve po tisících za velkoobchodní. Takže to teoreticky může být levnější než ekvivalentní PC. Pak záleží už jen jakou marži si tam dají (a nedávalo by jim asi smysl podstřelit ekvivalentní PC...).