Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Horst_Fuchs

    Na budoucí highend při současných cenách nakašlat! 

    Já si naopak letos k telce pořídil miniPC s Ryzen 7940HS (je v tom integrovaná grafika 780M) a nemůžu si to vynachválit, při hraní spotřeba cca 93W, v idlu 15, emulace čehokoliv bez problému, starý a Indie hry jde často hrát ve 4k, novější tituly s nižšíma detailama v 1080p s upscalem do 4k.

    Ještě pár generací a půjde hrát na integrovaných GPU i novinky ve 4k, že v JEN low/middle detailech je fuk vzhledem k tomu že dnešní hry vypadají dobře i na low.

    • Ten rozptyl výkonu a příkonu (spotřeby) je v současné době velmi zajímavý. Příkon nadupaného herního PC už jde skoro ke kilowattu a přitom většinu her si můžeš zahrát třeba i na Steam Decku s příkonem 40 W i s obrazovkou (jasně, na nízké detaily, v mizerém rozlišení a 30 fps). A něco dokonce pořád portují i na Switch, který žere ještě míň. Já jsem za to v zásadě rád, protože po grafice nejdu a tak nadupaný stroj s obrovskou pořizovací cenou i spotřebou nepotřebuju. Pokud se ujmou low-end konzole jako ty přenosné nebo něco jako Xbox Series S, budou vývojáři nucení to vydávat i na ně. A kdo chce super detailní grafiku, tak ni může připlatit. Jediné, co by mě mrzelo, je kdyby se kvůli tomu musela omezovat fyzika ve hrách. Ale na to stejně všichni kašlou, protože je pak obtížné odladit hratelnost.

  • Zdar děcka, vidím, že jsou tu víceméně pořád stejné xichty po těch letech a když už Veskoslav píše něco o manželce, tak už jsme asi fakt staří :)

    Ja zrovna stavím nové PC, přijde mi teď,  že se to konečně někam posunulo a poprve v životě si do svého dávám procák AMD (7800x3D), tak snad nezklame. Ta 3D cache technologie je něco, co to konečně někam posunulo, protože to honění za frekvencema a naprosto tragické spotřeby co teď Intel předvádí to je něco šíleného. Kor s dnešníma cenama elektřiny.

    • ZOLLINO

      :)) starej by si byl kdyby sis daval do sveho prvniho pocitace (za sve penize, ne od rodicu) AMD K6-2  jak ja nekdy kolem '98. Taky si skladam (v hlave pocitac) a ten intel tam proste dat nemuzu 7800x3D je ted nejlepsi pomer spotreba/cena/vykon. Myslim ze neolitujes.

      • Hele já si za svoje (pravda, ne vydělané, ale našetřené za svátky, narozeniny.. takže už nějaký věk jsem měl) kupoval Rivu TNT :) a bratránek měl v kompu 3Dfx Banshee , jo to byly ještě časy.. kdy vycházela jedna legendární pecka za druhou a hratelnost byla na prvním místě :)

        • ZOLLINO

          tak tys byl bohatej, ja se na Voodoo chodil koukat jedine tak ke kamosovi :))) ale Riva TNT byla i ma prvni... co hra to zakladatel zanru tehdy... ale priznejme si, hodne her sme hrali tehdy i kvuli tem efektum. Krom Lula: The Empire... to sem hral z jinych duvodu... :) preji hezky vikend!

          • Hele už na Atari a nejen tam jsme hráli co bylo super prostě a že toho tenkrát bylo, efekty později byly super, ale bralo se to uplně jinak, prostě jsme čuměli jak ta hra vypadá dobře, ale prim pořád byla hratelnost.. teď přemýšlím jak se jmenovala ta první hra s filtrovanýma texturama a nemůžu si vzpomenout, lítalo se tam takovýma "tunelama" (Turok nebyl první..).. sakra mám to na jazyku a název mi pořád nechce naskočit :)


            edit : Forsaken !!! :))

            • Tvl, web důchodců tady bude za chvíli 😀. To já byl z tábora didaktika. A na tu voodoo jsem šetřil jako náctiletej spratek. Ale ty Need for speedy pak stály za to a nejen ty. Ta změna vizuálu doslova rvala oči.

              • nightborne

                Reakce na příspěvek:

                Tyjo, já si za vlastní našetřil až na Voodoo 2... a pak sem to dění na obrazovce sledoval s naprosto nábožnou úctou, přesvědčen, že tohle je ultimátní grafika a lepší už to nikdy bejt nemůže =D.

                • Reakce na příspěvek:

                  Přesně... byl to neskutečný rozdíl. Já měl to štěstí, že jsem chytl brigádu, kdy jsme v cadu digitalizovali v 90tkách mapy. Super kšeft, nascenovaná mapa a v cadu jsme to pak překreslovali. Takže peníze byli fakt slušné a to se pak šetřilo jedna báseň. Ale jak píšeš, ten přechod na dedikovanou GPU byl něco nevídaného.

  • Pokud to nebude x3D tak to uz se upece, uz byl problem chladit puvodni 16 jadro 7590 :D


    • Veskoslav

      Ne, nebyl. Pokud to nechladíš něčím, co se k tomu nehodí.

      • MalyZeli

        Byl, je to proslulé tím že je to problém uchladit, nebo spíš to že počítají s tím že to normálně poběží na 95C, kvůli tomu že to má 5cm vysoké IHS. Když to borci snížili nebo to chladili přímo, bylo to v poho. 13900k je taky pěkný topidlo, i vodník (ne AIO) má problém to udržet pod 90C při plné zátěži, ale tam pomůže undervolt protože základní desky tam valej 1.4v zbytečně. Bez jakéhokoliv nastavování mi to přímo z krabice tlačilo 1.41v a boost na 5.9 pcore. Nevím jak přesně je to s Ryzenama, měl sem osobně naposled 3900x, ale tuším že sem to někde četl že to jde taky snížit na menší Volty bez ztráty výkonu.

        Jinak po úpravách mi teplotu v pohodě drží 360 AIO.

        • Veskoslav

          13900/14900 jsou katasrtofální, tak to neuchladíš a ani neudržíš pod 100C. Zkoušeli jsme, v Cinema to jde cca po minutě už na červená čísla. A to to chladil Kraken Elite 360. Neuchladil. U AMD jsem měl akorát problém s 7950X3D, ale ani klasická 7900/7900X mi nešla přes 90 stupňů i když jsem se snažil:) Ale je pravda, že 7950 klasickou jsem v ruce neměl, protože mi přišlo zbytečné dávat skoro 3,5 navíc, když po přetaktování je to defacto to stejné. 

          U AMD záleží. Manželka má 5700X a to se nedostane i při maximální zátěži přes 65 stupňů. MOje 5800X3D ale klidně jde na těch 80-85 stupňů, když se jí moc chce. 

  • Jarisko84

    Cauko ... vobec sa tomu nerozumiem ale chcem sa spytat ze ked su tam tak natlacene preco nespravia ten chip vacsi? Aj tak menia tu maticu asi kazde 2 generacie ci?

    • Pokud vím, tak důvodů je víc, ale nejvýznamnější je nejspíš spotřeba energie. Trochu paradox v kontextu článku a vůbec aktuálního vývoje procesorů. Čím jsou tranzistory menší, tím na jedno přepnutí spotřebují méně energie. OK, teoreticky by mohli tranzistory umístit dál od sebe s delšími propojkami, ale pak jsou tu další problémy jako cena. Ta křemíková deska - waffer - je šíleně drahá, tak se z ní snaží nařezat co nejvíc čipů. A asi i spolehlivost. Dlouhé propojky jsou náchylnější na vnitřní i vnější rušení, trvá déle, než se signál ustálí, a signál může slábnout.

      • Jarisko84

        Diky za vysvetlenie

  • Teplota samotného čipu je v zásadě jen technologický problém. Předpokládám, že si s tím výrobci poradí. Jako uživatele mě spíš zajímá spotřeba a nutnost chlazení. Co jsem viděl výsledky nejnovějšího Intelu, tak je to dost hrůza. Doma mi šlape ještě jeden starý i5, který má TDP jen 45 W a na spoustu her na low ještě stačí. Děs.

    • Ano, aktuální high-end Intel procesory (například Core i9-14900K) můžou jít v zátěži se spotřebou až na 220W, což už je opravdu extrém a divím se kdo to kupuje a podporuje. Například konkurenční high-end Ryzeny (7950x3D) jdou v zátěži nejvýše na 70W a v Idle se pak dokonce drží jen kolem 5W (Intel kolem 30W).

      Na druhou stranu další generace procesorů Intel (Arrow Lake) by měla jít se spotřebou výrazně níže, alespoň tak je to ze strany Intelu prezentováno.

      • Derp_1337

        Jak napsal frank.Horigan níž. Asi jsi napsal dost velký překlep, protože Ryzen 7950x3D má v nejvyšší zátěži spotřebu někde okolo 170W.

        • Měl jsem na mysli 7800x3D, pardon.

      • frank.horigan

        """"Například konkurenční high-end Ryzeny (7950x3D) jdou v zátěži nejvýše na 70W""""

        Nelži prosímtě, pevně doufám že je to překlep a na začátku chybí jednička

        • Pardon, měl jsem na mysli 7800x3D, který v zátěži jde na 70-80W.

          A tento procesor je vyrovnaný (ne-li lepší) v gamingu než právě s Intelem uvedeným výše, který v zátěži může vzít až 3x tolik (220W).

        • Nebo si to plete se 7800x3D, ta při hraní v zátěži bere cca těch 70W

          • frank.horigan

            No ani 78003D nedělá na plný knedlík 70W.

            Herní zátěž není podstatná. Uchladit se to musí i v té maximální. 

  • ZOLLINO

    ja vim ze su trapnej, a ze se to stava i profikum ale 6.6 bilionu to rozhodne neni. je to 6.57 billion aneb po ceskoslovensky - 6.6 miliard.

    • KrPa

      ne, profikum by se to fak stavat nemelo, jen jde videt, ze nekdo preklada clanek bez elementarnich znalosti anglictiny

      • ZOLLINO

        ja bych zas jednu chybu nepovysoval nad informacni hodnotu clanku, ktera je tady vic nez vitana. neni problem udelat chybu, problem je kdyz se z ni clovek nepouci.  za mne, diky za clanek!

        • KrPa

          jenze tenhle problem maji vsechny weby: tiscali, idnes, novinky atd.

          a nikdo se z toho nikdy nepoucil

    • nightborne

      Pravdu díš.

  • poslední asi rok je žhavé téma čipy z karbidu křemíku (silicon carbide chips), které by měly generovat jen polovinu tepla. Podařilo se mi docela dobře zajivestovat do Aehr Test Systems, kde jsem vydělal asi 100 procent (teď to zase spadlo). Každopádně je možné, že toto bude budoucnost

    • ZOLLINO
      Aehr Test Systems (AEHR) ? pres jakeho brokera / pres co si koupil ty akcie? hledam nejakej jednoduchej kanal, pres co investovat do akcii a moc se nevyznam... tak sorry za offtopic. diky

      • já mám Degiro, ale pořídil jsem si ho kvůli jedné konkrétní akcii, kterou jiní brokeři neměli v nabídce. Je docela dobré, ale myslím že v posledním roce nebo tak zase omezili možnost investování do ETF. Když strávíš pár hodin pročítáním článků typu "Jaký je nejlepší broker", tak si určitě něco vybereš.

        • ZOLLINO

          ty hodiny procitani sem prave chtel abys mi usetril, ale diky aspon za to Degiro :) kouknu na to...

    • MalyZeli

      No jo, ale high end čipy jsou už teď dost drahé, s tímhle to bude tak 2x tolik.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit